Ez volt 2014


Az év legjobb filmzenéi, az év meglepetései, a legjobb tételek, a legjobb betétdalok, a legjobb sorozatzenék, a legszínvonalasabb kiadványok, csalódások, és az év legrosszabb zenéi. Hogy melyikünk miképpen vélekedik 2014-ről, az a szerző nevének kiválasztása után letekerve, új ablak megnyílása nélkül elolvasható.
 
Bíró Zsolt összesítése
 

Az év legjobb filmzenéi:


1. Angelo Badalamenti: Sztálingrád
A sötét és nyomasztó, elsősorban David Lynch rendezéseihez komponált műveiről ismert szerző ezt megelőzően nagyon rég, a 2004-es Hosszú jegyességhez írt igazán emlékezetes score-t, és igencsak úgy tűnt, hogy hosszú karrierje szomorú elfeledéssel ér véget. Azonban nem így történt, és kiderült, hogy a sok évtizedes rutinnal rendelkező művész képes a tőle megszokottól eltérő terepen is kiemelkedőt alkotni. Badalamenti érezte a felelősség súlyát, és kompozícióival meghálálta a belé fektetett bizalmat. Nagyszabású szimfonikus muzsikája az év egyik legnagyobb meglepetése lett, mind önmagában tekintve, mind a komponista pályáját figyelembe véve.

2. Hans Zimmer: Csillagok között
A komponista neve végre ismét régi fényében ragyog. Talán nincs is olyan filmzenerajongó, aki nálam jobban örülne annak, hogy egykori első számú kedvence végre mellőzte a rengeteg kiegészítő zeneszerzőt, akik pályáját végigkísérték. Neves és tehetséges, valamint a segéd státuszból eddig okkal ki nem emelkedő munkatársai nélkül is ugyanolyan nagyszerű munkát végzett, mint rendszerint, sőt kijelenthető, hogy az Eredet óta nem készült ennyire hatásos és intelligens zenéje, melyben ha kell, nem fél visszafogni magát. Már a film elején, a drón üldözése alatt kiteljesedő szerzemény is azt sugallja, hogy nagyszerű, szakrális hatású filmzene vár ránk, a játékidő múlásával pedig egyre inkább meg leszünk erősítve ebben.

3. Howard Shore: A hobbit: Az öt sereg csatája
Annak ellenére, hogy a második rész aláfestése nyolc pontot kapott tőlem, sokszor idegesített (egyedüliként a középföldés mozik közül), és valószínűleg sosem hallgatom meg többet. Ez nem fog így történni viszont a záró epizódhoz írtakkal, ahol a művész ismét azt a maradandó értéket hozta létre, amire eggyel korábban is számítottam volna. Mesteri dallamvezetés, impozáns hangszerelés, a rengeteg téma viszont ezúttal abszolút egységet képez. Ha egy hajszálnyival el is marad az első három Gyűrű-mozihoz írtaktól, de mégis méltó lezárása lett a hat epizódnak.4. Clint Mansell: Noé
Hihetetlen mértékű fejlődésen ment át a komponista, aki független filmes, alternatív zeneszerzőből vált napjaink egyik legeredetibb művészévé. A mozit – vontatottsága okán – képtelen voltam végignézni, ezt azonban kizárólag Mansell szerzeményei miatt bánom, aki ahhoz hasonló művet tett le az asztalra, mint amit A forráshoz is írt. Rendkívül sötét hangzású és monumentális, brutális erejű, teljesen kiszámíthatatlan score-ja a lehető legmesszebb áll a megszokott hollywoodi filmzenéktől.
5. Patrick Cassidy: Kálvária
A Lisa Gerrarddal közös albumot is kiadó művész felől először a Hannibal révén hallottam: ő írta az operajelenetben hallható szenzációs darabot. Szerzeményei átmenetet képviselnek a komoly- és a filmzenék között, ennek köszönhetően gyakorlatilag egyik műfaj rajongói sem csalódhatnak benne. A Kálváriához egy már-már fohásznak beillő, gyönyörű dallamokkal teli, méltóságteljes, rendkívül szomorú szimfonikus score-t írt, melynek csúcspontjain ír nyelvű ének is felcsendül.
6. Michael Giacchino: A majmok bolygója: Forradalom
Gyakran hangoztatom, hogy a legjobb filmzenéknek azokat tartom, melyek a mozitól függetlenül, önálló zenei műként is helytállnak, Michael Giacchino melankolikus és horrorisztikus mozzanatokat egyaránt tartalmazó munkája pedig lemezen hallgatva sem válik életképtelenné. Helyenként ugyan nem egy könnyed falat, a filmet nem ismerőkön e momentumok bizonyára ki is fognak, azonban a jelenetek megismerését követően rögtön összeáll a kép.

7. James Newton Howard: Demóna
Néha ugyan okoz csalódást Howard, többnyire az akciófilmes vagy thrilleres vonalon mozogva, de amikor igazán epikus műre van szükség, akkor aztán nem tud kicsit sem hibázni. Bő egy órán keresztül hallhatjuk, mit hozott ki belőle Demóna története, de a játékidőt egyáltalán nem érezzük hosszúnak, ami ritkaság ilyen időtartamban. Score-ja bővelkedik maradandó szerzeményekben, és mivel még nem láttam a mozit, azt is kijelenthetem, hogy önálló műként is teljes értékűen megállja a helyét zenéje.
8. Jóhann Jóhannsson: A mindenség elmélete
A korábban elsősorban komor kompozíciókban erős izlandi komponista első ismert munkája a Fogságbanhoz született, és hiába lett annak rendkívül eltalált a score-ja, kérdéses volt, hogy milyen dallamokat fog előcsalogatni belőle egy annyira más műfaj, mint egy életrajzi dráma. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Ez esetben nem kérdéses a számos díj (köztük egy Golden Globe) és jelölés jogossága, mert egy olyan filmzene született meg, melynek stílusához foghatót ritkán hallunk manapság.
9. Alexandre Desplat: Kódjátszma
A szerzőtől 2014-ben a legtöbben valószínűleg A Grand Budapest Hotel Oscar-díjat érdemlő muzsikáját kedvelték többen, hozzám azonban ez a műve áll közelebb, mely egy érdekes átmenet egy szolidabb thriller és egy romantikus film zenéje között. Érdekes ellentmondás, hogy ugyan Desplat nevének feltűnése egy bemutatás előtt álló mozi stáblistáján sosem fog jó előre felvillanyozni, ugyanakkor napjaink egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjének albumai között évről évre találok – és remélhetőleg fogok is találni – olyan score-t, mely már első hallásra megfog. 2014-ben például ez volt ilyen.


10. John Ottman: X-Men – Az eljövendő múlt napjai
Az album az igen hatásos X-témával nyit, egy tiszteletet parancsoló kórussal támogatott szimfonikus darab folytatja, és végül befut 2014 egyik legszebb szerzeménye, a "Hope". E három kompozíció elég erős nyitány, amihez a folytatás összességében nem ér fel, egyes részei kifejezetten igénylik a film ismeretét is, de Ottman tehetségét dicséri, hogy még így is megcsípte a top 10 utolsó helyét. 

További kiemelkedő filmzenék:


1. John Powell: Így neveld a sárkányodat 2.
A második sárkányos kaland score-ja azért nem került be az előző blokkba, mert valószínűleg soha többet nem fogom meghallgatni. A korábbi részhez írottakkal ellentétben egyáltalán nem tartom szerethetőnek, és számomra igazán emlékezetes részt sem találtam benne. De ha nincs az előzmény, amelyhez mérem, valószínűleg a top 10-be került volna, mert érdemeit teljes mértékben elismerem. Elképesztő, amit Powell a nagyzenekarral és a kórussal művel, épp ezért nem tudom megállni, hogy ne sajnálkozzak sokadjára is azon, hogy egy ilyen kvalitású művész ennyire besüppesztette magát önszántából az animációs mozik világába.

2. Víctor Reyes: Hibátlan előadás
Évértékelésem összes szereplője közül Reyes dolga lehetett a legnehezebb, hiszen nem nagyon állt minta előtte feladata megoldásához. Ugyanis egy olyan versenydarabot kellett írnia, mely nemcsak a főszereplő szó szerinti zongorajátékát tartalmazza, hanem egyben követi az épp zajló eseményeket is. Műve egy olyan kuriózumszámba menő score lett, mely komolyzeneként is tökéletesen megállja a helyét.


3. Zacarias M. de la Riva: Automata
Ennek a robotrekviemnek az erőssége, hogy – néhány kivételtől eltekintve – önmagában is hallgatóbarát, sőt kifejezetten értékes élményt nyújt. A szerző jól érzett rá arra, hogy valamiféle átmenetre lesz szükség a filozofikus sci-fiknél és az akciófilmeknél megszokott score-okhoz képest. Sajnálatos, hogy a mozi ennyire félresikerült (leginkább a főszereplő, Antonio Banderas ripacskodásának köszönhetően), mert itt aztán tényleg kijelenthető, hogy zenéje az esztendő egyik legérdekesebb darabja lett. Számos emlékezetes és szép pillanatot foglal magába, és sokkal, de sokkal jobb filmet érdemelt volna.


4. Luis Bacalov: Hidden Moon
Mivel a művész 2015 márciusában lép 82. életévébe, talán kijelenthetjük, hogy valószínűleg a 2012-es Hidden Moon lesz hosszú, 1954-ben indult pályájának lezárása. Annak pedig igencsak méltó, hiszen a 2014-ben kiadott score egy olyan, ma már sajnos nagyon ritkán hallható, pozitív értelemben értve slágeres stílusban íródott, mely annak idején sokunkkal szerettette meg a filmzenéket. Ha nem napjaink filmdömpingjének egyik ismeretlenül maradt darabjához íródott volna, hanem egy idővel klasszikussá nemesedő mozgóképhez (mint például egy Giuseppe Tornatore-mozihoz), akkor egyes részei biztosan filmzenei koncerteken köszönnének vissza. Rendkívül szép, némileg az elmúlást megidéző, nosztalgikus muzsika.

5. Frederik Wiedmann: Field of Lost Shoes
Itt is sajnálja az ember, hogy egy vélhetően okkal ismeretlenül maradó alkotáshoz (elég csak megnézni, hogy az egyik filmplakáton a főhősök közül kettő milyen idétlen fejet vág, holott nem vígjátékról beszélünk) ilyen remek zene íródott. A sztori az amerikai polgárháború idején játszódik, ennek megfelelően a harciasabb, menetelős-csatázó kompozíciók váltakoznak a drámaibb, olykor himnikus, angyali kórusos szerzeményekkel. Jó lenne, ha valamiképp a komponisták látnoki képességekkel rendelkeznének, s akkor Wiedmann is minőségibb és nagyobb érdeklődésre számot tartó alkotásra tartogatta volna művét, mert most a csúnya elherdálás minősített esetével állunk szemben.

6. Denis Sanacore: T.S. Spivet különös utazása
Ez az a helyzet, amikor egy zenében nincs semmi extra, egyszerűen csak igen harmonikus és rendkívül jólesik a hallgatása. Az elsőfilmes gitáros saját maga játszotta fel otthonában akusztikus gitárra, hegedűre és szájharmonikára írt művét. Aki szereti Angelo Badalamentinek a David Lynch-életműből alaposan kikandikáló Straight Story – Az igaz történethez írt aláfestését, ki ne hagyja ezt sem.


7. Gustavo Dudamel: Amerika embere
Miután kiéretlenkedtük magunkat, és átlépünk azon, hogy hazánkban mennyire érdekesen cseng a szerző neve, majd elindítjuk a lemezt, nagy meglepetésben részesülünk. A történelemkönyvekbe forradalmárként, majd Venezuela diktátoraként bevonuló Simón Bolívar életrajzi mozija ugyanis egy kiemelkedő muzsikát kapott. Az egzotikus fúvósokat is felvonultató, hol lendületes, hol drámai score-ban a szimfonikusok mellé énekkar is társul olykor, a végeredmény pedig olyasmi, mely nem lógna ki akár Ennio Morricone vagy Jerry Goldsmith hasonló jellegű score-jai közül sem.8. Robin Guthrie, Harold Budd: White Bird in a Blizzard
Kevés zeneszerző alkot ugyanabban a stílusban hosszú éveken keresztül, és még kevesebben vannak, akiktől ez nem válik hamar unalmassá, e duó pedig utóbbira példa. Guthrie, a Cocteau Twins egykori gitárosa hozza az egykori zenekarából is ismerős, lebegős elektromos gitár hangzást, míg társa lágy, éteri ambientes dallamokkal egészíti ki. Sajnos olykor a világ legérdektelenebb, esetenként legnézhetetlenebb filmjeit gyártó Gregg Araki is kiveti rájuk a hálóját, mint ez esetben is történt, de fogjuk fel emberbaráti módon úgy, hogy a direktor legalább Guthrie-ék révén fel tud mutatni valami pozitívumot tákolmányaival összefüggésben, ha másképp nem is.

9. Hans Zimmer & Rupert Gregson-Williams: Téli mese
Ez a februárban kiadott zene megjárta a top 10-et is, de végül annyi erősebb score futott be az év során, hogy végül itt kötött ki. Azonban ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet kapna nyolc pontnál, csak éppen a versenytársak belehúztak. Hans Zimmer ezúttal egy mindössze súlytalan vígjátékairól (és persze testvére, Harry kapcsán) ismert szerzőt emelt maga mellé, aki valószínűleg továbbra sem lesz drámai zeneszerző, de ez a Zimmerrel közös kitekintése egy néhol – a jelenetekből adódóan persze okkal – barátságtalan, azonban alapvetően fogyasztható romantikus muzsika lett, melynek télies hangulata kellemes pillanatokat képes szerezni hallgatóinak.

10. Junkie XL: 300: A birodalom hajnala
Az önálló filmzeneszerzői pályája elején járó Tom Holkenborg, alias Junkie XL – folyamatosan fejlődve – a populáris akciómuzsikák terén akár egy sajátos színfolttá is válhat idővel. Tény, hogy ezen aláfestésének zöme a ritmikai hangszerek püfölésével telik, ami kétségkívül hatásos, de olykor egyhangúvá is teszi a muzsikát, ez a dobhangzás pedig legközelebb már önismétlésnek fog tűnni. Azonban annak ellenére, hogy némileg a monotonitás uralkodik a "302"-höz írt zenéjében, az biztos, hogy ehhez a filmhez ennél a rideg és brutális hangzású, csatába hívó dübörgésnél hatásosabbat kevesen bírtak volna írni. 

Az év meglepetései:


1. Clinton Shorter: Pompeji
Mondhatnám, hogy a District 9 zeneszerzője élete nagy lehetőségét kapta meg, hiszen ez a Titanic sémáját (azaz egy – csak ezúttal két hihetetlenül bamba tagból álló – szerelmespár viszontagságai egy sokakat érintő, valós tragédiával a háttérben) követő katasztrófafilm eddigi legnagyobb szabású muzsikáját tette lehetővé. Csak hát ugye mihez készült. Paul W.S. Anderson sokadik érdektelen mozija ugyanis meg sem érdemelt egy ilyen minőségi muzsikát, melyet ezúton jelölnék is az év legméltatlanabbul ismeretlenül maradt aláfestésének díjára. A kórusos főtéma hatásos, de a továbbiakban is találunk erős szerzeményeket (mint például a "My People Were Horsemen"), a lemez pedig, bár akadnak rajta azért olykor klisés pillanatok, kifejezetten remek élményt biztosít. A szerző karrierje, legalábbis mozis szinten sajnos egy időre megrekedt (jelenleg mindössze a Gátlástalanok című széria köti le, mozis kilátás egyelőre semmi), de remélhetőleg kap még komoly lehetőséget, hiszen képességei alapján abszolút megérdemli.

2. John Paesano: Csapatjáték
Az útvesztő kapcsán nem győzött meg túlzott mértékben a korábban ismeretlen szerző, annál inkább ezzel az amerikai focis drámához írtakkal, az igen eltalált, elsőre visszadúdolható főtémát például már-már John Williams is írhatta volna. A szerzemények a klasszikus és a modern sportfilmzenék között egyensúlyoznak, hol ösztönzően, hol melankolikusan, de mindvégig kedvelhetően. A "Spartans Prevail" pergődobos második fele például nagyon hatásos.

3. Jeff Grace: Rideg világ
Egy tipikus "hajmetal" banda felvételével indul az album, amely ezzel elhelyezi a hallgatót a nyolcvanas években. Igen ám, csakhogy a második tracktől, amellyel a score indul, műfajt váltunk, és ugyan az évtized marad, de rock helyett már szintipop lép a képbe. Mégpedig olyan, amely nagyon kellemesen idézi meg a John Carpenter-i minimalizmust és az úgynevezett űrzenéket. Az biztos, hogy egyáltalán nem ilyesmire számítottam, amikor elindítottam a Michael "Dexter" C. Hall főszereplésével készült thriller minimalista stílusú soundtrackjét, az pedig még nagyobb meglepetés, hogy mindez a jelenetek alatt is mennyire jól működik.

4. Bryan E. Miller: America – Imagine the World without Her
A nevetségesen hazafiasként vagy kritikusként egyaránt értelmezhető című alkotás esetében a nagy meglepetés az, hogy ez egy dokumentumfilm, azokhoz pedig nem sokszor születik vállalható score, itt viszont épp ellenkezőleg történt. A rendszerint sorozatoknál közreműködő komponista harminctagú vonószenekarral támogatott munkájának számos pontja fülbemászó, hatásos és figyelemre méltó. Összesen kétórányi zene született a képekhez, melyet a 105 perces játékidő miatt meg kellett kurtítani. A soundtrackre ebből szűk egyórányi került a szerző aktív közreműködésével, aki több esetben azért hagyott ki valamit fájó szívvel, mert megtörték volna a kiadványon a mű ívét.

5. Ceiri Torjussen: Test
A walesi szerzőt valamiféle új arcnak gondolnánk, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, mert a Drakula 2000-től egészen a 2010-es Végrehajtókig dolgozott Marco Beltrami mellett kiegészítő zeneszerzőként és hangszerelőként. El nem tudom képzelni, hogy funkcionálhat e score a Test című filmben, hiszen egy olyan pofás, réginek és újnak egyszerre ható szintipopot hallunk (a történet 1985-ben játszódik), amely leginkább Giorgio Moroderhez vagy a Tangerine Dreamhez áll közel.
+1. Two Steps from Hell: Miracles
Nem kifejezetten filmzene, de számomra nagy meglepetés volt az általam kiszámíthatósága és sablonossága okán gyakran szidott trailerzenék műfajának egyik zászlóshajója, a Two Steps from Hell 2014-es albuma. Azok a furcsa emberek, akik csakis (és a hangsúly a csakis szón van) sokszor nem is létező filmek hasonlóképpen nem létező trailerjeinek zenéit hallgatják, biztosan utálják ezt a kiadványt, hiszen a banda szinte megtagadta a műfaj mára dögunalmassá erodálódott elvárásait, s egy remek lemezt hozott össze, élvezetes dalokkal és normális hangszereléssel. Ráadásul hozzáteszem, hogy a tökéletesen érzelemmentes elektronika jellemezte, 2013-as Crime Lab című lemezük szintén jól sikerült a maga műfajában, de az már annyira távol áll a trailerzenék világától, hogy talán egyes kiábrándult rajongók egyenesen a tagok életére is törhetnek miatta. Most tehát végre megmozdult valami a duó háza táján, és a tömegbe szürkülés helyett új utakon indultak el.


 

Az év atmoszférái:


1. Tyler Bates: The Sacrament
Nem vagyok nagy híve annak, amikor az instrumentális zenékbe filmbeli párbeszédeket szőnek, hiszen nem hangoskönyvre vagyok kíváncsi, amikor elindítok egy soundtracket. Ezúttal azonban hozzájárul az album hatásosságához, hogy azon – szerencsére egyáltalán nem eltúlzott, hanem pont eltalált mértékben – az alkotás szektavezére, Gene Jones hörgő orgánuma is feltűnik. A filmet még nem láttam, de mivel egy már önmagában is megálló score-ról beszélünk, a jelenetek alatt is bizonyára tökéletesen szerepel. Bates mogorva, minimalista, sokszor vérfagyasztó műve amolyan elvontabb ambient, kifejezetten éjszakai hallgatnivaló, hiszen nem hangzatos dallamokban erős, hanem inkább a Millennium-széria nyomasztó, Mark Snow megalkotta szintetizátorzenei légköréhez áll közel szélcsengő és egyéb nem szokványos eszközök, effektek bevetésével. Épp ezért csak azok számára ajánlott hallgatnivaló, akik nem csupán lehengerlő nagyzenekari szólamokkal tudják elképzelni az izgalmas zenei hatáskeltést. A szerző megmutatta, hogy a horrorok és a thrillerek világában már rég nem csupán élvezhetetlen hegedűsikításokkal kísérel meg atmoszférát teremteni, ahogy az a pályáján úgy egy évtizede még jellemző volt.

2. Jeff Grace: Sötét húzások
Minden logika szerint ennek az albumnak az év legunalmasabbjai között lenne a helye, azonban nagyon is működik. Noha szinte végig ugyanazt a monoton, visszhangzó elektromosgitár-pengetést halljuk, ez a 40 perc mégis hangulatos marad háttérzeneként. Jéghideg hangzását tekintve a David Cronenberg-féle Karambol Howard Shore kreálta muzsikája társdarabjának tekinthető, és ha a score-t összepárosítom a mozi plakátjaival, akkor biztos vagyok benne, hogy a zene komoly súlyt ad a jeleneteknek.3. Dickon Hinchliffe: Locke – Nincs visszaút
Mivel a film egy autópályán haladó kocsiban játszódik, egy nem szokványos score-t igényelt, a Tindersticks egykori gitárosa pedig egy csilingelő elektromos gitáros darabot gondolt ki hozzá. A leginkább posztrock jellegűként aposztrofálható műben nincsenek katartikus pontok, fél órán keresztül hasonló tónusú trackek követik egymást, az egésznek mégis nagyon egyedi, nem mindennapi hangzása van. 

Az év kiemelkedő szerzeményei:


1. Steven Price: "April 1945" (Harag)
Szokás szerint e kategóriába a fentiekből okkal kimaradt soundtrackekről válogatok. Leginkább megdöbbentőnek nevezném ezt a nyitányt, melyben a már-már sátánista kórus jól megfér a cselekmény korától teljesen idegen elektronikával. Eredeti, súlyos, nem utolsósorban pedig 2014 legjobb trackje. 
2. Henry Jackman: "Captain America" (Amerika Kapitány: A tél katonája)
A teljes score sem lett rossz, a sokak által bírált széteffektezést egyes pontokon én ráadásul kimondottan merésznek tartom. Ezt a himnikus, szívdobogásos, közel tízperces, igen hatásosan (bő egy percben) lekevert művet kifejezetten szeretem, valószínűleg a szerző legjobbja.
3. Jeff McIlwain & David Wingo: "What Are You Thinking Joe?" (Joe)
A szerzőpáros score-ja az atmoszférikus filmzenék sorát gyarapítja, az album legkiválóbb trackjei pedig a "Gary Works" és még erősebb variánsa, a "What Are You Thinking Joe?". E két söprögető-lüktető minimalizmus, egyébként a teljes score-hoz hasonlóan, a filmzenéktől sajnálatosan eltávolodott Asche & Spencer formáció (Szörnyek keringője, Maradj!) kiváló szerzeményeit idézi.


4. David Newman: "Growing Up" (Tarzan)
Ezt a két percet egyszerűen nem lehet elégszer meghallgatni, játékos dallamossága azonnali újraindításra ösztökél. Aztán ismét, majd megint... és így tovább.


5. Junkie XL: "Tris" (A beavatott) 
JXL ebben az Ellie Gouldinggal megerősített közel nyolc percben azt mutatja meg, hogy nemcsak a jellegzetes ütőshangzás az erőssége, hanem ugyanolyan jól képes érzelmesebb darabok megalkotására is.


6. Garth Stevenson: "Flying" (Tracks)
Az egyelőre kevésbé ismert komponista bebizonyítja, hogy egy viszonylag monoton alapot milyen ügyesen fel lehet díszíteni úgy, hogy a végeredmény ne egy unalmas valami legyen, hanem egy tetszőleges alkalommal meghallgatható gyöngyszem.

7. Marco Beltrami: "Main Titles" (Az emlékek őre)
A teljes score-t annyira nem találom erősnek, hogy albumként sokat hallgassam, de a főtéma emlékezetes lett. Úgy egy évtizede még senki nem gondolta volna, hogy az akkoriban horrorok területére beskatulyázott Beltrami ilyesmit is képes komponálni.

8. John Ottman: "Non-Stop" (Non-Stop)
Régebben Graeme Revell (Nincs alku) és Craig Armstrong (A csontember) írt ilyesmit, amikor az adott thrillernek már a főtémája is egy erős indítást jelentett.9. Arnau Bataller: "Countdown" (REC 4: Apocalipsis)
A Rec negyedik része nem az a produkció, amelytől az ember épkézláb muzsikát várna, ehhez képest nagyzenekari nyitánya egészen figyelemreméltó.10. Abel Korzeniowski: "Welcome to the Grand Guignol" (Londoni rémtörténetek)
Az albumot nem tartom kiemelkedően jónak, "csupán" jónak, de ez a kissé Michael Nymant megidéző kompozíció emlékezetes róla.
 

Az év legjobb betétdalai:


1. Jennifer Lawrence: "The Hanging Tree" (Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész)
Aki hallotta James Newton Howard szerzeményét Lawrence énekével, annak nem kell kommentálni az első helyezést. Aki meg nem hallotta... de hát biztos nincs ilyen.


2. Cécile Corbel: "Kamchatka" (Terre des ours)
Ehhez a medvés természetfilmhez a rendkívül kedves énekhangú hárfaművész egy varázslatos, francia nyelvű, némileg keleties hangzású betétdalt írt, melyet szinte automatikusan újraindítunk, amint végighallgattuk.

3. Barbatuques: "Beautiful Strangers" (Rio 2.)
A brazil vegyeskórus folklórszerű dalának már az első másodperce szokatlan: dorombot hallunk benne. Aztán felbukkan Andy Garcia, a végére pedig megérkezik John Powell nagyszerű szimfonikus zenéje is, ez pedig így együtt egy vidám telitalálatnak bizonyul.

4. Raya Yarbrough: "Outlander Main Title Theme (Skye Boat Song)" (Outlander – Az idegen) 
Bear McCreary és felesége, Raya Yarbrough együttműködése igen gyümölcsöző. Ez a felvétel egy valószínűleg nem túl hosszú életű széria főcímdala, mely rövidsége (másfél perc az egész) ellenére is magával ragadó, már elsőre mélyen a fülbe mászik. Az énekesnő hangja mellett a ritkán hallott, pergődobos és skót dudás kíséret adja meg az erejét. Nagyon örülnék egy teljes verziónak belőle.


5. Talisco: "Your Wish" (3 nap a halálig)
Nem először fordul elő velem, hogy egy film vagy soundtrackje révén ismerek meg egy korábban a látómezőmön kívül lévő, figyelemreméltó zenekart vagy előadót, amelynek aztán munkásságával is megismerkedek. Az első ilyen húsz éve történt, amikor a Dredd bíró albumán figyeltem fel a Cocteau Twinsre, az elmúlt évekből pedig Emilie Simon (A pingvinek vándorlása), a The Cinematic Orchestra (Les Ailes Pourpres), Greg Laswell (A lélek útja) vagy a Youth Lagoon (A nyár királyai) ugrik be hirtelen. 2014-ben Jérome Amandi egyszemélyes elektro-folk / dream pop formációjára figyeltem fel. A lendületes dal az egyetlen pozitívum, amit Kevin Costner és Luc Besson komolynak túl kínos, humorosnak túl bárgyú valamije, a 3 nap a halálig kapcsán megemlíthető.

6. Annie: "Anthonio (Berlin Breakdown Version)" (The Guest)
Mintha csak a Drive soundtrackjéről maradt volna le a Twin Peaks Julee Cruise-át idéző hangú norvég énekesnő szintipopja. A dal keletkezését a nyolcvanas évekbe tennénk (amiben az is közrejátszik, hogy a Top Gun betétdala, a Berlin által előadott "Take My Breath Away" jellegzetes szintetizátorhangja is visszaköszön benne), de valójában 2009-es.7. I Am Kloot: "The Same Deep Water as Me" (From There to Here)
Az IRA 1996-os manchesteri robbantását hátteréül választó minisorozat betétdalát a szintén manchesteri brit zenekar követte el. A csapat Danny Boyle Napfény című sci-fijének stáblistája alól lehet ismerős. Ez a számuk is egy eltalált ballada, melyben vonósok is támogatják a meghatározó dobütemeket és a frontember lehangolt énekét. 8. Alicia Keys & Kendrick Lamar: "It's On Again" (A csodálatos Pókember 2.)
Nagy ellensége vagyok az úgynevezett dívák és férfi megfelelőik többnyire csak kereskedelmi megfontolásból születő dalainak, Alicia Keys nótája valamiért mégis tetszik, talán mert Hans Zimmer keze nyomát is tartalmazza, aki a klipben is feltűnik. (Az albumon egyébként helyet kapott egy bizonyos Liz "That's My Man"-je is: ez az affektáló vinnyogás viszont az év betétdalos mélypontja.) 

Az év legjobb soundtrackjei:


1. A galaxis őrzői
E film zenéjének ez a legideálisabb megjelenési formája: a score és a betétdalok egy kiadványon. Tyler Bates instrumentális szerzeményei sem lettek rosszak, de amire minden bizonnyal a legtöbben felfigyelhetnek a filmben, az a népszerű számok sora. Ezúttal viszont nincs olyan érzése az embernek, hogy mindössze azért lettek összeválogatva, hogy a soundtrackkel még többet lehessen kasszírozni. A dalok konkrét szerephez is jutnak a filmben, hiszen nemegyszer a szereplők is hallják őket, sőt a sztori szerint a felvételek valójában egy ütött-kopott magnókazettán találhatók.2. Csajkeverők
Nevetséges, úgynevezett lázadó sulizenekarok egyszer használatos vacakjaira számítottam ennél a tinivígjátéknál, ehhez képest mintha itt is a nyolcvanas évekbe ugranánk vissza. Érdekesség, hogy minden – hozzáteszem: egészen korrekt – dal napjainkban íródott, és az egész soundtrack nagyon egyben van, pedig még David Torn hangulatos instrumentális darabjai is szanaszét vannak dobálva a számok között, ami máshol zavaró lenne, itt viszont nem az.

3. Szerelemre hangszerelve
Jól fésült, szimpla popdalok, semmi több nincs ezen a CD-n, mégis valahogy kedvelhető a többségük (bár a végén a különféle mixekre már nem lett volna sok szükség). Többek közt két szereplő, Keira Knightley, valamint a Maroon 5 frontembere, Adam Levine is dalra fakad, illetve ezúttal Cessyl Orchestraként tér vissza Gregg Alexander, aki 1998 egyik legnagyobb slágerét, a "You Get What You Give"-et követte el még New Radicals fedőnéven.


 

Az év legjobb televíziós zenéi:


1. Federico Jusid: Isabel
A Szemekbe zárt titkok zeneszerzője, Federico Jusid nevét soha az életben nem hallottam eddig, de olyan tízpontos, monumentális nagyzenekari, kórusos aláfestést írt az Isabel című, 2011-ben útjára indított szériához, hogy bármelyik – még egyszer írom: bármelyik – kollégája megirigyelhetné. A minőségre jellemző, hogy sokáig azon gondolkoztam, milyen csellel rakhatnám listám legjobb filmzenéi közé, hiszen abszolút ott a helye. Nem tudom, olvasóink mennyire kapnak kedvet egy-egy összesítésünket olvasva arra, hogy meghallgassanak egy általuk még nem ismert score-t, de ha valakinek e listából csak egyetlenegy albumot ajánlhatnék meghallgatásra, akkor ez lenne az. (A score hivatalosan 2013 végén jelent meg, de a különféle díjátadókon is 2014-esként jegyezték.)

2. César Benito: Öltések közt az idő
A spanyol szerző gyakorlatilag csak sorozatokhoz ír zenét hazájában, és tehetsége valószínűleg sokáig rejtve maradt volna azok számára, akiket nem foglalkoztat, hogy telik az Öltések közt az idő, ha a MovieScore Media nem karolja fel és adja ki score-ját. A spanyol polgárháború és a második világégés között játszódó széria emlékezetes, zongora- és vonósközpontú dallamokat csalogatott elő Benitóból. A műnek már a vissza-visszatérő nyitótétele is egyből megragad a hallgatóban, ezt pedig melankolikus bő hatvan perc követi, számos szép pillanattal.3. Hiroyuki Sawano: Attack on Titan
Az óriások által fenyegetett város mindennapjait követő animesorozathoz a komponista dalokat és score-t egyaránt írt, melyek 2014-ben váltak szélesebb körben is elérhetővé. Megemlítendő, hogy egy több műfajban otthonosan mozgó zeneszerzőről van szó, a szerzemények stílusa így olykor látványosan el is üt egymástól, bár az egységesség nem sérül. A szimfonikus zenekart elektromos gitár, kórus és – pont megfelelő mértékben – elektronika is színesíti, aminek következtében egy igazi kuriózum a kiadvány. Csúcspontja a fantasztikusan kiteljesedő "Counter Attack Mankind" című két részre osztható felvétel első fele.

4. Cliff Martinez: A sebész
Bármilyen zenét is képzeltünk el előzetesen az 1900-as évek legelején játszódó orvossorozathoz, ez a stílus biztosan nem volt köztük. A leginkább Jean Michel Jarre első nagy sikerét, az Oxygene című albumot idéző minimalista score a legextrémebb 2014-ből. Persze nem mintha befogadhatatlan lenne, de egy jókora időutazást garantál, ráadásul nem süthető rá, hogy a cselekményhez viszonyítva korhű lenne, mégis működik. Akiknek tetszett Martinez egyik legelvontabb műve, a Fertőzés muzsikája, azoknak biztosan fog ez is. 

 

2014-ben felfedezett televíziós zene:


Arnau Bataller: Ermessenda
A Rec negyedik részének aláfestését hallva néztem utána a spanyol zeneszerző munkásságának, és így akadtam rá az Ermessenda című minisorozat 2012-ben kiadott soundtrackjére. Valami hasonló jellegű, impozáns mű íródott, mint ami a már tárgyalt Isabelhez. E score-ban is minden maximálisan benne van, amit egy történelmi dráma aláfestésétől az ember elvár, sőt még több is, nem véletlen, hogy fontosnak tartottam így utólag is kiemelni.


 

Komponisták szólóalbumai:


1. Rhian Sheehan: Stories from Elsewhere
Az elsősorban dokumentumfilmeket jegyző új-zélandi zeneszerző 2013-as lemeze kissé késve jutott el hozzám. De a lényeg, hogy végül eljutott, mert kifejezetten fantasztikus, vonósok kísérte szerzeményekről van szó, melyeket valamennyi filmzenerajongónak ajánlok. Minden továbbinál többet mond, ha az olvasó ide kattint, ahol egy összeállítást nézhet meg a Stories from Elsewhere koncert formára adaptálásából. Valószínűleg ebből az öt percből is kiderül, hogy az élő fellépés bővelkedett katartikus pontokban, és feledhetetlen élményt jelentett a nézők számára. 


2. Craig Armstrong: It's Nearly Tomorrow
Filmzeneszerzők önálló lemezei a legtöbbször jó dolgokat ígérnek, hiszen ilyenkor nem köti meg a kezüket gyakorlatilag semmi. Craig Armstrong eddigi szólóalbumai mindig nagyszerű élményt adtak rajongóinak, most sem történt másképp, egy igazán érzelmes másfél órát hallhatunk. Ahogy a művésztől megszokhattuk, ezúttal is kiváló melankolikus dalok keretezik az elektronikával átszőtt élő hangszeres, szimfonikus kísérettel ellátott instrumentális műveket. Nagyon örvendetes, hogy 2015-ben a szerző két filmmel is jelentkezik, hiszen az ő stílusa fájóan hiányozna a palettáról, ha nem kapna lehetőséget.


3. Brian Reitzell: Auto Music
A Hannibal-sorozat komponistájának önálló albuma az előző kettőhöz képest sokkal inkább rétegzene. Akad itt rock felé hajló, kísérleti és minimalista elektronikus szerzemény egyaránt; a nyitó trackben például percekig ugyanazt halljuk, de valahogy mégsem válik unalmassá. A kiadványt nem nevezném éppen az év albuma címre, de összességében egy érdekes koncepció mentén született.  

Az év legjobb játékzenéi:


1. Ilan Eshkeri: The Sims 4
A széria életében Mark Mothersbaugh és Steve Jablonsky képviselte eddig a filmzeneszerzőket, akikhez most Eshkeri csatlakozott, ezzel a The Sims-folyam legjobb zenéjét alkotva meg. Nagyon bensőséges és fülbemászó popszimfonikus darabokat hallhatunk egy órán keresztül: az ilyesmire mondják, hogy simogatja a fület.2. Philter: The Legend of Iya
A norvég Magnus Gangstad Jorgensen, alias Philter lett számomra az idei nagy felfedezés. Már több szólóalbumon bizonyította, hogy akiben megvan a tehetség, az minőségi darabokat bír előállítani akkor is, ha nem állnak mögötte nagy kiadók, "Revolver" című, morbid videoklipes száma például akár sláger is lehetne. A The Legend of Iya még csak demóval rendelkezik, de a score-ja már megjelent. Ebben a 72 percben igazán megnyerő, dallamos kompozíciókat hallhatunk. Olykor chiptune hangzás is feltűnik, de ízlésesen, a háttérben alkalmazva, s nem a fárasztó fajtából. Mivel a számítógépből érkező hangokat élő instrumentumok is kiegészítik, ennek révén a szerzemények egytől egyig vállalható hangszereléssel bírnak; örvendetes, hogy Philter nem akar szimfonikus zenét imitálni szimfonikusok nélkül, amin sok játékzene elvérzik. A csúcspont valószínűleg a "Robotic Wings", melyet már rengetegszer meghallgattam.

3. Howard Mostrom: Planetary Annihilation
Itt mosódnak el a határok a film- és a játékzenék között, hiszen ez a szimfonikus mű egy történelmi dráma alatt is tökéletesen megállná a helyét. A szerző tulajdonképpen a semmiből érkezett, mert ugyan nem ez az első munkája, de eddig csak játékokhoz komponált, azok közül is a kevésbé népszerűekhez. Összetettségét tekintve az első helyre kívánkozna, a dobogó harmadik helyét egyszerűen csak az indokolja, hogy az előző két helyezett szerethetőbb.

4. Cliff Martinez: Far Cry 4
A széria harmadik részének aláfestését jegyző Brian Tylert követően ismét egy neves filmzeneszerző tűnt fel a poszton. Ha a sorozatoknál már említett Martinez-zenét extrémként jellemeztem, akkor erre már nem is tudom, mit kéne írnom. Jéghideg, kavargó elektronikával szembesülhetünk bő egy órában, a széteséshez néhol közel, de még a határon belül maradva. A kizárólag a szimfonikus zenékben hívők számára kerülendő az eléggé jellegzetes hangulattal bíró soundtrack, a többiek viszont egy eredeti, bár kétségkívül nehezebben befogadható muzsikával szembesülhetnek. 

Az év poénja:


Carl Grimes: "Carl Poppa (La Jiggy Jar Jar Doo)"
A youtube-os, bő négymillió követővel rendelkező Bad Lips Reading csapata egy nem éppen eredeti, mások által sokszor kifejezetten igénytelen humorral prezentált ötletet fejlesztett tökélyre: a filmjelenetek, videoklipek, híradófelvételek vagy tulajdonképpen bármi más mozgókép átszinkronizálását. A végeredmény sokszor zseniális, hiszen az egyetlen szempont, hogy a szájmozgás stimmeljen, aminek következtében elképesztő baromságok hagyják el látszólag a képen szereplők száját. De sima átszinkronizálásnál nem álltak meg, ennek köszönhetően önmagukban is teljesen helytálló dalok is születtek például Az éhezők viadala: Futótűz egyik jelenetéből ("OBSIDIOTS: Live from District 11" címen érdemes keresni a YouTube-on Katniss és Peeta közös zenekarának dalát) vagy a The Walking Deadhez. Az utóbbi ihlette a "Carl Poppa" című, aljas módon fülbemászó elektropop darabot is, melyet az egyik karakter, Carl Grimes "ad elő". Van itt minden a jóból: durcás rap és élőhalott-vokál, MTV-videoklipes kiírás albumcímmel és kiadóval, minőségi zenei alap, ráadásul funkys, laza elektromosgitár-futam zárja a halandzsát. Az egész hihetetlenül vicces, szinte slágerlistás darab, a széria kedvelőinek kihagyhatatlan.


 

Az év legrosszabb zenéi:


1. Antonio Sanchez: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Minden idők egyik vagy talán a legrosszabb "filmzenéjét" hosszan tudnám szidni, de nem fogom. Nem mintha sajnálnám rá az időt, azonban erőmet inkább az albumról rövidesen érkező hosszabb írásomra tartogatom.

2. Mica Levi: A felszín alatt
Az alternatív körökben mozgó Levi műve szintén kísérleti jellegű lett. A hallottak alapján egy metróalagút hangjait darazsak duruzsolásával vegyítette, ráadásul szerzeményét élőben is előadta vájtfülű közönségének, bár ha ők egy repülőtér mellett gyűltek volna össze elismerően bólogatni a mű hallatán, valószínűleg hasonlóan épkézláb élményekkel távoztak volna. Persze az ellentábor ilyenkor mondja azt, hogy "na de hát milyen rendben volt a film alatt!" Csakhogy miután megszületett a jónak talált ötlet (valami disszonáns szóljon), annak kidolgozását szó szerint bárki meg bírta volna oldani ilyen szinten. Lehet, hogy épp fúrógépet használ tévés adásszünet hangjával kombinálva, és nem pont Levi bevetett eszköztárára talál rá ő is, de meg bírta volna oldani bárki. Ez pedig így már nem filmzeneszerzés, sőt még csak nem is zeneszerzés – azt nem tudom, micsoda, de valami nagyon kellemetlen, egyszerű és buta. Ám mivel mozifilmek alatt viszonylag kevésszer hallunk nagyon kellemetlen, egyszerű és buta zenét így együtt, sokan ezt eredetiségnek kiáltották ki. Biztosan bennem, bennünk lehet a hiba, hiszen Sanchez score-jához hasonlóan Levié is szép kört futott a méltató kritikusok körében.

3. Joseph Bishara: Annabelle
Alakul ez, alakul. Még nem az igazi, hiszen ez is egy olyan év lett, amikor Joseph Bishara aktuális csörömpölése helyet kapott a legrosszabbak között (holott született még horrorzene 2014-ben, mégsem került egy sem ide közülük), de már legalább nem vezeti a listát, ráadásul határozottan érezni a fejlődést, például akad track, amelyik már egyenesen tetszik. Még a végén megszületik itt nekünk egy tűrhető horrorzene-komponista. Csak győzzük kivárni.

4. Gary Yershon: Mr. Turner
Egy érthetetlen módon Oscar-díjra jelölt műről beszélünk, és komolyan tartottam tőle, hogy szégyenszemre ez viszi el a szobrot, holott ilyen elviselhetetlen cincogást még akkor sem hallanánk, ha egy helyiségben térdig gázolnánk az egerekben. Erről a score-ról is süt, hogy nagyon-nagyon művészi szeretne lenni, de valószínűleg csak fejfájás elleni tabletták hatásosságának teszteléséhez lenne ideális. Az album második felében a szerző egy rövidfilmjének aláfestése kapott helyett, köszönjük. A rumbába oltott, legalább annyira jazzes, mint amennyire zavaros improvizációféle már elviselhetőbb, bár a minősége könnyen betájolható azzal, hogy ezt a félórát meg kiröhögtem.

 
Gregus Péter összesítése


Az év első felében még úgy tűnt, bővelkedni fogunk a jobbnál jobb zenékben, ám 2014 második fele már korántsem tartogatott annyi lehengerlő muzsikát. Ennek ellenére úgy érzem, egy igen erős évet zártunk, hiszen listám első nyolc helyezettjét tíz, illetve kilenc pontra értékelem, s olyan pedig sok éve nem fordult már elő, hogy ennyi remek zenét találjak egy adott éven belül. Hasonlókat tudok elmondani a tévés felhozatalról is, mely kategóriában évről évre erősödik a mezőny. Neves komponistákat is egyre gyakrabban sikerül elcsábítania a televízió világának, ám a viszonylag ismeretlen nevek sem okoznak csalódást ebben a közegben. Egyetlen hiányérzetem 2014-et nézve az európai szerzőket, a korábban annyira jellemző ismeretlen, ám nagyon jól sikerült filmzenéket tekintve van. Noha a 2013-as évet összegző listámra egy-két ilyen albumot azért fel tudtam rakni, ám pár éve ezen a téren a bőség zavara állt fenn, sajnos ennek, úgy tűnik, egy ideig vége. Nagy hiányzók természetesen most is akadtak, Mark Isham és James Horner hiánya pedig már kezd igazán fájó lenni, főleg látva néhány zeneszerző elképesztően túltöltött munkanaptárát.

S hogy mire számíthatunk 2015-ben? Michael Giacchino egy igazán remek év elé tekinthet, hiszen a Jupiter felemelkedése csodásan sikerült zenéjét már talán sokan hallották is tőle, ám az igazán nagy dobásokat tavasz végén és nyár elején kapjuk, hiszen előbb a Holnapolisz, majd az új Jurassic Park-film, végül pedig a Pixar nagy durranása, az Agymanók score-jával jelentkezik majd. Hans Zimmernek is érdekes produkciók jutottak, mert a zeneszerzőit rendre váltogató Neill Blomkamp most őt kérte fel a Chappie című ígéretes sci-fijéhez, ám ennél izgalmasabbnak tűnik az év közepén érkező A kis herceg-adaptáció. James Horner négy mozihoz is leszerződött, de kérdés, hogy mindhez ő írja-e majd a zenét, lévén elég gyakran száll ki projektekből. Ezek közül a Wolf Totem aláfestése már hallható is, de érdekes megbízásnak tűnik számára Antoine Fuqua új mozija, a nyáron bemutatásra kerülő Southpaw. Nemrég látott napvilágot a hír, hogy a Bosszúállók: Ultron korán dolgozó Brian Tyler mellé Danny Elfman került kiegészítő zenét komponálni. Elfman szintén igen feszített év elé néz, hiszen a kellemes thrillerzenés A szürke ötven árnyalata score-ja mellett rá vár a Tulip Fever, a Somnia és a Goosebumps című rémkomédia aláfestése is. A frissen Oscar-díjassá lett Alexandre Desplat sem fog pihenni, mert drámák (Every Thing Will Be Fine, The Light Between Oceans, Suffragette) és történelmi filmek (Il racconto dei racconti, Matilda) stáblistáján találkozhatunk a nevével 2015-ben. Ám nemcsak a Bosszúállók folytatása esetében kapunk egy furcsa zeneszerző-párosítást, hiszen az újraindított A fantasztikus négyes esetében Marco Beltrami Philip Glass-szel fog együtt dolgozni. Hatalmas fenntartásokkal várom viszont Christophe Beck két szuperprodukcióhoz születendő muzsikáját, hiszen a szerző eddig nem igazán igazolta a belé fektetett bizalmat, mivel a 2014-es A holnap határa score-ja is inkább lett feledhető, mint közepes alkotás, így a Hangya és a Terminator Genisys esetében már komoly hendikeppel indul a komponista. 

Kíváncsian várom viszont, hogy milyen zenét alkot Roque Banos a premierjét tekintve márciusról decemberre tolt A tenger szívébenhez, Alan Silvestri a legújabb Robert Zemeckis-mozihoz, a The Walkhoz, Fernando Velázquez Guillermo del Toro horrorjához, a Crimson Peakhez, illetve Patrick Doyle az új Hamupipőke-feldolgozáshoz. Ám 2015 legjobban várt zenéje minden kétséget kizáróan John Williams nevéhez kötődik, hiszen decemberben újra felhangzik a híres Star Wars-fanfár, s ne feledkezzünk meg arról, hogy ismét összeáll a legendás páros, és októberben érkezik majd Steven Spielberg új mozija, a St James Place, természetesen Williams aláfestésével.
 

Az év legjobb zenéi:


1. Howard Shore: A hobbit: Az öt sereg csatája
Howard Shore zárásként még egyszer odatette magát, és egy nagyszerű Középfölde-muzsikát kanyarintott Zsákos Bilbó és a törpkompánia látványos és könnyekkel teli kalandjának fináléjához. A második széria rengeteg új témáját már tudatosan mosta össze A Gyűrűk Ura-trilógia motívumaival, s így A Smaug pusztaságától még berzenkedők is megkapták azt, amit egy középföldés score-tól elvártak. A zene körül kialakult problémák, vagyis a zenekar megváltoztatása, Shore kivonása a hangszerelésből, a karmesteri feladatokból itt már nem annyira zavaróak, mint az előzmény esetében, igaz, azért még érezni, hogy ezen a téren nem sikerült elérni a nagy trilógia szintjét. Howard Shore munkája azonban ettől függetlenül is egy tökéletes alkotás. 

2. James Newton Howard: Demóna
James Newton Howardot évek óta éri kritika, hogy kissé csillapodott benne a láng, és hogy már egyre kevésbé képes a régi önmagát, a filmzeneszeretők által kedvelt énjét hozni. A Demóna esetében ezen vádak nem állnak meg, hiszen nemhogy a jobbik oldalát mutatta, hanem egyenesen a legjobbat. A film score-ja ugyanis a szerző legjobbjaival vethető csak össze, így életművében a Waterworld, a Pán Péter, a Lány a vízben, illetve a King Kong nagyszabású kalandzenéivel rokonítható.

3. John Powell: Így neveld a sárkányodat 2.
Az önkéntes száműzetésbe vonult John Powell 2014-ben két muzsikával jelentkezett. A Rio második része egy laza ujjgyakorlat volt tőle, ám az Így neveld a sárkányodat folytatásához született muzsikája már igazi mestermű lett. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy a romantikus kalandzenék nagy alakjának, Erich Wolfgang Korngoldnak stílusában született volna a score, de azt talán nem merészség kijelenteni, hogy több tételben is erősen megidéződik a nagy komponista zeneisége. Még színesebb, még epikusabb és még gazdagabb lett a score, így noha ilyen talán nem is lehetséges, de az első rész tulajdonképpen tökéletes aláfestésétől is jobb muzsika született Hablaty és Fogatlan új kalandjához.

4. Clint Mansell: Noé
A szerző ugyan egy megbízható komponistának mondható, aki stabilan hoz egy magas szintet, ám ha Darren Aronofskyval kerül össze, akkor a maximumot hozza ki magából. Így volt ez 2014 megosztóra sikerült bibliai ihletésű fantasyje esetében is, ahol a Kronos Quartettel kiegészülve pályafutása egyik legmonumentálisabb muzsikáját írta. A nagyszabású hangzás terén egyedi stílusa a film alatt helyenként lúdbőröztető hatást okozva ragadja meg a nézőt, s a score külön hallgatva is ugyanezt az érzést okozza.
5. Hans Zimmer: Csillagok között
Hans Zimmer új alapokra helyezte néhány évvel ezelőtt a karrierjét, a vállalhatatlan mennyiségű társzeneszerző elvetésének pedig szépen lassan meg is lett az eredménye, hiszen a Csillagok között teljesen önállóan írt muzsikája életműve egyik legjobb darabja. A templomi orgona egy sci-fi muzsikában korábban elképzelhetetlen lett volna, noha a film aláfestését hallgatva nem is érthető, hogy eddig miért nem próbálkoztak ezzel. A szerző sokadszorra bizonyította, hogy a monumentalitása tökéletesen megfér a csendes, bensőséges drámai tónusokkal. Újra emlékezetes és egyedi kompozíciót szállított Christopher Nolan mozijához.

6. Alexandre Desplat: A Grand Budapest Hotel
Alexandre Desplat és Wes Anderson rendező kollaborációja valószínűleg egy eleve elrendeltetett dolog volt, hiszen az egyedien humoros látásmódú direktor világát a zene nyelvén Desplat mindenkinél jobban tudja megjeleníteni. Már A fantasztikus Róka úrnál lehetett érezni, hogy a két alkotó művészi kifejezésmódja egymásnak teremtett, ám A Grand Budapest Hotel volt az, ahol a képi és a zenei bohókás univerzum tökélyre fejlesztve folyt eggyé, s teljesen megérdemelten kapta meg érte a szerző a régóta esedékes Oscar-díját.7. Angelo Badalamenti: Sztálingrád
A veterán szerző, mondhatni, másfél évtizede alig kap/vállal megbízást, ám ha kap/vállal, akkor bizonyítja, hogy az egyik legnagyobb formátumú komponistája korunknak. A lírai drámában nincs nála jobb napjainkban, amire a Sztálingrád is tökéletes példa. A szinte vegytiszta szimfonikus zenével, melyben a dráma mellett akciót is kapunk, Badalamenti megmutatta, hogy mekkora, sajnos kiaknázatlan tehetsége a szakmájának.

8. Alexandre Desplat: Godzilla
Egy gigászi szörnyhöz illő gigászi score született a Godzillához. Desplat intelligens megközelítése, illetve az, hogy napjaink sablonos, a Remote Control-irányzatot követő aláfestései helyett egy kigondolt, kliséket messziről elkerülő muzsika született, már önmagában elég ahhoz, hogy az ember felfigyeljen rá. Ráadásul a szerző nemcsak ötletelésben profi, hanem a megvalósításban is, ugyanis rég szólt már ennyire profin egy filmzene. A témák, a hangzás, a hangszerelés egyedisége 2014 egyik legjobbjává, a szerző kiemelkedő alkotásává teszik a muzsikát.9. Alberto Iglesias: Exodus: Istenek és királyok
Sokan felkapták fejüket, amikor kiderült, hogy Ridley Scott gigantikus eposzához az eddig jobbára drámákhoz és vígjátékokhoz komponáló Alberto Iglesiast kérte fel. A spanyol szerzőnek valahogy soha nem sikerült az áttörés, bár pár évente előáll igen különleges, magas szintű, főleg világzenei vonalon mozgó score-okkal, ám a mainstream világa soha nem találta meg. Nem vagyok biztos benne, hogy az Exodus: Istenek és királyok ezen változtatni fog, mindenesetre Iglesias megtette, ami tőle telt, és egy kidolgozott, a közel-keleti, arabos zenei kliséket megfelelően kezelő, erős momentumokkal rendelkező, helyenként egyedien emlékezetes momentumokkal rendelkező muzsikát írt. 

10. David Newman: Tarzan
Igazán nagy meglepetés volt a napjainkra még a vígjátékzenéktől is visszavonult David Newmantől ez a nagyszabású szimfonikus, ám cseppet sem régimódi muzsika. A szerző talán soha nem volt ennyire elemében, vagy ha igen, akkor nagyon a pályája elejére kell tekinteni, hogy ilyesféle igényes és szórakoztató muzsikát találjunk tőle. 11. Junkie XL: A beavatott
Tom Holkenborg, alias Junkie XL mesébe illő karriert futott be röpke egy év alatt. Ugyan már egy évtizede ott sertepertélt Hans Zimmer csapata körül, de aprócska megbízások és pár videojáték, illetve trailer zenéjén kívül nem tűnt fel máshol a neve. Az acélember dübörgő dobtaktusai azonban utat nyitottak előtte, s ugyan első próbálkozásai alapján félő volt, hogy nem fog tudni kitörni az ütemek fogságából, azonban A beavatott esetében már a zene és a dallamok terén képviselt egyéb érdemeit is megcsillantotta. 

 

Az év meglepetése:


Stephen Sondheim: Vadregény
A legtöbb Broadway-musical igen távol áll tőlem, Stephen Sondheim pedig kifejezetten az ignorált szerzők közé tartozik esetemben. Talán ezért is volt ennyire meglepő számomra ez az eddig ismeretlen műve, melynek ugyan egyetlen fülbemászó dallama van, de az annyira az, hogy egyszeri hallgatás után már mélyen bevésődik az ember agyába, és nem is akar onnan kimászni egy jó ideig. A dalok mellett a filmhez Sondheim score-t is írt, amely egy korrekt, sötét fantasymuzsika, az énekes részekkel együtt pedig igazán hatásos, szórakoztató kiadvánnyá válik az album. 

Az év legjobb tételei:


James Newton Howard: "Maleficent Suite" (Demóna)
A "Maleficent Suite" egyike a szerző valaha írt legszebb muzsikáinak. A lassan építkező tétel két és fél percig csak előkészít, igaz, már e rész is elképesztően hatásos, de amikor a hangerő beindul, majd a kórus is rákapcsol, akkor érezhető, hogy ez valami más, mint a többi, s végül rezesek és az ütőhangszerek belépésével kitör az igazi katarzis. Az efféle tételeket általában Howard albumainak végén kapjuk meg, ám itt már az elején megfogja a hallgatót a komponista.

Marco Beltrami: "End Title" (Az emlékek őre)
Igaz, az egész albummal bizonyította Beltrami, amit talán nem is kell már neki, vagyis hogy napjaink top zeneszerzői közé tartozik, ám a teljes zenei anyag engem mégsem nyűgözött le annyira, hogy a legjobbak közé emeljem. A játékos és egyben epikus főtéma azonban csodálatra méltó. A zárásként elhangzó kórusos, szolid verzió pedig egyértelműen 2014 egyik legnagyszabásúbb kompozíciója.


James Newton Howard: "The Hanging Tree" (Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész)
Az elmúlt évek legjobb betétdala az első felében Jennifer Lawrence énekével és a fülbemászó dallammal fogja meg a hallgatót, majd belép a kórus, ami már-már felteszi az i-re a pontot, ám a tételnek itt még nincs vége. Az utolsó harmadban ugyanis megérkezik Howard instrumentális kompozíciója, amelyre szintén nem is igazán találni szavakat. John Powell: "Two New Alphas" (Így neveld a sárkányodat 2.)
Egy tökéletes finálémuzsika zárja az Így neveld a sárkányodat folytatását. E tételben nemcsak az új témák, de a régiek is szerepet kapnak, sőt erőre kapva, új köntösben pompáznak. Az albumról nyugodt szívvel a legjobbak közé választhattam volna még legalább három másik tételt is, így a keleties hangszerelést kapó "Flying with Mother"-t, a szívfacsaróan heroikus "Stoick Saves Hiccup"-ot, vagy a szerző utóbbi években a kórus terén megszerzett jártasságát bemutató jó néhány track valamelyikét.
Howard Shore: "A Little Crazy" (Térkép a csillagokhoz)
Az elmúlt években már úgy tűnt, hogy Howard Shore-ból teljesen kiveszett az a depresszív, melankolikus zenei vonal, mely pályája első felében felemelte őt és meghatározta művészetét. A Térkép a csillagokhoz muzsikájával viszont visszatért ehhez a stílushoz. Néhány tételben azonban azt is hallhatjuk, hogy a 68 éves Shore igen fiatalos, a kortárs elektronikus könnyűzenéből építkező darabokra is képes. Ez a track szemlélteti mindezt a legjobban, mely a maga kis torzításaival, teljesen kifacsart gitárhangjaival, az indusztriál stílusból merített elemeivel nagyon megnyerő muzsika.


Henry Jackman: "Big Hero 6" (Hős6os)
A szerző számomra eddigi legjobb zenéjében Thomas Newman Wall-E-hoz megalkotott csipogását vegyítette saját, leginkább Trevor Rabin munkásságára hajazó gitáros akciózenei stílusával, s mindehhez hozzácsapott egy helyenként igen figyelemreméltó szimfonikus hangzást is. Elgondolkodtató, hogy aki erre is képes, az hogy gyárthat olyan tákolmányt, mint ami Amerika kapitány második kalandja alatt szólt.


Hans Zimmer: "My Enemy" (A csodálatos Pókember 2.)
Ebben a dubstepes jegyekkel alaposan megszórt, bonyolult és egyben merész, kísérletezgető kompozícióban kap igazán erőre Pókember új ellenfele, Elektro motívuma, melyet egyébként egy különleges barokk áriára alapozva alkotott meg Zimmer. Az egész albumra sem lehet igazán panasz, ám érzésem szerint egy kicsit túllőtt a célon a szerző, s kicsit erősebbre szabta az aláfestést, mint amit a film indokolt volna, ám Elektro témája ettől még maradandó zenei csemege.

John Paesano: "The Maze Runner" (Az útvesztő)
A korábban teljesen ismeretlen komponista Az útvesztő főtémájával alaposan meglepett, mivel abban a stílusban, amiben íródott, én már nem számítottam semmi újdonságra, meglepőre, ám ez a hatásos, erős, építkezős téma nagyon megfogott. A film alatt különösen impozáns és heroikus. 
Hans Zimmer: "Mountains" (Csillagok között)
Az albumon valószínűleg mindenkinek más tétel tetszik, hiszen annyi kiváló kompozíció született ehhez a nagyszerű filmhez. Én egy olyan trackben találtam meg a kedvencemet, mely tipikusan lassan építkezik, a kattogásaival fokozatosan kúszik be a hallgató elméjébe, s hosszú ideig ugyanazon elemek ismételgetésén kívül semmi sem történik benne. Aztán a track vége felé értelmet kap a korábbi csendesség és monotonitás, hiszen a tempó fokozódásával, majd a kórusszerűen üvöltő effektek belépésével egy olyan tétel bontakozik ki, mely a szerző életművében is egyedi.


Steven Price: "April 1945" (Harag)
A tavalyi Oscar-díjas komponista esetében jó eséllyel merült fel, hogy egyzenés alkotó lesz, akitől a Gravitáció zenéjén kívül nagyon mást már nem várhatunk. Erre azonban 2014-es muzsikájával alaposan rácáfolt, hiszen a második világháborús tankos mozihoz egy rendkívül erős, néha már talán túlságosan is brutálisan szóló score-t komponált. A nyitótételben olyan stílusokat ötvözött, amelyeknek normál esetben semmi keresnivalójuk egymás mellett. Van itt sátáni kórus, elektromos gitár, trailerzenés epikusság, egy kis önismétlés a Gravitációból, csendes zongorás, hegedűs drámázás, a vége pedig mégis egy tökéletesen letisztult, rendezett káoszt mutató muzsika.


 

Az év legjobb tévés zenéi:


1. Federico Jusid: Isabel 
Az album eleje csupán egy korrektül megírt szimfonikus zene, ám hogy mégis a legjobb lett a tévés mezőnyben (sőt a mozifilmek aláfestéseivel összevetve is előkelő helyen végezne), az a CD második felének köszönhető. Ilyesmikért érdemes beleszeretni a filmzenék műfajába, s az ilyenek tartják az emberben a hitet, hogy nem teljesen reménytelen és nem halad fék nélkül az instant műanyag zenék irányába a műfaj. Federico Jusid emellett az Exodus: Istenek és királyok több tételét is jegyzi, s azokkal is megmutatta, hogy ő napjaink egyik legjobb spanyol komponistája.2. Max Richter: A hátrahagyottak
Max Richternek jó esélye van, hogy egy Alexandre Desplat-éhoz hasonló karriert fusson be, hiszen a kevésbé ismert művészfilmek, európai produkciók után Hollywood is kezdi felfedezni az utóbbi évek egyik legígéretesebb európai komponistáját. A hátrahagyottak ugyan nem lett olyan nagy siker, mint amilyet a körülötte kialakult hype-ból sejteni lehetett, ám a sorozat kellően jó ihletforrás volt a szerzőnek. Egy merőben szokatlan hangzással rukkolt elő Richter, hiszen a kortárs komolyzene, a repetitív dallamocskák nem éppen a sorozatok világához illők, ám itt tökéletesen helytáll ez a hangzás.


3. Ben Foster: Rejtett királyságok 
Ben Foster nevével eddig leginkább kisebb nézettségű tévésorozatok komponistájaként és brit filmmuzsikák karmestereként találkozhattunk. Most a BBC egyik nagy sikerű természetfilm-sorozatához azonban azt is megmutathatta, hogy zeneszerzőként mit tud. Valódi stíluskavalkádot hallunk, hiszen drámai és komikus tételek mellett hamisítatlan James Bond-hangzás is előfordul, sőt akció- és rideg thrillermuzsika is felbukkan a sok trackre bontott albumon.

4. Cliff Martinez: A sebész
2014 egyik legkülönlegesebb zenéjében Cliff Martinez egy viszonylag új oldaláról mutatkozott meg. Persze ismert volt már ez a stílus tőle, ám A sebész című depresszív sorozat esetében mégis úgy tűnik, hogy a szerző ezen oldalával még nem találkozhattunk. Mintha egy szintipoposított, chiptune-osított Philip Glass-muzsikát hallanánk. 5. Murray Gold: Ki vagy, doki? – A Doktor Napja / A Doktor Ideje 
A szerző sokadik Ki vagy, doki?-zenéjében is ugyanazt a magas szintet volt képes hozni, mint a korábbiakban, bár most kevesebb katartikus momentummal és kisebb mértékű újdonsággal, de a sorozatok zenéinek világát tekintve ez a hamisítatlan szimfonikus hangzás így is bőven megnyerő. 
6. Yugo Kanno: Gunshi Kanbee 
Megszokott dolog már, hogy a Távol-Keleten mennyire szeretik a szimfonikus muzsikát a filmek alatt, így olykor neves hollywoodi szerzőket is átcsábítanak egy-két produkció erejéig. Pár éve azonban már a tévés alkotások világában is megfigyelhető a szimfonikus muzsikák iránti igény, amire jó példa ez a score is. Igaz, ezt nem egy jó nevű nyugati komponista követte el, hanem egy japán szerző. A Gunshi Kanbee-é egy szédületes komolyzenei muzsika, az egész nagyzenekart megmozgató, helyenként lendületes kalandzene, néhol megható érzelmes kompozíciók sora.


7. Bear McCreary: Fekete vitorlák
Bear McCreary nem képes hibázni, ezt nyugodtan kijelenthetjük. A legismertebb, legfoglalkoztatottabb tévés komponista a mozifilmeknél is bőven megállná a helyét, sőt néhány pályatársa munkásságát zárójelbe is tenné, ám ő mégis a képernyő világánál marad. A Fekete vitorlák már a főtémájával rabul ejti a hallgatót, s ugyan a színvonal nem marad végig ennyire egyenletesen jó, de az év legjobb tévés zenéi között ott a helye az albumnak.

8. Alan Silvestri: Kozmosz: Történetek a világegyetemről
A Kozmosz-sorozat újraindítása az elmúlt évek tudományos, ismeretterjesztő műsorai világának legjobb ötlete volt. A híres előd ugyan egy etalon a műfajban, de a készítők megpróbálkoztak valami hasonló létrehozásával. A régi verzió egyik nagy erőssége a zenéje, így az új esetében is kulcsfontosságú volt mindez. Ezért nem meglepő, hogy egy A-listás hollywoodi komponistát kértek fel a széria muzsikájának megalkotására. Alan Silvestri ugyan nem írt egy a jövőben hivatkozási alapnak tekinthető dokumentumfilm-muzsikát, ám aláfestése magasan kiemelkedik a műfaj score-jai közül. Semmi extra, semmi egyediség, egyszerűen egy korrektül összerakott, színvonalas muzsika.

9. Abel Korzeniowski: Londoni rémtörténetek
A szerző beleadta kelet-európai vérét a muzsikába, s egy helyenként nagyszabású horrormuzsikát alkotott, amelyen sajnos hallatszik, hogy csupán televíziós viszonylatra készült. Hiányzik az a szimfonikus nagyzenekari vitalitás, ami egy ilyen stílusú zenét valóban fel tudna emelni, támogatni bírna. Ám ettől függetlenül is bőven megvan benne az az erő, ami kiemeli a tévés muzsikák mezőnyéből, sőt nem kevés mozis horrormuzsika elé is helyezi.

10. Blake Neely: A zöld íjász – 2. évad
Blake Neely a remekül sikerült első évad után a második zenéjében is kitett magáért. Több részhez ismét szimfonikus muzsikát képzelt el, amit viszont kénytelen volt szintetizátorok és szoftverek segítségével előállítani, hiszen a költségvetésből csak erre futotta. Emellett kiemelt szerepet kapnak a különféle dobok, néhány autentikus, főleg távol-keleti hangszer, illetve különböző gitárok. A nagyzenekari és az elektronikus hangzásvilág egyesítése az új szériában is jól sikerült, nem lett túl hagyományos vagy túl mesterséges a zene, egyfajta keverék a score, ahol nem tudni, hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a másik módszer.


 

Az év legjobb kiadványa:


Bruce Broughton: Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa (Intrada)
Kis híján három évtizedet kellett várni ennek a zenének a méltó körülmények közötti megjelenésére, s ez az idő azért is tűnik rettenetesen hosszúnak, mert egy valódi mestermunkáról van szó. A meglehetősen sok témából felépülő kórusos, nagyzenekari score minden idők egyik legjobb kalandzenéje, Broughton elképesztően erős szimfonikus kompozíciójához igazából nehéz hasonlót találni a filmzene-irodalomban. A filmzenekedvelők talán utolsó kiadatlan, nagy Szent Grálja volt ez a score. Maga a szerző az évek alatt több helyen is hangot adott annak, hogy szerzeménye kiadatlanságát mennyire sajnálja. Az 1985-ös, bakeliten megjelent album után azonban 2014 márciusától végre már illő köntösben, dupla CD-n is megvásárolható ez a remekmű. 


 

Az év legjobb játékzenéi:


1. Geoff Knorr, Griffin Cohen, Michael Curran, Grant Kirkhope: Sid Meier's Civilization: Beyond Earth
A közel háromórás játékidővel rendelkező score az év legigényesebb, a lehetőségeket legjobban kihasználó játékzenéje. Sajnos olykor nagyon zavaró a videojátékok aláfestéseinél, ha egy tehetséges zeneszerző ugyan nagyszerű muzsikát komponál, ám azt végül anyagiak miatt nem tudja valódi zenészekkel rögzíteni, az így keletkező műhangzás pedig sokszor teljesen elrontja a minőségi kompozíciót. Ilyenre a 2014-es felhozatalban több példa is akadt, a Civilization: Beyond Earth komponistái azonban ezt úgy küszöbölték ki, hogy meglehetősen sok elektronikus hangzást építettek a score-ba, ám a szimfonikus és kórusos nagy ívű részek ennek ellenére mégis meghatározóbbak. Az igen hosszú aláfestésben nem igazán találni egy olyan tracket sem, melyet át akarnánk ugrani. Talán annak, hogy négy szerző is közreműködött az elkészítésben, köszönhető az, hogy a score az elmúlt évek legjobb, legszínesebb, leggrandiózusabb játékzenéje lett.

2. Stephen Barton: Titanfall
A score egy része figyelemreméltó szimfonikus muzsika, ám mégsem ez emeli ki Barton munkáját a 2014-es felhozatalból, hanem azon momentumok, amikor keveri mindezt napjaink elektronikus filmzenei irányzatával. Egy kis Tron: Örökség, egy kis Gravitáció, kevéske Elysium. Mindehhez pedig helyenként még ízlésesen felhasznált világzenei megoldások is társulnak. 


3. Chris Tilton, Sarah Schachner: Assassin's Creed Unity
A két CD-s kiadványok a két szerző eltérő stílust képviselő aláfestését sikeresen elkülönítették. Tilton inkább az elektronikus kiegészítésekre támaszkodik, de esetében is bőven van szimfonikus, nagy ívű muzsika is, szerzőtársa ezzel szemben inkább nagyzenekari megoldásokat helyezett előtérbe, ám a szoftveresen előállított szimfonikusok sajnos több tételben nem teljesítenek túl jól. Ettől függetlenül az Assassin's Creed-széria eddigi minőségi muzsikáiba jól illeszkedik a score, igaz, a Jesper Kyd által elért magaslatokat nem ugorták meg a szerzők.
 

Az év legrosszabb zenéi:


1. Antonio Sanchez: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Talán az első filmzene, amelyet képtelen voltam végighallgatni. Totális mellényúlás volt a film aláfestését szinte kizárólag ütősökre építeni, hiszen ez a hangszercsoport nem képes arra, amire a dallamhangszerek, ráadásul ilyen mértékben alkalmazva irritáló is. Vagyis az efféle dobos muzsikát nagy mennyiségben csak igen kevesek toleráljak, és én például nem tartozom ezen csoport tagjai közé. Lehetne itt vicces jelzőket puffogtatni erre a hallgathatatlan tévedésre, de ez az öncélú művészieskedés, a filmzene szándékolt és tudatos megerőszakolása inkább elszomorító, sem mint nevetség tárgya. A legelkeserítőbb pedig az, hogy erre napjaink filmkritikusai vevők, olyannyira, hogy minél távolabb esik egy score a mainstreamtől, ők annál magasabbra emelik, s nem győznek egymásra licitálni a dicséreteket tekintve. A Filmakadémia azonban 2015-ben legalább józanságról tett tanúbizonyosságot, és ignorálta minden idők egyik legrosszabb filmzenéjét.

2. Mica Levi: A felszín alatt
A felszín alatthoz tákolt hihetetlenül élvezhetetlen izére sem lehet szebb szavakat találni, mint amiket a Birdman esetében leírtam már. A zenének csak nagyon erős jóindulattal nevezhető, befogadhatatlan szerzemény ugyanis ismét a művészi kiteljesedésnek az a foka, amit valószínűleg még maga a szerző sem ért, ám a kritikusok ennek ellenére - sokadszorra bizonyítván totális járatlanságukat a filmzene világában - újfent megtalálták benne a score-ok világának alfáját és omegáját. Ez a morajló, nagyzenekari és szintis ambient viszont nem újszerű, hiszen hasonlókra könnyen rálelhetünk a Youtube-on is, merésznek sem mondanám, mivel nagynevű komponisták (Penderecki, Webern, Schönberg, Bartók) már minden falat lebontottak a zenén belül, amit lehetett, így Mica Levi csak beállt a sorba (pontosabban annak végére, mert a fenti urakkal együtt emlegetni olyan lenne, mint Lindsay Lohant Meryl Streephez hasonlítani). Ráadásul a mozi világában is hallhattunk már effélét, tehát ebben sem újító Levi. Ugyan elhangzik néha az a mondat, ha valamit alulértékelünk, hogy ilyet én is tudok, de erre a score-ra minden túlzás nélkül tényleg igaz: minimális zenei jártassággal ilyet tényleg bárki összedobhat. 

3. Joseph Bishara: Annabelle
Joseph Bishara sokadik bizonyítékát adta annak, hogy mire képes. Nagyjából a semmire. Ugyanaz a jellegtelen, céltalan rémmuzsika, amit már a Démonok között vagy az Insidious esetében is hallottunk tőle. Ebben az esetben sem érezte úgy, hogy színesíteni kellett volna a score-t valami újjal, esetleg egyedibb hangzást kreálni, így akár cserélgethetnénk is az egyes trackeket a filmjei között, a különbség – lévén nincs – fel sem tűnne. Marad ugyanaz – a film alatt helyenként kétségtelenül hatásos feszült atmoszférát megteremtő – stílus, ami eddigi munkáira is jellemző volt, ám ezért felesleges őt újra és újra felkérni, hiszen korábbi score-jai felhasználásával ugyanezt az eredményt érhetnék el. 

4. Gary Yershon: Mr. Turner
Erre a zenére valószínűleg a kutya nem figyel fel, ha nem jelölték volna Oscar-díjra, ám a kitüntető figyelemnek meg lett az eredménye, pedig azt hiszem, mindenki jobban járt volna, ha a score marad az ismeretlenség homályában. Ugyanaz a művészieskedő kifejezésmód, amely A felszín alatt score-ját is jellemzi, annyi különbséggel, hogy Yershon tehetségesebb komponista, így a végeredmény is vállalhatóbb. A rettentő modernnek szánt vonósmuzsika azonban embert próbáló hallgatnivaló. 
5. Trent Reznor, Atticus Ross: Holtodiglan
Reznor pályafutásának harmadik score-ja, Rossnak pedig már az ötödik volt a Holtodiglan aláfestése. Míg utóbbi zeneszerző még úgy, ahogy képes felmutatni önálló elképzeléseket, saját hangot és ki tud lépni a zörejek, nyekergések, torzítások világából, addig ez Trent Reznornak nem megy. Látványosan nem. A Holtodiglan muzsikája bizonyos pontokon ugyan érezhetően egy komoly zenei fantáziával megáldott szerzőpáros alkotása, de legnagyobb részt olcsó filmzenés bazári mutatvány, zsenialitásnak eladott tucatmegoldások éppen csak elégséges érdemjegyű felmondása. 

Egyéb említésre érdemes zenék:


Alexandre Desplat: Műkincsvadászok
Lehetne erre a score-ra azt mondani, hogy régimódi, hiszen tudatosan egy letűnt korszak zenei stílusát idézi, ám Desplat mégsem állt meg az egyszerű másolásnál, mivel saját stílusát és a jelenkor követelményeit bevetve alkotott egy huszonegyedik századi aláfestést. A témák és a hangszerelés oldaláról kifejezetten erős a muzsika. A francia komponista azonban itt sem kapta meg az esélyt, hogy hosszabb tételeket írjon, így sok rövid kis egységet kapunk. Ám ettől függetlenül az elmúlt évek egyik legizgalmasabb szimfonikus kalandzenéje lett a Műkincsvadászok muzsikája.Blake Neely: The Case Against 8
A szerző egy csodás "kis semmiséget" dobott össze ehhez a politikai témájú dokumentumfilmhez. Minimálzenével van dolgunk, mely semmiféle kitörést, nagyobb érzelmi fellángolást nem közvetít, ám esetében a nagy értéket az hordozza, hogy egyszerűen jó hallgatni. Neely itt is bizonyítja tehetségét és sokoldalúságát, ami alapján én csak azt kérdezem, hogy mikor látja már meg benne egy mozifilmes rendező is a lehetőséget, hiszen ha kis költségvetésből jó munkákra képes, akkor mire számíthatnánk tőle egy nagy költségvetésű mozi esetében.Jóhann Jóhannsson: A mindenség elmélete
Sokáig a legjobb tíz között szerepelt nálam Jóhann Jóhannsson csodás muzsikája, ám végül az utolsó rostán már nem fért át, így csak egy megemlítést kap, mint a 2014-es év egyik emlékezetes, szép score-ja. A szerző depresszív muzsikái után azt is megmutatta, hogy mire képes, ha közönségbarátabb dallamok és témák mentén kell komponálnia. A score ugyan kissé olyan, mintha a rá nem érő Philip Glass műve lenne, ám ez semmit sem von le a megkapó szépségű muzsika értékéből.
Nick Urata: Paddington
Nick Urata score-jában egyesül Alexandre Desplat játékossága, Danny Elfman gyermeki csapongós világa és Yann Tiersen franciás könnyedsége. A szerző ugyanakkor nem tudta kihasználni mindazt, amit zenei boszorkánykonyhájában összekutyult, így a muzsika korántsem szólt akkorát, mint amekkorát néhány tracket hallgatva érzünk. Jeff Grace: Rideg világ
Semmi extrát nem kínál ez a borongós muzsika, ám a hangulatával engem teljesen megfogott. John Carpenter és a stílusához hasonló nyomasztó szintiszőnyeg csordogál szinte végig, ám azzal, hogy a stílus aranykora óta eltelt harminc év alatt komoly technikai fejlődés ment végbe, sokkal kifinomultabb a végeredmény. A Cliff Martinez-es csilingelés pedig az a zenei fűszer, mely miatt végképp megérdemelt, hogy erre az ismeretlen muzsikára felhívjam a figyelmet.

Nuno Malo: No God, No Master
A fiatal portugál szerző erősen komolyzenei alapokon nyugvó score-jában eleinte zavaró, hogy nem állt rendelkezésére a szükséges méretű nagyzenekar, ám amikor a szólóhangszerekre, a zongorára és a hegedűre helyeződik a hangsúly, onnantól a score megkapó szépségébe és drámaiságába már semmi sem ront bele. Mediterrán dallamok keverednek olykor nagy ívű, jelentős érzelmeket közlő szimfonikus muzsikával.

Thomas Newman: A bíró
Egy tipikus, semmi extrát fel nem vonultató Thomas Newman-muzsikát hallhat, aki megismerkedik ezzel az albummal, ám a semmi extra Newman esetében egy minőségi, kellemes zenét jelent. 


The Newton Brothers: Proxy
A The Newton Brothers egy figyelemre méltó zenével jelentkezett 2014-ben. Az aktuális horror/thriller duó alig-alig lépett ki az elektronikus muzsikák világából, ám a Proxy esetében megtették, sőt nem is akármilyen irányt választottak. A minta ugyanis Bernard Herrmann Alfred Hitchcock filmjeihez írt muzsikái voltak, s a vonósokkal bemutatott részek esetében pedig igazán kísérteties is a hasonlóság. 


Zacarías M. de la Riva: Automata
Az eddig többnyire csak kiegészítő feladatokkal megbízott szerző első, ám nem túl ismert nagyobb volumenű megbízása esetében egyből megmutatta, hogy nem véletlenül népszerűek és keresettek a spanyol komponisták napjainkban. Művében érdekes keveredést hozott létre az akciózenék és a merengős, drámaibb, elgondolkodtató sci-fi muzsikák világa között. A szimfonikus és az elektronikus minimalizmus, a repetitív dallamok mellett a kórust is meglehetősen ügyesen építette be. 
Joel McNeely: Hogyan rohanj a veszTEDbe
Jerry Goldsmith és Elmer Bernstein nyomaiban haladva az általában csak kiegészítő munkálatokkal megbízott Joel McNeely egy szédületes westernkomédia-muzsikát komponált. A főtéma jól idézi meg a hatvanas-hetvenes évek slágeres westernmuzsikáinak dallamait, ám amikor nem stílus-felelevenítés az uralkodó, akkor kissé középszerű a score, bár szerencsére ez ritkán fordul elő benne.


Frederik Wiedmann: Field of Lost Shoes
A Field of Lost Shoes zenéje sokadik bizonyítéka annak, hogy jelentéktelen filmekhez a partvonalon kívüli zeneszerzők, ha megkapják a lehetőséget, akkor odateszik magukat. Egy korrektül összerakott komolyzenei drámai muzsika, mely helyenként a mozgalmasabb tételeivel okoz örömet a hallgatónak.


 
Kulics László összesítése


2014 igen érdekes esztendő volt: az első néhány hónap ígéretes kezdést biztosított, ezt követően azonban inkább csalódásként éltem meg a várva várt filmzenéket – a legnagyobbat Brian Tyler okozta, akinek három, szinte egy időben megjelent munkája közül egy sem keltette fel az érdeklődésemet. Bár vannak olyan művek, amelyeket szívesen vettem elő később is (élükön Marco Beltrami Az emlékek őréhez szállított anyagával), az albumok legtöbbjét azonban rutinmunkaként kategorizáltam. Jól példázza ezt a listám is, hiszen az értékesnek tartott kiadványok felét képezik csak az aktualitások, a többit olyan, régóta várt megjelenések teszik ki, mint például John Debney Lairje vagy Alan Silvestri Ragadozó 2.-höz íródott kompozíciójának teljes anyaga.

De bárhogyan is alakultak a score-ok, 2014 számomra mindig is emlékezetes esztendő marad, hiszen weboldalunk immáron tizedik születésnapját élhette meg. Igaz, a Filmzene.netet már 2003 decemberének vége óta gyarapítottuk írásainkkal, ám csak 2004 nyarán került ki a világhálóra úgy, hogy mindenki elérje. Tíz esztendő rengeteg idő, és sokat meg is éltünk ez alatt: bővült az oldalunk, a kapcsolatrendszerünk és a szerkesztőgárdánk is. Örülök, hogy egy olyan hazai, filmzenéket kedvelő közösség tagjává válhattam, amelyet szerkesztőtársaim mellett az olvasók és fórumozóink alkotnak, akiknek külön köszönet azért, hogy napról napra, hétről hétre ránk kattintanak, olvasnak minket, megosztják velünk véleményeiket, élményeiket.

És persze nem tudom szó nélkül hagyni a múlt nyáron oly viharos gyorsasággal teret hódító ALS Ice Bucket Challenge-et sem, hiszen alig volt olyan nap, amikor ne foglalkozott volna azzal a sajtó, hogy éppen ki öntötte magára a vödör jeges vizet. A cél alapvetően nemes volt, hiszen ezzel az úgynevezett Lou Gehrig-kórban szenvedők számára lehetett adakozni, ám a kezdeményezés záros határidőn belül már nem csupán erről, hanem a celebek, hírességek és egyéb ismert személyek magamutogatásáról is szólni kezdett. Némely politikus éppúgy kivette belőle a részét, mint topmodell, énekes, színész és persze filmzeneszerző - az ismert komponisták közül olyanok töltöttek fel magukról ezzel kapcsolatos videót, mint Hans Zimmer vagy Brian Tyler. 

Listám összeállítása során a 2011 óta bevett szokásomnak tettem eleget, vagyis nem állítottam fel csoportosításokon belüli rangsort, hanem ábécésorrendbe rendeztem őket, ugyanis adott műfajukon belül mindegyiket remeknek tartom (esetleges hibáikkal egyetemben), s ha összességében nézzük, akkor is egy-két pontnyi különbség van csak köztük – azokat pedig, melyeknél némileg kilóg a lóláb, azaz a bűnös élvezet kategóriáját érintik, kis megjegyzéssel illettem.
 

Abszolút favorit:


Marco Beltrami: Az emlékek őre
Idén mindössze egyetlen album került bele ebbe a kategóriába. Ennél pontosan azt érzem, mint egykor James Newton Howard Jelekhez vagy Lány a vízbenhez íródott munkájánál: már elsőre is mellbe vágott, ám minél többször hallgattam, annál jobban kezdett formálódni bennem a "tökéletes" jelző. Nem, korántsem hibátlan a darab, de valami olyan pluszt tudott nyújtani számomra, amit semmilyen más 2014-es mű. Beltrami annak idején horrormuzsikákkal hívta fel magára a figyelmet és tört előre az A-listás komponisták sorába, manapság azonban már nem ezek miatt szokás emlegetni a nevét, vagyis képes volt kitörni a rémisztgetés skatulyájából. Eddigi életművének újabb mérföldköveként is jellemezhetném Az emlékek őréhez készült munkáját, amely egyszerre drámai, feszültségteljes és dinamikus. A főtéma zseniális, ráadásul érdekessége, hogy előbb készült el, mint maga a film, a direktor, Phillip Noyce ugyanis már a forgatások előtt demókat kért Beltramitól, melyek között ott lapult a később "Main Titles"-re keresztelt dallamsor is. 


 

További kedvencek:


Michael Giacchino: A majmok bolygója: Forradalom
A Star Trek- és a Mission: Impossible-szériát követően most A majmok bolygója-folyamba kóstolhatott bele Giacchino, aki ezúttal is remekül birkózott meg a rá osztott feladattal (ráadásul 2015-ben jön tőle egy másik klasszikus, a Jurassic Park negyedik része). Bevallom őszintén, hogy pályafutása elején még nem igazán voltam oda munkáiért, az elmúlt időszakban azonban egyre többször tett le olyan darabot az asztalra, amit megvettem CD-n. Matt Reeves az Engedj be! és a Cloverfield kapcsán már dolgozott együtt a komponistával, aki az újabb kollaborációt egy olyan remek darabbal hálálta meg, amely modernitása mellett a gyökereket is megidézte: Jerry Goldsmith klasszikus score-ját. A néhai szerzőhöz hasonlóan ő is számtalan szokatlan dologgal (a zongora húrjaihoz erősített, hangzásmódosító csavarok, óriási fémcserepek és egy felfüggesztett, középen lyukas, vonóval megszólaltatott fémtál) rukkolt elő, így nem ez a legkönnyebben emészthető Giacchino-darab, ám egy újabb bizonyítéka a szerző sokoldalúságának.

Alexandre Desplat: A Grand Budapest Hotel
Desplat napjaink legmegbízhatóbb komponistája, mely jelzők stílusára éppúgy levetíthetőek, mint teljesítményére (sőt, akár az egy évre vállalt megbízatások monumentális mennyiségére is). Mielőtt meghallgattam volna A Grand Budapest Hotel score-ját, eddigi munkáinak ismeretében megpróbáltam elképzelni, mi fog következni. A komponista stílusa (amire én a többek szerint teljesen átlagos Az arany iránytűtől fogva hangolódtam rá) megunhatatlan, zeneszerzéssel kapcsolatos határozottsága, biztonsága a játékidő minden pillanatában megfigyelhető, művét pedig olyan hangszerek bevonásával fűszerezte, mint a balalajka, az orgona, a cimbalom és az alpesi kürt. Munkája a képsorok ismerete nélkül is kerek egészet alkot, és – a Műkincsvadászok aláfestéséhez hasonlóan – ezúttal is különleges színt visz napjaink filmzenei termésébe. Ugyanakkor Desplat másik, 2014-ben meglehetősen sokszor emlegetett darabjával, a Godzilla kíséretével egyáltalán nem sikerült megbarátkoznom.

John Powell: Így neveld a sárkányodat 2.
Egyáltalán nem volt kézenfekvő számomra az, hogy az Így neveld a sárkányodat 2.-t feltüntessem a listámon, erre csupán az utolsó pillanatban került sor. A filmzenebarátok többségével ellentétben nekem az első rész zenéje sem tetszett annyira (egy-két track kivételével), és jó darabig a másodikkal is így voltam. Ezen még a film megtekintése sem változtatott túlzottan, nemrégiben azonban eszembe jutott, hogy a mozi elején van egy jelenet, ahol a zene és a képek olyan tökéletes harmóniát alkotnak, amilyet ritkán látok, ezért elkezdtem keresni ezt a részletet (az albumon a "Dragon Racing" című score tétel és a "Where No One Goes" dal képviselik ezt). A score újbóli végighallgatása után már úgy gondoltam, hiba lenne ezt a művet a legjobb trackek kategóriában feltüntetni, mert hangszerelésileg és dallamvilágilag egyaránt markánsra sikerült. Powell maradt a korai Zimmer-ház (amely akkor még Media Ventures néven futott) egyetlen igazi túlélője: a gyökerektől elszakadván saját stílust dolgozott ki, amivel sikert sikerre halmoz.

James Newton Howard: Demóna
Howard idejét manapság nem az M. Night Shyamalan-mozik sora, hanem Az éhezők viadala-adaptációfolyam köti le, s döntően emiatt is szokott rivaldafénybe kerülni. Persze emellett megannyi egyéb alkotáshoz is szerződtetik, engem azonban a 2011-es Vizet az elefántnak óta nem sikerült úgy megfognia dallamaival, mint most ezekkel a Csipkerózsika-történethez készültekkel. A Demóna score-ja ugyan a kellően hatásos kezdést (ami a "Maleficent Suite"-nek, illetőleg a "Welcome to the Moors"-nak köszönhető) követően laposodik, ám szerencsére igen rövid időn belül szárnyra kap ez a sötét tónusokkal keresztbe-kasul átszőtt mű, melynek hallgatása során minden eszünkbe jutna, csak az nem, hogy e közkedvelt tündérmese-adaptáció újragondolása ihlette. Bár a szerző legtöbb, általam meglehetősen nagyra tartott műve egy-két hallgatás után már teljes egészében hatása alá tudott keríteni, a Demóna kísérete jó néhányszor lepörgött, mire a több mint hetvenpernyi játékidejét maradéktalanul be tudtam fogadni. 

Marco Beltrami: November Man
Beltrami Az emlékek őre mellett a November Man című akciófilm kíséretét is kellően találta el. A Pierce Brosnan által alakított egykori CIA-ügynök kalandjához egy olyan nagyzenekari művet készített, amelyet nemcsak könnyed ritmikus elemekkel tarkított, hanem a film helyszíneinek szimbolizálása érdekében olyan hangszerrel is, mint a cimbalom. A score-ból elsőre az akciótételek fogtak meg, azon belül is az, hogy a pörgősebb jelenetek alatt Beltrami nem a kortársaitól megszokott csinnadratta-megoldásokkal, heroikus harmóniákkal operál, hanem saját eszköztárából merít, melyben ott lapul múltja, a horrorok világa – hasonló okból tartom jónak azt, amikor Christopher Young készít akciózenét. A dinamizmus mellett vannak lassabb pillanatai is szerzeményének, s nem csekély mennyiségű thrillermegoldást is hallhatunk – utóbbiakból a "Leg Cut"-ot emelném ki, melynek hallgatása során a képsorok nélkül is könnyen vizualizálhatjuk a hozzá kapcsolódó eseményt. Egyre inkább gondolom úgy, hogy amennyiben Beltrami nem tér le eddigi útjáról, a nagy öregek egyikévé válik majd.

Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams: Téli mese
A legtöbb filmzenekedvelő számára a Csillagok közötthöz íródott Zimmer-muzsika szerepel a toplista élén, nálam azonban a Rupert Gregson-Williamsszel közösen jegyzett Téli mese kísérete számít a legjobb munkának. Ez a romantikus történet olyan csodálatos dallamokat csalt ki a szerzőpárosból, amelyek nemcsak a hűvös estékhez, a hóeséshez illenek tökéletesen, hanem a lelket is képesek simogatni. Maga a film totális érdektelenségbe fulladt nálam (az első fél óra után a kikapcsolás mellett döntöttem), a score azonban a kezdeti lágy vonósszólamaival, kimért, csodálatos zongoratémájával, valamint a mélyről feltörő drámaiságával (utóbbi a "You Don't Quit Me, Boy"-ban teljesedik ki) időről időre képes elvarázsolni. Eleinte a több mint egyórányi játékidőt soknak találtam, mert a zene – stílusából eredően – meglehetősen lassú, idővel azonban már egyáltalán nem foglalkoztatott ez a dolog, beérett a korong. Amire azonban kíváncsi lennék: vajon milyen arányban érdeme ez Zimmernek és milyenben Gregson-Williamsnek?

John Ottman: X-Men – Az eljövendő múlt napjai
"Sajnos a Superman visszatér időbeosztása ütközött az X-Men: Az ellenállás vége munkálataival, ezért lehetetlen lett volna egyszerre mindkettőn dolgoznom. Amikor Bryan [Singer, a rendező] eldöntötte, hogy az X3 helyett a Superman visszatéren dolgozik, nagyon csalódott voltam, mert az X2 összes témáját úgy írtam meg, hogy azokat tovább fogom fejleszteni a folytatásban" – nyilatkozta annak idején Ottman, akinek közel tíz év után újfent lehetősége nyílott mutánskalandhoz komponálni. Korábbi témáit új megoldásokkal, motívumokkal vegyítve sikerült leszállítania 2014 legjobb szuperhős-muzsikáját – nem utolsósorban pedig a szériába is életet lehelt, mert bár az őt követő John Powell a harmadik történethez még meglehetősen emlékezetes motívumokat kreált, Harry Gregson-Williams, Marco Beltrami és Henry Jackman bicskája rendre beletört a feladatba. Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai – a 2013-as Az óriásölővel egyetemben – ékes bizonyíték arra, hogy Ottman fénye nem kopott, csupán az elmúlt évek lehetőségei nem sarkallták őt különösebb erőfeszítésre.


 

Kedvelt tételek kevésbé hallgatott albumokról:


Pedro Bromfman: "Battling Robots" (Robotzsaru)
A remake-ek esetében a film, a rendezés, illetőleg a színészi játék mellett a score-t sem lehet összehasonlítás nélkül hagyni. Jelen esetben Bromfman a manapság divatos akciózenei stílusirányzatot követve hozta létre kompozícióját az akusztikus és az elektronikus hangszerek ötvözeteként, amelyben a számtalan fémes jellegű, elektronikus, szintetizátoros ütem egy szimfonikus zenekar játékával került vegyítésre, s bár rendesen megspékelte erőteljes rezesszólamokkal, osztinátóval, helyenként pedig még a hajókürteffekt is felbukkan, az ő munkája jobban visszaadja Robotzsaru világát, mint bármely más, nem Basil Poledouris által jegyzett, a címszereplőhöz írt mű. A score második felét tartom az erőteljesebbnek, azon belül pedig a "Battling Robots"-ot emelném ki, amely még a tömérdek hangeffekt mellett is képes figyelmet követelni magának a moziban. Arról egyáltalán nem vagyok megbizonyosodva, hogy Bromfmanre a jövőben is bíznak majd hasonlóan populáris hollywoodi produkciókat, annak azonban örülök, hogy ezt a feladatot nem valamelyik aktuális Remote Control-os üdvöskére bízták.

Brian Tyler: "Splinter vs. Shredder" (Tini nindzsa teknőcök)
"Az olyan szuperhősök esetében, amilyenek a teknőcök is, szeretem érzékeltetni dallamaimmal, hogy képregényből származnak" – nyilatkozta Tyler. A "Teenage Mutant Ninja Turtles"-re keresztelt trackben felcsendülő téma vitathatatlanul fülbemászó, ugyanakkor csupán árnyéka annak, amit a Thor: Sötét világ vagy a Vasember 3. aláfestése során hallhattunk, és ezen jelző az album egészére vetítve is igaz. A Tini nindzsa teknőcök aláfestése egy tipikus témacentrikus iparosmunka, amelyet – ha nem is ilyen dús zenekari hangzással és megoldásokkal – bárki más megírhatott volna, s mivel nem annyira változatos, nem építkezik és bontakozik ki folyamatosan, hanem egyből a közepébe csap, az sem tűnik fel a korong hallgatása során, hogy a trackek nem a cselekményszál kronológiájának megfelelően követik egymást. Ugyanakkor a "Splinter vs. Shredder" dallamai időnként mégis vissza-visszacsengenek nálam gondolatban: a Hollywood Studio Symphony zenészeinek egy dinamikus akciómuzsikát köszönhetünk, amelyet kórus varázsol grandiózusabbá. 

John Paesano: "The Maze Runner" / "Section 7" (Az útvesztő)
Az ifjú komponista első nagyobb lehetőségét Az útvesztő című adaptációnak köszönhetően kapta meg, amit igényes muzsikával hálált meg. Az album nyitánya után elkezdtem bizakodni, hogy végre van egy olyan feltörekvő srác, aki lendületes kalandzenével rukkol elő, és kicsit feléleszti ezt az egyre letűnni látszó stílust. Összességében véve nincs is különösebb gondom a művel (egy rendkívül erős közepesnek tartom), ám a kezdeti lendület (amit olyan neves szerzők hasonló műveivel lehetne egy lapon említeni, mint John Williams, Jerry Goldsmith vagy James Newton Howard) idővel alábbhagyni látszott, így csupán a nyitány, illetőleg a "Section 7" élték meg a többszöri újrahallgatást. A tervek szerint 2015-ben a Maze Runner: The Scorch Trials révén újból hallhatunk majd az ígéretesnek tűnő Paesanóról, emellett pedig a Daredevil című tévésorozathoz is ő szállít dallamokat, melyek – Az útvesztőben hallottak alapján – minden bizonnyal hasonlóan érdekesek és üde színfoltok lesznek.

Hans Zimmer & The Magnificent Six: "My Enemy" (A csodálatos Pókember 2.)
Zimmer négy muzsikát szállított 2014-ben, teljes egészében azonban mindössze egyetlen fogott meg, a Téli meséé. A legérdektelenebbnek A csodálatos Pókember 2.-höz készült munkáját tartom, amelyet nagyon vártam, és abban reménykedtem, hogy a Superman-mozinál elkövetett "hibákat" kicsit ellenpontozza majd egy olyasmi hatással, amilyet annak idején a Batman: Kezdődik!-kel ért el nálam – igaz, ahogy olvasóink és külföldi kommentelők véleményét olvasom, ezzel és a Csillagok között-tel csak nálam nem talált értő fülekre. Számomra maradt a "My Enemy" című tétel, amely az új ellenfél, Elektro motívumának legjobb változata. A szokatlan és merész tételben lehengerlő kórust éppúgy hallhatunk, mint megszállottságot tükröző kántálást, dubstep elemeket és elektromos gitárt. E track hallgatása közben kitűnően érződik az, hogy hősünk új és veszedelmes gonosszal néz szembe, az elektromos torzítások pedig tökéletesen visszaadják Elektro stílusjegyeit.


 

Csalódások:


Christopher Young: Távozz tőlem, Sátán!
Ralph Sarchie és Lisa Collier Cool Beware the Night című kötetét azonos címen kezdték feldolgozni az Ördögűzés Emily Rose üdvéértet, valamint a Sinistert is rendező direktor, Scott Derrickson közreműködésével. Az Eric Bana, Edgar Ramirez, Olivia Munn, Joel McHale és Sean Harris játékával tető alá hozott projekt idővel aztán átkeresztelődött, így kapta meg a Deliver Us from Evil címet, amit magyarul – a szokás szerinti, mértani pontosságú fordítás eredményeként – Távozz tőlem, Sátán!-ra kereszteltek. Young munkájából közel egyórányi anyagot állított össze a Screen Games kiadó, melyet digitális változatban tettek elérhetővé. Sajnos azonban a hallottak hatalmas csalódást okoztak: az általam a legtehetségesebbnek tartott horror-komponista számtalanszor bizonyította már, hogy még mindig képes újat mutatni, és jó zenével előállni, ezúttal azonban egy iszonyatos katyvaszt tett le az asztalra, amely leginkább a Sinisterhez készült művével rokonítható, ám ezúttal a kísérletezgetés, az új útvonal kijelölése egy percre sem keltette fel a figyelmemet.

Brian Tyler: The Expendables – A feláldozhatók 3.
2014 nyarán egy harmadik kaland erejéig is összeálltak hőseink, melyet a film és a zene szempontjából egyaránt vártam, ám végül egy hatalmas pofonban lett részem: a történet gyermeteg (még úgy is, hogy tudom: az itt vászonra lépő színészek nem a lélektani drámáknak köszönhetően váltak híressé), a score pedig egyfajta "Best of Expendables" lett. Tyler olyan változtatásokhoz folyamodott művében, mint például a vezértéma helyenként elektromos gitárral és dobszólóval történő dúsítása, vagy az új egységgel véghezvitt, félresiklott akció aláfestésének elektronikus elemekkel tarkítása, amivel remekül szimbolizálja zeneileg azt, hogy ez a csapat a korábbival ellentétben már nem a nyers erőszakot részesíti előnyben, hanem a rafináltságot és a modern technika vívmányait. Ám mivel a régi témák (melyek mindössze az adott jeleneteknek megfelelően lettek kombinálva, megvágva, így semmi újat nem mutatnak) igen nagy szeletet tudnak magukénak a score játékidejéből, így hiába az új szál, a hozzájuk tartozó megoldások nem érvényesülnek.

Steve Jablonsky: Transformers: A kihalás kora
Sosem vallottam azt, hogy a Transformers-zenék a filmzenevilág csúcsai, de az első és a harmadik rész kísérete remek példái voltak a bűnös élvezetek kategóriájának. A második robotkaland muzsikája egy-két tétel kivételével totálisan közömbös volt számomra, és nem alakult ez másként a negyedik felvonás kíséretével sem. "Első megközelítésként úgy véltük, hogy bár vannak benne utalások az előző mozikra, ez mégis egy teljesen új film. Ezért egyetértettünk abban, hogy új témákat kell kidolgoznom, mert bár láthatunk néhány régi szereplőt, az emberek és a robotok oldaláról egyaránt sok, eddig nem látott karakter tűnik fel. A projekt felénél azonban azt éreztem, hogy elengedhetetlen a már ismert témák legalább egy részének bevonása, ezért elkezdtük keresni, hogy erre hol nyílhatna lehetőség" – nyilatkozta a komponista, ám már a film alatt éreztem, hogy ez a fajta ráncfelvarrás a zene és a széria esetében is megrekedt az elképzelés és a tervezet szintjén: hiába vannak új dallamok vagy szereplők, Jablonsky és Michael Bay ugyanazt próbálta meg eladni, mint eddig. 


 

Az év megjelenései:


James Newton Howard: Szemet szemért
2014-ben számtalan olyan, eddig ki nem adott muzsika látott napvilágot, melyre régóta vártak a rajongók, ám ezek mellett volt néhány olyan meglepetés is, mint a Szemet szemért aláfestése, amely a film viszonylagos ismeretlensége okán merült eddig feledésbe, ami sajnos bevett szokás Hollywoodban akkor, ha egy mozi nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. E kíséret egyszerre foglalja magában James Newton Howard tehetségét, valamint a kilencvenes évek thrillerjei hangulatának egyik jellegzetes vonalát, mindezek tetejében pedig egy igényes, nem tolakodó előadásmóddal bíró, hatásos thrillermuzsika. Sem a filmet, sem pedig a zenét nem ismertem ezelőtt, ám e score már az első hallgatás során magával ragadott atmoszférájának, a nyitányban hallható főtémának, annak szívbemarkoló variációinak, illetőleg további jó pár tételnek köszönhetően. Howard ezen arca manapság egyre jobban hiányzik nekem...

John Debney: Lair
Hét évvel a Lair című kalandjáték bemutatója után, 2014 áprilisának közepén végre CD-n is megvásárolhatóvá vált John Debney mesterműve – eddig csupán hetvenpercnyi játékidővel bíró, digitális változat keretén belül volt elérhető, mely mellett csakhamar egy duplalemezes bootleg is felbukkant a különféle fájlcserélőkön. Bár a komponista ezt megelőzően nem volt jártas az ilyen jellegű kíséretek terén, bevallása szerint a Medal of Honor-zenék óta maga is nyitottá vált az efféle megkeresésekre, s az itt előirányzott stílussal kapcsolatosan olyan ajánlóleveleket tudott felmutatni, mint a filmzenebarátok körében örökzöldnek, nem mellesleg pedig a Debney-filmográfia egyik etalonjának számító A kincses sziget kalózai aláfestése, illetőleg A Skorpiókirály és a Zathura – Az űrfogócska score-ja. A magam részéről John Debney kalandzenével kapcsolatos munkásságának méltatása ezzel a kísérettel kezdődik, így kifejezetten nagy öröm volt számomra, mikor kiderült, hogy a La-La Land megjelenteti a soundtracket.

Hans Zimmer: Az oroszlánkirály (The Legacy Collection)
A Walt Disney Records 2014 nyarán indította útjára a The Legacy Collectionre keresztelt kiadványsorozatát, mellyel az volt a társaság célja, hogy a kultikusnak tartott rajzfilmjeinek zenéjét újból piacra dobja. Ezen törekvés eredményeként az eddig ismert albumok játékideje csaknem a kétszeresére bővült, és mindegyik új illusztrációkkal ellátott borítót kapott, amely Lorelay Bove-nak köszönhető. Eddig hat ilyen gyűjtemény látott napvilágot, s első tagja a Disney egyik legnagyobb sikeréhez, a nyáron huszadik évfordulójához érkezett Az oroszlánkirályhoz kapcsolódik. A hanganyag immáron kétlemezesre bővített változatban áll a rajongók rendelkezésére, és a dalok mellett a munkájáért Oscar-díjjal jutalmazott Hans Zimmer score-jából, az önállóan eddig nem hallott tételeken kívül, különféle demókat és vázlatokat is megismerhetünk. 

Ira Newborn: Csupasz pisztoly-trilógia
Nyáron a La-La Land Records egy olyan háromlemezes gyűjteménnyel adott hírt magáról, melynek keretén belül a Csupasz pisztoly-trilógia aláfestése került terítékre. Míg az első két rész anyagából egy rövid játékidővel bíró vegyes album került kiadásra annak idején a Varése Sarabande jóvoltából, addig Ira Newborn (akihez a trilógiát megelőző Nagyon különleges ügyosztály kísérete is köthető) harmadik kalandhoz szerzett műve eddig kiadatlan maradt. Ez változott meg a kétezer darabos példányszámban napvilágot látott The Naked Gun Trilogynak köszönhetően, melyet az első megrendelők dedikálva kaphattak kézhez. A gyűjtemény apropójából egy 36 oldalas füzetet is összeállítottak a kiadó munkatársai, amelyben a filmekről éppúgy olvashatóak háttérinformációk, mint a score-okról. Ira Newborn muzsikájának erőssége mindhárom esetben a számomra hallhatatlan főtémában, illetve a szimfonikus akciómuzsikákban rejlik.

Alan Silvestri: Ragadozó 2. (The Deluxe Edition)
Az év egyik legkellemesebb meglepetése volt számomra az, amikor a Varése december elején bejelentette: megjelenteti Silvestri Ragadozó 2.-höz íródott művének teljes score-ját. Igaz, eme kiadvány csak a magamfajta elvakult fanatikusok számára kecsegtető, éppen ezért eléggé bátor dolognak tartottam azt, hogy háromezer példányt készítettek belőle – szerintem eltúlozták. Az impozáns album szélesebb skálán tükrözi a komponista folytatással kapcsolatos elképzelését, jobban egyensúlyba kerülnek az első részből ismert témák, valamint az új zenei elemek (az eredeti lemezen döntően az új témák és megoldások sorakoznak). Ugyanakkor számos olyan tétel is van, melynél itt hallható a teremtményt szimbolizáló rezesszóló, az eredeti változatból azonban hiányzik, ami azért érdekes, mert a trackek esetében többnyire a játékidővel szokás variálni, nem pedig a hangszerek elvételével/hozzáadásával. Ebből eredően az album első hallgatáskor meglepett, abban azonban biztos vagyok, hogy a jövőben már csak ezt a változatot fogom hallgatni.

Jerry Goldsmith: Pasycho 2.
Goldsmith nem kis feladatot vállalt magára akkor, amikor aláírta a Psycho 2. score-jának elkészítéséről szóló szerződést, hiszen függetlenül attól, hogy maga a mozi milyen lesz, egy olyan muzsikának kellett a nyomába lépnie, melyet filmtörténeti klasszikusként szokás aposztrofálni. Ám míg Herrmann műve kizárólag vonósokra támaszkodott, addig az új film esetében fontos szerep hárult a franciakürtökre, a zongorára, az ütősökre és a fafúvósokra is, melyek segítségével másfajta hangulatú, mondhatni ízig-vérig goldsmithes terror árasztotta el a Bates Motel folyosóit és szobáit. A szerző tehát egyáltalán nem kívánt elődje nyomdokába lépni, hanem felépítette a saját Psycho-világát, amely üde színfoltjává vált ennek a nem igazán jól sikerült folytatásnak. A komponista munkájából eddig egy félórás játékidővel rendelkező album volt elérhető, amit az Intrada a teljes hanganyag kiadásával fejelt meg 2014 márciusában úgy, hogy néhány tétel-alternatívának is helyet engedtek. Ezt a változatot sokkal többre tartom, mint a félórás korongot: egyetlen másodperce sem untat.

David Arnold: Shaft
A film nagyon tetszett, ám zenéjét funkys, jazzes stílusa miatt nem kedveltem – holott David Arnold kilencvenes évekbeli munkáit, illetve Bond-zenéit szeretem. Éppen ezért nem tartottam tragédiának azt, hogy csupán egy betétdalos album jelent meg a mozipremierrel párhuzamosan, és a score-ból mindössze bootleg létezett (a betétdalos változaton egyetlen Arnold-tétel sem kapott helyet, csupán a klasszikus Shaft-téma Isaac Hayestől). Amikor idén nyáron végre elérhetővé vált Arnold munkája is, kíváncsiságtól hajtva tettem egy újabb kísérletet, melyet követően már azt nem értettem, hogy miért voltam közömbös ezzel a darabbal. Jó pár nap telt el úgy, hogy vagy az egészet, vagy egy-két tételt kiemelve időt szenteltem a Shaft score-jának: a szerző visszahozta a hetvenes évek klasszikus zsarumozijainak zenei atmoszféráját úgy, hogy közben finoman ötvözte saját stílusjegyeivel. Ehhez hasonló, laza jazzes-funkys harmóniákat alkalmazott évekkel később a Négy tesó esetében is, amelyet a Shaft-adaptációért is felelős direktor, John Singleton jegyez. 


 

Az év kiadója:


La-La Land Records
E cég az elmúlt öt év általam készített értékeléseinek állandó tagja. Az egykor kis kiadó ma már gyakorlatilag a filmzenepiac meghatározó tagjává vált a ritkaságok és különlegességek terén, ezáltal pedig olyan patinás társaságokat szorított maga mögé, mint az Intrada vagy a Varése Sarabande - utóbbi ráadásul (legnagyobb sajnálatomra) 2014-ben csupán árnyéka volt önmagának. S hogy miért gondolom azt, hogy a La-La Land elhúzott mindenki elől? Elég csak "Az év megjelenései" kategóriámra tekinteni: hét albumból négy hozzájuk köthető, a maradék három helyen pedig ugyanannyi másik társaság osztozik. A már felsoroltakon kívül kiemelhetem még a cég DC-univerzumhoz kapcsolódó albumait, a kétlemezes Superman visszatér (John Ottman), Az Addams család (Marc Shaiman), a duplakorongos A Nap birodalma (John Williams) zenéjét, illetőleg a Star Trek: Enterprise-gyűjteményt. Kíváncsian várom, hogy a jövőben miként alakul majd a La-La Land élete, hiszen bár mindig van mit kiadni a régi felhozatalból, lassan az aktualitások terén is egyre aktívabbá kell válnia.


 

Akik zenéikben élnek tovább:


Antoine Duhamel
Duhamel nemcsak karmester és zeneművészeti tanár volt, hanem a francia filmművészet veterán komponistája is. A 89 évet megélt művész állandó munkatársa volt a híres direktornak, Jean-Luc Godard-nak, akivel olyan projektekben dolgozott együtt, mint a Bolond Pierrot, a Week-end című szatíra, emellett számtalan alkalommal készített aláfestést Francois Truffaut (A Mississippi szirénje) és Bertrand Tavernier (Apus emlékei) alkotásaihoz is. A közel száz alkotást felölelő munkásságát megannyi César- és Goya-jelöléssel ismerték el, 2002-ben pedig a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon átvehette a legjobb filmzenéért járó díjat a Tavernier által rendezett De Gaulle katonáihoz készült aláfestéséért.

Ian Fraser
Fraser karrierje ugyan ötven évet ölel fel, névjegykártyájának filmzeneszerzői titulusát meglehetősen kevés alkalommal szemléltette (itthon többnyire a The Star Wars Holiday Special, a Scrooge című zenés dráma, a Zorro, a penge, valamint a Walter Matthau főszereplésével készült ...Kinek a bírónő révén hallhattunk róla). Az ütőhangszerekhez, a hárfához és a zongorához egyaránt értő művész többnyire zenei rendezőként és hangszerelőként működött közre különféle projektekben, melyek között Bing Crosby show-ját éppúgy megtaláljuk, mint Julie Andrewsét, vagy a Christmas in Washington című folyamot, mindezek mellett pedig többször megbízták a Primetime Emmy Awards díjkiosztó és a CBS által készített AFI's 100 Years... című széria zenei rendezésével is. A brit származású művész 81 éves korában hunyt el kaliforniai otthonában. 

John Cacavas
Életének 83. évében, január 28-án hunyt el John Cacavas. Az 1930. augusztus 13-án, az Egyesült Államokban született komponista számtalan mozi, illetve tévés produkció muzsikáját készítette el - míg előbbiek közül a Horror Expressz, az Airport 1975, illetve az Airport '77 számítanak a legismertebbeknek, addig utóbbiak csoportjába olyan népszerű szériák tartoznak, mint például a Kojak, a Gyilkos sorok, a Columbo, a Magnum vagy a Hawaii Five-0. Zenei tanulmányait a Northwestern Universityn folytatta, katonaévei során pedig az Army Band zenei rendezője volt Washingtonban. Filmes pályafutása mellett állandó vendégkarmestere volt a London Symphony Orchestrának, a BBC Orchestra of Londonnak, illetve a The Atlanta Symphony and Radio City Music Hall Orchestrának is, továbbá a Beverly Hills Pops vezető karmesteri szerepét is ő tölthette be. A komponista 2004 nyarára készült el a közel ötszáz oldalas önéletrajzi kötetével, melynek az It's More Than Do-Re-Mi: My Life in Music címet adta.

Ken Thorne
Thorne neve napjainkra már elsősorban csak a Superman-filmek révén cseng ismerősen, ezt leszámítva pedig nem mond sokat, holott a hatvanas és a hetvenes években viszonylag foglalkoztatott szerző volt: többek között az ő nevéhez fűződik a Beatles híres Help! című filmjének adaptált score-ja is, és állandó munkatársának számított Richard Lester rendező, akinek Oscar-díját is köszönheti az Ez mind megtörtént útban a Fórum felé című mozi okán. A brit származású művész karrierje bárzongoristaként indult, majd miután elhatározta, hogy több figyelmet szentel a zeneszerzésnek, mint a zenélésnek, elméleti tanulmányokat kezdett folytatni és elkezdett orgonázni is. A filmvilág az 1948-as The Clouded Crystalnak köszönhetően szippantotta magába, ezt követően ugyanis hatvan további produkcióból vette ki a részét. Munkásságát az Oscar-díj mellett három Saturn-, egy Grammy- és egy Emmy-jelöléssel ismerte el a szakma. Thorne-t 90 éves korában érte a halál az Egyesült Államokban, West Hillsben. 

Riz Ortolani
Január 23-án hunyt el a legismertebb olasz filmzeneszerzők egyike, Riziero "Riz" Ortolani. Az 1926-ban, Pesaróban született Ortolani igen sokoldalú, innovatív művész volt, hiszen a zeneszerzés mellett zenekarok igazgatói posztját is betöltötte, színházi és televíziós munkáiról is ismert, sőt koncertdarabokat is komponált. A legfontosabb olasz filmes elismerésre, a David di Donatello-díjra tizenegy alkalommal terjesztették fel, ebből négyszer szoborral a kezében távozhatott. Egyik legismertebb munkája a Cannibal Holocaust alá komponált vérfagyasztó score-ja, de kiemelhető még Az ötödik muskétás, a Napfivér, Holdnővér, a Búcsúzz a tegnaptól mellett A polip több epizódja is. Gazdag, több mint kétszáz film zenéjét felölelő pályafutása során nem volt műfaj, amelyben ne próbálta volna ki magát. Művészetét a kétezres években fedezhették fel sokan, mivel Quentin Tarantino nagy rajongója a munkásságának, így a Kill Bill, a Becstelen Brigantyk és a Django elszabadul esetében is bevetett Ortolani-műveket aláfestésnek.

William Olvis
A Quinn doktornő-folyam zeneszerzője volt, ugyanakkor ő szállított score-t többek között a Nicolas Cage és Dennis Hopper főszereplésével készült Amikor egy bérgyilkos is több a soknál című thrillerhez, valamint A bűn utcájához is. Olvis (teljes nevén: William Patrick Olvis) a nyolcvanas és a kilencvenes évek között vette ki részét a hollywoodi filmgyártásból, s ezen tíz év során hozzávetőlegesen húsz alkotáshoz készített aláfestést. Az 1958-ban, Portlandben napvilágot látott művészre bízott projektek döntően kisebb volumenűek voltak, ezért neve nem vált annyira ismertté, pályafutása során azonban négy ASCAP-díjat is sikerült begyűjtenie a Most Performed Underscore kategórián belül. Karrierjét az 1988-as ABC-tévéfilmmel, az Evil in Clear Riverrel kezdte meg, és a Quinn doktornővel fejezte be, amely mellett 116 epizód erejéig tartott ki (rajta kívül néhány rész erejéig még David Bell vette ki részét a szériából). A szerzőt 56 éves korában, malibui otthonában érte a halál.


 

A legrosszabb zenék:


Joseph Bishara: Annabelle
E négyesből Bishara az egyetlen, aki a hallgathatatlan percekbe két olyan tételt ("Found A Prayer", "New Beginnings") csempészett, amely száznyolcvan fokos ellentéte az addig hallottaknak: dallamokat, ívet tartalmaz. A komponista azonban korántsem ilyet készített a rontás következtében megszállt játékbaba történetéhez, igaz, hangulatteremtés szempontjából még lehetne értékelni a score-t (gyakorlatilag e ténynek és a zárótételnek köszönheti az általam adott három pontot), ám funkcionalitása, értéke ezekben maximálisan kimerül. Hangkavalkáddal, masszával és ehhez hasonló jelzőkkel nyugodt szívvel illethetjük e score-t, a tematikusság azonban (a korábbi Bishara-művekhez hasonlóan) ebből is hiányzik – röviden: ha valaki hallott már egyéb aláfestést is az amerikai szerzőtől, ennek hallatán sem fog különösebb meglepetésben részesülni. A score-t a filmet forgalmazó Warner Bros. házi kiadója, a WaterTower Records jelentette meg, de ők sem bízhattak nagyon a sikerben, hiszen kizárólag digitális változatban érhető el, így nem került veszélybe a gyártási költség visszatermelése.

Antonio Sanchez: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A 2014-es évben aktív komponisták közül Sanchez az, akivel a legszívesebben beszélgetnék egy csésze kávé mellett. Kíváncsi lennék, mi késztette arra, hogy olyan "aláfestést" szerezzen, amiről elsőre – aztán persze sokadjára is – nem a zene jut eszembe, hanem egy kezdő egyén dobórája (én persze megértem, ha azt mondják, hogy a film alatt funkcionálisabb, mint önállóan, de ennyi erővel akkor különböző hosszúságú vascsövek hatvan percig történő püfölése is művészi dolog). Nem tudok más szót használni ezzel a darabbal kapcsolatban, mint a szégyent: eddig Gustavo Santaolallát ostoroztam minimalizmusa okán, de most már be kell látnom, hogy Sanchez munkájához viszonyítva ő valóban megérdemelte a két Oscart. Tovább fokozta ellenszenvemet a szerző azzal, hogy míg egyik oldalon a filmzenebarátok zúgolódtak a mű piedesztálra emelése miatt, ő azért akadt ki, mert kizárták az Oscar-jelöltségből, s erről ráadásul nyílt levélben ki is fejtette véleményét. Úgy vélem, Sanchez jobb, ha csendben marad, hiszen a semmire már így is kapott egy Golden Globe-jelölést...

Antony Partos, Sam Petty: Országúti bosszú
Számtalan mozi játszódott már az apokalipszis utáni kietlen tájakon, ami az egyediség okán sok remek muzsikát szült, az Országúti bosszú aláfestése azonban nekem nem ezeket juttatta eszembe, hanem az olyanokat, mint az Éli könyve kísérete: egy csomó hangzatos cím mögött közel azonos morajlások, megoldások bújnak. Bár a Partos-Petty duó önállóan dolgozott, a korong meglehetősen egységes összképet mutat, tükrözve a világvége utáni sivár, kietlen hangulatot. Én nem vagyok az ilyen jellegű muzsikák híve, de ami az utamba akad, meghallgatom, véleményem azonban az idő múlásával sem változik. Jelen korongot elsősorban a dunaújvárosi vasmű éjszakai őreinek tudom ajánlani, bizonyos vagyok ugyanis abban, hogy remek atmoszférát biztosítana a sötét üzemterület körbejárásakor (néhány, az őrjárat során esetlegesen hallható lánccsörgés és fémes morajlás még fel is dobná a score-t). 

Mica Levi: A felszín alatt
Az alternatív zenéiről ismertté vált, Micachu művésznévre hallgató brit énekesnő-dalszerző első filmes debütálásán hónapokat dolgozott, és öt témát is készített, melyeket score-ja alappilléreként használt. Nos, párszor meghallgattam az albumot, de sem a témákkal, sem pedig annak jelével nem találkoztam, hogy mindez hosszú heteken át íródott: tételei sehová sem tartanak, jobbára csak a címük és a játékidejük hossza révén nyújtanak változatosságot számunkra. Nem azt mondom, hogy egy jó filmzenéhez legalább ötvenfős zenekarra és nagy ívű megoldások halmazára van szükség, hiszen nemegyszer bebizonyosodott már, hogy bőven elegendő egy újítási szándék, egy jó ötlet vagy a minimalista megközelítés, ám azokat meg is kell tudni valósítani. A felszín alatt kísérete részemről tipikus példa arra, hogy milyen céltalan üresjárat tud születni akkor, ha a jó ötlet tapasztalatlansággal párosul. Ami e történetben slusszpoénnak számít: aki akarta, élő zenei kísérettel is megtekinthette a filmet, 2015 januárjában ugyanis két ilyen vetítést is rendeztek.
Pavlics Tamás összesítése


A 2014-es év filmzenei termése a számomra majdhogynem katasztrofális 2013-assal szemben mindenképpen előrelépés volt. Persze nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy az egyre eliparosodó műfajban ezúttal is halhatatlan klasszikusok születtek volna – hiszen ezt ennyi idő távlatából nehéz is lenne –, de mindenképpen gyakrabban fordult meg a lejátszómban számos mű az évből, amelyek elérték azt a hatást, amiért annak idején a műfajba beleszerettem: szórakoztattak. Persze akadt olyanra is példa, hogy a szórakoztatás önmagában nem volt elég, de örömmel konstatáltam, hogy a formabontó zenei megoldásokban tobzódó Hans Zimmer éppúgy elhagyta a komfortzónáját, mint a keserédes drámákba már-már belefulladni látszó Alexandre Desplat, és mindkettőjüknek jót tett a váltás. A 2014-ben – és sajnos az elkövetkezendő években is – önmagát szabadságoló John Powell visszatérése az animációs terepre kifejezetten felemásra sikeredett, miközben Brian Tyler beállt a futószalagon termelt zenéjű komponisták sorába, ezzel nem kevés kételyt ébresztve bennem az új Bosszúállók-mozi zenéjével kapcsolatban. James Newton Howardnak sem feltétlenül ez volt a legjobb éve, de hogy karrierje egyik legnépszerűbb tételét alkotta meg Az éhezők viadala legutóbbi részéhez, az is biztos. Michael Giacchino kirándulása is jól sült el a majmok között, ráadásul egyre több eddig ismeretlen komponista mutatta meg magát, akik a jól érzékelhető kiforratlanságok ellenére is ígéretes jövő előtt állnak, ha képesek lesznek élni vele.
 

Legjobb albumok:


Míg 2013-ban a 10-es listámban helyet foglaltak csendesebb, visszafogottabb albumok, 2014-ben, mondhatni, csak masszív darabok fértek bele. Persze ilyenkor szempont az is, hogy milyen sokszor hallgattam meg az adott albumot, és amellett, hogy milyen módon él együtt a képekkel, külön hallgatva mennyire fest egységes képet.

1. Alexandre Desplat: A Grand Budapest Hotel
A francia szerző eddig ismeretlen oldaláról mutatkozott be ezzel a felettébb bolondos, ugyanakkor a rá jellemző összetett, változatosan hangszerelt score-ral. Temérdek motívum, amelyek nem lépnek egymás nyakára, miközben a "magyaros" hangzás egy speciális ízt kölcsönöz az egésznek nemcsak Desplat életművében, hanem a mai filmzenék között is.2. John Powell: Így neveld a sárkányodat 2.
Ha nagyon tényszerűen nézem, akkor ez kerülne az első helyre, mivel Powell az első részhez abszolút méltó folytatást készített – helyenként még fel is múlta azt –, ami annak a színvonalát ismerve nem kis érdem. Ugyanakkor az újabb sárkányröptetésen most nehezebb is fogást, igazán szerethető tételt találni, annyira elment már a komolyzene irányába, ami így egy lényegesen masszívabb kalandzenét eredményezett, és ehhez hasonlóval gyakrabban megörvendeztethetne minket a szerző.
3. Hans Zimmer: Csillagok között
Az újabb bizonyíték arra, hogy a germán komponista többre is képes egymagában, ha olyan rendezővel dolgozik együtt, mint Christopher Nolan. Külön öröm, hogy a már komolyzene határát súroló mű egyszerre tud visszafogott és nagy ívű maradni, ezzel ismét bebiztosítva a már érdemtelennek titulált Zimmer helyét a legnagyobbak között.4. John Ottman: X-Men – Az eljövendő múlt napjai
Tíz év után visszatérni egy franchise-hoz nem könnyű, viszont Ottman ügyesen megoldotta az össznépi mutáns haddelhadd aláfestését. A szerző ugyanis szépen összegzi az eddigi epizódok zeneiségét, de közben egyszerre igazodik a jelenkori akciózenék trendjéhez, építi bele a saját stílusát és hoz ezzel létre valami újat, ráadásul egy meglepően jó főtémával. Soha rosszabbat.


5. James Newton Howard: Demóna
A komponista gyakorlatilag elkészítette a két évvel ezelőtti Hófehér és a vadász score-jának testvérét, ami egy azzal abszolút egyenrangú, de sokkalta régi vágásúbb kalandzenét eredményezett. Megkockáztatom, hogy a főtémának hála egységesebb is lett a zene elődjéhez képest, ebben Howard manapság ritkábban érvényesülő drámaisága is jobban visszaköszön. 


6. Clint Mansell: Noé
Darren Aronofsky felemás sikerrel próbálta ki magát a blockbusterek világában, ellenben házi zeneszerzője most is bizonyította, hogy az egyik legjobb a szakmában még úgy is, hogy gyakorlatilag elkészítette A forrás nagyszabású kistestvérét.

7. Howard Shore: A hobbit: Az öt sereg csatája
Shore szerencsésen eszközölte azt a – jobb szó híján – botlást, amit Smaugnál tett. Pontosabban az ott felvezetett temérdek motívum és téma mostanra ért be és forrt ki igazán, ezzel tökéletesen összekötve mind minőségben, mind hangzásban a két trilógiát.

8. Alexandre Desplat: Godzilla
A komponista lett volna az utolsó, akire gondolok egy gigászi teremtmények csatározásáról szóló film kapcsán. Míg azonban a film inkább kevesebb, semmint több sikerrel igyekszik tisztelegni a szörnyek királya előtt, addig Desplat-nak ez játszi könnyedséggel megy, és bebizonyítja, hogy milyennek kell lennie egy szörnyfilm aláfestésének.9. Steven Price: Harag
A friss Oscar-díjas komponista gyakorlatilag folytatta a Gravitációban már prezentált utat. Ezúttal azonban sátánista kórussal emlékeztet minket a háború poklára és embertelenségére, miközben a Price-ra jellemző hangzásvilág egy ízig-vérig modern, atmoszférikus muzsikát eredményez.
10. Junkie XL: 300: A birodalom hajnala
A Hans Zimmer árnyékából egyre inkább kitörni látszó ex-DJ inkább erőteljes, mintsem dallamos albumot hozott össze a görögök hajócsatáihoz. Ezek viszont rendkívül adrenalinpumpáló, kiválóan hangszerelt taktusok, amelyek végtelenül sokat adnak a látottakhoz.

 

Egyéb hallgatásra érdemes albumok:


Az alábbiak nem sokban maradnak el a fentiektől, viszont az esetleges egységet, vagy éppen azt a bizonyos pluszt hiányoltam belőlük.

Michael Giacchino: A majmok bolygója: Forradalom
Annak idején a szerző Oscar-díjas Fel!-jének "Canine Conundrum" című tételénél eszembe ötlött, hogy Giacchino milyen remek aláfestést tudna szerezni egy A majmok bolygója-mozihoz. Ez a kívánságom szerencsére megvalósult, és a szememben messze felülmúlja Patrick Doyle első részhez írt művét még úgy is, hogy alkalomadtán elenged ez a klasszikus hangszerelésű zene.


Alexandre Desplat: Kódjátszma
Valahol mindig ámulatba ejt, még ennyi év után is, hogy Desplat gyengébb munkái is milyen magas nívót, zenei gazdagságot képviselnek a műfajban. Az Alan Turing életét feldolgozó mozi egyik erőssége pedig Benedict Cumberbatch játékán kívül mindenképpen Desplat képekhez finoman simuló, elegáns zenéje.
Jóhann Jóhannson: A mindenség elmélete
És ha már Desplat. Az izlandi komponista a 2013-as Fogságban ridegsége után olyan zenét hozott össze Stephen Hawking életrajzi filmjéhez, ami a francia komponistának is dicsőségére válna. Helyenként talán túlontúl érzelmes, de mindenképpen egy kellemes, minőségi score.
Zacharias M. De la Riva: Automata
Ezt a zenét talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, mintha James Newton Howard szerezte volna az Én, a robot score-ját. A gépész komponistája egy meglepően érzelmes, többnyire klasszikus hangszerelésű aláfestést komponált egy meglepően érdektelen sci-fihez.
Marco Beltrami: Az emlékek őre
Noha nem szeretném kisebbíteni Marco Beltrami érdemeit, de ő az a komponista, akitől különösebben nem vár semmit sem az ember, így legfeljebb kellemesen csalódhat benne. Nem is feltétlenül rá gondolnánk elsőre a világ egyik leghíresebb ifjúsági regénye adaptációjának zeneszerzőjeként, de Beltrami sikeresen rám cáfolt, és egy meglehetősen nagy ívű score-t tett le az asztalra.


Lorne Balfe: A Madagaszkár pingvinjei
Míg az "eredeti" trilógiában Zimmerék hol jobban, hol rosszabbul váltogatták a többnyire kellemes score-t a szintén vegyes minőségű betétdalokkal, addig a német komponista egyik állandó munkatársa egy jópofa, őrült big band mókát hozott össze, amely egyszerre passzol a Remote Control akcióorientáltságához és John Barry szellemiségéhez. Herbert Grönemeyer: Az üldözött
A filmhez hasonlatosan igazi melankolikus, sötét tónusú zene, amelyet természetesen áthat a kémthrillerek feszültsége. Grönemeyer profin vegyíti a hangszereket az ambientes hangzásvilággal, és noha nem szeretem a nyúlfarknyi trackeket, az egy-két perces tételek jelen esetben inkább az album javára váltak.
 

Legjobb soundtrackek:


Bevallom, nem kifejezetten szeretem a válogatásalbumokat, mivel jobbára csak termékcsatolt zenei kiadványoknak tartom őket. Azonban 2014-ben három olyan album is előfordult a lejátszómban, amelyek kellő felfrissülést jelentettek két nagyzenekari csörte között.

Rio 2.
Míg az első rész esetében a válogatásalbum és John Powell score-ja (melyeket feleslegesen választottak szét két külön kiadványra) alkotott egy kerek egészet, addig ezúttal az előbbi felé billent a mérleg nyelve. A dalok egytől egyig árasztják magukból a fieszták hangulatát, amiben Powellnek is nagy szerepe volt, csak kár, hogy ezt az instrumentális aláfestés része bánta.A galaxis őrzői
Ez az az album, amely egy ilyen évösszegzőből kihagyhatatlan. James Gunn ugyanis már a film forgatásának megkezdése előtt jó érzékkel válogatta össze azokat a számokat, amelyek alapvetően megmosolyogtatóak lennének egy felnőtt számára. De nem egy gyereknek, ugyanis a rendező ezeket nagyszerűen a csapatvezér Űrlord jellemfejlődéséhez kapcsolta, és ezzel együtt a megszokottnál jóval inkább a film szerves részévé tette, ezáltal nem egy klasszikus tracknek új értelmet adva.
The Guest
Mivel a film is egy hatalmas főhajtás a nyolcvanas évek előtt – ráadásul félúton egy kiadós zsánerváltással – ezért a zene is ehhez mérten igazi szintipop móka. Ráadásul ezek között a jobbára ismeretlen számok között akad pár éve készült darab is, amely mégis tökéletesen simul az összképbe. 

 

Legjobb tételek:


1. James Neton Howard: "The Hanging Tree" (Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész)
Talán egy számtól sem rázott ki ennyire és ennyiszer a hideg 2014-ben, amit alátámaszthat az a tény is, hogy erre a szerzeményre még azok is felfigyeltek, akiknek a filmzene kívül esik a látómezején. Ebben pedig csak részben játszott közre a szupersztár Jennifer Lawrence éneke vagy az alapanyag iránti rajongás, Howard ugyanis szépen, fokozatosan építi fel a tételt, hogy a végén már csak a zenekar elementáris erejű játéka maradjon.

2. Alexandre Desplat: "The Cold-Blooded Murder of Deputy Vilmos Kovacs" (A Grand Budapest Hotel)
A film felénél garantáltan dobolt a lábam Desplat zenéjére, különösen ennél a tracknél. Kellően őrült és groteszk az egész, ráadásul az a virtuozitás, ahogy a szerző az elektromos és az igazi orgonát variálja a cimbalommal, valóban zseniális.

3. Hans Zimmer: "Coward" (Csillagok között)
A képekkel leginkább a már most kultikus dokkolós jelenet alatt él együtt a zene, amely végül pont lemaradt az albumról és csak egy későbbi kiadásra került rá, külön hallgatva viszont nem adta meg azt a hangulatot. Ellenben ezzel a lassan építkező tétellel, amelyben az orgona és a zongora folyamatosan erősödő játéka ügyesen adagolja a feszültséget.4. John Powell: "Flying with Mother" (Így neveld a sárkányodat 2.)
Ahogy korábban fogalmaztam, Powell sárkányai lényegesen masszívabb zenét eredményeztek elődjükhöz képest, amiben nem is feltétlenül kimagasló tételt nehéz találni (ugyanis mindegyik az), hanem igazán szerethetőt. Az anya és fia közös sárkányidomítása alatt hallható önfeledt, női kórussal megtámogatott számban viszont egyszerre vegyül a kelta és a keleties hangzásvilág, ezzel egy teljesen egyedi atmoszférát teremtve.

5. Marco Beltrami: "Rosebud" (Az emlékek őre)
Noha az albumnak számos kiemelkedő pillanata van, Beltrami érezhetően erre a magasztos, mégsem pátoszos trackre futtatta ki zenéjét, amely számomra abszolút az album – és az év egyik – csúcspontja.


6. Junkie XL: "Marathon" (300: A birodalom hajnala)
Jelen esetben a jól eltalált ritmika és az erőteljes ütősök gondoskodnak arról, hogy az ember tesztoszteronszintje az egekbe szökjön és lenyilazza az első vele szembe jövő kukát. Részben sajnálatos, részben viszont érthető, hogy gyakorlatilag az album legelején el is lövik vele a puskaport.
7. James Newton Howard: "The Christening" (Demóna)
Sok szempontból érdekes ez a tétel, ugyanis a zenekar robusztus játékát itt megtöri néhány oda nem illő elektronikai hatás. Ez viszont mit sem von le abból, hogy a főtéma legjobb feldolgozását itt hallhatjuk.


8. John Ottman: "I Have Faith in You / Goodbyes" (X-Men – Az eljövendő múlt napjai)
A finálé alatt halható ez a masszív, elektronikus torzításokkal és a szerzőre jellemző kórussal tarkított track. Ebben is remekül kiütközik, hogy Ottman leginkább Henry Jackman az X-Men: Az elsőkben hallható populista stílusát idézte meg, amibe tökéletesen vegyítette a saját elképzeléseit, ami egy lényegesen nívósabb összhatást eredményezett.9. Alexandre Desplat: "The Imitation Game" (Kódjátszma)
Sok szempontból tipikus, egyszerre bánatos és csilingelő Desplat-darab, amit már ezerszer hallottunk korábban. Mégis, ahogy a matematika, az informatika és ezzel együtt Alan Turing karakterét megragadja ebben a tételben a zene nyelvén, az hihetetlenül szép.

10. Hans Zimmer and the Magnificent Six: "Still Crazy" (A csodálatos Pókember 2.)
Maga az album roskadozik a motívumoktól, és ez jobbára egyenetlen teljesítményt von maga után, különösen a témák terén. Jelen esetben azonban Zimmerék sikeresen ütköztetik Electro markáns dubstep motívumát és a főhős híradós szignálokat idéző témáját ebben a zenei kavalkádban.

 

Legjobb főtémák:


A filmzenékben a vezérmotívumok mindig is a vesszőparipáim voltak, ugyanis sokszor ezek adnak egyedüli kapaszkodót az adott műhöz. Ez különösen a jelenleg virágkorukat élő szuperhősfilmeknél igaz, hiszen az alábbi listán is gyakran előfordul valamelyik harisnyás igazságosztó kalandja, amelyek zeneileg a közelébe sem érnek olyan klasszikusoknak, mint John Williams Superman- vagy Danny Elfman Batman-témája, de szégyenkezésre sincs okuk.

1. John Ottman: "Hope (Xavier's Theme)" (X-Men – Az eljövendő múlt napjai)
A tavalyi év messze legszebb és legösszetettebb témája, még úgy is, hogy Ottman érezhetően ihletforrásként használhatta Zimmer Eredet-zenéjének "Time" című klasszikusát. A címmel ellentétben a dallamot inkább a reményvesztettség, a fásultság jellemzi, ami a karakterhez hasonlóan fokozatosan magára talál és nyújt reményt, ezzel együtt pedig megnyugvást.


2. Hans Zimmer & The Magnificent Six: "My Enemy" (A csodálatos Pókember 2.)
Ha pedig az előbb a germán komponista szóba került: az album – de különösen ez a tétel – erősen megkérdőjelezi, hogy egy ennyire a kor populista igényeihez igazított dubstep szám mennyire időtálló alkotás. Ugyanakkor a folyamatos, elektromosan pulzáló effektekkel, a kántálással tökéletesen kifejezik a Jamie Foxx alakította antagonista dühét és fenyegetettségét.


3. James Newton Howard: "Maleficent" (Demóna)
Mondhatni az album erre az egy, kórusra és rezesekre erősen támaszkodó témára épít, amelyet a szerző rendre vissza is hoz, viszont mindig kellő mértékben variálva és megbolondítva ahhoz, hogy sose váljon unalmassá. 

4. Alexandre Desplat: Godzilla! (Godzilla)
Ahogy az albumon, úgy a vezérmotívumon is inkább Desplat zenei intelligenciája, mintsem jól ismert stílusa érhető tetten. Ugyanakkor tökéletesen kifejezi a címszereplő óriásgyík robusztus mivoltát és kortalanságát.

5. Steven Price: "Norman" (Harag)
Igaz, hogy ez a track zárja az albumot, maga a motívum és annak tisztasága számtalanszor felüti a fejét a játékidő során, ezzel is jelezve, hogy az emberséget megőrizni a háború mocskában piszkosul nehéz. 

Az év kellemes meglepetése:


Tyler Bates: A galaxis őrzői
Sosem hittem volna, hogy Bates valaha is egy ilyen évösszegzőn pozitív előjellel fog szerepelni, most azonban ez történt. Az alapvetően közepes zenén a vezérmotívum dob sokat, amelyet a szerző James Horner A csodálatos Pókember-aláfestéséhez hasonlóan folyamatosan variál, és a játékidő előrehaladtával Peter Quill karakterének a "To the Stars"-ban megismert bánatos motívumát szép fokozatosan a szedett-vedett csapat hősies témájává alakítja. Emellett a sok töltelék track mellett még akadnak rejtett kincsek, mint a feszült "The Collector" is, de teljes képet a zene a válogatásalbummal alkot. 

Albumok, amiket még bottal sem:


Azt hiszem, ez a kategória nem szorul különösebb magyarázatra, ugyanis itt (közel) hallgathatatlan kiadványok szerepelnek, amelyeknek az az érdekességük, hogy film alatt jobbára tökéletesen ellátják a funkciójukat.

1. Trent Reznor, Atticus Ross: Holtodiglan
Valójában az itt szereplők közül még ez a leginkább hallgatóbarát, viszont egyben a szerzői személye miatt a legirritálóbb is. Reznor és Ross valamiért még mindig azt hiszi, hogy az efféle, ötletelésekre használatos tempeket minden gond nélkül be lehet vágni a film alá, ami jelen esetben a képek alatt helyenként valóban atmoszférikus, de többnyire csak elüt azoktól. Jó lenne, ha a rendező, David Fincher inkább visszatérne az olyan korábbi partnereihez, mint Howard Shore vagy Elliot Goldenthal, akik nem csak ugatják a szakmát, és valóban hatásos műveket tesznek le az asztalra. Szerencsére úgy látszik, hogy Reznorék entellektüel lufija kipukkadni látszik, ugyanis a két korábbi kollaborációval ellentétben ez a munkájuk már díjközelbe sem került.

2. Antonio Sanchez: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Ezzel pedig az a helyzet, hogy a képek alatt nem különösebben zavaró, a közegbe jól passzol, de a Babel után ismét szembeötlő, hogy Alejandro González Iñárritu rendező mennyire nem tud bánni a zenei részleggel, valamire való ízlés híján. Sanchez szerzeménye önmagában olyan, mintha egy ötéves, semmiféle zenei érzékkel nem rendelkező gyerek püfölné a dobokat, de azt érdemi felszerelés híján kólásdobozokon gyakorolná.

3. Mica Levi: A felszín alatt
Itt is az a helyzet áll fenn, hogy ehhez a hipnotikus képekkel operáló, sajátos kinyilatkozáshoz az emberi természetről többnyire passzol ez az ambient score, habár a filmmel együtt ez is rendkívül megterhelő. Önmagában hallgatva viszont semmi mögöttes koncepciót vagy esetleges zeneiséget nem lehet benne felfedezni, csak a szokásos művészieskedő mentalitást, ami jól hallhatóan teljességgel nélkülöz mindenfajta zenei intelligenciát vagy hozzáértést.


 

Az év kérdőjele:


Henry Jackman: Amerika Kapitány: A tél katonája
Amikor először meghallgattam, nem értettem, hogy a szerző, akit évek óta korrekt iparosnak könyvelek el, hogy adhatott ki a kezei közül egy ilyen effektekkel és felesleges torzításokkal tarkított fércművet, mikor zeneileg a Kick/Ass 2. a westernhangulatával vagy az X-Men: Az elsők a hősiességével abszolút szórakoztató darabok. Aztán a film némileg helyére tette a dolgokat, ahol a feladatát, ha nem is maximálisan, de ellátta. Ez viszont elsősorban a címben szereplő ellenlábas sajátos motívumának köszönhető, míg az album tetemes hányada inkább a könnyen felejthető kategória. 

Albumok, amelyekben több rejlett:


Hans Zimmer and the Magnificent Six: A csodálatos Pókember 2.
Talán egy albumba sem hallgattam bele annyiszor 2014-ben, mint ebbe. Ugyanis jelen esetben igaz az a mondás, hogy részeiben jobb, mint egészében. Zimmerék számtalan témával és zenei megoldással zsonglőrködnek, ami kellő frissességet hoz A sötét lovag – Felemelkedésben és Az acélemberben már-már tetten érhető fásultság után, viszont a temérdek közreműködő előadó, valamint maga a film túlzsúfoltsága darabossá teszi a végterméket. Szórakoztatónak szórakoztató ugyan, de az előző részben James Horner által lefektetett zenei intelligencia és érzékenység rendkívül hiányzik.


John Paesano: Az útvesztő
A film – minden hibája ellenére – egy kis friss vért pumpált a "young adult" feldolgozásokba, és a képek alatt az addig ismeretlen Paesano zenéje is kellemesen hatott. Külön hallgatva viszont már lényegesen nehezebben fogyasztható és nem feltétlenül egy hallgatóbarát score, de közben folyamatosan ott sejlik mögötte egy nagyszerű kalandzene lehetősége, amit például a főtéma vagy a zárótrack is bizonyít.


Carlos Rafael Rivera: Sírok között
A film ügyesen vegyíti a kilencvenes évek vérgőzös, brutális thrillerjeit a noir hangulatával, és a mozi egyik pozitívuma Rivera baljósan csilingelő zenéje. Külön hallgatva azonban mégsem akar összeállni egy kerek egésszé a score, és hamar elveszti iránta az ember az érdeklődését.

 

Újra felfedezett gyöngyszemek:


Michael Kamen: Robin Hood, a tolvajok fejedelme
Minden évben van egy olyan régi klasszikus, amelynek korábban az érdemeit elismertem ugyan, de valahogy sosem tudott igazán a szívembe férkőzni. Michael Kamen kalandzenéje is ilyen, amelyet újrahallgatva vált számomra egyértelművé, hogy mennyire hiányzik a jelenlegi filmzenei palettáról a szerző személye.


 
Tihanyi Attila összesítése


Két év szinte teljes szerkesztői inaktivitást követően úgy kezdtem neki ennek az évértékelőnek, hogy először elolvastam a korábbiakat. A sajátjaim szinte kivétel nélkül tartalmaztak egyfajta privát mentegetőzést, miszerint nagyon keveset tudtam foglalkozni a műfajjal. Metódusában most sincs ez másként, annyi különbséggel, hogy a magánjellegű gondolataim 2014-ben kifejezetten pozitív felhangúak, ugyanis végre sikerült visszatalálnom kedvenc területemre, mi több, a szörnyűséges valuta-árfolyamokból eredő lemezárak ellenére meglepően sok tétel került fel a polcomra – így hát újra "volt" számomra tartalmas és értékelhető filmzenei év. A friss szerzemények mellett folytatódott a régi anyagok újra kiadásának csodálatos folyamata, és a kisebb manufaktúrák (Kritzerland, Quartet Records) is számtalan gyöngyszemmel ajándékozták meg a filmzenék szerelmeseit.

S ha a lemezekről beszélünk, feltétlen meg kell jegyezzek pár lényeges változást a megjelenésekkel kapcsolatban, amik egyre inkább befolyásolják a piacot, és meghatározó tényezőivé válnak a terjesztésnek. A hagyományos CD-k mellett kikerülhetetlen tény, ahogy elhatalmasodott a digitális kiadások száma, olyannyira, hogy bizonyos albumok már semmilyen más formában nem elérhetőek. Eleinte az volt az általános nézet, hogy gazdasági okai vannak az egyre ritkább lemezkiadásnak, ám mára egyértelművé vált, hogy a piac résztvevőinek zöme jószerével azt sem tudja, mi az a CD-lejátszó. Az okostelefonok korában a zenehallgatási kultúra gyökeres fordulatot vett, ráadásul a rosszabb minőségű lejátszók miatt a hangzással kapcsolatos elvárások is átalakultak: például a sokat szidott Hans Zimmer-féle mesterséges basszuskiemelés vagy a rengeteg digitális hangszínnel, effekttel, ritmuskísérettel megalkotott aláfestések végeredménye rendszerint olyan, drasztikusan kompresszált anyag, ami esetében nincs igazán szükség az audiofil technikai háttérre, sőt, a telefonon és fülhallgatón keresztül a legtöbbször hatásosabb élményt nyújt, mint egy hagyományos lejátszóval, minőségibb hangsugárzókkal. Egy másik nagyon fontos tényező a gyorsaság: pénztárcától függően azonnal a rendelkezésre áll bármilyen új megjelenés, hiszen például az iTunes vagy az Amazon felületén szinte minden zene elérhető (a célzottan limitált kiadványok természetesen nem), olykor hetekkel a CD megjelenése előtt. A harmadik szempont az ár: míg egy lemez a 2014-ben látványosan megemelt nemzetközi postai díjszabással együtt akár 25-30 dollárba is belekerül, ugyanezért az összegért három komplett album digitális változatának boldog tulajdonosa lehetek, és valljuk be: ha az a hobbim, hogy minél több zenét megismerjek, meghallgassak, akkor gazdasági szempontból mindenképpen ez a kifizetődőbb. További előnynek tekinthető a belehallgatási opció: az átlag félperces hangminták mellett számtalan albumnál egy-másfél perc a limit. Ez pedig (főleg a filmzenék esetében) nagyjából azt jelenti, hogy például Eric Serra bármelyik arthuros zenéjét egy az egyben végig lehet hallgatni, de mondjuk a horror vonalából Nathan Whitehead A bűn éjszakájához vagy Michael Wandmacher a 13 Sinshez írt zenéje olyan trackhosszokkal bír, ami a teljes anyagnak jóval több mint a felét ingyen elérhetővé teszi, és egy önjelölt recenzor vagy elvakult atmoszférarajongó számára sokszor ennyi is bőven elegendő ahhoz, hogy a kellő hatást elérje. Ezek összessége pedig nem elhanyagolható erejű piaci résztvevővé teszi a digitális megjelenéseket, és úgy érzem, a pár éve még savanyú hozzáállás apránként megváltozott, s ha más nem is igazolja ezt a nézetemet, az mindenképpen, hogy 2014 lett az első év, amikor magam is vásároltam digitális kiadást. (Kiegészítő megjegyzés: az mp3-aknál általánosan használt tömörítési ráta, a 320 kbit/sec ellen fanyalgók számára létezik néhány, minőségvesztés nélküli formátumot felajánló cég, de az egyik legnagyobb áruház alig háromszáz filmzenével rendelkezik, tehát csak egészen ritka esetben lehet egy-két dollár különbséggel valóban tömörítetlen audiofájlokat vásárolni.)

A formátumok harcában viszont egy, a szívemnek igazán kedves jelenség is egyre látványosabban terjeszkedik, ez pedig a bakelitlemez visszatérése, amelyek pontosan annak a minőségbeli romlásnak az ellenpontjai, amit az előző bekezdésben fejtegettem. Manapság hagyományos lemezjátszója kétféle embernek van otthon: az egyik örökölte a szülőktől, és valószínűleg egy hímzett terítővel van eltakarva, rajta vázával, a másik pedig a tökéletes hangzásért megszállottan rajongó zenebarát, aki az esetek zömében csöves erősítővel és házilag, profi alapanyagokból épített hangfallal felszerelkezve áll neki minden egyes fekete lemeznek. A magam részéről egyelőre még csak elvi szinten fogalmazódott meg az erre vonatkozó igény, de a (főleg régebbi, esetenként fillérekért beszerezhető) anyagok beszerzése már régen elkezdődött. Mostanra négy igen komoly szereplője van ennek az előállítási formának, és többnyire igazán kultikus kiadványokról beszélhetünk. A Death Waltz Recording olyan tételekkel robbant be a piacra két évvel ezelőtt, mint a Zombi, az Engedj be! vagy a Donnie Darko score-ja, és a főleg horrorban utazó gárda tavaly például John Carpenter A sötétség fejedelméhez írt zenéjét jelentette meg elképesztően igényes dizájnnal (2015-ben jönnek a Twin Peaks-zenék). A Music on Vinyl a legújabb Godzilla, A majmok bolygója: Forradalom vagy a Trónok harca negyedik évadjának aláfestésével rukkolt elő, személyes kedvencem pedig a Mondo kiadó, akiknek 750 példányszámban megjelentetett, klasszikus Omen-zenéje pillanatok alatt elfogyott, de nekik köszönhető a Halloween, a Jurassic Park vagy a Coraline és a titkos ajtó score-ja is ebben a formátumban. Szemmel látható, hogy óvatos példányszámokkal dolgoznak, de a rengeteg out-of-print lemez azt mutatja, hogy az érdeklődés elég nagy, és kíváncsian várom, ez a tendencia mit mutat majd 2015-ben.

Ami az év tartalmi részét illeti, 2014-ben is akadt néhány olyan zeneszerző, akinek munkásságát figyelmen kívül hagytam. Az okok többfélék: bizonyos művészeknél vagy saját stílusuk mondatta azt velem, hogy ha úgysem érhet meglepetés, akkor egyelőre mellőzöm őket (például A.R. Rahman, Rachel Portman, Bear McCreary), vagy a vállalások alaptémája hagyott hidegen (John Ottman legújabb X-Men-munkája, Howard Shore A hobbit vagy James Newton Howard Az éhezők viadala aktuális részéhez írt zenéi). A túlzottan megosztó albumok kapcsán egy-két kivételtől eltekintve nem vállalkoztam állásfoglalásra, főleg, ha az alapul szolgáló film megtekintése még várat magára, így a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és a Holtodiglan zenéi is kimaradtak. Ezenkívül szinte alapvető, hogy azokat az embereket, akiknek utóbbi évekbeli teljesítménye csalódást keltett vagy netán rendkívül felidegesített, azokat teljes mértékben kerültem. Nem meglepő módon a Remote Control sablonszerkezetéből építkezőkre gondolok, mint például Ramin Djawadi vagy Steve Jablonsky, és a magam részéről Brian Tyler (elismerten képzettebb felfogású, de attól még számomra gyakorta hasonlóképp zenei élményektől mentes) munkáit sem próbáltam meg végighallgatni. A felsorolt művészek és műveik kapcsán nem éreztem magam a megfelelő célközönség tagjának, de ez nyilván nem minden esetben jelenti azt, hogy a kihagyott darab nem figyelemreméltó. Viszont ahogy az a későbbi részletezésben látható, a tévésorozatok és játékzenék frontján kiváló művekkel találkoztam, és ezek pillanatok alatt feledtették velem az erőltetett és faék egyszerűségű megoldásoktól hemzsegő filmes megrendeléseket.

Nem sűrűn lehetett hallani zeneszerzőcserékről vagy botrányokról az év során, ami mindenképpen pozitív. Egy jelentősebb furcsaságra figyeltem csupán fel, ez Ridley Scott Exodus: Istenek és királyok című filmjének zenéje, ahol ugyanaz történt a hivatalosan jegyzett Alberto Iglesiasszal, mint pár évvel ezelőtt Marc Streitenfeld Prometheusa során, nevezetesen Harry Gregson-Williams beugrása pár tétel erejéig. Ahogy akkor sem derült ki, mi volt a pontos oka a kiegészítésnek (azt leszámítva, hogy a leginkább karakteres zenei momentumok e pótlásnak köszönhetőek), most is homály fedi egyelőre a történetet, és igazán az meglepő, hogy Iglesias score-ja esetében Gregson-Williams mellett Federico Jusid is jó néhány tétel erejéig részt vett a munkálatokban. Tekintve, hogy az adatlapokon mindössze egyetlen név szerepel komponistának megjelölve, a rosszindulatú énem azonnal a kedvező spanyol adózási törvényeket hánytorgatja fel, ami magyarázat lehet arra is, hogy az egyébként kiváló zeneszerzők hogyan kerülhetnek indokolatlan műfaji váltással olyan hollywoodi produkciókba, ahonnan aztán egy, a tehetségüket érezhetően visszafojtott, sablonos és középszerű zenével jönnek ki. Kiváló példa erre Javier Navarrete és A titánok haragja vagy 2014-ből Fernando Velázquez és a Herkules, valamint az is furcsa, hogy Ron Howard 2015-ben bemutatásra kerülő A tenger szívében című filmjéhez nem James Horner vagy az utóbb párszor közreműködő Hans Zimmer írja az aláfestést, de még csak nem is utóbbi valamelyik tanítványa, hanem Roque Banos – és természetesen nem Banos tehetsége miatt, csupán a kis konspirációs teóriám szempontjából érdekes.

2014 számomra tehát izgalmas és tartalmas évként marad majd meg, ahol minden hónapra jutott valami figyelemreméltó. Épp ezért havi bontásban haladok végig az esztendőn, kiemelve a számomra legjobb újdonságokat és a legértékesebb régi kincseket. Az igazán rossz művekkel most nem szeretnék foglalkozni (pedig volt nem kevés), így is épp elég remek dolog történt. (A megjelenések pontos dátumát a Soundtrack.net információi alapján gyűjtöttem össze, de azért előfordulhatnak az írásom koncepcióját jelentősen nem befolyásoló eltérések. A március kimaradása pedig nem szerkesztői hiba.)
 

Január:


James Newton Howard: Összeomlás (1993, Intrada)
Már rég Howard volt a kedvenc zeneszerzőm, amikor még mindig nem értettem igazán az Összeomláshoz írt zenéjét, aztán az ősz hajszálaim megjelenésével párhuzamosan lett számomra egyre izgalmasabb és érdekesebb zenei anyag, melyet végül az Intrada révén végre feltehettem a polcomra. Rendkívül feszült hangulatú darab, egy kirobbanni készülő vulkán minimalista felfogású zenei ábrázolása, a komponista egyik legkevésbé konvencionális, amúgy rendkívül idegőrlő munkája.
Vince DiCola: Transformers (1986, Intrada)
Míg a Michael Bay nevével fémjelzett robotos széria zenéjéről nagyon nehezen tudnék összegyűjteni pozitívumokat, addig a rajzfilmhez készült aláfestés a tomboló nyolcvanas évek minden csodálatos zenei eszközét felvonultatja; analóg szintetizátor, rhodes és elektromos gitár megunhatatlan egyvelegében DiCola legalább olyan erős zenei anyagot hozott össze, mint az általam hasonlóképp körülrajongott aláfestésű Rocky IV. alkalmával. Lendületes, pozitív energiabomba, bár egy lehelettel nagyobb mértékű heroikus megoldással, mint a bokszolós kalandnál, ám így is nagy favorit.
 

Február:


John Debney: Az óriásgyíkok támadása (1999, BSX Records)
Ami a hentesnél a párizsi, a pékségben pedig a puncskocka, az John Debneynél Az óriásgyíkok támadása low budget jellegű, mégis abszolút hangulatos akcióhorrorja, amely ízlésesen ékelődik a Bigyó felügyelő és az Elmo nagy kalandja aláfestése közé. Óriási szerencse, hogy Debney már számtalanszor bizonyított, így figyelmen kívül lehet hagyni, mennyire röhejes projekteken keresztül vált az egyik legbiztosabb kezű komponistává. A nagyobb léptékű horrorprojektjei mellett akad még egy-két kiadatlan darab, ez pedig talán egy fokkal erősebb új belépő a piacra, mint a Tudom, mit tettél tavaly nyáron még inkább szintetikus hangzású, de hasonlóan feszes score-ja. Egy titkolt album, melynek számos pillanatában szégyelljük bevallani, hogy valójában tetszik.


 

Április:


Jerry Goldsmith: Psycho 2. (1983, Intrada)
Egyszer pár évvel ezelőtt rászántam magam, hogy a Varése Sarabande ritkaságára egy komolyabb licitet tegyek az eBayen, mert a Mester legerősebb időszakából származik ez a Bernard Herrmann-i örökséget tökéletesen továbbgondoló mű, de végül nem én lettem a legtöbbet kínáló versenyző. Ahogy azonban telnek az évek, a legnagyobb vágyaim úgy teljesülnek be szép sorjában, és titkon bíztam benne, hogy csak idő kérdése, melyik cég rukkol elő a Psycho 2. aláfestésével. Nagyon kevés ember tudott szerintem zeneileg igazán mély és kibogozhatatlan feszültséget teremteni, Goldsmith viszont egyértelműen köztük van, és többek között ezzel a művével, mely egy alappilléreként is tekinthető a későbbi slágerének, az Elemi ösztön zenéjének.

Bruce Broughton: Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa (1985, Intrada)
A filmzenék iránti maximális elkötelezettségre a legjobb példa ez a duplalemezes Intrada-kiadvány, hiszen az első kiadás évekig vezette a használt CD piaci árlistát, ennek ellenére mindenféle határszám megjelölése nélkül egyszer csak újra elérhetővé vált ez a remek kalandzene. Sem a műfaj, sem Broughton rajongóinak nem kell bemutatni, a komponista egyik legjelentősebb munkájáról van szó. A páratlan hangszerelés, a ragyogó témák és a könnyen magával ragadó tételek közben számtalanszor elfog az a zavarba ejtő érzés, hogy mintha a világ legegyszerűbb dolga lett volna ezeket megkomponálni. Iszonyatosan hiányzik a mai kor zenei felfogásából az ehhez hasonló.


 

Május:


Joel McNeely: Hogyan rohanj a veszTEDbe (Back Lot Music)
A Ted számtalan kapufája és egynéhány öngólja után az egyébként általam kedvelt Seth MacFarlane ezen westernfilmjétől sem vártam sokat, annyit azonban bizonyosan, hogy az előző mozifilmjéhez hasonlóan most is briliáns score-ral találkozzak. Ezúttal nem Walter Murphy állította össze a partitúrát, hanem az Amerikai fater epizódjain (MacFarlane másik sorozatán) edződő, egyébként a tehetségéhez mérten Hollywoodban talán túlságosan háttérben ragadt Joel McNeely, és a várakozásom nem volt hiábavaló. Egy, a westernzenék minden klasszikus stílusjegyét felvonultató, könnyed kikapcsolódás lett ez a darab, amely ráadásul azt a nem elhanyagolható erényt is magában hordozza, hogy témáiban nem lehet azonnal felfedezni a klasszikusokat. 

Tyler Bates: The Sacrament (Milan Records)
Botrányoktól és botrányosan élvezhetetlen score-októl hemzseg Tyler Bates eddigi karrierje, majd jön egy szektás horrorfilm, és bár az égvilágon semmi nem indokolja, miért hallgassak bele, a vége az lesz, hogy bekerül a lemez a bevásárlókosárba. A film semmi mást nem csinál, csak kiaknázza a jonestowni tömeges öngyilkosság tragédiáját egy áldokumentarista kézikamerás low budget átiratban, és az is furcsa, hogy Ti West rendező több közös munka után nem Jeff Grace zeneszerzővel dolgozott együtt. A The Sacrament score-ja kicsit olyan, mintha Bates most írta volna meg a saját Halloween-feldolgozását, mert azon hallgathatatlan produkcióhoz képest ez a munkája úgy hangzik, mint egy ütős, jelenkori John Carpenter-zene. Az iszonyatos háttértörténet boncolgatása iszonyatos zenei atmoszférával párosul, és cseppet sem szórakoztató hallgatnivaló, de számomra vitathatatlanul az év horrorzenéje. Nem mellékesen az album sokkal összeszedettebb, mint a film alatt hallott borzalmak, még úgy is, hogy több jelenet szövege felcsendül a hallgatáskor, de ez a hangjáték-jelleg kivételesen csak erősíti az élményt.


 

Június:


John Powell: Így neveld a sárkányodat 2. (Relativity Music Group)
A komolytalannak tűnő, valójában azonban vérprofin kivitelezett játékosság mellett klasszikus érvényű nagyzenekari, nagykórusos műben összegződik az az elképesztő muzikális tudás, ami John Powellt az animációs filmekhez írt zenéiben (is) jellemzi. Az első részt hasonló érdemei ellenére kevesebbet vettem elő, de ez a folytatás az első hangjegyétől az utolsóig egy mestermunka, a műfaj és tágabb értelemben az egyetemes filmzene egyik koronája. 

Howard Mostrom: Planetary Annihilation (játékzene, Uber Entertainment)
Teljes egészében nagyzenekari kompozíció erőteljes kórusos jelenléttel, ami ugyan nem szokatlan a videojátékok műfajában, ám Mostrom kompozíciója nagyságrendekkel izgalmasabb és élménydúsabb számtalan hollywoodi blockbuster izzadságszagú aláfestésénél, ráadásul a felvételek a legendás Bastyr kápolnában készültek, ami a természetes akusztikának is kedvezett. Talán az év legjobb zenéje. Bónusz: a zeneszerző weboldalán a teljes mű meghallgatható. Nagyon érdemes.
Marc Shaiman: Addams Family – A galád család (1991, La-La Land)
Amikor még nem csupán a romantikus vígjátékok és a musicalek bűvkörében dolgozott, Shaiman igencsak borongós kompozíciókra is képes volt. Persze ez a fekete komédia kellő teret engedett számára komolytalan énje tombolásának is, e hangulati keveredés pedig egy remek hallgatnivalóban összegződik.
 

Július:


Ira Newborn: Csupasz pisztoly-trilógia (1988 / 1991 / 1994, La-la Land)
Az első két Csupasz pisztoly-film örökre elkötelezett rajongójaként ez a kiadvány kötelező vétel volt számomra. A komolytalan jelenetekhez az Elmer Bernstein-iskola által kőbe vésett szabályt követő, határozott nagyzenekari aláfestés mellett könnyed big band és jazztételek jellemzik a teljes albumot, és minden pillanatában pontosan fel tudom idézni az aktuális filmbéli jelenetet. Egyetlen pillanatig sem volt kérdés a megvásárlása.

Marco Beltrami: Snowpiercer – Túlélők viadala (Varése Sarabande)
Ezzel a 2013-as dél-koreai sci-fivel meg kellett várni az egy évvel későbbi amerikai bemutatót, hogy a szerző zenéje hivatalos kiadást is megérjen. Nem volt hiábavaló: jéghideg, könyörtelen, Beltrami zsenialitását kiválóan tükröző muzsika, amely a kis költségvetésre emlékeztető visszafogottabb zenekari jelenlét ellenére is az utóbbi éveinek egyik legjobbja. Don Davis: A tao harcosai (1997, BSX Records)
Élet a Mátrix előtt: egy színtiszta nagyzenekari score rengeteg fúvóssal (nagyon hiányzik általánosságban a mai produkciókból) és rengeteg témával; egyáltalán nem véletlen, hogy a Jurassic Park harmadik részénél ő folytatta John Williams munkáit. Érthetetlen, miért nem kerül állandóan szóba ez a mű, amikor a kilencvenes évek nagyszabású kalandzenéiről beszélünk, pedig az, hogy a film bűnrossz, már rég nem kizáró ok. Davis valószínűleg együtt röhögi ki a jelenlegi szakma nagyját Trevor Jonesszal, Bruce Broughtonnal és Robert Folkkal. 
 

Augusztus:


Abel Korzeniowski: Londoni rémtörténetek (Varése Sarabande)
A nyári napsütés egy cseppet sem felhőtlen zenei szórakozást is magával hozott: az eddig főleg drámai vonalon brillírozó lengyel zeneszerző kiváló muzsikáját a Londoni rémtörténetek első évadjához. A falhoz vágó főtéma hallatán csak kapkodtam a fejem, egyébként pedig az egész szériára jellemző a morózus, de mégis elegáns megszólalás. Szívbemarkoló pillanatai mellett gyorsan tud hátborzongatóvá is válni, én pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy a szerző hol fogja tovább kamatoztatni a tehetségét. Engem ezzel az albummal egész biztosan megvett.Marco Beltrami: Az emlékek őre (Sony Classical)
Ha 2014 elején tippelnem kellett volna, a pár évvel ezelőtti Melquiades Estrada három temetése miatt valószínűleg Tommy Lee Jones új filmjéhez írt zenéjét emeltem volna ki a munkamániás komponista leginkább várt alkotásaként. Ezzel szemben míg A kelletlen útitárs zenéje úgy pörgött végig, hogy aztán szinte azonnal elfelejtettem mindent, amit addig hallottam, úgy Az emlékek őre érzékeny és összetett drámai score-ja olyan gyorsan került a polcra, amilyen gyorsan csak a posta ki bírta hozni.

 

Szeptember:


Cliff Martinez: A sebész (Milan Records)
Amikor először meghallottam azokat a csodálatos analóg hangokat, akkorát dobbant a szívem, mint három ristretto után. Az nem kérdés – főleg a genti koncertje után –, hogy Martinez napjaink egyik legmagabiztosabb, legegyedibb stílusú zeneszerzője, aki száz albumnyi steel drum őrület után is ugyanolyan hallgatható, de A sebész első évadjának aláfestése a rengeteg antik hangminta tökéletes felhasználásával számomra 2014 egyik csúcspontja.

Dario Marianelli: Doboztrollok (Back Lot Music)
A Doboztrollok gyakorlatilag minden gyengémet magába foglalja: stop motion technikával forgatott bábmese tele első látásra nem kifejezetten rokonszenves szereplőkkel, ráadásul olyan lebilincselő, klasszikus érvényű nagyzenekari aláfestéssel, amelyet többszöri újrahallgatás után is képtelen vagyok megunni. Minden pillanatában azon gondolkodtam, hány fényévnyi távolságra van tőlem Brian Tyler és a Tini nindzsa teknőcök.

James Newton Howard: Szemet szemért (1996, La-La Land Records)
Azt gondoltam, hogy az egyik kedvenc zeneszerzőm kilencvenes években elkövetett műveit már mind ismerem, mire Dan Goldwasser filmzenei producer előkotor egy thrillerzenét 1996-ból, és gyakorlatilag a földbe döngöl vele. Minden, amit a műfajon belül Howard a nagyzenekarral el tudott akkoriban követni, egészen hihetetlen módon ebben az albumban összegződik. A szerzőre jellemző karakteres zongoratéma mellett kiválóan hangszerelt kompozíciók abból az időből, amikor még az egyes szólamokat nem csak dúdolgatás után próbálta kottára vetni valami névtelen hangszerelősegéd.


Basil Poledouris: Halálkanyar (1998, Intrada)
Az Intrada Special Collection sorozat legelső darabját, melyet éveken át horribilis összegért lehetett csak másodkézből beszerezni, a kiadó fejesei újra megjelentették, még egy tőrt döfve a használt CD piac indokolatlanul túlárazott trófeái tulajdonosainak szívébe. Ez a forradalom azóta tart, hogy Douglass Fake, az Intrada vezére – az üzérek elhatalmasodott nyerészkedési magatartását megunva – egész egyszerűen megszüntette a limitált példányszámot a megjelenéseknél, így adva lehetőséget a valódi rajongók számára az egyes régi vágyaik eléréséhez. A Halálkanyar zenéje kapcsán pedig az oldalunkon hivatalosan is megjelent állásfoglalásom mellett szinte ugyanazt tudom mondani, mint jelen összefoglalómban az előző albumnál. 


 

Október:


Bill Conti: Ima egy haldoklóért (1987, Quartet Records)
Conti nálam azon kevés zeneszerzők közé tartozik, akiknek elfeledett munkáit minden körülmények között partner vagyok újra felfedezni (és mondani is alig merem, hogy az Intrada által év elején kiadott Rögbi bunda zenéje amúgy a szerző egyik legrosszabbja). Szerencsére az elmúlt években több más kiadó révén is sikerült gyarapítanom a gyűjteményemet, 2014-ben például ezzel a kelta motívumokkal tűzdelt varázslatos, egyszerre feszült és drámai zenével, az pedig a sors fintora, hogy egyébként a John Scott által írt, a filmkészítők által visszautasított első változat is kiváló darab. 

November:


Alexandre Desplat: Kódjátszma (Sony Classical)
Elvitathatatlan tény, hogy az utóbbi tíz év – mind szakmailag, mind elismerésében – leggyorsabban fejlődő zeneszerzője a francia származású Desplat, akit műveiben az első harmóniák hallatán azonnal felismerhetővé tesz elegáns stílusa és magas szinten képzett zenei intelligenciája. Idén a világ A Grand Budapest Hotelhez írt zenéje miatt zeng róla ódákat, azonban a Kódjátszma ide-oda tekergő, nyugtalan thrillerzenéje sokkal jobban passzol az ízlésemhez.

Hans Zimmer: Csillagok között (WaterTower Music)
2014 egyik legkellemetlenebb érzése fogott el akkor, amikor a Csillagok között score-jának végére értem. Magamban már napokkal a végighallgatása előtt elkezdtem fogalmazni sztereotíp Zimmer-ellenes mondatokat, hiszen évek óta rászolgál arra, hogy ne kedveljem, és ezek tudatában roppant kínos volt szabadjára engednem azt a bivalyerős katarzist, amit ezzel a művével okozott. Az is meglep, hogy számtalan újrahallgatáson túl vagyok már, és egyre inkább meggyőződésem, hogy az 1995-ös A szabadság ösvényein óta ez lett Zimmer legszemélyesebb munkája. Gyakorlatilag alig ismertem fel benne azokat a rettenetes tényezőket, amelyek hosszú évek óta ellene fordítottak, cserébe viszont egy intelligensen monoton, elképesztően igéző hangulatú, varázslatos zene ez, minden előzetes ellenérzésemet legyőzte, és újra előcsalogatta azt az állapotot, amikor kíváncsian várom a következő, nem akcióközpontú művét. 


 

December:


Lorne Balfe: A Madagaszkár pingvinjei (Relativity Music Group)
2014-re is jutott egy bűnös élvezet, és ez a madagaszkári pingvinek őrült kalandjához kapcsolható. Ez idáig meg voltam győződve arról, hogy Lorne Balfe semmilyen produkciója nem fog soha lázba hozni, és bár nincsenek eltúlzott reményeim a jövőre nézve sem, ezt a zenéjét kedveltem. Jól követhető, egyszerű főtéma, megszórva a Remote Control animációs fűszerkeverékével – ami, valljuk be, eddig szinte minden Zimmer-tanítvány esetében fogyasztható végeredménnyé állt össze. Most épp Balfe a soros, de az ismert tendencia alapján egyszeri állomásról lehet szó, s ő is visszatér majd a szokott sótlan és instant megoldásokhoz. 

Ennio Morricone: Szahara (1983, Quartet Records)
Gyermekkorom egyik gyakran előkerülő VHS-gyöngyszeme volt Brooke Shields főszereplésével a Szahara, mely egy sivatagi autóversenyről szól valamikor a húszas évekből. A tulajdonképpen ismeretlen filmhez írt zene Morricone nyolcvanas évek első felében írt kalandzenéinek egyik kiváló darabja, a szerelmi téma pedig a teljes munkásságának egyik legromantikusabb szerzeménye. Egy korai Varése-kiadás néhány darabja horribilis árakon cserélt olykor gazdát különböző fórumokon és aukciós portálokon (gyűjtőszenvedélyem engem is beletaszított egy ilyen pofonba pár évvel ezelőtt), de a Quartet újrázása a teljes anyaggal mindenképpen hiánypótló kiadvány az olasz mester életművéből.
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató