Karácsonyi horrormese (2015)

A Christmas Horror Story
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Alex Khaskin
 • kiadás éve: 2015
 • kiadó: Lakeshore Records
 • játékidő: 78:53
Megosztás:
Míg a Legendary Pictures a Universallal összefogva a Krampusz révén mutatták meg számunkra 2015 telén azt, hogy a karácsony nemcsak meghitt, hanem vérfagyasztó is lehet, addig az Imagine Entertainment a Copperheart csapatával fogott össze ugyanezen célból, s hozták létre a Karácsonyi horrormesét. A film különböző történeteket mutat be, amelyeket három direktor hozott tető alá: Grant Harvey irányította a Changeling és a Krampus in the Woods felvételeit, Brett Sullivan rendezte a Teens in the Haunted Schoolt, Steven Hoban pedig a Santa vs the Zombie Elvest, valamint a rádiós DJ-t alakító William Shatner-es átkötő szösszeneteket. Bár az egyes részekbe a rendezők mindegyike belevihette saját stílusát, az egységességre való törekvésből Gavin Smith operatőr, valamint Alex Khaskin komponista vette ki leginkább a részét, de természetesen mindehhez tartozik egy kerettörténet is, az alkotók tehát nem csak független, önálló sztorikat vágnak hozzánk gyors egymásutánban.

c khaskin christmas horror story 02
Khaskin 1997 óta van jelen a szakmában, melyen belül döntően tévéfilmekhez és sorozatokhoz szállít kíséreteket. Az ő dallamai hallhatóak a Jean-Claude Van Damme főszereplésével készült Replikáns alatt, illetőleg olyan, hazánkban is futó szériákban, mint az Amazon – Az őserdő foglyai, a Zálogcsillagok vagy a Tetováló mesterek. Harvey számára nem volt újdonság a szerzővel történő kollaborálás, mivel korábban a farkasembereket középpontba állító Vérszomj: A kezdetnél már dolgozhattak együtt, Steve Hoban producerhez pedig nemcsak ez jelent kapcsot Khaskin számára, hanem a Farkasok és a Darknetre keresztelt hatrészes folyam is. "Az elképzelés az volt, hogy úgy maradjunk meg a karácsonnyal együtt járó tradícióknál, hogy azok közben idomuljanak a film műfajához" – mesélte a komponista, akitől a filmesek első körben egy radikálisabb stílusú, heavy metalos elemekkel tűzdelt, dubstep jellegű elektronikus score-t kértek, ő azonban a hagyományos megközelítést tartotta kézenfekvőbbnek, és sikerült is kitalpalnia, hogy művét az elvárásokkal ellentétben nagyzenekarra alapozhassa.

Khaskinnak nem volt egyszerű dolga, hiszen a másfél órás játékidőt több történet alkotja, s bár ezek végül egy korrekt csattanóval fűződnek össze, szem előtt kellett tartania, hogy hol az előző karácsonykor történt gyilkosságot felderíteni igyekvő diákokat kísérje, hol a zombivá vált manó segédjeit aprító vagy éppen a Krampusszal összecsapó Mikulás igényelt dallamokat, hol pedig az erdőben elcsatangolt gyermek esetét volt szükséges megzenésítenie. Mindezt egy igen erős nyitánnyal, az "Opening Theme - It's Christmas Eve"-vel vezeti fel, amely hasonlóan hátborzongató átirata a "Carol of the Bells"-nek, mint Douglas Pipes "Krampus Karol of the Bells"-e a Krampuszból. "A közismert ukrán népdalból eredő karácsonyi énekből egy kőkemény, vészjóslóvá váló nagyzenekari átiratot készítettünk" – kommentálta Khaskin, aki a "Santa's Theme", a "Santa's Workshop", a "The Zombie Elf Battle Royale", az "Eda Has Been a Bad Girl", a "Santa versus the Krampus", a "Santa's Theme Part 2", valamint a "Closing Theme" esetében tartott még igényt a kórusra. A nyitányhoz hasonló dinamikával, felépítéssel azonban csak ritkán találkozni, ami rendkívül sajnálatos, mivel a korrekt felvezetéstől, valamint néhány jól eltalált tételtől (az imént felsoroltakon túl az "Act Like a Normal Family"-t, a "Meet the Krampus"-t, a "Dark Hope"-ot, valamint a "Krampus Descends"-t emelném ki) eltekintve egy teljesen átlagos horrormuzsikával van dolgunk. Vannak ugyan visszatérő dallamok és megfigyelhető egyfajta koncepció, ám sok az üresjárat, amit döntően a feszültséget kelteni szándékozó elnyújtott vonósjátékok és effektek tesznek ki – manapság Steve Jablonsky horrorjainál hallani ilyeneket. Bár ezeket Khaskin időnként sejtelmes, a szeretet ünnepére utaló csilingelésekkel színesíti (mint például a "You-Reindeer-F**king-Snow-Whore", illetve a "Santa Bleeds" esetében), mindez kevés ahhoz, hogy ezen részek ne tűnjenek sablonosnak, kidolgozatlannak.

c khaskin christmas horror story 01
Bárhogyan is vélekedjek, tény, hogy a Karácsonyi horrormese forgatókönyve inkább a rémisztgetéseket helyezi előtérbe, így Alex Khaskin nem alkalmazhatott virtuóz megoldásokat, ám az album igen felemás teljesítményt mutat, a karakteresebb trackek ráadásul arra engednek következtetni, hogy a megúszósabb részek is sikerülhettek volna emlékezetesebbre, összeszedettebbre. Jelen esetben kifejezetten jót tesz a muzsikának az, hogy a Lakeshore Records kizárólag digitális változatban tette elérhetővé, így ugyanis nem szükséges megvásárolni a teljes korongot, hanem saját ízlésünk szerint állíthatunk össze egy ütősebb anyagot. Utóbbihoz mindenképpen ajánlatos beválasztani az "Opening Theme - It's Christmas Eve"-et, a "Santa versus the Krampus"-t és a "Closing Theme"-et, ezek ugyanis első hallásra kedvenccé tudnak válni.

 
Kulics László
2016. 01. 02. 

Tracklista:
 1. Opening Theme - It's Christmas Eve (2:45)
 2. Santa's Theme (1:28)
 3. Walkthrough 9696 (1:25)
 4. Sneaking Into St. Joseph Academy (1:25)
 5. Act Like a Normal Family (1:16)
 6. Santa's Workshop (1:11)
 7. A Child Is Taken (1:05)
 8. Lost and Found (3:01)
 9. The Murder Room (3:52)
 10. Bloody Mary (2:29)
 11. Easy Prey (3:56)
 12. The Eyes of a Troll (2:02)
 13. You-Reindeer-F**king-Snow-Whore (5:46)
 14. The Changeling (7:08)
 15. Little Christmas Devils (1:56)
 16. I'm Not Like the Other Girls (3:18)
 17. Meet the Krampus (2:10)
 18. Seducing Ben (6:41)
 19. The Zombie Elf Battle Royale (1:42)
 20. The Virgin Grace (2:50)
 21. Dark Hope (0:51)
 22. Christmas Crucification (3:48)
 23. Krampus Descends (2:35)
 24. Eda Has Been a Bad Girl (1:22)
 25. Santa Bleeds (2:57)
 26. Santa versus the Krampus (2:00)
 27. Merry Christmas Bailey Downs (1:15)
 28. Santa's Theme Part 2 (1:00)
 29. Closing Theme (2:10)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató