saturn_fejlec.jpg
1972-ben a gótikus rémtörténeteket elmesélő irodalmi, valamint televíziós és mozis alkotásokat elismerő The Count Dracula Society alapítója, Dr. Donald A. Reed néhány USC-s (University of Southern California) hallgatóval (Richard Correll, Randal Kleiser és Alan White) közösen létrehozta a The Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films névre keresztelt nonprofit szervezetet, amely az akkoriban működő, filmes produkciókkal foglalkozó szervezetek egyik nagy hiányosságát igyekezett pótolni azzal, hogy kifejezetten a misztikus és horroralkotások résztvevőinek elismerésére specializálódott. Az akadémia eleinte csak pár rajongóból állt, és az első díjátadóik is viszonylag egyszerűen, mindenféle pompától és fényűzéstől mentesen zajlottak le, mígnem Dr. Reed fel nem vetette, hogy a nagyokhoz hasonlóan, a jövőben ők is egy tévéműsor keretén belül tartsák majd meg ceremóniájukat. 1977-ben alá is írták a The Science Fiction Film Awards elnevezésű showműsorra vonatkozó szerződést, s egy évvel később sort is kerítettek az első, televízió által közvetített Saturn-díjátadóra. A képernyőn való debütálással párhuzamosan megszűnt a szervezet nonprofit jellege, és alapítóik egyre szélesebb ismertségre tettek szert. Az első két adás házigazdája William Shatner (Star Trek), a harmadiké pedig Mark Hamill (Star Wars-folyam) volt, sajnos azonban ez a lehetőség nem lett túl hosszú életű: három közvetítést követően a ceremónia lekerült a műsorról.

A nyolcvanas évek során Dr. Reed és a szervezet vezetői több olyan, önmagukat függetlennek tartó producerrel is tárgyaltak, akik hittek az akadémiában, illetve missziójában, és segítettek annak életben tartásában. Így történhetett meg, hogy bár képernyőn kívül ugyan, de tovább folytatták működésüket, sőt, a Saturn-díj kategóriái egyre bővültek. A kilencvenes évektől kezdve a szervezet tagjai egy teljesen új struktúrával álltak elő, amelyet a mai napig megőriztek: ceremóniájuk egy vacsorával egybekötött díjkiosztóvá változott, amely így közvetlenebb légkörrel bír, mint a legtöbb, hasonló rendezvény.

A legjobb filmzene-kategória elismerését a tagok az első években életműdíjként definiálva adták át Bernard Herrmann-nek, Rózsa Miklósnak és David Raksinnak, 1979-től kezdve pedig már ők is az adott év filmzenetermése közül választották ki azt az öt-hét jelöltet, amelyekből aztán kiemelték az általuk legjobbnak ítélt művet. Minthogy ők a sci-fi-, horror- és fantasyfilmekre szakosodtak, az általuk összeállított jelöltek listái igen kis hasonlóságot mutatnak az olyan prominens rendezvényekével, mint például az Oscar-, vagy a Golden Globe-gála. Filmzenei díjuk egyúttal egy hatalmas űrt is betölt, mert az arra nominált score-ok a legtöbb szervezet látókörén kívül esnek. Egyik nagyobb akadémia sem részesítette ezidáig figyelemben például Christopher Youngot, Danny Elfmant, vagy Angelo Badalamentit, holott ők is sokat tettek a filmzenék ezen rétegének fejlődéséért és sokszínűségének kialakításáért.

Honlapunkon az eddigi Saturn-jelölések teljes listáját közöljük, egészen a kezdetektől napjainkig, külön kiemelve a nyerteseket. A felsorolás – mely a fenti kép alatti feliratra kattintva érhető el – a zenei kategória nomináltjait tartalmazza, évenkénti bontásban.
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató