Ez volt 2015


Az év legjobb filmzenéi, az év meglepetései, a legjobb tételek, a legjobb betétdalok, a legjobb sorozatzenék, a legszínvonalasabb kiadványok, csalódások, és az év legrosszabb zenéi. Hogy melyikünk miképpen vélekedik 2015-ről, az a szerző nevének kiválasztása után letekerve, új ablak megnyílása nélkül elolvasható.
 
Bíró Zsolt összesítése
 

Az év legjobb filmzenéi:


1. Michael Giacchino: Jupiter felemelkedése
Mostanra már sokak számára bizonyossá vált, hogy John Williams első számú utódja a szakmában minden bizonnyal Michael Giacchino lesz. Színpompás hangszerelés, az ötletek kiapadhatatlan tárháza jellemzi munkásságát, melynek eddigi talán legcsillogóbb, közel kétórás pontja a Wachowski testvérek érdektelen sci-fijéhez született meg. A film megérdemelten bukott jókorát, és az ember ilyen esetekben csakis amiatt sajnálkozik, hogy a zeneszerzőre is árnyék vetülhet, mert az anyagi lebőgés után sokszor kevésbé lesz keresett az, akit korábbi katasztrófák környékén láttak sertepertélni. Ha az árnyékból jelen esetben Giacchinónak is kijut, annak igazából nincs jelentősége, mert szerencsére ő már azon a szinten áll, hogy karrierje további felfelé ívelését nem befolyásolja semennyire sem, hogy épp közkedvelt sikerfilmben, vagy netán kongó mozik jellemezte kreálmányok alatt halljuk felcsendülni dallamait.

2. Christopher Young: The Monkey King
Ha kellene mondanom egy nevet, hogy melyik komponista van a legmostohábban kezelve Hollywood részéről, rögtön Christopher Young jutna eszembe, aki annak ellenére, hogy horrorok tájékáról indult, mára képes bármilyen stílusban remek aláfestést szállítani. Tehetsége abszolút az A-liga tagjai közé sorolja őt, de az igazi sikerfilmek valahogy rendre elkerülik. Remélem, ez egyszer még megváltozik. Ez a zenéje még 2014-ben íródott, de csak 2015-ben jelent meg. Szomorú, hogy egy nagyszabású produkcióhoz egészen Kínáig kellett mennie, de a lényeg, hogy legalább ismét szemléltethette, micsoda lendülettől duzzadó művekkel képes előállni. Ahogy az lenni szokott ilyen esetekben, a szimfonikus zenét tradicionális ázsiai instrumentumok színesítik, ezzel egy különleges színfolttá téve a score-t a szerző remekművekkel teli pályáján.

3. Patrick Doyle: Hamupipőke
Hamupipőke történeténél kevés ismertebb van, ezért őszintén szólva nagyon meglepődtem, hogy az alapsztori megtartása, illetve bárminemű megcsavarásának hiánya ellenére mekkora sikert ért el Kenneth Branagh alkotása, azon pedig pláne, hogy a kritikák legtöbbje pozitív volt. Ha Branagh jelen van, akkor Patrick Doyle sincs messze, aki szépséges momentumokkal teli, klasszikus zenei alapokon nyugvó, néhol balett irányba is elkalandozó, fülbemászó szerzeményeket írt, melyek nem egy ponton egy bál forgatagában is helytállnának. Az album önálló zeneműként kezelve is hibátlan, rendkívül kellemes hallgatnivaló, hiszen egyfajta mesebeli hangulat jellemzi, és sehol nem törik meg komorabb pillanatok. Manapság, amikor a filmzenék elkészítése rohamtempóban zajlik, és a művészeti értékek kérdése sokadlagos a stúdiók számára, ritka kincs egy ennyire kidolgozott score. 

4. Harry Gregson-Williams: Mentőexpedíció
Ennek a zenének az a fő érdekessége, hogy nem nagyon tudnék belőle kedvenc tracket kiemelni, annyira egységes és egyben van az egész. Ráadásul úgy, hogy még azt sem lehet kijelenteni: teljesen azonos pályán mozgó kompozíciókról van szó. Hiszen találunk itt méltóságteljes űreposz-zenét, pulzáló, feszült műveket, valamint könnyed, elmélázó vagy épp optimizmust árasztó darabokat egyaránt, mégsem rondít bele semmi sem az egységbe, még az elektronika is a megfelelő arányban van jelen. További előny a sokszínűség magas szintje, ezáltal az újabb és újabb hallgatásokra is marad felfedeznivaló.


5. Roque Banos: A tenger szívében
Fernando Velázquez, Alberto Iglesias, Lucas Vidal. Közös bennük, hogy amerikai filmekhez leginkább anyagi számításból kérik fel őket, és hogy igazán maradandó score-t az USA-ban még nem szereztek - a kakukktojás Vidal pedig talán soha nem is fog, hiszen nála jellegtelenebb stílusú zeneszerzőt nem tudnék mondani. Roque Banos is spanyol, de rá a legutóbbi megjegyzés egyáltalán nem igaz. A művész Ron Howard Moby Dickhez kapcsolódó kalandfilmjével megkapta élete eddigi legnagyobb volumenű produkcióját. Egy lendületes, érzelmes, himnikus, néhol egzotikus pillanatokkal átszőtt kalandzenét komponált, mely bárkinek ajánlható, hiszen értékes élményt nyújt. Banos egy számára új, nagyszabású közegben állt tökéletesen helyt, és fontos megemlíteni, hogy e darabjának köszönhetjük minden idők egyik legszebb filmzenei tételét is, a "The White Whale Chant"-et.

6. Daniel Pemberton: Az U.N.C.L.E. embere
A komponista a jövő nagy ígérete, aki már több műfajban is bizonyított, mielőtt Guy Ritchie választása rá esett volna akcióvígjátékához. A húsz percet kitevő betétdal-kollekción túl Pemberton egy órán át mutatja meg, mit tud. Ritkán hallani ennyire stílusos, a figyelmet az albumon és a filmben egyaránt magának követelő művet. A zenekari játékot fuvola, cimbalom és különleges ütőhangszerek, köztük magyar tejeskanna is színesíti, az egész score pedig úgy idézi fel a hatvanas-hetvenes évek kém- és bűnfilmjeinek muzsikáit és Henry Mancini vagy John Barry egyes munkáit, hogy közben egy percre sem szűnik meg modern örömzenének lenni.

7. Andrew Lockington: Törésvonal
A komponista egyike a sok kiaknázatlan tehetségű művésznek, hiszen mindig csak gyorsan feledésbe merülő filmekhez kérik fel. Egyetlen szerencséje, hogy a megbízható iparos Brad Peytonnal jó munkakapcsolatba került, párosuk már állandónak mondható, ő pedig viszi magával minden filmjéhez. Ezek ráadásul többnyire jól teljesítenek a kasszáknál is, így a szerző nem szorul a perifériára. Ami azért fontos, mert Lockington napjaink egyik legjobb kalandfilmes zeneszerzője, aki a bűnös élvezetnek tekinthető Törésvonalhoz is kiemelkedő muzsikát írt. A kiadvány első fele sem rossz, de a másodikra talál igazán magára. Meg kell említeni még, hogy kevésszer történik meg, hogy egy effektmoziban a zene ennyire hangsúlyos szerepet kap, mint itt – valószínűleg ez esetben a rendező tisztelte zeneszerzőjét, és nem akarta, hogy a robajokban méltatlanul elvesszenek minőségi szerzeményei.

8. Jóhann Jóhannsson: Sicario – A bérgyilkos
Jóhannsson újabb sikeres együttműködést mondhat magáénak Denis Villeneuve rendezővel. Zenéjének stílusa nem került túl messzire a Fogságbanétól, viszont hatásában még talán üti is azt. Az igen feszült, brutális basszusokkal teli ötven perc rendkívül jól teljesít a jelenetek alatt, és talán ki lehet jelenteni, hogy a thriller műfajban Howard Shore-nak a Hetedikhez írt hátborzongató taktusai óta nem született még ennyire sötét score. Nagy pozitívum, hogy a hasonló lélekmarcangolások kedvelői még a mozi ismerete nélkül is hatásos darabnak találhatják, és annyira jól működik a filmben, hogy sok néző, illetve kritikus kiemelte mint az egyik leghatásosabb elemet.

9. James Horner: Mélyütés
Egy filmzenerajongó számára szükségtelen taglalni, hogy a mindössze 61 évesen elhunyt James Horner halálával mekkora veszteség érte a műfajt. Egyik utolsó munkája biztosan megosztotta rajongóit, és talán kevesek kedvencévé is vált. Akik az epikus szimfonikus score-jait kedvelik, hiányolhatják azt a stílust, azokat viszont, akik azt is értékelték, amikor mellőzte a rá jellemző megoldásokat, és bátran kísérletezett, még nagyobb fájdalommal töltheti el távozása. A Mélyütés egy lágy zongoradallamokban dúskáló, különleges hangulatú, olykor szinte ambientbe hajló, néhol pedig keményebb megszólalású aláfestést kapott, melynek több időt kell adni ahhoz, hogy kiismerjük, de garantáltan megérdemli a felfedezésére fordított időt.

10. Thomas Newman: 007 Spectre – A Fantom visszatér
Sam Mendes újabb James Bond-filmjéhez természetesen nem komponálhatott más, mint Newman, aki még a korábbi epizódhoz készítettnél is erősebb művet alkotott. Biztos akadnak, akik a klasszikus jellegű Bond-hangzást (illetve David Arnoldot) ismét hiányolják, azonban attól még a zene minősége vitathatatlan. A húzós játékidővel rendelkező soundtrack többszöri hallgatás után foghatja meg a hallgatót. A Bond-téma csak finoman alkalmazva bukkan fel, a terep az akcióé és az érzelmeké, s ha előbbiben még nincs is akkora rutinja Newmannek, utóbbiban legyőzhetetlen. 

További kiemelkedő filmzenék:


1. John Williams: Star Wars: Az ébredő Erő
Tudom, hogy szentségtörés ilyet írni, de számomra a klasszikus Star Wars-széria epizódjai pontosan ugyanolyanok, mint bármelyik más remekül sikerült alkotás. Hibátlannak tartom őket, mindazonáltal nálam komoly érzelmi kötődés sem a tökéletes filmekhez, sem még tökéletesebb zenéjükhöz nem alakult ki. Emiatt nem is fért be John Williams 2015-ös muzsikája az első tízbe, mert ehhez szintén nem kezdtem el kötődni, bár a folyam rajongóival ellentétben nekem legalább nem kellett győzködnöm magamat ahhoz, hogy megszeressem a score-t, és szerencsére mentegetőznöm sem kell, amiért ez nem ment. Azonban a műfaj iránti, húsz éve tartó rajongásom alatt meghallgatott megszámlálhatatlan filmzenén és néhány százról készített elemzésemen túl talán nem nagyképűség azt állítani, hogy azt hiszem, felismerem az igazi értéket. John Williams ezen zenéje pedig abszolút érték, mind kidolgozottságban, mind összetettségben, ezáltal megkerülhetetlen szereplővé vált évértékelésemben. Meg viszont nem szerettem, sokat nem is fogom hallgatni, ami a fenti tíz album egyikéről sem mondható el, ezért ebben a formában említettem meg. Hátrébb sorolva ugyan, de azért mégis kiemelve, hiszen megérdemli.

2. Dan Romer: Hontalan fenevadak
Nem éppen hétköznapi aláfestéssel állt elő a komponista, aki A messzi dél vadjait még azon film rendezőjével közösen látta el muzsikával, de itt már persze egymaga dolgozott. A feszült, súlyos, mégis sokszor magaslatokba törő score-ban felesleges keresni a megszokott afrikai hangszereket és hangulatot, mert Romer – Cary Joji Fukunaga direktorral közösen – úgy döntött, hogy az Afrikában játszódó mozihoz nem olyan műveket ír, mint amilyeneket a kontinensen játszódó alkotásokhoz alapból kötünk. A stílust talán himnikus ambientként tudnám meghatározni, és biztos, hogy ilyen filmzenét még nem sokat lehetett hallani. 

3. Le Matos: Chronicles of the Wasteland / Turbo Kid
A leginkább Tangerine Dreambe oltott Daft Punkként jellemezhető kanadai Le Matos filmzenéjének különlegessége, hogy igazi elhivatottságot jelez. Noha a filléres költségvetésű Turbo Kid csak 93 perces, a duó mégis egy két és negyed órás szintipop soundtracket állított össze hozzá. Bár ez az időtartam meglehetősen markáns, a szerzemények kapcsán kijelenthető, hogy a befogadhatatlan mozzanatokat teljesen mellőzve, tökéletesen idézik meg a szintetizátoros filmzenék fénykorát, miközben egyetlenegy ponton sem érezni azt, hogy kifogytak volna az alkotók az ötletekből. Ez utóbbi pedig ilyen időtartamnál több mint figyelemre méltó. Listám minden helyezettje közül egyedül a Le Matos nagyszerű időutazásának esetében értetlenkedtem azon, hogy az efféle retrós muzsikákat egyébként példásan megemlítő évértékelő kollégáim ezt az egyet teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. Nyilván a felelősségre vonást nem fogják elkerülni.

4. Chris Joye: Programming Hope
Néhány hangszerre írt muzsika ez egy dokumentumfilmhez, de élvezeti értéke olyan magas, hogy vetekszik a legnagyobb szimfonikus darabokéval is. Az album hetvenperces, töltelékzene még sincs rajta, s nem ül le, nem válik egy percre sem unalmassá. Van benne némi posztrock, még több független filmes hangulat (A család kicsi kincse ugrott be néha), néhol leheletnyi country, az egész pedig végtelenül harmonikus és pozitív kisugárzású, szinte simogatja a fület minden egyes trackje – nyugtató helyett ezt írnám fel. Így kell minimalista eszközökkel hatást elérni, sok ilyet akarok még hallani!


5. Thomas Newman: Malala
Minden évben befut egy ehhez hasonló, harmonikus stílusú album a szerzőtől, ám egyszerűen megunhatatlan, és még sokáig az is fog maradni ez a hol játékos, hol melankolikus vagy drámai, néhol pedig egyenesen misztikus zenei megközelítés. Régebben a dokumentumfilmek alatt sokszor vállalhatatlan, olcsó aláfestések voltak hallhatók, ezért érdemel meg minden tiszteletet az a rendező, aki annyira törekszik a tökélyre, hogy dallamfelelősnek sem az első szembejövőt kéri fel, ahogy doksiknál egykor szokás volt.6. Mark Isham: Hosszú utazás
A tévésorozatokra váltó, korábban számos műfajban feledhetetlen darabokkal előálló Isham mostanában takaréklángon üzemel, hiszen az utolsó emlékezetesebb score-ját a 2011-es Delfines kalandhoz írta. Bár folyamatosan jelen van a filmek és a sorozatok világában is, most végre nemcsak fizikailag, hanem zenei értelemben is visszatért. A 2012-es Szerencsecsillagot követően ismét egy Nicholas Sparks-megfilmesítéshez komponált. A Hosszú utazás nem feltétlenül maradandó mozi, épp ezért nem is tekinthető minden zeneszerző álmának, de Isham végre újfent emlékezeteset és a hallgatónak jólesőt alkotott. Az albumon csendes és rendkívül harmonikus, kifejezetten szépséges romantikus szerzeményeket találunk, s megállapíthatjuk, hogy ez az 51 perc a legszebb dallamokat csalogatta elő az alkotóból.

7. Daniel Pemberton: Steve Jobs
A mozit nem láttam, és e hiányosságon nem is tervezek változtatni, mert még egy bicikliszelep-készítő legunalmasabb munkanapjáról szóló háromórás dokumentumfilm megnézésének lehetősége is jobban feldobna, azonban a zenéje igencsak érdekes lett. A filmzene és a betétdalok kérdését kiemelten kezelő Danny Boyle mozijához Pemberton egy elektronikus alapokon nyugvó muzsikát komponált. Rendkívül eredeti, a klasszikus és a komolyzenét modernebb megközelítéssel elegánsan ötvöző darab lett, melyben még a főszereplő technológiai elhivatottságát is sikerült zeneileg visszaadni.


8. Rob Simonsen: Adaline varázslatos élete
Simonsen aláfestése a melodramatikusabb irányzat nívós képviselője. Kifejezetten bensőséges, lassú szimfonikus dallamokat hallhatunk egy órán át, olykor éteri női vokállal. A mindvégig hallgatóbarát, a film ismerete nélkül is épkézláb score mindenkinek ajánlható, aki kedveli az olyan szépséges score-okat, melyek nem visszadúdolható motívumokból állnak, mégis jó érzés őket hallgatni. A lemezt záró betétdal is említést érdemlő darab, mellesleg Simonsen, a Faux Fix duó (melynek egyik tagja a Looper zenéjét jegyző Nathan Johnson) és Elena Tonra közös munkáját dicséri.


9. Dario Marianelli: Everest
Van egy olyan jellemhibám, hogy minimális sajnálatot sem vagyok képes érezni az olyan hegymászók iránt, akik úgy ugranak önként fejest a halál torkába, hogy otthon kisgyerek, szerető feleség/férj várja őket, én csakis a hátrahagyottakkal tudok együtt érezni, akik a boldog közös életet tervezték az elhunyttal. Ennek megfelelően nem hatottak rám túlzottan a film megszállott karaktereinek viszontagságai sem, viszont az aláfestés minden igényt kielégítő lett. Marianelli kifejezetten visszafogottan használja a világzenei elemeket, ennek ellenére még a képek nélkül is könnyen megjelenhetnek szemünk előtt a hatalmas hegyek és a rajtuk lassan felfelé mozgó színes, apró pontok. A gyönyörű "Epilogue" pedig 2015 egyik legszebb szerzeménye lett.

10. Alexandre Desplat: A dán lány
Desplat drámai zenéi kapcsán mostanra már azért lehet előre sejteni, mire számíthatunk tőle. Azonban stílusa még így is megunhatatlan, így A dán lányhoz komponált, lelket simogató szimfonikus darabjában ha keresnénk, akkor sem találnánk olyan pontot, melybe beleköthetnénk. Aki elindítja a lemezt, egyórányi nyugodt szépséget hallhat, vonós- és zongoracentrikus szerzemények képében, s az egésznek van egy jellegzetesen csilingelő hangzása is.


 

Az év meglepetései:


1. Ryuichi Sakamoto, Alva Noto: A visszatérő
Nem hittem volna, hogy valaha is méltatni fogom egy Alejandro González Iñárritu-mozi aláfestését, de most ez a csoda esett meg. Annyi átlagos gitáron pengetés, betétdal-káosz és öncélú csörömpölés után ezúttal egy atmoszférateremtő, minimalista score jött létre. A visszatérőt eddig még nem volt szerencsém látni, de mivel a zene képek nélkül is ragyogóan érzékelteti azt a fagyos közeget, amelyben a produkció játszódik, biztos vagyok benne, hogy a megnézése után még nagyobbra fogom tartani. Sőt, azt sem zárom ki, hogy amennyiben az évértékelésemet már a film ismeretében írom, talán még a legjobbak közé is bekerülhetett volna a zenéje.


2. Atanas Valkov: Ambition
2015 egyik legkülönlegesebb albuma két projekt zenéjét tartalmazza, mindkettő az Európai Űrügynökség (ESA) támogatását élvezi. A címadó az Ambitionhöz kapcsolódik, amely egy ötperces, kétszereplős rövidfilm Aidan Gillennel a Trónok harcából, míg a másik nem filmzene, mert az ESA Loretta nevű üstököskutató szondájának küldetése ihlette, és különféle űrprogramhoz kapcsolódó sample-k (például az indulás hangjai) is felbukkannak benne. A lengyel zeneszerző eklektikus-elektronikus muzsikájának jellemzéséhez a Deleriumot, Jean Michel Jarre-t, Vangelist vagy az Enigmát lehet többek közt megemlíteni. 

3. Dean Wareham & Britta Phillips: Amerikai álomlány
A Dean & Britta néven ismert duó 2015 nagy felfedezése nálam. Ahogy elkezdtem megismerkedni munkásságukkal, igen kedvelhető dalokra bukkantam, melyekben Dean nagyon kellemes hangja viszi a prímet. Az Amerikai álomlányhoz (ez a negyedik filmjük, a legismertebb közülük A tintahal és a bálna) instrumentális zenét írtak, kicsit eltávolodva saját stílusuktól a nyolcvanas évek new wave-es (amelyet például a New Order is fémjelez), illetve dream popos irányzata felé. Szerencsére megint azzal az esettel állunk szemben, amikor más közegből érkező zenészek sikerrel álltak helyt a filmzenék világában, sőt egy különleges színfolttal gazdagították azt.

4. Ludwig Goransson: Creed – Apolló fia
A svéd zeneszerző neve már egy évtizede látható a stáblistákon, de mivel filmográfiája zömét kezdetben rövidfilmek, majd később főleg tévésorozatok jelentették, nem sokan hallhattak róla. A Rocky-folyam újabb epizódjánál valószínűleg minden mindegy volt a stúdiónak, emiatt kaphatta meg egy ismeretlen név a komponista székét, de ez végül szerencsés döntésnek bizonyult. A filmhez dalokat is író művész a főtémát nemegyszer használja, azonban nem zavaróan, hanem inkább ízlésesen. A szimfonikus zene az elektronikus kiegészítésekkel remekül ötvöződik ebben a meglepően eredeti műben, melyen jól érezni a törődést, így bátran kijelenthetjük, hogy Bill Conti korábbi rockys zenéihez méltó folytatás született.

5. Geoff Zanelli, Mark Ronson: Mortdecai
Johnny Depp újabb fárasztó és önmagát lejárató magánszámához a zene frontján egy érdekes kooperáció társult: egy rutinos filmzeneszerző egy nem kevésbé rutinos popzenei producerrel dolgozott együtt. Az eredményből valami plusz adalék azért hiányzik, de mégis egy igazi kuriózum lett ez a főleg a hatvanas-hetvenes évek krimijeit megidéző mű.6. John Carpenter: Lost Themes
A horrorguru első filmzenéjét 1974-ben, a Sötét csillag című sci-fijéhez írta. Épp ezért furcsa, hogy csak bő negyven évvel később látta elérkezettnek az időt arra, hogy egy olyan szólóalbummal álljon elő, amely készítése során nem nyomasztja határidő, stúdiós okoskodások, sem a jelenetek megszabta béklyó. A Lost Themes illeszkedik a zenei életműhöz, hiszen amolyan időutazásként is jól funkcionál, de ennek ellenére mégsem lehet rásütni azt, hogy korszerűtlen vagy poros lenne. Ehhez kapcsolódóan létezik egy remixalbum is, amely borzasztó lett, mert az átiratokból sikerült kiszedni minden carpenterit. 

Az év kiemelkedő szerzeményei:


2015-ben tizenhét olyan tracket találtam, melyek teljes albuma a fenti kategóriákba nem kerülhetett bele, ám az alábbi darabokat ettől még kifejezetten kedvelem.

1. Junkie XL: "Brothers in Arms" (Mad Max: A harag útja)
Rengeteg filmrajongónak ez lehet a kedvenc score-tétele 2015-ből, és sokuk biztos az albumot is az év legjobbjai közé rakta. Ha oda én nem is tenném, mert bár kétségkívül hatásos, ám összességében túl monoton és egysíkú a kiadvány, témamegúszós dobolással, de attól még ez egy remek felépítésű, kiváló track.2. Danny Elfman: "Variations on a Shades" (A szürke ötven árnyalata)
Ez egy óriási meglepetés Elfmantől, mert nyomokban sem tartalmazza a stílusát, az ilyen elkalandozásokból pedig sokszor izgalmas dolgok kerekednek – mint most is. Információ híján inkább arra tippeltem volna, hogy valamelyik ügyes kezű elektroguru vett kezelésbe egy filmzenét. Hogy mihez készült, azt most hagyjuk.
3. Michael Giacchino: "As the Jurassic World Turns" (Jurassic World)
John Williams sziget-témáját persze lehetetlen volt überelni, de Giacchino műve attól még igen remekül sikerült. Több track is szóba jöhetett volna listámra, de a legkiemelkedőbbnek ezt a méltóságteljes, nagyon szerethető darabot tartom, amelyben az előd és az utód szellemisége teljes egységbe olvad.
4. Trevor Morris: "The End of an Age" (Az admirális)
Hangulatában a Hannibalban hallható nagyszerű Patrick Cassidy-operadarabot idézi ez a felemelő mű egy többre hivatott zeneszerzőtől.5. James Newton Howard: "There Are Worse Games to Play / Deep in the Meadow / The Hunger Games Suite" (Az Éhezők Viadala: A kiválasztott – Befejező rész)
A nagy sikerű "The Hanging Tree" receptjét követi Howard műve. Most is Jennifer Lawrence dalol szimfonikus kísérettel, és az egész csupán egy hajszállal lett kevésbé hatásos, mint az előd.


6. Ennio Morricone: "La Lettera Di Lincoln" (Aljas nyolcas)
Az idős Maestro ugyan egy a szokottnál kevésbé maradandó élményt adó művével lett Oscar-díjas, de ennek ellenére mégis ki irigyelné tőle azt az elismerést, amely már évtizedek óta járt volna neki? A viszonylag monoton kompozíciók közül ez a trombitás rekviem viszont gyönyörű darab.
7. John Paesano: "Fogwell's Gym" (Daredevil)
Az útvesztő-széria első részénél még nem találtam különösebben érdekesnek Paesano művészetét, de a másodiknál felsőbb szintre lépett, és hogy hamarosan akár még nagy meglepetések is érhetnek bennünket tőle, arra bizonyíték ez a hangfalgyilkoló, lendületes szerzemény.
8. John Powell: "Flying Ship Fight" (Pán)
Hogy miért volt kis mértékben csalódás számomra Powell műve, arról lejjebb még lesz röviden szó. De az ott említetten túl például azért is, mert miközben a score csordogált a háttérben, mindössze az e track első percénél hallható kórusos megoldásra kaptam fel a fejem. Ennek köszönhetően már figyelmesebben hallgattam az egész lemezt, és noha korrekt munkának tartom, az instrumentális kompozíciók közül csupán ezt az egyet tudnám nyugodt szívvel kiemelni.

9. Zagar: "It's All Greased" (Az éjszakám a nappalod)
Leegyszerűsítve vannak az önmagukban, a film ismerete nélkül is remekül megálló filmzenék; vannak azok, ahol a jelenetek megismerése szükséges a muzsika értelmezéséhez; valamint vannak azok, ahol aztán hallgathatod önállóan, hallgathatod a filmmel együtt és után, de előrébb sehogy sem fogsz jutni. Az éjszakám a nappalodhoz írtak a középső kategóriába tartoznak: igazi lüktető hangulatzene ez, ahol érezni, hogy a képek alatt bizonyára jól működnek a trackek, de addig is, míg erről meg nem győződöm, a lent taglalt betétdalon és instrumentális verzióján, valamint a "Sirens" című, kórust is bevető számon túl csak ezt a szkreccselős nyitányt tudnám kiemelni.

10. Theodore Shapiro: "Love and Work" (A kezdő)
Ez egy könnyed, dallamos, szerethető kis kompozíció lett. Ha azt írom, hogy olyan, mintha Thomas Newman szerezte volna, akkor már mindenki rögtön tudja, hogy mire kell számítania. Ami pedig a többit illeti: minimum ilyennek kell lennie egy igazi, nem tingli-tangli vígjátékzenének.
11. Christophe Beck: "Theme from Ant-Man" (A Hangya)
A szuperhősfilmek szokványos főtémái között egy igazi bombaként robbant a filmzenerajongók körében Beck eredeti szellemiségű szerzeménye. A teljes aláfestés sem rossz, de a nyitány magasan kiemelkedik.


12. Hans Zimmer: "We Own This Sky" (Chappie)
E szerzeményről kicsit az M83 ugrott be, talán annak is köszönhetően, hogy Anthony Gonzalez egyszemélyes csapatának van egy majdnem azonos című száma. A track az egyetlen az inkább érdekes, mintsem feledhetetlen elektronikus soundtracken. Kifejezetten klasszikus felépítéssel rendelkezik, hangulati váltásokat mellőzve, így ez a legkönnyebben befogadható rész róla.


13. Gregory James Jenkins: "Geoff's Jam" (Szöktetés a pokolból)
A zsaru mond valami frappánsat, majd lazán bepattan kabriójába (szigorúan a csukott ajtó felett átlendülve), és csikorgó kerekekkel elszáguld – valami ilyesmi képet lehetne társítani ehhez az ízig-vérig nyolcvanas évekbeli hangulatú, vicces szintipophoz. Azt viszont nem tudom, hogy Paul Simon klasszikusa, a "You Can Call Me Al" megidézése tudatos-e vagy csupán véletlen. Nem ennyire hatásos, de az összességében nem túl hallgatóbarát albumról pofás darab lett még a "My So Called Credits" is.
14. H. Scott Salinas & Jackson Greenberg: "Suiting Up" (Cartel Land)
A mexikói drogbandák életveszélyes világába kalauzoló dokumentumfilm ezen zenéjének második felét valamiért, talán az orgonaszerű, himnikus hang miatt, a Csillagok között dokkolós jelenete alá nagyon jól el tudnám képzelni – leszámítva, hogy ez azért sokkal visszafogottabban és nyugodtabban szól.
15. Peter Gregson: "A Little Chaos" (A virág románca)
Vivaldi és Michael Nyman egyaránt eszünkbe juthat, miközben A virág románca címre hallgató kosztümös dráma soundtrackjének legvégét hallgatjuk. A 2014-es, ám csak 2015-ben megjelentetett score Peter Gregson csellista első filmzenéje, a moziról pedig annyit érdemes tudni, hogy a nemrég sajnálatosan elhunyt Alan Rickman második, egyben utolsó rendezése volt a Téli vendéget követően.


16. Hybrid: "Welcome to Vice" (Vice)
A triót, mondhatni, Harry Gregson-Williams fedezte fel a filmvilág számára, hiszen nemegyszer dolgoztak együtt, elsősorban Tony Scott filmjeinél. Azóta már videójátékokhoz és filmekhez is komponáltak önállóan, és ez a szerzeményük is azt bizonyítja, hogy ha komolyabb lehetőséget nem biztos, hogy kapnak, de a B kategóriás filmek világában megbízható veteránokká válhatnak.


17. Johnny Jewell / Chromatics: "Yes (Love Theme from Lost River)" (Lost River)
Jewell annak a Chromaticsnak a tagja, mely a Drive – Gázt! révén vált ismertté, a főszereplő, Ryan Gosling pedig első, teljes közönyt kiváltó, művészkedős rendezéséhez vitte magával. Az album a legjobbak közé még tévedésből sem kerülhetett volna be, de ez a bő három perc biztos megfogja azokat, akiknek a Drive zenéje is bejött – és hát sokan vagyunk ezzel így.
 

2015-ben felfedezett korábbi filmzene:


Pat Metheny: Passaggio Per Il Paradiso
Rengeteg korábbi aláfestéssel ismerkedtem meg 2015-ben is. Közülük ez a Tcheky Karyo főszereplésével készült, 1998-as olasz filmhez íródott muzsika fogott meg leginkább Pat Methenytől, aki egymaga játszik minden hangszeren. Kicsit Hans Zimmer kilencvenes évekbeli, csendesebb score-jai jutottak eszembe róla. Nagyon szép, békés és nyugodt kompozíciók találhatók az albumon, öröm ilyet hallani. 

Az év legjobb betétdalai:


1. Son Lux: "Race to Erase" (Egy szerelem története)
2. Son Lux: "No Fate Awaits Me" (Egy szerelem története)
Ryan Lott, alias Son Lux eddig öt szólólemezt jelentetett meg, és végül elérkezettnek látta az időt, hogy filmzenével is megpróbálkozzon. 2015-ben a Papírvárosok, míg egy évvel korábban a háromféle verzióban is létező Egy szerelem története (melyhez eléggé különleges score-t és dalokat is szerzett) stáblistáján tűnt fel. Ez a hozzám kissé késve eljutó két, sosem hallott módon eredeti, elvarázsolt hangulatú dal tehát 2014-es, viszont annyira eltaláltak, hogy rengetegszer meghallgattam már őket, és nem is tudom megállapítani, hogy melyik a jobb.3. Atanas Valkov feat. Mavin: "Stubborn" (Ambition)
A lemezen ezt a szinte suttogó énekkel előadott, fülbemászó dallamú felvételt nevezhetjük a potenciális slágernek. A robotikussá torzított hangból és a köré szőtt ambientes, űrzenei kíséretből egy nagyon különleges dolog született, melyet A vörös bolygó sokszínű soundtrackjén is el tudnék képzelni.
4. Kris Kristofferson: "I Won't Back Down" (Texas felemelkedése)
A Tom Petty and the Heartbreakers számát mindenki ismeri, de bizonyára senki nem hitte volna, hogy az eredetileg dinamikus rádióbarát rockot ilyen szomorú formára is át lehet gyúrni, csak egy szimfonikus zenekar kell hozzá. Na meg az Amerikában énekesként is kedvelt Kristofferson, aki most nem a tőle megszokott countrys stílusban dalol, hanem mint egy sokat látott, bölcs öreg.


5. Ólafur Arnalds: "So Far" (Broadchurch – Season 1-2)
Arnor Dan lassú, szomorú énekével indul e kompozíció, amit zongora és hegedű kísér. Ez már így magában is igencsak erős, ám amikor fokozatosan beáradnak az ütemek és egy szirénaszerű hang is felbukkan, felkerül az egészre a korona, és hamar elindul a fej és a láb mozgása a ritmusra.
6. Eurielle: "I'll Count the Days" (Downton Abbey – The Ultimate Collection)
Ha egy filmzeneszerző a saját instrumentális művét alapként használva dalt ír, abból szinte mindig nagyszerű dolog sül ki. Most is ez történt. Amikor hallgattam ezt a válogatásalbumot, egy igen kellemes track jött velem szembe hirtelen ("Such Good Luck"), kicsivel később pedig követte az arra épülő dal. Én ugyan rácsodálkoztam, de rajtam kívül sokan ismerhették már Rebecca Ferguson korábbi verziója alapján, mely még az Eurielle-félénél is sokkal jobb.

7. Zagar feat. Kama: "Sleepwalking" (Az éjszakám a nappalod)
Ez a szám vezette fel a zenekar soundtrackjét, és hamar megkedveltem, ami nem volt nehéz feladat, nem véletlenül ezzel indította útjára a banda az új lemezt. Külön jár a plusz pont a Ry Cooder-es gitárért, amely egy apróság, mégis sokat dob az egész dalon, a Mary Popkidsből beugró Kama hangja pedig eléggé egyéni ahhoz, hogy semmi ne álljon a slágerré válás útjába. Az azonos című, rövidebb instrumentális verzió is nagyszerű.

8. Tim Wheeler: "Feels Like Summer" (Shaun, a bárány – A film)
A Shaun, a bárányt sorozatként is imádom, hiszen a figurák ellenállhatatlanul bájosak, és az ötperces részekből, valamint a kedves humorból süt az, hogy az alkotók mennyire élvezhetik a munkát hősünkkel és barátaival. Ez a dal akár a hetvenes években is íródhatott volna, de azon kívül, hogy kellemesen fülbemászó, még más is kellett ahhoz, hogy a listámra kerüljön. Ez pedig nem más, mint hogy a régi családi videófelvételnek álcázott nyitány alatt nagyon jól teljesít. A farmert fiatalként, Shaunt és a többi állatot pedig kicsiként látjuk, ahogy játszanak, és amikor még a széria későbbi rettegett bikája is cumival a szájában szaladgálva üldözi a többieket Wheeler ártatlan dalára, az ember szája a füléig ér. A nosztalgikus hatás pedig annyira magas a film kezdetén, hogy a szériát töviről-hegyire ismerőknél az sincs kizárva, hogy titokban elmorzsolnak egy könnycseppet.

9. David Hasselhoff: "True Survivor" (Kung Fury)
Ki más is adhatna elő egy ilyen retrós szintipop dalt egy ilyen közegben, ha nem maga A Hoff? Aki jó pár éve remekül ráérzett arra, hogy számára csak az önirónia maradt a túléléshez. Ezt pedig olyan elismerésre méltóan, s nem kínosan műveli, hogy nem rajta, hanem vele nevetünk, mint most is.
10. Miles Kane: "Johanna" (Mortdecai)
A teljes albumot már fentebb méltattam, és igazán örvendetes az is, ha a score szellemiségéhez, stílusához ennyire hibátlanul illeszkedik egy színvonalas betétdal, mint ez. A szerző-producer Mark Ronsontól én inkább ilyesmiket hallgatnék, nem "Uptown Funk"-féle elkerülhetetlen borzalmakat.
11. Ofelia: "I Will Meet You There" (Jordskott)
Nem is gondoltam volna, hogy egy a hazáján kívül ismeretlen svéd tévésorozat soundtrackjén ilyen jó kis dalra bukkanok, ráadásul egy dán énekesnővel, angolul, jó kis trip hopos alappal. Pedig de.


12. Cast of Pan: "Smells Like Teen Spirit" (Pán)
13. Lily Allen: "Little Soldier" (Pán)
14. Lily Allen: "Something's Not Right" (Pán)
John Powell Pánhoz írt score-jával az a bajom, hogy a vezérmotívum egyáltalán nem tetszik, ráadásul nem szoktam hozzá a szerzőtől ahhoz, hogy ennyire túlhasználja. Innentől pedig az egész belement nálam "az érdemeit elismerem, de..." kategóriába. Érdekes módon a betétdalok közül viszont három is tetszett. A film egyáltalán nem érdekel, de a Hugh Jackman közreműködésével előadott Nirvana-átirat jelenetét megnéztem, és azzal szembesültem, hogy egy, a legutóbbi Mad Maxet idéző (!) szcénában bukkan fel. S egy gyerekfilmnél ez egy elég beteg dolognak tűnt ahhoz, hogy csak még jobban megfogjon. Lily Allen két dala pedig az ellenpólus: a nagyon egyszerű dallamú "Little Soldier"-nek épp e tulajdonsága miatt nehéz ellenállni, hiszen megtelepszik a fülben, ami aztán helytálló a Disney-rajzfilmek betétdalait idéző másik felvételre is.

15. Kristina Train: "True Love Avenue" (Jenny esküvője)
A sort egy szimpla, senkinek sem ártó dalocska zárja, amely valószínűleg azért tetszik, mert a stílusa olyan, mintha csak a L'ecsó soundtrackjéről maradt volna le.
 

Az év legjobb televíziós zenéi:


1. Ólafur Arnalds: Broadchurch – Season 1-2
A már hazánkban is koncertező szerző izlandi, tehát nem meglepő, hogy ő is annyira jéghideg, komor stílusban utazik, mint honfitársa, Jóhann Jóhannsson. Ide írt darabjaira (is) jellemző, hogy a vonósokat és a melankolikus, fojtott hangú zongorát elektronikus ütemekkel ötvözi. A Broadchurch score-ja álomvilágban élők számára meglehetősen nyomasztó lehet, mivel alapvetően komor trackekből áll, ugyanakkor valamiféle sötét szépség is jelen van bennük.

2. Atli Örvarsson: Lángoló Chicago – 1-2. évad
A Hans Zimmer mellől feltörő szerző első önálló munkái alapján sok éve még felmerült bennem, hogy mi szükség egy újabb klónra a sok másik mellé. Azonban a komponista már rég túllépett azon a szinten, amit még a Babylon A.D.-hez vagy a Nyolc tanúhoz produkált, és azóta már többször is meglepett, mint például A végzet ereklyéi: Csontváros vagy a Boszorkányvadászok esetében. A Lángoló Chicago score-jának első két évada két külön lemezen jelent meg, és főleg az első ad többnyire nagyon kellemes élményt, mert az akciótrackek mellett szomorkás, elmélázó zongorás, akusztikus gitáros darabokból áll. Az aláfestésre fordítható költségvetés a sorozatoknál nem/sem tör az égbe, de a közreműködő pár zenész ezt itt sikeresen feledteti.

3. Jeff Beal: Kártyavár – 3. évad
Azt hiszem, meg kell hallgatnom a Kártyavár korábbi szezonjainak két soundtrackjét, mert ha azok is ilyen különleges atmoszférájúak, mint a harmadik, akkor bizonyára elaludhattam hallgatásuk közben annak idején, hiszen egy hang sem rémlik belőlük. Ami azt illeti, azért sok visszaidézhető a harmadik kiadványon sincs, azonban a kis létszámú szimfonikus zenekarra (akik között Beal is felbukkan trombitásként és zongoristaként) írt komor, szinte film noiros atmoszféra csillagos ötöst érdemel. Önállóan hallgatva a szerzemények napközben bizonyára nem működnek száz százalékos hatásfokkal, de egy csendes éjszakát tökéletesen festenek alá. 

4. Steven Price: The Hunt
A Gravitáció révén Oscar-díjas komponista mostanra megmutatta már, hogy lehet vele hosszabb távon is tervezni, nem "egyslágeres" művész. A Haraghoz egy egész jól sikerült score-t írt, igen combos nyitótémával, és most e David Attenborough narrálta hatrészes természetfilm-sorozathoz is rendben lévő muzsika született. Ez az a fajta mű, amelyből nem különösebben lehet toronymagasan kiemelkedő pontot kiválasztani, de az összkép abszolút dicsérhető lett. 

5. Trevor Morris, Einar Selvik, Steve Tavaglione: Vikingek – 3. évad
Ez a zene nem azért került ide, mert mondjuk ámulatba ejtően kidolgozott, ahhoz túl egyhangú, főleg közel másfél órában. Azonban e lecsupaszított, mondhatni törzsi hangzás puritánsága ellenére is kifejezetten erőteljes, ráadásul a képek ismerete nélkül sem nehéz a hallgatás során a marcona vikingek közé képzelni magunkat. Ennél nagyobb elismerést pedig egy film vagy sorozat önmagában történő hallgatásra is alkalmas zenéje nem nagyon kaphat.

6. Emanuele Bossi, Pasquale Laino: A fátyolos hölgy
A duó egy fülbemászó szerzeményekkel teli score-t komponált ehhez a kosztümös olasz-spanyol minisorozathoz (melynek címe lefordítva annyit tesz: A fátyolos hölgy). Az Olaszországban ismert zeneszerző, Paolo Buonvino (Apák és lányaik) közreműködésével megszületett műnél szerencsére anyagi korlátok sem voltak jelen, az eredmény pedig egy nagy ívű, dallamcentrikus, hol romantikus, hol drámai, jó értelemben véve régimódi muzsika.


 

Az év legjobb játékzenéi:


1. Geoff Knorr, Griffin Cohen, Grant Kirkhope: Sid Meier's Civilization: Beyond Earth Rising Tide
Játékzenék esetében napjainkban megfigyelhető, hogy nagy divat a kooperálás. Sokszor soundtrackjeik címlapján fel sem tüntetik a komponisták nevét, mert egyszerűen nem férnének ki, annyian vannak -e stratégiai játéknál például három szerző jegyzi a score-t. Egy magával ragadó hangulatú, bő kétórás művet alkottak, amelyben a kórus éneke és a prágai szimfonikusok játéka sajátos ambientes megoldásokkal ötvöződik, s többszöri hallgatásra is ugyanakkora, nemegyszer kifejezetten felemelő élményt ad.
2. Jessica Curry: Everybody's Gone to the Rapture
Egységes színvonalú, éteri szépségű, rendkívül igényes kórusműveket hallunk egy órában. A megszokottól eltérő dimenziókban mozgó játékhoz a saját területén, de filmzenék terén is teljesen szokatlan stílusú szerzemények születtek. Minden pillanata nagyon békés és szép, hihetetlenül nyugodt, filmes környezetben pedig leginkább F. H. Burnett A titkos kert című klasszikus meseregényének valamely megfilmesítése alá tudnám elképzelni. Ha pedig a hallgató tisztában van vele, hogy a zeneszerzőnő gyógyíthatatlan beteg, még többet is képes belegondolni ezekbe a gyönyörű kompozíciókba... 


3. Gareth Coker: Ori and the Blind Forest
A színpompás látványvilágú játékhoz egy templomból kialakított stúdióban, szimfonikus zenekarral rögzítették a zenét. Ez is az a fajta muzsika, melyből kiemelni nehéz darabokat, annyira egyben van az egész. Kimondottan kellemes a hangulata, jó hallgatni, a néha felbukkanó vokál pedig még dob is rajta. Hayao Miyazaki valamelyik animéjéhez is könnyen hozzá lehetne kapcsolni.


4. David Buckley, Nick Arundel: Batman: Arkham Knight Vol. 1
Ugyan a két zeneszerző külön-külön jegyzi Batman újabb videójátékos kalandjának trackjeit, a szerzemények között azonban nem találunk repedéseket. Egy töretlen egységű, komor szimfonikus művet alkottak, melynek hatását időnként kórus is segíti, és külön plusz, hogy nem Hans Zimmer Batman-score-jai idéződnek meg, ennek ellenére filmzeneként is abszolút helytállna. A Vol. 2-t viszont annyira untam, hogy csak átpörgettem. Ezek után tettem egy újabb próbát a Vol. 1-gyel, hátha csak ebből a fajta zenéből nem bírok el ennyit egyhuzamban, de meg kellett állapítanom, hogy a kettes számú kiadványon valóban egyhangúbb muzsika található.

5. Paul Leonard-Morgan: Battlefield Hardline
Hát valahogy így kellene szólnia Trevor Rabin akciózenéinek napjainkban, hiszen az ő stílusa felett alaposan eljárt az idő. Nem úgy a Dredd komponistájának ide írt igen vagány kompozíciói felett: Paul Leonard-Morgan egy elektromos gitárra épülő, túlbonyolítottsággal nem illethető, mégis hatásos zúzással jelentkezett, melyet hangosan kötelező hallgatni. Akik az említett mozi zenéjét szerették tőle, most sem fognak csalódni, e műve ráadásul befogadhatóbb is annál.
6. Kaveh Kohen, Michael Nielsen: Forza Motorsport 6
A széria előző darabja 2013-as listámon szerepelt, de a komponistáknál váltás történt. Az akkori éteri vokállal dúsított szintipopos, egyedülálló megközelítés ennek következtében a hagyományosabb filmzenei vonulat felé tolódott el, közelebb állva a Halálos iramban-sorozathoz. Annak legutóbbi epizódjába például gond nélkül beilleszthető lenne, valószínűleg cseppet sem lógna ki, bár a hangszerelés itt azért anyagi okokból puritánabb. Az album érdekessége, hogy amint kezdtem már-már ráunni (másfél órás, ilyen időtartam alatt ez óhatatlanul előfordul minden zenei stílus esetében), mindig jött egy olyan track, amely visszarántott.

7. Marcin Przybylowicz: The Witcher 3: Wild Hunt – Hearts of Stone
A több komponista közreműködése mellett a játékzenék másik jellemzője napjainkban, hogy a sok nem angol vagy amerikai zeneszerző nevét esélytelen megjegyezni, lévén néha szinte csak mássalhangzókból állnak, mint Marcin Prz... tehát jelen esetben is. Ez a Bear McCreary egyes szerzeményeihez közel álló zene ugyan csak 25 perces, de mégis megemlíteném az ezúttal hét helyezettből álló blokk legvégén, mert a középkort megidéző, kelet-európai, sőt még mongol népzenei jelleggel is átszőtt stílusa eléggé unikálissá teszi.
 

Az év legfélresikerültebb filmzenéi:


1. Carter Burwell: Anomalisa
Rettenetesen nagy verést érdemelne, aki kitalálta ennek az albumnak a koncepcióját, hiszen kevés dühítőbbet hallottam életemben. Már Carter Burwell zenéje is teljesen feledhető, de a fő gond, hogy minden korábbi soundtracken lévőnél több párbeszéd, motyogás, éneklés (például meghallgathatjuk a Cyndi Lauper-féle "Girls Just Want To Have Fun"-t angolul és spanyolul Jennifer Jason Leigh bágyadt előadásában, ráadásul a cappella), valamint zabálva pofázás (!) is bővíti a kiadványt. Melyet meg sem kellett volna jelentetni, ha csupán ilyen formában sikerült feltornázni a játékidőt. Kíváncsi lennék, hogy ki az, aki egynél többször képes végighallgatni (vagy akár csak egyszer), mert némi perverzió szükséges ahhoz, hogy valaki be bírja fogadni ezt a sokszor gyakorlatilag a komplett filmbeli hangsávot felhasználó kiadványt.

2. Joseph Bishara: Insidious – Gonosz lélek
Akiket hidegen hagy a téma, azok azt hiszik, hogy a horrorzenék mind hallgathatatlan csörömpölések, azonban például két horrorguru, Christopher Young és Daniel Licht ide kapcsolódó munkássága számos példával szolgál arra, hogy a műfajban igenis túl lehet lépni a szinte teljes egészében hirtelen felcsattanásokból álló score-okon. Ez az, ami Joseph Bisharának cseppet sem megy – továbbra sem. Igaz, róla sugárzik, hogy sosem fog mondjuk romantikus vagy történelmi mozikhoz score-t írni, s nagy késztetést valószínűleg nem is érez arra, hogy foglalkozzon egy kicsit a beskatulyázás kérdésével. Megemlítendő, hogy Bishara másik 2015-ös filmjéhez (The Vatican Tapes) összetákolt csörömpölése, ha nem is jó, de egy fokkal fogyaszthatóbb.

3. Jed Kurzel: Macbeth
Az ilyesmiket szokták az év legjobbjának kikiáltani azok a sznobok, akiknek amúgy más esetben fel sem tűnik, hogy szól valami a film alatt. Nem állítom, hogy teljesen működésképtelen, de annyira egysíkú az egész, hogy az első hallgatáskor hamar elkezdtem nevetségesnek tartani ezt az egész művészieskedést. Ennek oka, hogy szinte minden track ugyanúgy szól, ezért meglehetősen korlátozott zeneszerzői képességekről árulkodnak. Kurzel egyébként a rendező testvére, és noha nem tartom elfogadhatatlannak az efféle protezsálást (mármint ha tehetség is közrejátszik okként), azért meglehetősen szomorú belegondolni, hogy egy ilyen mozihoz micsoda erőtől duzzadó muzsikát komponált volna egy nem rokon, mint például Patrick Doyle vagy John Debney. Egy fantasztikus score helyett így egy órán át egy igen fárasztó és fejfájdító vonósnyavalygást hallunk, hosszan kitartott hangokkal, s mikor a sokadik tracket halljuk szinte ugyanúgy elindulni, haladni és végződni, az egész parodisztikussá válik. 2015-ben tehát Kurzelnek jár a képzeletbeli Jonny Greenwood-díj a legnagyobb filmzenei blöffért.

4. Jed Kurzel: Slow West
Az Anomalisa soundtrackjéhez hasonlóan itt sem a score az elsődleges problémaforrás, bár Kurzel most már biztosan nem lesz soha a kedvenc komponistáim egyike. Mindazonáltal nem elsődlegesen az ő – most már írhatom: szokás szerint – vérszegény kompozíciói juttatták e kategóriába az albumot, hanem a filmbeli párbeszédrészletek, a különféle fütyülgetések, dünnyögős énekek és óbégatások, melyeknek e westernben biztosan megvan a maguk szerepe, csak éppen a kiadványt totálisan szétforgácsolják, hiszen a hasonlóknak semmi keresnivalója nem lehetne egy zenei anyagban. Az egyetlen többszöri meghallgatásra is érdemes darab egyébként egy betétdal, a Django Django CD-t záró "Slow West"-je.

5. Lorne Balfe: Terminator: Genisys
Szögezzük le, ez a zene nem értékelhetetlen vagy hallgathatatlan (e darabnak is köszönhetően változott a kategória elnevezése mostantól a legrosszabbról legfélresikerültebbre). Éppen csak az égvilágon semmi értelme nincs hallgatni, mert minimális élményt sem ad. Az egyébként nem tehetségtelen Balfe ontja magából a feledhető zenéket, tárgyévünkben például kilenc (!) esetben működött közre, de a nagy hajtás a nála jóval tehetségesebb Mark Ishamnél is csak tucatmuzsikákat eredményezett 2007-ben. 2015 legvisszataszítóbb mozijánál, a kit érdekel már, hányadik Terminátor-opusznál pedig a nagy hajtás (a leváltott Christophe Beck helyett Balfe érkezett, akinek biztos kapkodnia kellett) következtében bebizonyosodott, hogy bár Balfe pályája legnagyobb szabású mozijához jutott, még nem tart azon a szinten, hogy rövid idő alatt minőséget szállítson. Hogy az ide született kompozícióiról konkrétan is szót ejtsek: meglehetősen fantáziátlan, vagdalkozó-csapkodó, trehány, mindenbe belekapó felépítésű darabok ezek, és nemegyszer azt hinni, a Transformers-széria valami kidobott zenéjét halljuk. Ha felidézzük Danny Elfmannek vagy Marco Beltraminak a korábbi részekhez írt munkáit, Balfe-é egy látványos visszalépésnek tekinthető.


 
Gregus Péter összesítése


Érdekes év volt a 2015-ös, mivel visszaemlékezve igazából csak két muzsikáról gondolom, hogy évek múltán is emlékezni fogunk rájuk, ám ha jobban megnézem a felhozatalt, akkor azt látom, hogy több nagyon erős, bár nem átütő aláfestés is született. Inkább a meglepetések éve volt ez számomra, hiszen hónapról hónapra, újabb és újabb komponista lepett meg tőle nem várt muzsikával. Ezzel egyetemben sajnos csalódások is akadtak bőven, bár szerencsére rossz zenékben 2015 nem annyira tobzódott. 2016-ban sok, az előző évben kevéssé csillogó zeneszerzőnek lesz alkalma javítani, hiszen Alexandre Desplat a Star Wars-sagás első mozijával lesz elfoglalva, Hans Zimmer visszatérhet Langdon professzorhoz az Inferno esetében, James Newton Howard pedig a számára mostanság legjobb terepen, a fantasy világában alkothat nagyot A Vadász és a Jégkirálynő muzsikájával.
 

Az év legjobb zenéi:


1. John Williams: Star Wars: Az ébredő Erő
John Williams ismét egy tökéletes Star Wars-zenét alkotott, mely nemhogy méltó utódja elődeinek, de a kilenc új témával és a régiek csodás felelevenítésével egyenrangú társa azoknak. A stílus semmit nem változott, ugyanazok a pergő, cselekménykövető, érzelemgazdag, változatos és nagyszabású szimfonikus jegyek jellemzik e művet is, mint a korábbi hatot.2. Michael Giacchino: Jupiter felemelkedése
Michael Giacchino életében nem újdonság, hogy egy jókora bukáshoz szállított nagyszerű muzsikát, azonban a Jupiter felemelkedése mégis más, hiszen ennek score-ja tényleg hivatkozási alap lehetett volna az űreposzok terén, annyira kiemelkedő és magas szintű zenével van dolgunk. A bukás az aláfestés értékéből persze semmit sem von le. A komponista első valóban mestermunkának nevezhető alkotása.


3. Christopher Young: The Monkey King
Noha Délkelet-Ázsiában már 2014-ben bemutatták a filmet, a nemzetközi porondra mostanában lép csak ki. Christopher Young muzsikájából 2014-ben egy rövidke promó már keringett a neten, és ebből is sejthető volt, hogy egy nagy zenével állt elő a szerző, de a hivatalos kiadásra 2015 nyaráig várni kellett. A teljes muzsika pedig még csodásabb, mint amit a rövid ízelítő alapján sejteni lehetett. Gigantikus, epikus, nagy szimfonikus muzsika ez, melybe Young jó érzékkel és ízlésesen vegyítette a keleties dallamokat és hangszereket. S arra is csak ő képes, hogy a grandiózus megszólalásba finoman, az epikusságot emelő módon horrorzenés elemeket is építsen.

4. James Horner: Farkas Totem
A filmzene világát az elmúlt években nem érte akkora csapás, mint 2015 nyarán James Horner halála. Még most is fura érzés, amikor arra gondol az ember, hogy sokak nagy kedvence, halhatatlan zenék alkotója már nincs köztünk. 2015-ben három zenével is jelentkezett, melyek közül kettő már halála után jelent meg. A Farkas Totemé nem ezek közé tartozik, még az év elején kiadott muzsika, melyről már akkor éreztem, hogy az év legjobbjai közé fog tartozni. Nem a legkarakteresebb, legkifinomultabb Horner-mű ez, de csodálatra méltó dallamaival és hangulatával a szerző elmúlt években alkotott score-jainak egyik legjobbja.


5. Andrew Lockington: Törésvonal
A Szikraváros vagy a Percy Jackson: Szörnyek tengerével bizonyító Lockington eddigi legkomolyabb megbízásában kétségtelenül szintet is lépett, a korábbiakhoz képest jóval kifinomultabb, összetettebb, technikailag precízebb munkát produkált. A vezérdallam tökéletesen hozza, amit szerepe szerint hoznia kell. Heroikus, nagy ívű téma ez, mely simán elférne egy nyolcvanas évekbeli Jerry Goldsmith-műben is. 

6. Daniel Pemberton: Az U.N.C.L.E. embere
A Dirk Gently-sorozat 2012-ben megjelent zenéje után nem ért váratlanul, hogy Pemberton milyen kitűnő dolgokra képes a hatvanas éveket, a beatkorszakot megidéző muzsikák terén. A széria score-jának stílusát vette elő Az U.N.C.L.E. embere muzsikájánál is, a stílusban sok különbség nem is mutatkozik, a nagyobb produkció által kínált magasabb büdzsé azonban előnyére vált a zenének. 


7. Harry Gregson-Williams: Mentőexpedíció
Harry Gregson-Williams hosszú évek óta nem volt ennyire jó formában, hiszen egy minden pillanatában élvezetes és értékes muzsikával rukkolt elő Ridley Scott mozijához. Összetettségében, kidolgozottságában és ötletességében magasan az egyik legjobb atmoszférateremtő sci-fi zene, amely valaha íródott.
8. John Powell: Pán
Az év közben leváltott Dario Marianelli helyére beugró John Powellnek már nagyon kijárt egy nagyszabású kalandfilm, még annak ellenére is, hogy a stúdió komoly bukásba szaladt bele a jól ismert sztori feldolgozásával. A score, úgy érzem, kissé alulértékelt is lett, noha a szerző kifejezetten olyan muzsikát írt, mely eddigi legjobbjaival vetekszik. A mostanság kórusművek területén munkálkodó Powell ebbéli szenvedélye a Pán score-ján is érződik, hiszen csodás énekes részletei vannak. A feldolgozott és a filmhez írt dalok pedig szintén figyelemre méltóak. 9. Patrick Doyle: Hamupipőke
Kicsit ambivalens érzéseim vannak Patrick Doyle tündérmesés muzsikájával kapcsolatban, hiszen a szerző nagy rajongójaként a mai napig hiányérzetem van a score-ral kapcsolatban, ugyanakkor nem lehet nem elismerni mennyire nagyszerű szimfonikus muzsika ez az első hangjegyétől az utolsóig.
10. Ryuichi Sakamoto, Alva Noto: A visszatérő
Az év egyik nagy meglepetése volt ez a score, hiszen Alejandro González Iñárritu korábbi filmjei alapján nagyon mást vártam, azonban elmondható, hogy az elmúlt évek egyik leghatásosabb filmzenéje A visszatérő aláfestése. Az akusztikus és az elektronikus zene keveréséből kialakult hangzása kifejezetten erős, beleégnek az emberbe a jellegzetes hangjai. Kevés olyan filmzene van, mely ennyire képes visszaadni önállóan meghallgatva mindazt, amit a filmben aláfest.


 

Az év meglepetései:


Joe Kraemer: Mission: Impossible – Titkos nemzet
Nem tudom, várta-e valaki, hogy a nagyon épp nem ismert Joe Kraemer fogja megírni az egyik legjobb Mission: Impossible-aláfestést, én mindenesetre pont az ellenkezőjére számítottam. Ezért is volt nagyon kellemes meglepetés, hogy egy reflektorfényben nem lévő komponista is képes ennyire magas szintű akciózenét írni. Ráadásul a szokásos, szinte kötelezően alkalmazott Remote Control-panelek elhagyásával teszi mindezt, jóformán csak a szimfonikus zenekarra támaszkodva.
Gulya Róbert: Tom Sawyer and Huckleberry Finn
A szerző ugyan már megmutatta párszor, hogy tehetséges komponista, azonban ezzel az új Tom Sawyer és Huckleberry Finn-adaptációval érzésem szerint egy szintet is lépett. Nagyszerű szimfonikus kalandmuzsika ez, a zenekar minden szekcióját megmozgató izgalmas, erőteljes kompozíció. Nem rugaszkodok el a valóságtól, amikor azt mondom, hogy John Debneytől szoktunk efféle, jó értelemben véve könnyed nagyzenekari score-okat hallani.

John Paesano: My All American
Nagyon-nagyon kellemes meglepetés és felfedezés volt a 2014-ben Az útvesztővel feltűnő John Paesano. A szerző 2015-ben Az útvesztő második részével is minőségi akciómuzsikát alkotott, de a kilencvenes évek stílusát, leginkább Jerry Goldsmith és Basil Poledouris hazafias muzsikáit megidéző alkotása, melyet a My All American című sportfilmhez írt, kifejezetten figyelemre méltó munka. Az alacsony költségvetés miatt a hangzás nem az igazi, de ha mindehhez egy komoly nagyzenekart kapott volna, simán top 10-es muzsikával állnánk szemben.
 

Az év legjobb tételei:


Michael Giacchino: "I Hate My Life" (Jupiter felemelkedése)
A bőség zavarával küzd a jó tételeket illetően az ember Giacchino alkotását illetően, hiszen ennyi kiváló muzsikával ritkán találkozik az ember egy albumon. Az "I Hate My Life" azonban még a kitűnők között is kimagaslik dallamosságával, fülbemászó ritmusával, a kórus bitang jó beépítésével. 
John Williams: "The Jedi Steps and Finale" (Star Wars: Az ébredő Erő)
Erről az albumról is több tétel befért volna a legjobbak közé, de a mindent összefoglaló zárótrack viszi nálam a pálmát. Ebben Williams szépen feleleveníti az új rész összes fontosabb témáját, ráadásul egy minden túlzás nélkül hibátlan kompozícióvá formálta. Az efféle muzsikákért lehet beleszeretni a filmzenék csodás világába, igazi varázslat, amit itt hallunk. Jóhann Jóhannsson: "Soccer Game" (Sicario – A bérgyilkos)
Jóhann Jóhannssonnak csupán két év és három jó zene kellett, hogy letegye névjegyét Hollywoodban, s két Oscar-jelölést is bezsebeljen rögtön. A Sicario – A bérgyilkos score-jában ismét egy új oldalát mutatja meg. Bár azért itt sok a hasonlóság a Fogságban muzsikájával, ugyanakkor amit a basszusokkal véghezvitt, ahhoz foghatót csak keveset hallottam eddig. Szintén új tónus tőle a népzenei motívumok bevetése is. Kicsivel maradt le az album a top 10-be kerülésről, ám a legjobb kompozíciók közül nem hiányozhat a "Soccer Game", mely egyesíti a búgó, torz hangokat a lírai szépséggel és az etnikai vonallal. 


Dario Marianelli: "Epilogue" (Everest)
Maga a score egy jókora meglepetésmuzsika, hiszen a szerző nem éppen az akciódús alkotásairól ismeretes, ám az Everestet meghódítani igyekvő hegymászók történetéhez egy mozgalmas, elektronikus megoldásoktól sem mentes score-t komponált. Az album legjobb tétele azonban mégiscsak az, ahol Marianelli visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért, s egyedi hangzásmódú drámai muzsikát tár elénk.


Thomas Newman: "Homecoming" (Kémek hídja)
A komponista, ha nem is tökéletesen, de megfelelően helyettesítette John Williamst Steven Spielberg mozijában. Newman nem próbált a nagy előd nyomába lépni, s azt csinálni, amit Williams is tett volna, sokkal inkább saját hangzásvilágát hozta el, abból is legjobbat, a nagyra becsült kilencvenes évekbeli stílusát. E tétel egy időutazás, hiszen azt a Thomas Newmant idézi, akit oly rengetegen megkedveltek sok évvel korábbi munkái alapján.

Christophe Beck: "Theme from Ant-Man" (A Hangya)
A korábban a romantikus mozik és a vígjátékok köréből alig-alig kimerészkedő komponista az elmúlt pár évben bizonyította, hogy kiválóan megbirkózik más filmes zsánerekkel is. Hangya témája a Marvel filmes univerzumának egyik legkarakteresebb, igencsak élvezetes zenei motívuma lett. Ilyenből kérnénk többet a következő szuperhősös mozik alkalmával. Alexandre Desplat: "The Danish Girl" (A dán lány)
Alexandre Desplat 2015-ben egy kicsit visszafogta magát, ami, azt hiszem, jót is fog neki tenni a jövőre nézve. Ennek ellenére is komponált egy lehengerlő drámai muzsikát, mely szintén nem sokkal maradt le a legjobb tízes mezőnytől. Megkapó szépségű főtémája azonban helyet kér, hogy meg legyen említve e zene is 2015 legjobbjai között. A komponista újra és újra képes arra, hogy egyedi hangzásvilágában újat és egyénit alkosson. A dán lány főtémája is ilyen, tipikus Desplat-muzsika, ám mégis más, mint amit korábban hallottunk a szerzőtől.Daniel Pemberton: "Take You Down" (Az U.N.C.L.E. embere)
A bőség zavara ez az album is a jó tételeket illetően. Ez a track azonban kiemelkedő volt számomra a torzított hangú kiabálós refrénjével, a pörgős ütemeivel, a kemény rockos gitártépésével. 


Michael Giacchino: "End Credits" (Holnapolisz)
Giacchino zavarba ejtő munkássággal rendelkező komponista, hiszen jó néhány zenéjével bizonyítja, hogy a nagy filmzeneszerzők, például Jerry Goldsmith vagy John Williams méltó utódja lehet, néha azonban hihetetlenül tingli-tangli muzsikákkal áll elő. Nos, a Holnapolisz score-ja szerencsére nem az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen ebben is az epikus zenei vénáját vette elő, mindez pedig a zárótételben a leghatásosabb.

Dan Romer: "Guns Up" (Hontalan fenevadak)
Pár éve A messzi dél vadjaival feltűnt szerző karrierjén nem lendített nagyot a sokat dicsért mozi sokat dicsért muzsikája. Ez talán a Hontalan fenevadakkal megváltozik, hiszen újfent remek score-ral rukkolt elő. Modern hangzású elektronikus muzsika keveredik kísérteties ambienttel, ebből pedig a "Guns Up" sajátos hangzásvilágával ki is emelkedik.Andrew Lockington: "San Andreas End Credits" (Törésvonal)
A nagyon jól sikerült főtémát a maga teljes szépségében, erősségében bemutató zárótétel az album csúcspontja, szintén hamisítatlan filmzenei varázslat. Kétségtelenül hatásvadász, de klasszisokkal jobb, mint sok manapság születő pátoszos, heroikus főtéma. 

 

Az év legjobb tévés zenéi:


1. Bear McCreary: Outlander – Az idegen
Bear McCreary kis túlzással a tévés műfaj John Williamse. Kimunkált, egyedi, karakteres muzsikái a műfajra jellemző olcsóság szagától tökéletesen mentesek. Az Outlander – Az idegen aláfestésével a skót felföldre vezeti a hallgatót a szerző, akinek régi álma vált valóra egy nagyszabású skót dudás zene megírásával. A végeredmény pedig olyan lett, amilyennek régen dédelgetett álomnak lennie kell. 


2. Blake Neely: Flash – A Villám: 1. évad
A komponista 2015-ben A zöld íjász után egy másik DC-képregénykarakter sorozatát is megkapta. A zöld csuklyás igazságosztó kalandjaihoz írt pazar score után nem hittem volna, hogy a szerzőben még annál is több lakozik, mint amit eddig mutatott. De Blake Neelyben tényleg több van, hiszen egy hihetetlenül ütős, a mozis mezőnyben is az élvonalba sorolható score-t alkotott. 3. Murray Gold: Ki vagy, doki? – 8. évad
Évek óta stabilan magas minőségben szállítja Murray Gold a Ki vagy, doki? aláfestését. Olyannyira, hogy már most biztosra vehető, a 2016-os évértékelésbe is be fog kerülni a következő széria muzsikájával. Finom változásokon persze átmegy a sorozat zenéje, néha kiemelkedően jó tételek is születnek hozzá, néha csak egy stabilan magas szintű muzsikát kapunk. Most inkább "csak" az utóbbival van dolgunk. 


4. John Debney, Bruce Broughton: Texas felemelkedése
A két szerző egy zenei időutazásra invitál muzsikájával, melyben a hatvanas évek hősies westernzenéi éppúgy megelevenednek, mint a kilencvenes évek pátoszos, hazafias score-jai. A mozi tájékán ilyesmi aláfestés napjainkban már elképzelhetetlen lenne, de örömteli, hogy a tévés világban nem félnek visszanyúlni a régmúlt zenei világához.5. Bear McCreary: A S.H.I.E.L.D. ügynökei 
Azt nem igazán értem, hogy McCreary miként képes egyszerre ennyi sorozathoz zenét írni, mindenesetre évek óta bizonyítja, hogy meg tudja oldani. 2015-ben nyolc szérián dolgozott, s nem is sokadrangúakon, ráadásul mindegyik igen zeneközpontú. S ha hozzátesszük, hogy ezek mellett videojáték és film zenéjének megírására is maradt ideje, akkor már tényleg elképesztő, hogy mire képes. A S.H.I.E.L.D. ügynökei score-ja is élvezetes, a lehetőségeket maximálisan kihasználó tévés akciózene.

 

Az év csalódásai, legrosszabb muzsikái:


James Newton Howard: Gyalogáldozat
Ebben az esetben inkább a csalódásfaktor volt a dominánsabb, hiszen az egykor a drámák és a thrillerek terén biztos kezű James Newton Howard feledhető muzsikát komponált a filmhez. A csalódásomat csak fokozza, hogy évek óta nem képes a csendesebb, visszafogottabb score-okat igénylő filmekkel mit kezdeni. Ugyanígy elvérzett 2015-ben a Sérülés muzsikája is, bár az egy fokkal átgondoltabbra sikerült. A Gyalogáldozat olcsóság szagú tucatzenéje azonban gyenge vergődés az egykor a drámák terén szebb napokat látott komponista nagy sikerű zenéihez képest.


Joseph Bishara: Insidious – Gonosz lélek
Igazságtalan lenne, ha azt mondanám, hogy nem érezni fejlődést a csörgés-zörgés koronázatlan királyának munkásságában, mert kétségtelen, hogy fejlődik a szerző. Az Insidious – Gonosz lélek muzsikája annyira már nem szörnyű, helyenként már meg is csillantja azt, hogy zeneileg képzett illető kezei közül került ki a score. A hatásvadász, horrorpaneles megoldások bűvköréből azonban még mindig nem képes kitörni, így munkája továbbra sem érdemli meg, hogy bármiféle pozitív jelző vele kapcsolatban elhangozzon. Carter Burwell: Anomalisa
A komponista végre-valahára megkapta a jól megérdemelt Oscar-jelölését, ráadásul 2015 igen termékeny éve is volt, noha engem egyik muzsikájával sem nyűgözött le az évben. A fura animációs filmhez azonban olyan score-t írt, mely albumként kifejezetten nehezen funkcionál, pontosabban nem is funkcionál, közel áll a hallgathatatlanhoz. Egyébként nem rossz a zene, érdekesek a dalai is, azonban az album még a megszokottól is több dialógust tartalmaz. Ez pedig totálisan elrontja a zenei élményt, s a tizedik percre már élvezhetetlenné válik a kiadvány. Ráadásul ahogy telik a játékidő, úgy jön elő egyre jobban Burwell érfelvágós, melankolikus stílusa, és az ehhez társuló folyamatos duma megpecsételi a szerző munkáját. 

Jed Kurzel: Macbeth
A kezdetekkel itt sincs probléma, érdekes kortárs muzsikát kapunk, melyen érezni, hogy a művészfilmes rendezők által mostanság felfedezett avantgárd zene lebegett a készítője szeme előtt. Mondjuk azt továbbra sem értem, hogy mitől lesz az bátor, progresszív húzás, ha öt-hat évtizedes zenei stílust vetnek be napjainkban. Mindenesetre ez a zenei irányzat a művészfilmes vonalon új virágkorát éli. A Macbeth muzsikája azonban elmegy egy olyan egysíkú irányba, amivel már nehéz mit kezdeni. Azt nem állítanám, hogy ez bűn rossz aláfestés, mert alapból nem az, s talán még a filmhez is illik, de monoton és helyenként megúszós jellegű, vagyis azért ilyen, mert jobb híján ennyi jutott a szerző eszébe. 

Hans Zimmer: Chappie 
Ez a zene is inkább a csalódások egyik példája, sem mint a rossz zenéké, de a csalódások között a legnagyobb. Hans Zimmertől nem szoktuk meg, hogy egy komolyabb költségvetésű filmmel ennyire ne tudjon semmit sem kezdeni. Se koncepció, se eredetiség, egy tétel híján pedig emlékezetes momentumok sincsenek. Számomra az sem mentség, hogy a mozi alatt egyébként működik a zene, mivel Zimmer korábbi muzsikái is működnek a filmekben, de önmagukban is megállják a helyüket. Nos, ez most nincs így.
 

Egyéb említésre érdemes zenék:


Brian Tyler, Danny Elfman: Bosszúállók: Ultron kora
Érdekes ez a zene, hiszen csak nagyon kicsivel kellett volna több, hogy akár az év egyik legjobbjáról beszéljünk, mert minden megvan benne, ami egy epikus, pörgős szuperhősfilm-zenétől elvárható. A két szerző sokkal jobban kihasználta a főtémát, mint annak idején Alan Silvestri, a hangszerelésük is izgalmasabb, modernebb, de valahogy mégsem szólt akkorát a score, mint a részletek külön vizsgálatából várható lenne. Mindenesetre a Bosszúállók második akciójának ettől függetlenül is egy remek aláfestése van.
George Fenton: A kertbérlő
A korábban sokkal szebb napokat látott komponista a sokadik Stephen Frears-filmhez komponált 2015-ben, azonban most egy teljesen új arcát mutatta meg. Nino Rota bohókás, Federico Fellini-filmekre jellemző stílusát idézte meg, egy kis angolos eleganciával megfűszerezve.
Theodore Shapiro: A kém
Már önmagában a "Who Can You Trust" című dalért is megérdemli az említést az album, hiszen köröket ver a 2015-ös Bond-dalra, meg úgy az elmúlt tizenöt év Bond-nótáira, a "Skyfall"-t kivéve. Azonban A kém score-ja is megérdemli a figyelmet, hiszen egy üde, vígjátéki elemekkel színesített akciómuzsika ez, melyben Theodore Shapiro egészen figyelemre méltó megoldásokat is bevet.


Ludwig Goransson: Creed – Apolló fia
Az év számos kellemes meglepetésének a sorát gyarapítja ez a score is. A szerzőről nemigen hallottam még korábban, így váratlanul ért, hogy mennyire kiforrott, átgondolt, jól felépített muzsikát szállított. Nem a szokásos drámai panelekből, hősies fanfárokból építkező sportfilmzenét komponált, és stílusában kifejezetten jól visszahozza a nyolcvanas évek szintis, melankolikus filmzenei világát. Ráadásul egy kifejezetten élvezetes, emlékezetes főtémával is megtoldotta mindezt.
Trevor Morris: Az admirális
Tevor Morrist a Tudoroknál mutatott formája alapján a jövő nagy reménységének tartottam, sajnos azonban nem úgy alakult a karrierje, ahogy arra számítani lehetett. Ezért is kifejezetten örömteli, hogy egy olyan megbízást kapott, mint Az admirális című történelmi kalandfilm. A score olyasmi, mintha a Tudorok aláfestéséhez térnénk vissza, a kalandzenei részek azonban még egy szintet feljebb is lépnek a sorozat muzsikájához képest.

Henry Jackman, Matthew Margeson: Kingsman – A titkos szolgálat
Az év egyik kellemes csalódása volt ez a score is, hiszen Henry Jackman nem tartozik a kedvenceim közé, Matthew Margesonról pedig hallani sem hallottam. Ehhez képest Margeson legközelebb már Danny Elfman helyett ír zenét Tim Burtonnek. Azt nem mondanám, hogy a Kingsman – A titkos szolgálat score-ja miatt, de a benne rejlő lehetőséget ezzel a muzsikával megcsillantotta. Alapvetően jól ismert panelekkel dolgozott a két komponista, ám ezzel a muzsikával bizonyították, hogy megfelelően felhasználva a panelekkel is csodákat lehet művelni.James Horner: Pas De Deux
A 2015-ös év filmzenés szempontból legfájóbb eseményét nem is kell túlragozni. Az év elején még úgy tűnt, James Horner előtt karrierje egyik legjobb periódusa állhat, melynek egyik ékköve volt a 2011-től 2014-ig, hegedűre és csellóra íródó kettős concertójának albuma. Tipikus Horner-mű ez, lustán csörgedező, álmoskás muzsika, mely a szerző legjobb drámai filmzenéinek világát idézi meg. 


Craig Armstrong: Victor Frankenstein
A komponistát a filmzenei világ egyik legnagyobb elpazarolt tehetségének érzem, hiszen ha lehetőséget kap, akkor általában egy bukáshoz sikerül őt szerződtetni. Nem volt ez másként a Victor Frankenstein esetében sem, mely suttyomban kúszott be a mozikba, s ha lehet, még ennél is észrevétlenebbül kúszott ki onnan. Tegyük hozzá, az elmúlt pár év egyik legrosszabb, helyenként nézhetetlen mozijáról van szó, ebből kifolyólag Armstrong kifejezetten monumentális, olykor romantikus score-jára nem terelődött figyelem. Aki azonban szereti az általa képviselt, csak rá jellemző hangzásvilágot, az most meghallgathatta, hogy miként vélekedik a szerző a kosztümös horror műfajáról.

Roque Banos: A tenger szívében
A költségvetés lefaragásaként bevetett spanyol zeneszerzők közül Roque Baños képes a legegyenletesebb és legjobb minőségben teljesíteni. Ron Howard tengerészeposzához egy élvezetes, Hans Zimmer, illetve a klasszikusabb zenei vénával megáldott komponisták stílusát egyaránt megidéző score-t írt. Művének legnagyobb erőssége azonban inkább a hangulatteremtés, a zenei atmoszféra, melyben meglepő módon nagyon erős a spanyol komponista.
Craig Armstrong: Távol a világ zajától
Erre a filmre és természetesen a zenéjére is igaz, amit fentebb leírtam Armstronggal kapcsolatban. A Távol a világ zajától ugyan nem lett bukás, ám ismert mozi sem, így a hangulatos drámai score-ja nem került a figyelem középpontjába, pedig 2015 jó néhány ajnározott drámai muzsikáját felülmúlja. 
David Hirschfelder: Akihez beszél a föld
Az ausztrál komponista manapság csak honfitársaitól kap olyan lehetőséget, melyben megmutathatja tehetségét. Pár éve az Ausztrália kapcsán adott életjelet magáról, 2015-ben pedig a Russell Crowe rendezte Akihez beszél a föld muzsikájával prezentálta, hogy a lírai, visszafogottan epikus zene még mindig a kisujjában van. 


 
Kulics László összesítése


2015-ről az első háromnegyed évet követően azt tartottam, hogy rendkívül hullámzó teljesítményt mutató filmzenékkel van megtűzdelve. Az utolsó hónapok során azonban elkezdtem jobban elmélyülni a felhozatalban, végső véleményem pedig az lett, hogy újfent egy korrekt, ám semmiképpen sem kiemelkedő esztendőn vagyunk túl. Az aktualitások mellett sokat jelentettek számomra a különféle érdekes és különleges kiadványok, gyűjtemények, valamint érdeklődéssel vártam az olyan nagyobb volumenű produkcióknál történt zeneszerzőcserék eredményét is, mint a Terminator: Genisys, A Hangya és a Chappie. Ezen mozgatórugók mellett azonban 2015 sajnálatos módon egy igen fájdalmas emléket is őriz: James Horner halálát.

Listám összeállítása során a négy éve bevett szokásomnak tettem eleget, vagyis nem állítottam fel csoportosításokon belüli rangsort, hanem ábécésorrendbe rendeztem őket, ugyanis adott műfajukon belül mindegyiket remeknek tartom (esetleges hibáik ellenére), s ha összességében nézzük, akkor is egy-két pontnyi különbség van csak köztük – azokat pedig, melyeknél némileg kilóg a lóláb, azaz a bűnös élvezet kategóriáját érintik, kis megjegyzéssel illettem.
 

Abszolút favorit:


Alan Silvestri: Kötéltánc
2014-ben Marco Beltrami Az emlékek őréhez készült muzsikája került ebbe a kategóriába, mely első hallásra képes volt elvarázsolni. Ezúttal a Kötéltánc score-ja gyakorolta rám a legnagyobb hatást, az előző év favoritjához képesti különbség azonban annyi, hogy most szükségem volt a film megismeréséhez ahhoz, hogy a kompozíció lehengereljen. Silvestri hatásosan közelítette meg annak a mozinak a témáját, amely nemcsak az ikertornyok közötti életveszélyes mutatványról elhíresült Philippe Petit-ről szól, hanem egy olyan épületpárosról is, melyet New York lakói eleinte nehezen fogadtak el, napjainkban pedig két apropóból is szimbólumnak számít. Robert Zemeckis és komponista barátja ezzel az alkotással 2015 legjobb mozis élményét okozták nekem.


 

További kedvencek:


Rob Simonsen: Adaline varázslatos élete
A baleset következményeként tovább nem öregedő nő viszontagságaira épülő Adaline varázslatos élete a kritikusokat és a nézőket egyaránt megosztotta, Simonsen lassú folyású, érzelmekben rendkívül gazdag, kellemes dallamsorokkal operáló muzsikája azonban döntően pozitív visszhangokat generált. A kíséret a film története okán alapvetően a hagyományos kiosztású nagyzenekarra építkezik, ám az atmoszféra erősítése végett a szerző elektronikus elemekhez, illetve ambientes megoldásokhoz is nyúlt, melyeket a lehető legfinomabb módon illesztett bele az élő zenébe. Nagy előnye még e kompozíciónak, hogy a film ismerete nélkül is könnyedén képes magával ragadni hallgatóját.

Bear McCreary: A S.H.I.E.L.D. ügynökei
A képregények hősei nemcsak a mozivásznon képesek helytállni, hanem a tévécsatornákon is, amire remek példa az immáron harmadik évadánál járó A SHIELD ügynökei. A dallamokat az a McCreary szolgáltatja, aki finoman szólva is ontja magából a muzsikákat, hiszen ezzel párhuzamosan dolgozik még az Outlander – Az idegenen, a Fekete vitorlákon és a The Walking Deaden – ráadásul mindezek mellé érkezik 2016 márciusától a Damien. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ennyi munka mellett hogyan képes olyan ügyes és stílusba vágó muzsikákkal előrukkolni, amilyennek itt is fültanúja lehetek. Remélem, e score-t valamelyik lemezkiadó a digitális változat mellett hamarosan CD-n is elérhetővé teszi majd.

Christophe Beck: A Hangya
A Marvel nagy figyelmet fordít mostanában arra, hogy alkotásai ne csak a látvány és a forgatókönyv vonatkozásában legyenek hatásosak, hanem az alattuk felcsendülő kíséret révén is – ezen irány tökéletesen érthető, hiszen Superman és Batman első mozis színrelépései ékes bizonyítékai annak, hogy egy ütős muzsika mennyit dob a filmen. Éppen ezért találtam furcsának azt, hogy a döntően vígjátékokhoz szerződő Beck írhatta alá A Hangya score-jának elkészítéséről szóló szerződést, mert bár az Elektra révén korábban már belekóstolhatott ebbe a műfajba, emlékezeteset nem alkotott. 2015-ben azonban megmutatta, hogy többre képes, mint amire legtöbben gondoltunk, s a Jégvarázst követően újból sikerült lenyűgöznie. 

Danny Elfman: A szürke ötven árnyalata
Számomra éppúgy rejtély az, hogy a szerelmesek ünnepének tartott Valentin-nap alkalmával miként tudott minden nőt megbabonázni és moziba vonzani a cseppet sem szokványos szerelmi életet taglaló A szürke ötven árnyalata, mint az, hogy a történet miként volt képes ilyen remek muzsikát kihozni Elfmanből. E rendkívül érdekes és jó kikapcsolódást biztosító muzsika egyetlen hátránya az, ha olyan kocsiban hallgatjuk, melynek lejátszója kiírja a trackek címeit, ugyanis ha a mellettünk ülő nem tudja, mit hallgatunk, ellenben ért angolul, akkor "Az elfenekelés" és hasonlóan beszédes címek láttán esetleg furcsán nézhet ránk. A következő két évben érkeznek az E.L. James köteteire épülő folytatások, a Fifty Shades Freed, illetve a Fifty Shades Darker, reményeim szerint Elfmannel a fedélzeten.

Michael Giacchino: Jurassic World
A harmadik dínókalandhoz Don Davis szállított olyan muzsikát, melyben ugyan hangsúlyosan voltak jelen John Williams dallamai, az új és az ismert témák azonban nagyjából fele-fele arányban képviseltették magukat. Az újabb felvonás hosszú szünetet követően érkezett, s a direktornak, Colin Trevorrow-nak, valamint a score-ért felelős Giacchinónak a forgatókönyv okán nagyobb tér jutott az újításhoz, ám ennek ellenére ők is azt tisztázták először, hogy hol válik elengedhetetlenné a népszerű motívumok alkalmazása. Giacchino elkészítette a saját parktémáját ("As the Jurassic World Turns"), amely szerencsére kellően jellegzetesre sikerült, s néhány üresjárattól eltekintve a muzsika egészéről is ugyanez mondható el.

Douglas Pipes: Krampusz
A karácsonyra hangolódás során legtöbbször John Williams Reszkessetek, betörők!-höz készült muzsikája kerül a lejátszókba, a méltán klasszikus darab melletti döntés pedig nem is kérdéses, hiszen a zene is jó, a filmet pedig – mint a legnépszerűbb karácsonyi alkotások egyikét – minden évben műsorra tűzi valamelyik csatorna. A horror műfaján belül mozgó alkotók idén két mozival is a megszokottól eltérően mutatták be a szeretet ünnepét: az egyik az A Christmas Horror Story volt, a másik pedig a Krampusz, melyhez egy rendkívül erős, kórussal támogatott nagyzenekari horrorscore íródott. Pipes saját elképzeléseit a legkedveltebb karácsonyi dallamokkal keverte össze, aminek eredményeként egy "igen speciális" muzsika kerülhetett a képsorok alá.

John Carpenter: Lost Themes
"A Lost Themes esetében minden a szórakozásról szólt. Itt nem volt rajtam nyomás, nem kérdezték tőlem a színészek, hogy mit csináljanak, nem várt rám a stáb, nem kellett vágószobába vonulni, és nem szorított határidő. A cél az volt, hogy zenéim kiteljesedettek legyenek, amihez korlátlan tér állt rendelkezésemre" – nyilatkozta Carpenter, aki a 2001-es A Mars szelleme óta nem jelentkezett új score-ral. Az olyan klasszikus főtémák megalkotója, amilyen például a Halloweené, a Menekülés New Yorkbólé, A 13-as rendőrőrs ostromáé vagy a Nagy zűr kis Kínábané, egy olyan albummal állt elő, melynek jó pár tétele igazi csemege: képes visszarepíteni bennünket a nyolcvanas évek carpenteri világába.

Harry Gregson-Williams: Mentőexpedíció
James Horner Mélyütés-score-ja mellett ez a muzsika volt az, amelynél éreztem, hogy több van benne, mint amennyit elsőre észrevettem, ám így is jó néhány nekirugaszkodás szükségeltetett ahhoz, hogy e mű szépen beérjen. Ehhez elsősorban olyan tételek segítettek hozzá, mint a "Sprouting Potatoes", a "Hexadecimals", a "Crops Are Dead", a "Work the Problem", a "See You in a Few", illetve a "Build a Bomb". A szerző sokoldalúságának egyik újabb példáját figyelhetjük meg ezen az albumon, mely önállóan éppúgy napvilágot látott, mint a betétdalokat tartalmazó lemezt is magában foglaló, Deluxe Soundtrack alcímmel ellátott 2 CD-s gyűjteményként. 

Joe Kraemer: Mission: Impossible – Titkos nemzet
Öt film, öt direktor, tíz forgatókönyvíró, négy komponista: akár ilyen megközelítésből is összegezhetnénk Tom Cruise ügynökszériáját. Danny Elfmant, Hans Zimmert, illetve a duplázó Michael Giacchinót követően Kraemerre esett a választás, aki a mozis franchise első nem befutottnak tekinthető komponistája lett. Giacchino a negyedik felvonásnál kezdett ráérezni a Mission: Impossible-tévésorozatból ismert hangulatra, s emiatt rendkívül sajnáltam, hogy leváltották. Várakozásommal ellentétben az új muzsika azonban szerencsére nem okozott csalódást: az eleinte közepesnek ítélt munka egyre csak etette magát, s bár kimagaslóvá nem vált, magabiztos, nosztalgikus zenei elemekkel tarkított művé sikerült érnie.

James Horner: Mélyütés
In Memory of Our Friend James Horner – A Mélyütés stáblistáján, sajnálatos módon, már nemcsak a Music Composed by felirat alatt tüntették fel a komponistát, hanem így is – hasonlóan állítottak emléket a score borítóján a Sony munkatársai is a premier előtt egy hónappal szerencsétlen kimenetelű balesetet szenvedő művésznek. E műve olyannyira nem szokványos, hogy fogódzkodót kellett találnom ahhoz, hogy fel tudjam venni Horner gondolatainak fonalát. Ehhez olyan tételek szolgáltak mankóként, mint az "A Long Road Back", a "Training", a "How Much They Miss Her", illetőleg a "Hope Vs Escobar", melyek nemcsak támaszt jelentettek, hanem egyúttal a korong legértékesebb darabjaivá is kinőtték magukat a szememben. 

Thomas Newman: 007 Spectre – A Fantom visszatér
A Bond-franchise-on belül abból a szempontból átütő tehetségű művészként tekintek David Arnoldra, hogy egymás után tudott olyan muzsikákat szállítani, melyek az első hallgatást követően megfogtak. Minden tiszteletem John Barryé, de az Aranyszem előtti éra kíséreteit a mai napig nem tudom annyiszor meghallgatni, mint Arnoldéit. Newman remekül vitte tovább a leghíresebb brit ügynök kalandjaihoz kapcsolódó Arnold-vonalat, a 007 Spectre – A Fantom visszatérrel pedig azt is bizonyította, hogy a számára nem mindennapos stíluson belül is képes figyelemre méltót alkotni. A albumnyitó "Los Muertos Vivos Estan" tétellel pedig az eddigi leghangulatosabb Bond-trackjét volt képes tető alá hozni.

John Debney: SpongyaBob: Ki a vízből!
A SpongyaBob-kalandok éppoly fogadtatásban részesülnek, mint a South Park-, A Simpson család- vagy a Family Guy-epizódok: vagy szeretik, vagy utálják őket. Bár a buggyant szivacsról szóló folyamot kedvelem, ez az élő szereplőkkel kombinált mozi már csupán a rendkívül színes palettán mozgó muzsika vonatkozásában keltette fel az érdeklődésemet: "Vannak olyan jelenetek, ahol karikatúraszerűen kellett megközelítenem az eseményeket, de voltak, ahol komoly hangnemre váltottam. Konkrét szabályokat azonban nem fektettünk le arról, milyen stílusok között kell mozognom, így a zene a maga útját járhatta" – mesélte Debney, aki 2015-ben ezzel, valamint a Texas Risinggal okozott nekem kellemes perceket.

John Williams: Star Wars: Az ébredő Erő
Hetedik alkalommal állhatott a karmesteri pódiumra Williams azért, hogy az aktuális Star Wars-űreposzhoz kapcsolódó muzsikáját felvezényelje. Bár a korábbi felvonások mindegyikénél találtam olyan tételt, amely megfogott, a Star Wars: Az ébredő Erő score-ja lett az első, melyet teljes terjedelmében többször is szívesen hallgattam meg. Ehhez nagyban hozzájárult az, hogy a szerző igényesen keverte az új szereplők karaktertémáit a klasszikus dallamokkal. Úgy vagyok vele, mint David Arnold Bond-zenéivel: nem a népszerű motívumok folyamatos előtérbe helyezésének köszönhetően érzem át az új kalandot, hanem a stílus révén. Amit sajnálok, az az, hogy a "March of the Resistance"-ből elmaradt a kórus, így nem lett olyan karakteres, mint lehetne.

Bruce Broughton, John Debney: Texas felemelkedése
A texasi rangerökről (persze az igaziakról, nem a Chuck Norris-félékről), valamint a texasi függetlenségi háborúról szóló minifolyam, a Texas felemelkedése score-jának elkészítése erejéig Debney az elmúlt tizenöt évben a nagyobb volumenű projektektől távol maradó veterán művésszel, Broughtonnal állt össze. A két komponista nemcsak kollégái egymásnak, hanem barátai is, együttműködésük végeredménye pedig az Emmy-díjak ítészeinek figyelmét is felkeltette, igaz, mindössze egy nominálás erejéig.
Brian Tyler: Igazság – A CBS-botrány
A Truth score-ja nem vonultat fel etnikus hangszereket, virtuóz megoldásokat vagy egyéb szembetűnő dolgokat, hanem azzal tudott levenni a lábamról, hogy bebizonyította: Tyler nem felejtette el régi önmagát, csak épp olyan projekteknél van lehetősége maradéktalanul alkalmazni saját stílusát, melyek elkerülik a rivaldafényt – nem mellesleg pedig a Thor: Sötét világ óta ez az első olyan munkája, melynek meghallgatásához többször is kedvet éreztem. "A zene arra törekszik, hogy bemutassa a szerkesztőségben uralkodó hangulatot, a politikai hatalmat és csatározásokat, valamint az ezekben részt vevő személyeket" – nyilatkozta Tyler, akitől 2015-ben a Halálos iramban 7. és a Bosszúállók: Ultron kora révén vártam magas színvonalat, ami mindkettőnél elmaradt.


 

Kedvelt tételek kevésbé hallgatott albumokról:


Alan Silvestri: "Xiangliu" (Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka)
Silvestri 2006-ban merült el először a múzeumi rejtélyekben, s azóta kétszer repetázhatott. A trilógiából nálam továbbra is a második felvonás score-ja számít a legjobbnak, az Éjszaka a múzeumban – A fáraó titkához készült "Xiangliu" azonban 2015 első olyan tétele volt, melyet folyamatosan újraindítottam. E track maradéktalanul gondoskodik a tisztán szóló, erőtől duzzadó, vérbeli Silvestri-kalandzenei élményről.


Alex Khaskin: "Opening Theme - It's Christmas Eve" (Karácsonyi horrormese)
Khaskin a karácsonyi időszakban játszódó horrortörténeteket bemutató A Christmas Horror Storyt egy igen erős nyitánnyal, az "Opening Theme - It's Christmas Eve"-vel vezeti fel, amely hasonlóan hátborzongató átirata a méltán népszerű "Carol of the Bells"-nek, mint Douglas Pipes "Krampus Karol of the Bells"-e a Krampuszból. Sajnos azonban a lendület ezt követően alábbhagy, a figyelemre méltó indulás pedig sablonosságba torkollik.

Blake Neely: "The Fastest Man Alive / Always Late" (Flash – A Villám: 1. évad)
A Bear McCrearyhez hasonlóan sorozatfüggővé vált Neely Flash – A Villámhoz készült muzsikája a várva várt darabok egyike volt. A La-La Land Records rendesen ki is tett magáért, hiszen egy több mint kétórás játékidővel rendelkező album keretén belül engedett betekintést a szerző művébe, melynek legerősebb tétele a főhős témáját bemutató "The Fastest Man Alive / Always Late". 


Brian Tyler: "Rise Together" (Bosszúállók: Ultron kora)
"Rise Together": ez az, amit egy Thor: Sötét világ után vártam Tylertől, és pontosan ez az a tétel, amely bizonyítja, hogy van érzéke a képregény-adaptációkhoz. A dallamok megelevenítik a hősöket, és előrevetítik, hogy bármi történjen is, kedvenc szereplőink helytállnak majd. A baj viszont az, hogy ezt leszámítva a társszerzőként közreműködő Danny Elfman és Tyler ugyanolyan csalódást okozott nekem, mint a Philip Glass-Marco Beltrami duó A Fantasztikus Négyessel.
BT: "A Meaness Inside Me" (Sötét helyek)
A Sötét helyek című thriller muzsikája azok közé tartozik, melyekről ha nem születik írás a honlapon, nem hallgattam volna végig. Hangulata minden bizonnyal illeszkedik a képsorokhoz, s remekül erősíti azokat, önállóan hallgatva azonban nehezen befogadhatónak találom. A BT-hez köthető "A Meaness Inside Me" viszont üdítő kivételnek számít: ez a hatperces darab egy érdekes világba kalauzolt el.


Carter Burwell: "Mr. Holmes" (Mr. Holmes)
A Mr. Holmes aláfestését hallgatva képzeletem hamar a híres detektív mellé repített: Burwell nagyon jól eltalálta a muzsikát. Az elegancia, a rejtélyesség és a kimértség keveredik egymással, mely már az albumnyitó "Mr. Holmes" című trackben magával ragadott, az ok viszont, ami miatt e művet végül ebben a kategóriában tüntettem fel, az, hogy a korong közel negyven perce túlzottan azonos vonalon mozog.


Daniel Pemberton: "Change the World" (Steve Jobs)
A 2013-as Jobs – Gondolkozz másképphez készült John Debney-muzsika jobban bejött nekem, mint Pembertoné. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy utóbbi szerző élt azzal a lehetőséggel, hogy munkájában megjelenítse a korszakra jellemző számítógépes zenei hangokat, ami rendkívül ötletes és díjazandó. Bár e mű hosszú távon nem tudott lekötni, a "Change the World"-öt kellően hatásosnak találom. 

Geoff Zanelli: "The Battle for the Urn of Kings" (A Skorpiókirály 4: Harc a hatalomért)
A Skorpiókirály 4: Harc a hatalomért pontosan olyan lett, amilyet az ilyen típusú folytatásoktól várni lehet: ha az előzetest láttad, akkor mindent láttál. Zanelli viszont ennek ellenére igyekezett kitenni magáért, törekvésének veleje pedig benne foglaltatik a "The Battle for the Urn of Kings"-ben. Ugyan a score gerincét képező kaland- és akciódallamok egy része déjá vu érzést kelt, ez ebben az esetben nem borzolta a kedélyemet. 

Henry Jackman, Matthew Morgeson: "Skydiving" (Kingsman – A titkos szolgálat)
Jackman eddigi munkáival nem feltétlenül voltam megelégedve, ám azt, amit Morgesonnal az oldalán szállított le a titkos ügynökök világán alapuló Kingsman – A titkos szolgálathoz, már egészen érdekesnek találtam. A néhol Bond-szerűre formált muzsikából viszont pont nem a John Barry-vonalat megidéző darabok valamelyike fogott meg, hanem a Media Ventures-stílusjegyeket is magában foglaló "Skydiving". 


John Frizell: "Main Titles" (Kéjlak)
Nagyon régen volt már 2007. Abban az évben keltette fel utoljára a figyelmemet Frizzell, s az akkor mozikba került A tíz csapás óta csak a Kéjlak című thriller esetében éreztem újfent azt, hogy további korongjával gyarapítom majd gyűjteményemet. Sajnos azonban lelkesedésem a kezdeteknél megrekedt, mivel a kemény vonósjátékra és erőteljes ütősökre támaszkodó "Main Title" után felütötte a fejét a sablonosság.

Marco Beltrami, Philip Glass: "End Titles" (Fantasztikus Négyes)
Nagyon sokat vártam ettől a párostól, de ahogyan a Tyler-Elfman formáció gyümölcse, úgy az övéké is kesernyés lett. A film színvonalán ugyan túlnő a muzsika, viszont nem lett annyira fanfáros és színes, mint John Ottman előző két részhez kapcsolódó műve. A zárótétel azonban kétségkívül lenyűgöző: egyszerre hazafias, heroikus és gyönyörű – minden benne van, ami egy vérbeli szuperhős-zenéhez szükségeltetik.


Michael Giacchino: "I Hate My Life" (Jupiter felemelkedése)
A Jupiter felemelkedése filmként hatalmas bukta volt, az aláfestés tekintetében azonban elképesztően sikeres: Giacchino munkáját fórumozóink is úgy jellemezték, mint a legjobb Star Wars-zene, amely nem Star Warshoz készült. A szerző munkája nekem is tetszett, ám annyira nem fogott meg, hogy többször végighallgassam, a hamisítatlan Giacchino-hangulatot árasztó "I Hate My Life" azonban gyakran terítékre került. 

Trevor Rabin: "I Am the Clock (12 Monkeys Suite)" (12 Majom)
Rabin minden évben új zenével jelentkezik, ám azok minősége manapság már nem olyan, mint régen. 2015-ben a Max kapcsán vártam tőle egyfajta visszatérést, ami számomra végül elmaradt, a Terry Gilliam kultikussá vált 12 majomja ihlette azonos című folyamhoz kapcsolódó Varése Sarabande-album nyitányaként helyet kapó "I Am the Clock (12 Monkeys Suite)"-tel viszont végül mégis sikerült megfognia. 

Az év megjelenései:


Jerry Goldsmith: Ragadozók (2 CD)
Bár az afrikai színezetű nagyzenekari darabokat és Jerry Goldsmith munkásságát egyaránt szeretem, a Ragadozók aláfestését sosem éreztem jobbnak egy erős közepesnél, s két-három alkalomnál többször nem is hallottam. 2015 áprilisának végén az Intrada megjelentette a teljes anyagot, aminek apropóján úgy döntöttem, ismét nekiveselkedem a score-nak, ezt követően pedig azon vettem észre magam, hogy újból és újból elindítom. Ez kellett ahhoz, hogy teljes egészében átlássam, mi volt a szerző koncepciója, és hogy átéljem Michael Douglas, illetve Val Kilmer Sötétség és Szellem névre keresztelt oroszlánokkal kapcsolatos kalandját. A kétlemezes gyűjtemény nemcsak a teljes muzsikát, hanem az 1996-as album tartalmát is magában foglalja.

Alan Silvestri: Dredd bíró (2 CD)
Csalóka, ugyanakkor érdekes. Leginkább így tudnám jellemezni a Dredd bíró kíséretéből összeállított Intrada-megjelenést, melyet régóta vártam, az Epic Records vegyes összeállítású albumának score részét ugyanis kevésnek találtam, ám ezen anyag ismeretében be kell látnom, hogy minden emlékezetesebb darab felkerült a régebbi korongra. Ami miatt viszont mégis érdekesnek, értékesnek találom ezt a kiadványt, az az, hogy hibátlanul bemutatja, mi történik egy muzsikával akkor, ha a módosításhoz nemcsak a meglévő felvételek vágása szükségeltetik, hanem az is, hogy egyes tételeket egy másik zenekarral újra rögzítsenek. Silvestri erős, de hányatott sorsú munkájához pedig – az informatív borítónak hála – részletes ismertető is tartozik.

Anthony Lledo: Chima legendái – Volume 2
A 2013-as összesítésemben is szerepelt a Lego újabb fantasyfolyamának, a Chima legendáinak kísérete. A két évadot megélt rajzfilmszériához készült muzsikából a MovieScore Media egy újabb anyagot állított össze, mely tartalmát tekintve csöppet elmarad az első score ütősségétől, a két korong azonban mélyebb betekintést enged és mutatja meg, hogy a dán komponista tényleg igyekezett odatenni magát ahhoz, hogy egy élvezetes, régi stílusú kalandzene születhessen meg. Szerzeményében az a legszimpatikusabb, hogy érződik belőle a munkája szeretete és tisztelete, stílusa pedig nem a mostanság divatos megoldásokat, sablonokra történő építkezések sokaságát vonultatja fel, hanem igyekszik kihasználni a zenekar adta lehetőségeket.

Various Artists: Mission: Impossible - The Television Scores (6 CD)
Az ötvenes és a hatvanas évek filmzenei világára az átalakulás volt jellemző: egyre többször került sor arra, hogy rockos, jazzes vagy éppen kortárs klasszikus zenei stílust képviselő, vagy azokkal vegyülő művek készültek a produkciók alá. E változás legikonikusabb eleme Lalo Schiffrin Mission: Impossible – Az akciócsoport című szériához kapcsolódó munkája. A hét évadot megélt folyam score-jába eddig csak a GNP Crescendo albumán keresztül nyílt lehetőségünk betekinteni, amin a La-La Land Records változtatott úgy, hogy a hatlemezes gyűjtemény keretén belül nemcsak Schifrin, hanem olyan további szerzők M:I-művei is megismerhetőek, mint Walter Scharf, Gerald Fried, Jerry Fielding, Don Ellis, Richard Hazard, Jack Urbont, Duane Tatro, Benny Golson, Richard Markowitz vagy Robert Drasnin.

Christopher Young: The Monkey King
2014 januárjában került bemutatásra a Wu Cheng'en kötetén alapuló The Monkey King, melyhez Christopher Young szállíthatott muzsikát. A szerző többször meglepte már a filmzenerajongókat, s ez most sincs másként: nagy ívű művet tett le az asztalra, amely számtalan Young-kézjegy mellett a vérbeli epikus elemeket éppúgy magában foglalja, mint a történet helyszínét szimbolizáló tradicionális instrumentumot, az erhut. Nagyon sokáig csak négy tételt ismertem ebből a muzsikából, de az alapján már tudtam, hogy amennyiben megjelenik, a kötelező vételek sorába fog tartozni. Erre jó pár hónapig várni kellett, mígnem az Intrada (mely társaság nem sokkal korábban a szintén Young jegyezte Gyilkos szezon kíséretét is kiadta) a tettek mezejére nem lépett.

Various Artists: A Nightmare on Elm Street – 8 CD Box Set
A harmincegy évvel ezelőtt útjára indított horrorszéria, a Rémálom az Elm utcában előtt a Varése Sarabande egy olyan gyűjteménnyel tiszteleg, melyben a hét Freddy-film, valamint a Freddy vs. Jason kíséretei találhatóak meg. A kétezres példányszámban készült A Nightmare on Elm Street – 8 CD Box Set az eddig ismert hanganyagok mellett fel nem használt darabokat éppúgy tartalmaz, mint vázlatokat, valamint tételalternatívákat. Freddy Krueger rémisztgetéseit az évek során olyan szerzők követték nyomon, mint Charles Bernstein, Christopher Young, Angelo Badalamenti, Craig Safan, Jay Ferguson, Brian May, J. Peter Robinson és Graeme Revell, kiknek művei ezúttal egy rendkívül átfogó, kellően impozáns összeállításban láttak napvilágot.

Jerry Goldsmith, Maurice Jarre: Veszélyes vizeken (2 CD)
Az Intrada Records vállalta magára a Veszélyes vizeken teljes zenei anyagának megjelentetését úgy, hogy az egyik korongra Jerry Goldsmith műve került, a másikra pedig az elvetett munka Maurice Jarre-tól. Utóbbi művész a teljes score-t megírta és fel is vette 1994 nyarán úgy, hogy némely tételeken még változtatásokat is eszközölt, az utómunkálatok során azonban a rendező, Curtis Henson (Szigorúan bizalmas) új komponista után nézett. Az eredeti score így dobozba került, Goldsmith pedig három és fél hét alatt leszállította az új aláfestést. Mindkét változat esetében az összes, annak idején rögzített tétel felkerült a korongokra, így valóban teljes képet kaphatunk a művészek elképzeléséről.


 

Érdekes törekvés:


Varése LP to CD 
Míg számos kiadó bakeliten kezdett el filmzenéket megjelentetni, addig a Varése Sarabande májusban bejelentette, hogy egy speciális szériával rukkol elő, mely mögött olyan törekvés húzódik, miszerint a cég által eddig csupán bakeliten kiadott albumok CD-n is elérhetővé váljanak. Az LP to CD-széria különlegessége, hogy az újabb formátum ellenére a külcsín megegyezik majd a bakelitével, s mindehhez egy gyűjtődoboz is tartozik a tizenkét lemezből álló széria tárolása érdekében. A havonta újabb megjelenést garantáló szérián belül eddig olyan darabok jelentek meg, mint például az April Fool's Day (Charles Bernstein), a Meghívás utazásra (Gabriel Yared) vagy a Titkos világ (John Scott) aláfestése.


 

Érdekes zeneszerzőváltások, párosítások:


A Hangya (Steven Price – Christophe Beck)
2015 kellemes meglepetéseinek egyikével Christophe Beck szolgált, holott a projekt elején még fel sem merült a neve. Ennek oka, hogy A Hangya direktori székét Edgar Wright foglalta el először, aki a 2013-ban bemutatott Világvégénél vele dolgozó Steven Price-ra bízta a score-t, tavaly májusban azonban Wright kiszállt a projektből, három hónapra rá pedig Price is hasonló döntésre szánta el magát, s fél éven keresztül nem is lehetett hallani arról, kinek a kezében landol majd a staféta. A rendező ennél gyorsabban lett pótolva: Peyton Reed kezdte irányítani a felvételeket, 2016 januárjában pedig a Marvel bejelentette, hogy a kíséretről Christophe Beck gondoskodik, aki Reeddel korábban a Hajrá csajoknál, a stúdióval pedig az Elektránál működött együtt.

Bosszúállók: Ultron kora (Brian Tyler, Danny Elfman)
A Bosszúállók: Ultron kora esetében nem a szó szoros értelemben vett zeneszerzőcsere történt, hanem egyfajta plusz komponistával történő kiegészítés. A score-t Brian Tyler kezdte el írni, aki egy korai interjú alkalmával azt nyilatkozta, hogy olyan John Williams-darabok hangulata előtt kíván majd tisztelegni, mint a Superman, a Star Wars vagy Az elveszett frigyláda fosztogatói score-ja, és úgy, hogy közben Thor, Amerika Kapitány és Vasember már ismert motívumait is felhasználja. A Marvel azonban minden bizonnyal nem volt teljes mértékben megelégedve a végeredménnyel, ezért bevonta a munkálatokba Danny Elfmant, aki állítólag egyórányi további zenét szállított a projekthez.

Blackhat (Atticus Ross, Leopold Ross – Harry Gregson-Williams)
Komponista legyen a talpán, aki hosszú távon együtt tud dolgozni Michael Mann-nel, aki úgy váltogatja a szerzőket, mint a hét a napokat. Ezen történetfolyam soron következő fejezete a Blackhat címet viseli, mely produkció muzsikáján 2014 elejétől kezdett dolgozni Atticus Ross testvérével, Leopolddal. Ugyanazon év szeptemberében azonban már Harry Gregson-Williams nyilatkozott arról, hogy mintegy nyolcvanpercnyi muzsikát szállított le Mann produkciójához, ami azért volt érdekes, mert egy hónappal korábban Rossék már felvették saját művüket. Ezt követően Gregson-Williams 2015 januárjában rögzített még pár percnyi anyagot, a stáblistán pedig Atticus Ross-szal együtt tüntették fel a nevét, emellett azonban Mann vett át tételeket az Elysium – Zárt világ (Ryan Amon) és A fülke szintén Gregson-Williams jegyezte score-jából is.

A szomszéd fiú (Randy Edelman, Nathan Barr)
A sárkány – Bruce Lee élete, xXx, Sárkányszív, Daylight – Alagút a halálba, A múmia – A sárkánycsászár sírja: néhány ismertebb példa azon alkotások közül, melyeket Rob Cohen direktor Randy Edelmannel együttműködve hozott tető alá. A több mint húszéves együttműködés újabb állomása A szomszéd fiúra keresztelt thriller lett, melynek zeneszerzői posztján belül első körben csak Edelman neve díszelgett, a bejelentést követő második hónapban azonban már arról szóltak a hírek, hogy Nathan Barr is csatlakozott a projekthez. "Egy 2010-es spanyolországi filmfesztiválon találkoztunk Randyvel, és nagyon jó barátokká váltunk. Már régóta kerestünk olyan projektet, amelyen közösen dolgozhatnánk, majd amikor Rob megkereste őt ezzel a filmmel, Randy kérte, hogy hadd dolgozhasson velem" – mesélte Barr.

Kémek hídja (John Williams – Thomas Newman)
Az 1974-ben bemutatott Sugarlandi hajtóvadászat óta mindössze két alkalommal nem dolgozott együtt John Williams és Steven Spielberg: a Bíborszínen és a Homályzónán. Ez a sor bővült 2015-ben a Kémek hídjával, melyhez Thomas Newman szolgáltatott kíséretet. Az eredeti elképzelés az volt, hogy Williams kerül a projektbe, a DreamWorks és a Fox hivatalos közleménye szerint azonban a veterán művész sajnálatos módon egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a munkálatokban, s az ütemtervhez való ragaszkodás okán új ember után kellett néznie az alkotógárdának. A 2016 júliusában mozikba kerülő The BGF-re keresztelt fantasynél azonban Williams visszatér direktor barátja mellé.

Chappie (Ryan Amon – Hans Zimmer)
A Neill Blomkamp 2013-ban moziba került Elysium – Zárt világához kapcsolódó score számtalan pozitív kritikában részesült, így várható volt, hogy a direktor a következő projektje kíséretét is Amonnal fogja elkészíttetni. Egyik nyilatkozatában mesélt is arról, hogy a komponista mintegy nyolcvan tételt szállított le a filmhez, melyekben állítólag a nagyzenekari muzsika keveredett az elektronikus elemekkel, sőt, még állathangokat is felhasznált ezek fokozásához. A szerződéskötést követő harmadik hónapban azonban az alkotók már nem vele tárgyaltak, hanem Hans Zimmerrel. E változás még inkább feltüzelte a rajongókat, akiknek végül sajnos a Blomkamp-féle blockbusterek eddigi leggyengébb kíséretével kellett szembenézniük.

Sötét helyek (Gregory Tripi – BT)
A Gillian Flynn kötetén alapuló Sötét helyek zeneszerzői posztjára Gregory Tripit kérték fel, aki 2014 decemberében arról nyilatkozott, hogy milyen különleges hangzásvilágot igyekszik teremteni különféle, fémes hangot biztosító instrumentumok bevonásával. A készítők egy ideig titkolták Tripi elől azt, hogy zenéjét lecserélnék, ám miután sikerült amerikai forgalmazót találni, utóbbiak igényének megfelelően némi átalakításra volt szükség, ami az aláfestésre is rányomta bélyegét. Így került a képbe BT (teljes nevén Brian Wayne Transeau), ám mivel nem a teljes score-t kellett újraírnia, a meglévő régi muzsikák miatt végül mindkét szerző neve felkerült a plakátokra, a stáblistára és az album játékidején is osztoztak.

A hamisító (Stephen Warbeck – Robert Cairns)
2014 szeptemberében, a Torontói Filmfesztiválon még úgy vetítették le Philip Martin krimijét, hogy az alatt Stephen Warbeck muzsikája szólt. A következő év áprilisában mozikba került, John Travolta, Christopher Plummer és Tye Sheridan főszereplésével forgatott alkotás azonban ekkorra már ebből a szempontból igen lényeges változáson esett át, alatta ugyanis már Robert Cairns (akinek ismertebb munkái közé A nagy házalakítás, A nagy ő és az új Dallas-folyam tartozik) művei voltak hallhatóak. Ennek oka vélhetőleg az, hogy amikor A hamisító disztribútoraként márciusban színre lépett a Saban Films, a cég illetékesei új zenét kértek a történet számára.

Joy (Michael Giacchino – Danny Elfman – David Campbell, West Dylan Thordson)
David O. Russell (Sivatagi cápák, Napos oldal) két Golden Globe-jelöléssel büszkélkedő alkotásához, a Joyhoz először Danny Elfmant szerződtették, nem megerősített információk szerint azonban nem ő, hanem Michael Giacchino volt az első komponista, akivel az alkotók terveztek. Végül azonban egyikőjük sem szállított dallamokat, hanem helyettük a többnyire karmesterként és hangszerelőként tevékenykedő David Campbell, valamint a hat éve a szakmában lévő, a Dixieland című drámán kívül eddig jobbára dokumentumfilmeket jegyző West Dylan Thordson léphettek a tettek mezejére, akik mellé kiegészítő komponistaként csatlakozott a még szintén szárnyait bontogató Blake Mills.

Mad Max: A harag útja (John Powell – Marco Beltrami – Tom Holkenborg)
Tom Holkenborg aka Junkie XL – így került feltüntetésre a Mad Max: A harag útja stáblistájára a művész, aki egy meglehetősen egyhangú muzsikát szállított a projekthez. A korábbi Mad Max-filmeket is jegyző George Miller azonban a szerző 300-hoz kapcsolódó munkája hallatán minden kétséget kizáróan azt érezte, hogy rátalált a számára legmegfelelőbb emberre, nem sokkal később pedig egy Sydneyben összehozott találkozó alkalmával meg is egyeztek. Holkenborg előtt olyan nevek hangzottak el e projekt kapcsán, mint John Powell és Marco Beltrami, további érdekesség pedig, hogy a komponista 2015-ben nemcsak ennél a mozinál, hanem az Éjszakai hajszánál is egy neves szerző után (akiről rögtön lesz szó) vehette át a stafétát. 

Pán (Dario Marianelli – John Powell)
Joe Wright (Vágy és vezeklés) ezúttal Pán Péter kalandjaival igyekezett meghódítani a közönséget. A Pán című alkotással kapcsolatban eleinte arról szóltak a hírek, hogy a dallamokról Dario Marianelli gondoskodik, aki olyan mozikon dolgozott Wrighttal, mint a Büszkeség és balítélet, a Vágy és vezeklés, az Anna Karenina vagy A szólista - tehát kézenfekvőnek tűnt, hogy e páros újfent együtt készítsen filmet. Az első posztereken Marianelli neve szerepelt, és a szerző neki is látott a score elkészítésének, egyes információk szerint azonban a direktor egyáltalán nem volt elégedett az addig hallottakkal, ezért menesztette őt, helyét pedig Powell foglalhatta el, akiről az elmúlt öt évben csak animációs alkotások révén hallhattunk.

Éjszakai hajsza (Alan Silvestri – Tom Holkenborg)
Hollywood az elmúlt évek során folyamatosan ontotta magából azokat a produkciókat, amelyekben Liam Neeson akcióhősként tündököl. 2015-ben az Éjszakai hajsza keretén belül láthattuk ebben a szerepben – nem sokkal az ezen lavinát elindító Elrabolva harmadik felvonása után –, s 2013 októberében jelentették be hivatalosan, hogy ehhez Alan Silvestri szolgáltatja majd a talpalávalót. Egy lehetséges vérbeli Silvestri-muzsika helyett azonban Holkenborg munkáját ismerhettük meg, akit a filmzenealbumon ezúttal Tom Holkenborg (Junkie XL)-ként tüntettek fel. A Remote Control Productions zászlaja alatt tevékenykedő komponistával két hónappal a Silvestrivel történt megállapodást követően egyezett meg a stáb.

Terminátor: Genisys (Christophe Beck – Lorne Balfe)
Arnold Schwarzenegger negyedik Terminátor-kalandjának kíséretével kapcsolatban 2014 decemberében a Paramount Pictures illetékesei azt a bejelentést tették, miszerint a kíséretet Christophe Beckre bízták. Március végén azonban már mindenhol arról cikkeztek, hogy helyét a Remote Control Productions kötelékébe tartozó Lorne Balfe vette át (oldalán Andrew Kawczynskivel és Mel Wessonnal, a zenei producer szerepét pedig Hans Zimmer töltötte be), aki egy hónappal később már a londoni Air Studios falai között sertepertélt műve felvételein. E váltás eredménye az lett, hogy a Terminator: Genisys olyan zenei megoldásokkal és dallamkombinációkkal büszkélkedik, melyek mára már lerágott csontnak számítanak.

Suttogók (Conrad Pope – Robert Duncan)
A Steven Spielberg nevével fémjelzett, hazánkban Suttogók címmel futó folyammal kapcsolatban 2014-ben még az a hír járta, hogy Conrad Pope (Egy hét Marilynnel) neve díszeleg majd a stáblistán, aki a pilot epizódhoz le is szállította a dallamokat, a széria műsorra tűzésekor azonban nevének és dallamainak már híre-hamva sem volt. Helyette Robert Duncan (Hazudj, ha tudsz!, Last Resort – A belső ellenség) készített muzsikát, de a forgatási munkálatok során nemcsak ezen a téren történt változás, hanem például a direktorok vonatkozásában is. Az eddig leforgatott tizenhárom epizód mindegyikének Duncan jegyzi a score-ját.


 

Akik zenéikben élnek tovább:


Edgar Froese
Edgar Froese nemcsak az elektronikus zene egyik legismertebb és legnagyobb múltú képviselője, valamint a Tangerine Dream alapítója és frontembere, hanem számos filmzene készítője is volt. A hetvenévesen eltávozott, 2012-ben Magyarországon is koncertező művész zenekarával olyan mozikon dolgozott, mint Ridley Scott Legendája, a Roy Scheider főszereplésével, William Friedkin rendezésében forgatott A félelem ára, a Stephen King-adaptációként napvilágot látott Tűzgyújtó, a Kathryn Bigelow dirigálta Alkonytájt, illetve Tom Cruise vígjátéka, a Kockázatos üzlet. Nem mellesleg olyan, később filmzeneszerzőként dolgozó komponisták kerültek ki a csapat tagjai közül, mint Paul Haslinger vagy Christopher Franke.

James Horner
Az Oscar-díjas művész számára két szerelem létezett: a filmzeneszerzés és a repülés. 2015. június 22-én bekövetkezett tragikus halála sajnos utóbbinak köszönhető. A hír hallatán alig hittem a fülemnek: nem akartam hinni a tényeknek, de sajnos kénytelen vagyok elfogadni, hogy Jerry Goldsmith, Michael Kamen, John Barry, Basil Poledouris és Elmer Bernstein után egy újabb legendával lett kevesebb Hollywood. A magam részéről örökké hálás leszek neki, ugyanis munkáival nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elektronikus zenék világát erre a műfajra cseréljem. Megannyi moziban bukkantak fel örök érvényű dallamai, s nem egy művével járult hozzá ahhoz, hogy a filmzene műfaja szélesebb körben is nagyobb népszerűségnek örvendjen.

Ray Charles
96 éves korában távozott el Ray Charles, aki nemcsak zenei rendezőként, illetve komponistaként tevékenykedett az Álomgyárban, hanem a The Ray Charles Singersre keresztelt formáció vezetője is volt. Filmes szempontból népszerűségét részben a Muppet Show keretén belüli munkásságának is köszönheti, de például 1979-től kezdődően számos, az Egyesült Államok legmagasabb kitüntetésének, a The Kennedy Center Honors kiosztásáról szóló összeállítás (The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts) zenéinek elkészítéséből is kivette a részét, s ezzel két alkalommal Emmy-jelölést is sikerült kivívnia magának. A szakma a fél évszázadot átölelő munkásságát 2013-ban ismerte el egy ASCAP-életműdíj formájában.

Robert Drasnin
Alkonyzóna, Hawaii Five-O, Police Story, Mannix, Mission: Impossible, The Wild Wild West, The Alfred Hitchcock Hour, The Man from U.N.C.L.E. – csupán néhány példa a charlestoni születésű Robert Drasnin munkásságának tévésorozatokkal kapcsolatos szegmenséből. A szerző egész estés megbízásainak többsége is a tévés világhoz, illetve kisebb volumenű produkciókhoz köthető, ám ezen alkotások hazánkba csak néhány kivétellel jutottak el – ilyen például a Levél a Kremlbe, Az egyik kémünk hiányzik vagy az ekkor még igen fiatal Joaquin Phoenix főszereplésével forgatott A szemtanú –, így hazánkban neve nem igazán csengett ismerősen. Az 1977 és 1991 között a CBS zenei rendezőjeként is tevékenykedő művész 87 éves korában hunyt el.

Van Alexander
Zenész, karmester, komponista – ezek álltak Van Alexander névjegykártyáján. A művész pályafutását a saját maga által alapított zenekarban kezdte, majd Bob Crosby invitálására Hollywoodba tette át székhelyét, és a filmiparban tevékenykedett tovább. A háromszoros Emmy-jelölt szerzőnek köszönhető többek között a Tarzan és az inkák kincse, a Kényszerzubbonyban, valamint az Ádám és Éva magánélete kísérete, s olyan szériáknál is közreműködött, mint az öt évadot megélt Hazel vagy a Barbara Eden és Larry Hagman főszereplésével forgatott Jeannie, a háziszellem. Aktív évei 1954 és 1977 közé tehetőek, s Ray Charleshoz hasonlóan az ASCAP-bizottság őt is életműdíjban részesítette.

 
Pavlics Tamás összesítése


A 2015-ös esztendő, ha nem is feltétlenül volt csalódást keltő, de nem azt hozta, mint amire számítottam. Az olyan rutinosabb komponisták szerzeményei, mint amilyen Alexandre Desplat vagy Hans Zimmer, elmaradtak a vártaktól, ellenben a kisebb nevek rendre kellemes meglepetéseket okoztak. Gyengének pedig semmiképp sem tekinteném azt az évet, amikor a műfaj két legnagyobb bölénye, Ennio Morricone és John Williams is visszatért abba az univerzumba, amely a leginkább a nevükhöz köthető. Ebből kifolyólag egy szóval össze is foglalhatnám, amivel mind a filmtermést, mind az ezekhez kapcsolódó zenei kiadványokat jellemezni lehet, ez pedig a nosztalgia. 2015 a múltidézés jegyében telt, akár franchise-okon belül (Mad Max: A harag útja, Jurassic World, Star Wars: Az ébredő Erő), akár azokon kívül (Kingsman – A titkos szolgálat, Aljas nyolcas), és talán pont ezért tartom az évet az átlagosnál jobbnak, ha nem is kiemelkedőnek. Ugyanis a komponistáknak is kifejezetten jót tett – legalábbis a szememben –, hogy a modern hangzásvilág helyett a klasszicista felé fordultak. Persze ennek ellenére is voltak kisebb-nagyobb csalódások, de azok többnyire szerencsésen elkerültek, ahogy azok az igazán maradandó albumok is, amelyeket garantáltan előveszek majd évek múltán is. 
 

Az év legjobbjai:


Megfigyeléseim alapján a filmzenék színvonala szorosan összefügg az adott év filmtermésének a minőségével, és ez 2015-ben sem volt másként. Ha csak az első három helyezettet nézem, szembeötlő a fent emlegetett nosztalgia, ám ezeket ezzel együtt is kimagaslóan jónak tartom, az utánuk következőket viszont a jónál csak valamivel éppen jobbnak, esetleg szórakoztatóbbnak.

1. John Williams: Star Wars: Az ébredő Erő
Elsőre kissé nehézkesnek, hovatovább öregesnek tartottam Williams visszatérését a messzi-messzi galaxisba, amelyet csak a szerzőre jellemző profizmus és a régi témák mentettek meg. Aztán a film többszöri megtekintése letisztázta bennem a dolgokat, Williams műve pedig a képek alatt és azok nélkül is a helyére került, visszahozva bennem mindazt a lelkesedést, amiért úgy zusammen a műfajba beleszerettem. Remek és ezzel együtt komplex, a komolyzene határát súroló témák, amelyek abszolút méltóak a klasszikus trilógia aláfestéséhez, ami nem kis szó.2. Michael Giacchino: Jupiter felemelkedése
Beszédes tény, hogy a második szereplő is az űropera műfaját képviseli, és az öreg róka megérkeztéig magabiztosan vezette nálam az éves toplistát. Giacchino elkészítette a maga Star Wars-zenéjét, csak sajnos egy rettentő felejthető filmhez. De ez nem von le semmit a zenekar és a kórus virtuóz játékából, no meg persze a szerző érdemeiből, akinek műve helyenként a kelleténél ugyan töményebb, ennek ellenére egy olyan nagy ívű muzsika, amihez ritkán van szerencsénk.

3. Daniel Pemberton: Az U.N.C.L.E. embere
Egy Guy Ritchie-filmnél mindig hangsúlyos pont a zene, de a brit fenegyereknek talán még sohasem sikerült ennyire stílusos zenét pakolnia a képek alá. Pemberton olyan profizmussal idézi meg Henry Mancini, Ennio Morricone vagy éppen John Barry 1960-as évekre jellemző zenei világát, mint ha Nina Simone vagy Roberta Flack halhatatlan klasszikusai termékcsatolt dalként eredetileg is ehhez a score-hoz készültek volna. Bravó!

4. Bruno Coulais: A tenger dala
Igen, szigorúan véve ez még 2014-es zene, de a filmhez és aláfestéséhez is csupán egy évvel később volt szerencsém, akkor viszont az első hangjegytől fogva egyenesen elvarázsolt. Coulais nem először adja jelét sokszínűségének, de ez az ír folklór zeneiségét idéző score-ja még az ő életművéből is magasan kiemelkedik.
5. Michael Giacchino:Agymanók
A komponista talán akkor lehet továbbra is igazán elemében, ha a Pixar valamelyik meséjéhez kell komponálnia, az Agymanók pedig ennek újabb ékes bizonyítéka. Hol gyermekien játékos, hol szívbemarkolóan meghitt, de mindenképpen méltó Giacchino korábbi animációs munkáihoz. 
6. Jóhann Jóhannsson: Sicario – A bérgyilkos
Ritkán látni, hogy egy filmben a képek és a zene ennyire együtt éljenek, de a Sicario – A bérgyilkosnál ez az eset áll fenn. Egy végtelenül feszült, soha kitörni nem akaró vulkán erejével lüktet végig Jóhannsson score-ja, amely éppen ezért egy rendkívül nehéz, ugyanakkor maradandó darab.
7. Henry Jackman, Matthew Margeson: Kingsman – A titkos szolgálat
Már amikor a film alatt először meghallottam, tudtam, hogy helyet szorítok neki az év végi listámon, amiben közrejátszik, hogy egy albumot sem hallgattam meg annyiszor 2015-ben, mint ezt. Jackman és Margeson kollaborációjának végterméke, nem tagadom, színtisztán szórakoztató, de a Remote Control-os stílusukat nagyszerűen vegyítik John Barry zeneiségével, ami a film egyik legnagyobb erőssége.


8. Thomas Newman: 007 Spectre – A Fantom visszatér
A filmhez hasonlóan Newman zenéje is kevésbé rétegelt, mint elődje, ugyanakkor érezhetően jobban belakta a szerző a Bond-univerzumot. Jobban kidomborodnak Newman drámai védjegyei, miközben az akciótételekben is több az intenzitás, és ezzel együtt sem felejt el "bondosabb" lenni. Noha továbbra is hiányoznak a David Arnoldra vagy John Barryre emlékeztető big bandes dallamok, mindenképpen a jobb Bond-zenék között a helye.

9. Daniel Pemberton: Steve Jobs
A komponista a hatvanas évek spionjai mellett a nyolcvanas évek technikai bummjába is visszavitte a hallgatókat, azonban az esetleges szintipop helyett a klasszikus áriákat vegyítette a számítógépes hangeffektekkel, mindezt úgy, hogy cseppet sem vált dagályossá vagy mesterkéltté az album. Éppen ellenkezőleg: egy nagyon is friss és intelligens megközelítésnek hat Pemberton muzsikája, amely jól tükrözi a címszereplő ellentmondásosságát.

10. Junkie XL: Mad Max: A harag útja
A Kingsman – A titkos szolgálat score-jához hasonlóan ez is elsősorban a szórakoztatási faktora miatt került a listámra, akárcsak a 2014-es összeállításomban hasonló helyezést elérő 300: A birodalom hajnala zenéje. Kétségtelenül kezd egyre nagyobb lenni ez az elsősorban ritmikai gyakorlatokkal tarkított lufi, amelyre előbb-utóbb az vár, hogy kipukkanjon, de a film intenzitásához a Junkie XL-re jellemző ütősszekció és az erővel teli hangzás nagyban hozzájárult, ami a kelleténél töményebb (és hosszabb) ugyan, mégis tökéletes összhangban van a látottakkal. 
 

Egyéb említésre méltó albumok:


Úgy vélem, hogy ez a kategória sokkalta jobban kifejezi az év termésének a minőségét, mint a fenti toplista. Ezeket is rendkívül szerettem, de inkább kisebb-nagyobb részleteikért, mintsem egészüket tekintve, vagy ha össze is álltak egy kerek egésszé, az átütő erő akkor is elmaradt. Mindazonáltal kellemes hallgatnivalónak találom mindet egytől egyig, és közülük nem egy akár be is érhet kisebb kedvenccé a későbbi újrahallgatások folyamán.

Christophe Beck: A Hangya
A szerző néhány évente képes meglepni az embert egy-egy albummal, hogy aztán visszamerüljön a tingli-tangli vígjátékok felejthető mocsarába. A Hangyáé szerencsére ismét egy ilyen meglepetés score, amely big bandes megközelítése a szerzőnek a Hogyan lopjunk felhőkarcolót?-hoz írt, szintén remek aláfestését juttatja a hallgató eszébe, mindezt megfejelve a szuperhősök nagyszabású hangzásával. Pont ezért is hat kevésbé egységesnek, de ettől még az év egyik abszolút minőségi score-ja.
Thomas Newman: Kémek hídja
Harminc év óta nem fordult elő, hogy ne John Williams szerezte volna egy Steven Spielberg-film zenéjét, de a Star Wars: Az ébredő Erő munkálatai és megrendült egészségi állapota sajnos közbeszólt. Szerencsére Thomas Newman tökéletes helyettesnek bizonyult, aki érezhetően igyekezett a Mesterre jellemző stílusjegyeket felvillantani, a Kémek hídja aláfestése mégis tökéletesen illik szerzője életművébe.


Dario Marianelli: Everest 
Annyiban mindenképpen formabontó Marianelli műve, hogy ez az első albuma, amelyet teljes egészében szerethetőnek tartok tőle fülbemászóan lágy, mégis méltóságteljes dallamaival. A szerző kellő mértéktartással, ugyanakkor a legkevésbé sem érzelemmentesen állított emléket, a filmhez hasonlóan, az Everesten odaveszett hegymászóknak, ami – ha csak a műfajban rejlő csapdákat veszem – nem kis bravúr.


Ennio Morricone: Aljas nyolcas
A westernzenék királya filmtörténeti jelentőségű művei ellenére sem tartozott soha a kedvenceim közé, részben azért, mert felejthetetlen főtémáin túl egy adott zenéjét sem sikerült igazán megszeretnem. Valahol a Quentin Tarantino westernjéhez komponált sötét, kissé monoton score-ja is ide sorolható, de kétségtelenül jót tett a Maestrónak, hogy negyven év után visszatért a vadnyugatra. 


Michael Giacchino: Jurassic World
Az idei "lassú víz partot mos" kategória győztese. Elsőre nagyon nem talált meg Giacchino műve, de a film megtekintése itt is jótékonyan hatott a zene megítélésére: John Williams halhatatlan témáit csak mértékkel használja, ellenben a hangszerelésében tökéletesen megidézi a klasszikus elődöt. Az eredmény egy az Indominus Rexhez mérten robusztus score.Douglas Pipes: Krampusz
Az elmúlt évek messze legjobb karácsonyi zenéje. Amellett, hogy az ilyenkor szükséges ünnepi hangulatot is tökéletesen visszaadja, a horrorra manapság jellemző csörgő-zörgő hangeffekteket is teljes egészében hanyagolja ez a klasszikus hangvételű aláfestés. A két zsáner házasítására pedig tökéletesen alkalmasnak bizonyult a kedvenc karácsonyi énekem, a "Carol of the Bells".


John Powell: Pán
John Williamshez hasonlóan Powell is elkezdett közeledni filmzenéi összetettségével a komolyzenék minőségéhez, ami már az Így neveld a sárkányodat legutóbbi fejezeténél is tisztán érzékelhető volt, jelen dolgozata pedig annak egyenes ági leszármazottja. Csupán a szerethető motívumokból akad kevesebb, a szerzőre jellemző játékosság és virtuozitás viszont továbbra is pazar. 


Alex Heffes: A program: Egy legenda bukása
Néhol olyan érzése támad az embernek az albumot hallgatva, mintha a rendező, Stephen Frears kérésére Alex Heffes megpróbálta volna a rendező korábbi zeneszerzőjének, Alexandre Desplat-nak a stílusát utánozni. Szerencsére azonban inkább Heffes A dolgok állásához írt munkájával állítható erős rokonságba, és ahhoz mérten inkább egy feszültebb, semmint drámai score.


Andrew Lockington: Törésvonal 
Ideje volt már, hogy Lockington kitörjön az ifjúsági kalandfilmek világából. Ha a filmek színvonalában, amelyekhez aláír, továbbra sincs jelentős előrelépés, a zenében mindenképpen, hiszen az egy katasztrófafilmhez mérten kellően markáns és nagyszabású lett. Olyan, amilyet már régen hallottunk a műfaj mozgóképes képviselői alatt.Jed Kurzel: Slow West
Kurzel eddigi munkássága elég depresszívnek hat, és különösen nehezen fogyaszthatónak a képek nélkül. A Slow West játékos melankóliája viszont egyből megragadott, és nagyszerűen illik eme keserédes western alá.

Michael Giacchino: Holnapolisz
Talán ez volt Giacchino műveiből a legnehezebben szerethető kezdetben, de aztán szépen lassan beért ez a régi vágású kalandzene is, amely ugyan nem lesz a szerző legkedveltebbje, de a műfaj rajongói nyugodtan felrakhatják Dave Grusin Kincsvadászokhoz írt score-ja mellé.
Nathan Johnson: Young Ones
A Looper – A jövő gyilkosa után Johnson zenéje sokkalta kiforrottabbnak hat, ugyanakkor az annak végén hallható csilingelő dallamosság gyakrabban visszaköszön ennek a sajátos neowesternnek az aláfestésében. Érdekes módon a tökéletes vadnyugati hangulat mégsem Ennio Morricone, hanem John Barry zeneiségének a megidézésével éri el ebben az inkább részleteiben, semmint összességében érdekes albumon.


 

Lehetett volna több is: 


Joe Kraemer: Mission: Impossible – Titkos nemzet
Michael Giacchino előző két M:I-zenéjéhez hasonlóan ez is egy abszolút régi vágású minőségi aláfestés, amely a sorozat zenéi közül messze a legegységesebb, még sincs meg benne sem az átütő erő, sem pedig egyetlen említésre méltó pont, amiért igazán szeretni lehetne. Viszont Lalo Schifrin klasszikus főtémájához végre sikerült egy abszolút méltó párt alkotni.Marco Beltrami, Philip Glass: Fantasztikus Négyes 
Kétségtelenül az év legérdekesebb párosa szolgáltatta az aláfestést Hollywood egyik leglátványosabb katasztrófájához, aminek tudatában az is csoda, hogy egy ilyen alapvetően intelligens zene születhetett. Nagy valószínűséggel a film körüli bonyodalmak a zenén is nyomot hagytak, így a két komponista eltérő stílusa nem egyenlő arányban érvényesül, de amikor igen, akkor a hallgató egy rendkívül sajátos score-ral lesz gazdagabb. 


 

Az év csalódása: 


Brian Tyler, Danny Elfman: Bosszúállók: Ultron kora 
Már Tyler előzetesen belebegtetett kijelentésének sem nagyon hittem, miszerint a score egy John Williams és Alan Silvestri munkásságának nyomvonalán haladó aláfestés lesz. Danny Elfman ügyetlenül közölt beemelése még némi bizakodással töltött el, de a végeredmény rá nézve még kiábrándítóbb. Mert nem rossz album ez, egyszerűen csak jellegtelen. Elfman játékossága hiányzik, és vagy Tyler üres paneljeihez, vagy Alan Silvestri előző részhez komponált főmotívumaihoz idomul. Az eredmény ezzel egy identitás nélküli, közepes score, amely két ekkora névtől mindenképpen kiábrándító. 

Az év legrosszabbja: 


Lorne Balfe: Terminátor: Genisys
Idén jobbára elkerültek az igazán rossz albumok, de ebbe menthetetlenül belefutottam. Annyiban legalább hálát adok az égnek, hogy Christophe Beck ezt hagyta ott A Hangyáért. Másrészről nagy valószínűséggel nála is hasonló, de talán közel sem ennyire jellegtelen, ízetlen score született volna. Ritkán van olyan, hogy egy albumot nem tudok végighallgatni, de itt "sikerült" ezt a bravúrt elérnie Balfe-nak. 

A legjobb "harminc éve is születhettek volna" zenék:


Eme kategória két versenyzőjét hallgatva különösen erős a már sokszor hivatkozott nosztalgia hangulat, hiszen ma már – a stílusra fogékonyakon kívül – kissé nehezen fogyaszthatóak, de múltidézésnek tökéletesek.

Mitch Murder: Kung Fury
A gyorsan kultstátuszba jutó kisfilm sikeréhez az elborultságon és David Hasselhoff ehhez mérten zseniális betétdalán kívül Murder (eredeti nevén: Johan Bengtsson) szintetizátorfutamai is nagyban hozzájárultak. Igazi, könnyed szintipop kavalkád, retro partikon még akár kisebb sikere is lehet.
Disasterpeace: Valami követ
Ez már nem mondható el Disasterpeace (eredetileg Richard Vreeland) munkájáról. Az elsősorban videojátékok terén tevékenykedő zenész idegtépő dallamai tökéletesen megidézik John Carpenter hasonló munkáit, a filmtől mégis teljesen elválaszthatatlanok, és nem kevés karaktert adnak neki.
 

A legjobb sorozatzenék:


Idén a sorozatokban való lemaradásomból is sikerült lecsípnem. Ahogyan maguk a szériák, úgy a hozzájuk készült aláfestések is nemegyszer köröket vernek nagy költségvetésű hollywoodi társaikra. Erre a két alábbi, teljesen eltérő stílust képviselő album a bizonyíték.

Blake Neely: Flash – A Villám: 1. évad
Neely munkája már A zöld íjász korábbi évadaihoz is rendkívül meggyőzőre sikerült, de amit a Flash – A Villám első szezonjában sikerült végrehajtania, amögött az utóbbi évek legtöbb szuperhősfilmjének az aláfestése is szemlesütve elbújhat. Kis pénzből is képes volt kihozni egy motívumokban gazdag, változatos, impulzív score-t, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a sorozat egy-egy epizódja után én is visszaváltozzak nyolcéves kisgyerekké. 

John Lunn: Downton Abbey: The Ultimate Collection
A britek egyik legnézettebb sorozatát csak a befejezés közeledtével pótoltam, de gyorsan magával ragadott a század eleji brit arisztokrácia világa, amiben John Lunn Emmy-díjas score-jának is döntő szerepe volt. Egy igazi klasszikus, régi vágású drámai score, amelynek az utolsó évadhoz kiadott albuma szépen összefoglalja a sorozat összes fontos zenei csúcspontját, amelyekből jócskán maradt a végére is. 

Az év komponistája: 


Michael Giacchino
A szerző az év első felében elképesztő munkatempót diktált, és ha nem is mindegyik szerzeménye talált be maximálisan, egytől egyig minőségi nagyzenekari művek. Még szinte ki sem hevertem a Jupiter felemelkedése score-jának brutális tombolását, máris a nyomában trappolt a zenei értelemben robusztus Jurassic World, hogy aztán a Holnapolisz aláfestésének régimódi kalandossága, majd az Agymanók muzsikájának jó értelemben vett negédessége varázsoljon el. Soha rosszabb évet, Mr. Giacchino! 

 

Az év csalódást keltő teljesítménye: 


Alexandre Desplat
Ezzel szemben szomorú, hogy másik kedvenc klasszicista komponistám ilyen gyatra évet tudhat maga mögött. 2014 egyértelműen az övé volt, aminek abszolút méltó megkoronázása lett az év elején az Oscar-díj régóta érő elnyerése, amit az elmúlt tíz-tizenöt év egyik legmegérdemeltebb díjazásának is tartok a kategóriában. Ennek tükrében úgy tűnik, mintha a szobor elnyerése után nem szívesen erőltette volna meg magát az olyan művekkel, mint az Everything Will Be Fine vagy A szüfrazsett score-ja, és A dán lány aláfestése esetében is inkább csak a jól bejáratott panelek rutinszerű alkalmazásáról beszélhetünk, érdemi újdonság híján. Mégis inkább szeretném azt hinni, hogy ez a szerző életében egy nagyobbacska lélegzetvétel volt, és 2016 mindenképpen izgalmasabban fest az olyan filmekkel a naptárában, mint a Fény az ócean felett című dráma a Túl a fenyvesen rendezőjétől, A kis kedvencek titkos élete című animációs film, és talán élete legfontosabb műve, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet zenéje, amelyben a Harry Potter és a Halál ereklyéi két része után harmadjára veszi át a stafétát John Williamstől. 


 

Az év felfedezettje: 


Daniel Pemberton
A komponista már A jogász kapcsán a látóterembe került, de ezt akkor csupán egyszeri kellemes meglepetésnek könyveltem el. 2015-ben azonban mind Az U.N.C.L.E. emberével, mind a Steve Jobsszal bebizonyította számomra, hogy generációja egyik legígéretesebbje (ebben csak megerősített 2011-es munkája a Kísértetek című filmhez is). Pemberton megközelítése mind Guy Ritchie kémkomédiájához, mind Danny Boyle életrajzi filmjéhez rendkívüli zenei intelligenciáról és tehetségről tanúskodik, akár egy korszakot kell megidéznie, akár a legkülönfélébb stílusok közt lavíroznia. Ahogy elnézegettem, a külföldi kritikák is hasonló véleményen vannak a személyét illetően, és én is rendkívüli érdeklődéssel várom a következő munkáit. 


 

A legjobb témák:


Ha nem is menthetetlenül, de továbbra is szükségem van egy zenében az olyan fogódzókra, mint amilyenek a különböző motívumok, amelyekből szerencsére 2015-ben is volt szép számmal. Akadtak rém egyszerűek és hihetetlenül komplexek is, de ezeket már önmagukban is öröm volt hallgatni.

1. John Williams: "Rey's Theme" (Star Wars: Az ébredő Erő)
Williams továbbra is tökéletesen érti, miként kell fülbemászó dallamokat komponálni, és Rey cselesztán alapuló csilingelő témáján ugyan érezhetően nyomot hagytak a Harry Potter-es évek, azt az album legelvetemültebb kritikusai is elismerik, hogy a motívum abszolút méltó a saga zeneiségéhez. 
2. Henry Jackman, Matthew Margeson: "Manners Maketh Man" (Kingsman – A titkos szolgálat)
Az alig másfél perces téma rögtön belevág a közepébe harsány rezeseivel, amivel már megadja azt az egyszerre tiszteletteljes és pikírt tónust a James Bond-filmek (valamint John Barry zeneisége) felé, amely a mozit is jellemzi.

3. Michael Giacchino: "Jupiter Ascending - 3rd Movement" (Jupiter felemelkedése)
Az album nyitányában Giacchino több részletben taglalja zenei elképzeléseit, azonban ezzel a nagy ívű, kórussal és a zenekar vehemens játékával tarkított szvittel élete egyik legjobbját alkotta meg.


4. Christophe Beck: "Theme from Ant-Man" (A Hangya)
Ha Henry Mancini még ma is élne, mindenképpen dicsőségére válna ez a tétel. Beck big bandes megközelítése egyszerre hozott frissességet a Marvel egyre fásultabb zenei világába és tisztelgett az említett komponista előtt ezzel a felettébb játékos tétellel. 

5. Joe Kraemer: "Solomon Lane" (Mission: Impossible – Titkos nemzet)
Az album egyik nagy erénye, hogy Kraemer az eddigi komponistákkal szemben nem kezelte szent tehénként Schifrin M:I-témáját, és szembe merte állítani vele a saját motívumát ebben az operákat idéző, nagyszabású trackben, amely folyamatos csatát vív az emlegetett klasszikussal, ezzel abszolút méltó párját alkotva. 

 

A legjobb tételek:


Legyen akármilyen az adott esztendő filmzenei szempontból, mindig bőven találok olyan tételeket egy-egy albumon, amelyek akár évek múltán is megfordulnak a lejátszómban. Ezúttal kifejezetten a bőség zavarával kellett küzdenem, és mindegyik trackbe másért szerettem bele, éppen ezért jelen esetben a rangsorolást is teljes egészében mellőztem.

Marco Beltrami, Philip Glass: "Building the Future" (Fantasztikus Négyes)
Talán ez a tétel tükrözi leginkább azt a koncepciót, amelyet kezdetben a film is magáénak tudhatott. A vonósok reménykeltő játéka visszaadja azt a fajta pozitív gondolkodást, amelyet az ifjú tudósok és leendő szuperhősök magukénak tudhatnak, hogy végül a vezérmotívum egy meghitt formájában nyugodjon le.
Alex Heffes: "1999" (A program: Egy legenda bukása)
Ez a csilingelő track Alexandre Desplat-nak is ínyére válna, ugyanakkor Heffes a különböző hangszereket és zenei stílusokat is remekül vegyíti ebben a játékosan feszült tételben.


Christophe Beck: "First Mission" (A Hangya)
Beck big bandes kavalkádja itt találkozik először a szuperhős műfaj grandiózusságával, és ebbe a nagyszabású akciótrackbe finoman szövi bele Alan Silvestri klasszikus Bosszúállók-motívumát.


Daniel Pemberton: "Jack It Up" (Steve Jobs)
Ez a track foglalja leginkább össze az album és ezzel együtt Pemberton koncepcióját. A kezdés olyan, mintha valaki ritmikusan játszana egy ütött-kopott Nintendo játékkal, majd szép fokozatosan bekapcsolódik a klarinét és a zenekar, hogy egy sajátos techno-egyvelegbe torkolljon az egész.
Michael Giacchino: "I Hate My Life" (Jupiter felemelkedése)
Ha nem tudnám, hogy egy intergalaktikus örökösödési illeték elrendezéséről lenne szó az okmányirodában, akkor is egyszerre tartanám nagyszabásúnak és hihetetlenül játékosnak Giacchino eme kórussal tarkított szerzeményét, ennek tudatában viszont különösen zseniális.
Thomas Newman: "Rain" (Kémek hídja)
Ez a feszült, elsősorban zongorán és vonósokon előadott motívum többször visszaköszön a játékidő során, de a kémthrillerek rideg mivoltát ebben a röpke másfél percben sikerült a legjobban visszaadnia Newmannek.

Jóhann Jóhannsson: "Desert Music" (Sicario – A bérgyilkos)
A szerző művének kétségtelenül legkönnyebben befogadható, ugyanakkor legfájdalmasabb darabja. Kilátástalan melankóliája gyorsan átragad a hallgatóra, és nem is engedi el utána sem.


Ennio Morricone: "L'Ultima Diligenza di Red Rock (#2)" (Aljas nyolcas)
Noha a főtéma teljes egészében is kifejezetten tetszik, ez a belőle kiragadott mozgalmas pár perc is tökéletesen visszaadja, milyen az, ha elszabadul a hófödte vadnyugaton a pokol pár becstelen briganty között.

Thomas Newman: "Snow Plane" (007 Spectre – A Fantom visszatér)
Kétségtelen, hogy Newman nem elsősorban az akciózenékben való jártasságáról híres, de ezzel a tétellel rácáfol a kétkedőkre. Szépen, fokozatosan épül fel a track, hogy a végére már kirobbanjanak a hangfalak a rezesek játékától, miközben a bondi jegyeket sem rest használni.
Blake Neely: "Reveal to Iris / Running Back in Time (Flash – A Villám: 1. évad)
Jelen esetben a bőség zavarával kell küszködnöm, mert az album fele idekívánkozna még, de végül erre esett a választásom, mert Neely szépen építi fel a tracket a csúcspontig, miközben Flash vokállal kísért hősies témáját ütközteti Weather Wizard torzításokkal tarkított, fenyegető motívumával.
Michael Giacchino: "Chasing Down Sadness" (Agymanók)
A csilingelően meghitt dallamok is kedvemre valóak voltak Giacchino művéből, aki a Fel!-hez hasonlóan most is remekül játszik az érzelmekkel, a kedvencem mégis ez a játékos kis track. 


Andrew Lockington: "I Love You Dad" (Törésvonal)
A szerző talán ebben a trackben bizonyítja a leginkább, hogy kinőtte a könnyed ifjúsági kalandfilmek világát, ahogy a lágy, drámai kezdés átcsap a zenekar intenzív játékába, amihez a kórus is hozzáteszi a magáét.


Michael Giacchino: "Chasing the Dragons" (Jurassic World)
A szerző ugyan nem nagyon kívánt John Williams örök érvényű témáival birokra kelni, de a raptorok itt teljes egészében kiteljesedő motívumával sikerült neki. A Giacchinóra jellemző rezesek itt is hangsúlyos szerephez jutottak, de a vonósokkal és a dobokkal alkotott összjátékuk tökéletesen visszaadja, milyen menő az, ha óriáshüllők között motorozik az ember. Junkie XL: "Brothers in Arms" (Mad Max: A harag útja)
Azt hiszem, vitán felül kijelenthető, hogy az év legcoolabb akciótrackje. Míg a többi tételben inkább a szerzőre jellemző intenzitás érvényesül a különböző dobok és egyéb eszközök püfölésében, addig itt a vonósok játéka behozza a remény érzetét a gépiesen lüktető ütemek közé.
Henry Jackman, Matthew Margeson: "Calculated Infiltration" (Kingsman – A titkos szolgálat)
Az album abszolút csúcspontja és egyben a szerzőpáros teljes zenei összefoglalója. A fokozatosan felépülő akciótételben tökéletesen megférnek egymás mellett a Remote Control bejáratott paneljei és a John Barry szellemiségét idéző jazzes elemek, ezzel egy szórakozató és adrenalinpumpáló nagyzenekari kavalkáddá emelve az egészet.Daniel Pemberton: "Take You Down" (Az U.N.C.L.E. embere)
Itt is a bőség zavara lép fel, mert majd' minden második track a listára kívánkozna. Végül azért erre esett a választásom, mert a férfi kántálás Ennio Morricone akármelyik westernjébe beillene, miközben maga a tétel simán elmehetne egy lightosabb rockkoncerten is a dübörgő basszusgitárral és dobszólóval. John Lunn: "Goodbye" (Downton Abbey: The Ultimate Collection)
Ahogy az utolsó évadot, úgy az albumot is áthatja a búcsúzás melankóliája a szereplőktől, ez pedig stílszerűen ebben a tételben érvényesül a leginkább. Lunn gyönyörűen ötvözi a sorozat főtémáját az új motívummal, ezzel igazán keserédessé téve a távozást.

Harry Gregson-Williams: "I Got Him" (Mentőexpedíció)
Míg az album nem nyerte el a tetszésemet, a főszereplő végső megpróbáltatásaihoz rengeteget adott Gregson-Williams szerzeménye. Feszült, izgalmas, ugyanakkor nyugodt és reménykeltő is egyben.


Dario Marianelli: "Epilogue" (Everest)
Az album leggyönyörűbb és leginkább könnyfacsaró tétele. A zongora és a hegedű szomorú, mégis emelkedett játékának hála, Marianelli bizonyítékát adja, milyen is a tökéletes zenei nekrológ.


Antonio Pinto, Dudu Aram: "Self/Less" (Önkívület)
Az album címadó témája már a film megtekintésekor klasszikussá vált a szememben. A hegedű enyhén karcos játékába szépen kapcsolódik be a többi vonós egy kis ambientes hangzás kíséretében, aminek egy végtelenül felemelő tétel az eredménye.

John Williams: "Jedi Steps and Finale" (Star Wars: Az ébredő Erő)
Az ilyen tételekért szerettem bele a filmzenékbe, ahogy John Williams és a Star Wars-széria zenéibe is. A Mester a rá jellemző profizmussal összegzi az album összes főbb motívumát, míg a felvezetésben a "Binary Sunset"-be nem kevés keserűség vegyül, ahogy finoman Darth Vader klasszikus témájának zenei DNS-ét is beleszövi. 


 
Tihanyi Attila összesítése


Valószínűleg csak a korral járó folyomány, hogy amint összegereblyéztem, mely filmzenék adták a legtöbb muzikális élményt számomra a 2015-ös évben, feltűnt, hogy az igazán közönségsikerek, a nagy bevételt produkáló slágerdarabok szinte teljes mértékben az érdeklődési körömön kívül maradtak. Ez persze nem új keletű jelenség, hiszen az azt megelőző évben 24 kiadványt tartottam említésre méltónak, melyek közül mindössze három volt rivaldafényhez kapcsolható. A tendencia csak tovább erősödött, hiszen a felhozatal jelentős részét kitevő, évek óta ugyanarra a kaptafára épülő filmzenék megismeréséhez már bőven elegendő egy félperces belehallgatás ahhoz, hogy ignoráljam őket. A szuperhősök térnyerésével párhuzamosan eltűnt a kidolgozott hangszerelés, és annyi az osztináto, mint ahány mesterségesen odarajzolt részlet egy zöld háttér előtt felvett tengerparti jelenetben. A filmzenebarát közönség zöme Ennio Morricone és John Williams aktivitásától buzgott, és egy rossz szó nem érheti a két produkciót. Ám egyfelől mindketten hazai pályán brillíroztak, ahol minden egyedi megoldás inkább tiszteletteljes, jóleső érzésként felbukkanó elismerést váltott ki bennem, mint zenei revelációt, másfelől azért ott motoszkál az emberben a hiány gondolata, hogy adott két, a mai mozikban viszonylag ritkának tekinthető műfaj, melyben ha akad is olykor egy-egy szereplő, a muzikális tartalom nagyságrendekkel szegényebb, mint e két, fogalomnak tekinthető komponista esetében. Márpedig mindaddig, amíg ők – hála az égnek – aktív alkotói ennek a kulturális világnak, addig az összehasonlítás fokozottan érvényben van. Még akkor is, ha nekem például személy szerint a teljes Star Wars-univerzum pont annyira távoli galaxis, mint a jelenkori csillagászati ismereteink szerint egy másik civilizáció, épp ezért én például meg sem próbáltam felfedezni a széria hetedik részének zenéjében az új témákat, tekintettel arra, hogy annyira ritkán hallgatom a korábbiakat is, hogy nekem azok pont ugyanannyira újnak tűnnek. A zene egészét figyelembe véve viszont nagyon nehéz a 2015-ös esztendőből Az ébredő erő komplexitásával egyenértékű, nagyszabású szimfonikus aláfestést mondani, és ha a bevételi adatok alapján átnézem az első ötven bemutatót, némiképp meglep, hogy az A-listás komponisták mellett kik okoztak számomra meglepően tartalmas és nívós zenei élményt.

Mindemellett azonban úgy tűnik, a kis költségvetésű, szűkebb körű bemutatók és a nem kifejezetten közönségsikernek tekinthető produkciók között gyakrabban találok érdekes megoldásokat, remek hangulatú, többszöri ismétlésre késztető kompozíciókat. A kilencvenes évek nagyzenekari hangzása, melynek annyira szerelmese vagyok, csak az újrakiadásoknak köszönhetően vált a mindennapjaim részévé, cserébe viszont az egy évtizeddel korábbi analóg szintipopkultúra több (eddig számomra ismeretlen) alkotót is megihletett. 2015-ben a legtöbb zenét, amit hallgattam, ez a hangzás jellemez. Teszem hozzá gyorsan: észrevételem szerint az esetek zömében nem pusztán a retro hullám meglovaglásában merülnek ki a produkciók, de egyrészt az akkori hangminták a mai, tökéletes keverési technikáknak köszönhetően hátborzongatóan jól szólalnak meg, másrészt kiegészülnek az elektronikus fejlődés és effektezés korszerű megoldásaival. Legalább akkora élvezettel vetettem bele magam a monoton és repetitív basszusvonalak, leadszőnyegek és EMU-dobprogramok dzsungelébe, mint az újszülött filmzenerajongó a Remote Control számozott fiókharmóniái közé. Az külön öröm számomra, hogy a legutóbbi évértékelésemkor már érezhetően növekedő bakelitlemez-gyártás 2015-re még nagyobb számokkal büszkélkedhet, és hívhatja bárki úri szeszélynek (kétségtelen, hogy az egyre digitalizáltabb világban egy hanglemezhez szükséges infrastruktúra nem tekinthető hétköznapi beszerzésnek), az mára már világossá vált, hogy a legtartósabb hanghordozóról beszélhetünk, ahol kis odafigyeléssel a minőségromlás szinte elenyésző.

Mindeközben a már említett digitalizálódásnak van egy Magyarország számára elvitathatatlan magyarázata: a megfejthetetlen valutaárfolyam mellett egy amerikai CD-rendelés postaköltsége 10-13 dollár, és ha nem a hagyományos megjelenéseket vesszük alapul, hanem a limitált, bővített kiadványokat, akkor egy duplalemezes filmzenéért könnyedén lehúzhatnak 10-12 ezer forintot a számlánkról. És ez bizony nagyobb úri szeszély, mint bakelitlemezt hallgatni. Nem véletlen tehát az sem, hogy 2015-ben sokkal gyakrabban tallóztam az iTunes zeneboltjában, hiszen nem csupán az a tény kényszerít az alkalmazáshoz, hogy számtalan zenét már egyáltalán nem jelentetnek meg kézzelfogható formátumban, de sok esetben egyszerűen az ésszerűség dönt a digitális vásárlás mellett. Mivel a zenehallgatási szokásaim közé eszközként bekerült a mobiltelefon és a médialejátszó, s emiatt egyébként is mindegyik CD-mről készítettem digitalizált másolatot, ott már egyáltalán nem mindegy, hogy 2500 forintért szerzem be az új anyagot, vagy ennek a háromszorosáért. Márpedig a személyes költségvetésemből erre a hobbira fordítható keretet szinte minden hónapban túlléptem, köszönhetően az egyre több, nívós kiadó áldásos tevékenységének.

A számtalan műfajra és hangulatra való tekintettel ezúttal sem kategorizálok – nem is lenne tisztességes az utóbbi idők legnagyobb filmzenei veszteségét, a tragikus körülmények között elhunyt James Hornert valamiféle mesterséges dobogóra szerkeszteni. Kis túlzással az év összes zenéjével sikerült találkoznom (az esetek többségében elég volt hozzá három-négy tétel), és van néhány olyan megjelenés, amelyekre még gyűjtenem kell (ilyen a hatlemezes Mission Impossible-doboz a La-La Land Recordstól vagy a Rémálom az Elm utcában-sorozat nyolclemeznyi aláfestése a Varése Sarabande kiadásában). Mindezek ismeretében íme a 2015-ös év általam emlékezetesnek ítélt huszonegy filmzenei (vagy azzal közvetlenül kapcsolatos) állomása teljesen szubjektív, főképp érzelmi rangsorban, amelyek megismerését tiszta szívemből ajánlom mindenkinek.


Disasterpeace: Valami követ (Milan Records)
Hosszan értekeztem róla évközi írásomban, miért kiemelkedő mind a film, mind a hozzá született teljesen elektronikus score. Nem könnyű hallgatnivaló, de a műfaj egyik alapkövetelménye a sokkal nyitottabb hozzáállás, s ha ez megvan, Rick Vreeland egyetlen pillanatig sem okoz csalódást.
Theodore Shapiro: Trumbo (Lakeshore Records)
Dalton Trumbo egyike volt Hollywood legelismertebb forgatókönyvíróinak (Spartacus, Pillangó), a róla szóló életrajzi dráma pedig ugyan nem jutott el a hazai mozikba, Shapiro sokszínű, jazzes aláfestése viszont annál inkább elérhetővé vált. A komponista évek óta titkos favoritom, többször sikerült már neki jelentéktelennek tűnő filmhez nagyságrendekkel tartalmasabb zenét szereznie, mint a fősodrásban tevékenykedő kollégáinak. A Trumbo score-ja egyszerre izgalmas, mély, elegáns és melankolikus, a szordínós rézfúvósokkal pedig engem egyébként is azonnal el lehet varázsolni.


Jessica Curry: Everybody's Gone to the Rapture (játékzene, Sony Classical)
Míg a jelenkori filmzeneszerzők zöme elvétve ír csak külön szólamot kórusnak (vagy a pénz, vagy a rátermettség hiánya lehet ez), addig óriási meglepetésre egy szokatlan hangulatú számítógépes játék zenéje hozott számomra olyan csodálatos, éteri élményt, amely napokig teljesen elvarázsolt. Halk megszólalás, de olykor érzékelhető szimfonikus zenekari jelenlét és színes hangszerelés jellemzi a brit zeneszerzőnő munkáját, s az általában lélekmelengető dalok és dallamok között olykor előtörő melankólia összességében az utóbbi évek legerősebb katarzisát váltotta ki belőlem. Az év egyik legértékesebb zenéje.


Michael Giacchino: Jupiter felemelkedése (WaterTower Music)
Ha a 2015-ös év komponistáját kellene kiválasztanom, Giacchino nem nagyon kapna ellenfelet. Egy Pixar-mese, egy könnyed sci-fi és egy dinoszauruszos kaland másoknak külön évekre lebontva is feladat, a zeneszerző azonban mindezt egy év alatt követte el, és nyugodtan hozzátehetjük, hogy minden esetben kifogástalanul. Az általam legtöbbet hallgatott album azonban a Wachowski testvérek agymenéséhez született, és bár a film a legcsekélyebb mértékben sem érdekel, valahogy az az érzésem, hogy Giacchino mozgástere ennél a produkciónál volt a legnagyobb. A tőle megszokott klasszikus nagyzenekari kompozíció kórussal, ráadásul eleve bővített kiadásban (több mint százpercnyi játékidővel) egy kiváló muzsikát eredményez.

Lorne Balfe: Rabságban (14th Street Music, digitális letöltés)
Az utóbbi évek Remote Control-komponistáinak nagy részéről változatlanul alig tudok bármi jót is felidézni magamban, és egyre távolabb kerül tőlem az a filmzenei megközelítés, ami most slágernek számít. Sikerességét nem vitatom, csak éppen nem találok benne semmi érdekeset. Ez nem azt jelenti, hogy nem teszek kísérletet minden egyes megjelenéssel, így akadtam rá erre a halk, atmoszférikus darabra is. Semmi korábbi Balfe-zenével nem lehet összehasonlítani, sokkal inkább Cliff Martinez vagy Mark Isham csendes, elektronikus zenéit idézi. Műfajából adódóan megvan benne a feszült lüktetés is, de az sem lesz harsány egyetlen pillanatra sem. Imádom minden percét, késő esti hazasétálás közben tökéletes partnere egy sötét, kies utcának.

Mitch Murder: Kung Fury (Universal Music, LP és digitális letöltés)
Valamikor nyár elején a magát már többször is padlóra vágó David Hasselhoff hirtelen berobbant a zenecsatornákra azzal, amihez elvileg nagyon ért: dalolt egyet, ráadásul az a dal ontotta magából a nyolcvanas éveket. Ha a "True Survivor" nem is, a zenéért felelős Johan Bengtsson viszont tényleg akkor született, és Jan Hammer vagy Vince DiCola munkássága iránti szeretete hamar a zenei pályára terelte a fickót, Mitch Murder művésznéven pedig a kétezres évek közepe óta alkotja a szintipop korszak legjobbjait idéző szerzeményeit. A Kung Fury egy svéd kisfilm a gyerekkorom videójátékos kultúrájának minden apró részletével, a hozzá kapcsolódó zene pedig pontosan olyan kiváló, mint az imént említett két másik zeneszerző akármelyik darabja. Inkább tűnik egyébként ez az album egy popzenei válogatásnak, mint hagyományos filmzenének, de ettől még gyakran dübörög a hangfalaimból.

Fernando Velázquez: Bíborhegy (Quartet Records)
Guillermo Del Toro legutóbbi sötétebb tónusú meséje nem különösebben kápráztatta el sem a hasonló darabok, sem az ő korábbi művei iránt rajongókat, és ez a rövid vetítési periódusból eredő bevételeken is meglátszódott. Ami engem lázba hozott a bemutató előtt, az a zeneszerző személye, hiszen Velázquez fiatal kora ellenére is rendkívül komplex és részletgazdag művekkel szokott előállni, az Árvaház briliáns aláfestése óta pedig különösen odafigyelek a munkáira. A Bíborhegyhez korántsem született mestermű, és talán a 75 percnyi játékidő most a feszesség rovására ment, én mégis élvezettel hallgatom végig bármikor (különösen a főtémát), mert a mostani felhozatalban nekem még az is izgalmas, ha Velázquez csak egy helyben topog.

Fernando Velázquez: Concert Suites / Music for Films (Quartet Records)
Az év utolsó napjaiban jelent meg ez a válogatás a komponista eddigi munkáiból, szvitekbe gyúrva, koncertként rögzítve. Ha valaki egyetlen hangjegyet sem hallott még tőle, annak ez a legjobb lehetőség a kezdeti ismerkedésre: csodálatos szimfonikus szerzemények kórussal kiegészülve, napjaink legtehetségesebb spanyol zeneszerzőjétől. A már az imént említett Árvaház aláfestése mellett számunkra csak A lehetetlen lehet filmként ismerős, de a több mint hetven perc során kapunk ízelítőt a western, az akció, a thriller, a dráma és a kalandfilmek zenei sajátosságainak velázquezi megoldásaiból. A hangfelvétel minőségét illetően lehet csak némi kifogásom, mert bár a San Sebastian koncertterem egyike Spanyolország legelismertebb helyszíneinek, valahogy szárazra és tompára sikerült az anyag, de ezt leszámítva egy nagyon tartalmas, komoly hallgatnivalóról beszélhetünk, és tökéletes választás, ha elegáns, nagy erejű zenekari művet szeretnék hallgatni.

James Horner: Mélyütés (Sony Classical)
Eleve szörnyű belegondolni a veszteségbe, de ha még hozzáveszem, hogy hosszú idő után zeneileg egy újabb erős éve volt a 2015-ös, akkor még inkább szívszorító dolog elfogadni Horner halálát. Legfőképp az olyan sötét, félelemmel teli és feszült zenéje hallgatásakor, mint amit a Mélyütés című filmhez szerzett. A szerző kilencvenes évekbeli kiemelkedő thrillerzenéit idézi a megszólalás, ami egyszerre egy jóleső visszatekintés, egyszerre pedig érezhetően új és kifinomult megoldásokkal teli mű. Olykor halk és tapogatózó, olykor pedig teljes nagyzenekart megszólaltató, grandiózus kompozíciók összessége. Hosszú évek óta ennyiszer egyetlen albumot sem hallgattam meg tőle.

Ralf Wengenmayr: Ghosthunters (Just Temptation, digitális letöltés)
A német származású Wengenmayr filmzenei munkássága nagyjából húsz évvel ezelőtt kezdődött, és bevallom, eddig még nem hallottam róla. Ha nincs az iTunes viszonylag szabadabb belehallgatást engedélyező rendszere, ami sokkal barátságosabbá teszi a céltalan böngészést a különböző zenék között, sosem találok rá erre az albumra. A kifejezetten gyerekkközönségnek készült kalandfilmhez csodálatos és elegáns nagyzenekari aláfestést írt, ahol az egyes tételek felidézik az utóbbi évtizedek összes A-listás zeneszerzőjét John Williamstől James Horneren át Danny Elfmanig vagy Alan Silvestriig.


Pawel Blaszczak: Dying Light (játékzene, Techland, digitális letöltés)
A lengyel komponista cseppet sem vidám hangulatú zombis játékzenéje olyan, mintha John Carpenter és Fabio Frizzi ott bökdösték volna mellette az analóg billentyűzetet. Az összhatás persze sokkal komplexebb az egyhangos témáknál, sőt, többször az olasz horrorzenéket idézi, akár egy szintetikus Goblin-műnek is felfogható. Dacára annak, hogy mihez íródott, számtalan igen érzelmes és drámai pillanatot is tartalmaz, ennek köszönhetően is nagyon gyakran kerül elő nálam.
Harry Gregson-Williams: Mentőexpedíció (Columbia)
Legalább tízszer végigpörgött már, amióta megvásároltam, és nehezen tudnék bármit is visszaidézni belőle, mert az egész lemezzel kapcsolatban csak az maradt meg bennem, hogy az első hangtól az utolsóig – feszült pillanatai ellenére is – rendkívül kellemes, felemelő érzést áraszt magából. Nem a zeneszerzési virtuozitás, inkább a kifogástalan atmoszféra az, ami magával ragadó, benne a puha elektronika és a visszafogott zenekari megszólalás a komponistától megszokott kifinomult összhangban. Gregson-Williams folyamatosan ott lebeg a legnagyobbak árnyékában, és meggyőződésem, hogy évek, évtizedek múlva is elő fog állni ugyanilyen kiváló minőségű zenékkel.

Ron Goodwin: A kapitány kincse (1977, Intrada)
Ha épp nem a szülői ellenőrzéstől távoli illegalitásban néztem újra az Óment vagy a Ragadozót, akkor az egyik kedvenc ifjúsági filmem A kapitány kincse (melyet itthon Reszkessetek kincsrablókként is bemutattak) volt az akkor 15 éves Jodie Foster főszereplésével. A kincskeresős, régi vágású történet zenéjére egészen a 2015-ös megjelenésig egyáltalán nem is emlékeztem, de az első végighallgatáskor a film összes jelenete azonnal beugrott. Goodwin a hollywoodi filmzeneszerzés aranykorának egyik másodvonalbeli zeneszerzője, és bár ebben a műben sincs semmi igazán kiemelkedő, azért az a zenekari játékosság és aprólékos, izgága hangszerelés, ami annak idején jellemezte a score-okat, bőven megtalálható benne, és az efféle időutazásoknak sokszor nem tudok ellenállni.

James Horner: Ahol fekete lesz a folyó (1986, Varése Encore)
A bolygó neve: Halál aláfestésével azonos évben született ez a score, és akár a címük alapján, úgy zeneileg is mint tűz és víz beszélhetünk a két albumról. Utóbbi egészen a mostani újrakiadásig elég magas összegekért cserélt gazdát, pedig egy rendkívül visszafogott hangerejű, kizárólag elektronikus megoldásokat tartalmazó zene, ahol a pánsíp intenzív jelenlétén kívül az égvilágon semmi nincs, ami az akkori Hornerre jellemző lenne. Sőt, a tapasztaltabb rajongók kifejezetten az inspirációk nélkül született művek halmazába sorolják, helytelenül. Varázslatos, felemelő hangulatú, ártatlanságot sugalló score ez, az egyik legjobb, amit a halkabb (és jobbára sajnos teljesen ismeretlen) művei közül ki lehet emelni.

Elmer Bernstein: Kémek, mint mi (1985, Varése Encore)
Szintén a film iránti rajongásom tette kötelező vétellé ezt a megjelenést, mert a Chevy Chase és Dan Aykroyd főszereplésével készült bárgyú kémparódiát mind a mai napig töretlen lelkesedéssel tudom végignézni. Bernstein hozta a formáját, és a bő félórányi nagyzenekari aláfestés végig mellőzi a vígjátékokra jellemző komolytalanságot, sőt, már-már túlzóan erős és fenyegető ahhoz képest, hogy épp mit szerencsétlenkedik a két antihős. Militarista hangulat, monumentális megszólalás, hidegháború a köbön; egy újabb példája a ripacskodásmentes vígjátéki aláfestéseknek.


Mark Isham: Hosszú utazás (Milan Records)
Az idilli amerikai vidék, romantikus lovaglás a zöldellő mezőn, modern cowboyok rodeóversenyei – biztosan nem én vagyok a célközönsége az efféle mozinak, és ha nem Isham szerezte volna hozzá ezt a pillekönnyű aláfestést, szerintem soha nem is hallok róla. Gyakorlatilag a 2015-ös év első vétele volt számomra, és kizárólag azért, mert imádom az olyan zenéket, ahol olyan természetességgel követik egymást a dallamok és a harmóniák, ahogy a nap felkel, majd lemegy. Mindamellett, hogy az album egészéből árad a nyugalom, az legalább ugyanolyan megnyugtató, hogy az egyik kedvenc zeneszerzőm még nem felejtett el alkotni, és a néha borzasztó elektronikus csörtéi mellett ha gitárokkal, finom dobjátékkal és a countryzenére jellemző megoldásokkal kell dolgoznia, az eredmény mindenképpen fülsimogató.

Dave Grusin: A cég (1993, La-La Land Records)
Annak idején nem csak engem lepett meg, hogy egy feszes tempójú thrillerhez szinte a teljes score-t egyetlen zongorával képzelte el a szerző, de hát egyrészt Grusin ennek a hangszernek az egyik zsenije, másrészt a feszültséget, a bizonytalanságot és a romantikát egyaránt tökéletesen kifejezte masszív nagyzenekari megoldások nélkül. Az eredeti albumon keveredtek Grusin szerzeményei mindenféle abszolút jelentéktelen dalokkal, míg a La-La Land kétlemezes kiadványa a teljes zenei anyagot tartalmazza a szerencsétlen könnyűzenei közbeékelések nélkül. Bár néha egy picit fojtogató hatást kelt, és viszonylag gyakran ismétlődnek meg ugyanazok a motívumok, ettől függetlenül az egyik legjobb zene, amit a komponista valaha szerzett.

James Newton Howard: Vírus (1995, Varése Sarabande CD Club)
A 2015-ös évre nem igazán jutott olyan munka kedvenc komponistámnak, amivel elkápráztatott volna, cserébe megjelent egy régebbi művének a teljes kiadása, amely mindeddig – valószínűleg az eredeti, meglehetősen karcsú megjelenés miatt – a feledés homályába merült. Ha 1995-ről beszélünk, én automatikusan a Waterworld – Vízivilág zenéjét idézem fel, a kritikusok pedig a Változások kora klasszikus erejű aláfestését említik meg elsőként, azonban már több helyen találkoztam a komponista olyan kijelentésével, miszerint épp a Vírus volt a legkedvesebb munkája. A duplalemezes változatot többször végighallgatva bizony én is meglepve tapasztaltam, hogy sokkal kiforrottabb, egységesebb és változatosabb, mint a Kevin Costner-es kalandfilm score-ja. Az én képzeletbeli dobogómon ettől függetlenül helycsere nem történt, de ez a mű minden kétséget kizáróan erős és igényes munka.

Joe Kraemer: Mission: Impossible – Titkos nemzet (La-La Land Records)
Már a Jack Reacher alatt is odakaptam olykor a fejem az aláfestésre, de kétségtelen, hogy a lassan húsz éve pályán lévő Kraemer igencsak meglepett a Mission: Impossible-sorozat legutóbbi fejezetével. Az ismert főtéma felidézése mellett végig remek és izgalmas kompozíciókat alkotott, és megkockáztatom, hogy az elektronikus megoldásokat szinte teljes egészében nélkülöző nagyzenekari mű a legjobb eddig az újkori franchise történetében. Szerencsére még vannak olyan zeneszerzők, akiket ez a hetvenes évekbeli akciózenei világ megbabonázott annyira, hogy ma is megfelelő színvonalon tisztelegnek előtte, és ebből a szempontból a 2015-ös év igen erősnek mondható.

Jerry Goldsmith: A mágus (1978, La-La Land Records)
Az 1978-as A mágus zenéje szélesebb körben 2003-ban jelent meg először, de nem maradt sokáig tulajdonos nélkül az a kétezer limitált darab, így például én is csak a 2015-ös újrázáskor juthattam hozzá ehhez a borzasztóan nyomasztó műhöz. Eleve a harmonika hangja hátborzongató ebben a pszichothriller-közegben, de az is biztos, hogy a komponista ezekben az években olyan pokoli mélységekig jutott a zeneszerzésben, amire azóta is kevés példa akadt. Ennek megfelelően a lemez még akkor is képes az őrületbe kergetni, ha a megszólalására egyáltalán nem az a fajta dinamika jellemző, mint az ugyanezen évben írt további score-jai. Nem az az első randis aláfestés egy gyertyafényes vacsorához.

John Carpenter: Lost Themes (szerzői album, Sacred Bones Records) 
Felsorolásom egyetlen igazi kakukktojása a horrormágus nevéhez köthető, ahol a zenei önkifejezésének azt a szakaszát élte ki, amikor semmilyen filmkészítési körülmény nem gátolta a fantáziája szárnyalását. Cody nevű fiával, valamint Daniel Davies zeneszerzővel együtt hozták létre ezt a kilenc számot tartalmazó lemezt, és a szerzemények egytől egyig tökéletesen illeszkednek Carpenter bő negyvenévnyi alkotói világába. Benne van a monotonitás, a rockzenékre jellemző erő, a pszichedelikus atmoszféra, a repetitív analóg futamok, a feloldást jelentő egyszerű, de hatásos harmóniák; egy különleges szerzői antológia a mai kornak megfelelő hangzásban.
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató