Flash – A Villám – 1. évad (2015)

The Flash – Season 1
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Blake Neely
 • vezényel: Blake Neely
 • kiadás éve: 2015
 • kiadó: WaterTower Music
 • játékidő: 78:01
Megosztás:
The Flash (avagy magyar keresztségben a Villám) a DC-képregények egyik emblematikus alakja Superman és Batman mellett, aki fiatalos lendületével számos könnyedebb pillanatot okozott a lényegesen komorabb nagyok mellett. A villámgyors szuperhős még 1940 januárjában bukkant fel a Detective Comics hasábjain, aki Gardner Fox és Harry Lampert fejéből pattant ki. "Nagy testvéreivel" ellentétben azonban a karakter civil kiléte nem egy személyt takart. Az eredeti Flash Jay Garrick névre hallgatott, őt követte később Barry Allen, Wally West, valamint Bart Allen, Barry unokája. Közülük a legnépszerűbb Barry és Wally karaktere volt az olvasók körében, és a rajongók elsősorban őket azonosítják a többek között Skarlát Gyorshajtó névre is keresztelt szuperhőssel. A figura ráadásul nem maradt hatástalan a popkultúrára sem: inkarnációi felbukkantak a rivális Marvel-képregényekben is, és Steven Spielberg klasszikusában, a Kapj el, ha tudsz!-ban a Leonardo DiCaprio alakította Frank J. Abignale első találkozásukkor úgy rázza le a Tom Hanks alakította FBI-ügynököt, hogy Barry Allenként mutatkozik be. A karakter leghíresebb nagykövete azonban mindenképpen az Agymenők című sitcom morózus csodabogara, Sheldon Cooper, aki rendre Flashnek öltözik halloweenkor, vagy az ő emblémájával ellátott pólót visel. (A dolog további pikantériája, hogy mind a karakterért rajongó Sheldont, mind a jelen írás tárgyát képező sorozat főhősét a magyar változatban ugyanaz a Szabó Máté szólaltatja meg.)

A figura mégis elsősorban animált formában köszönt vissza a leggyakrabban, többnyire a Batman animációs sorozatért is felelős Bruce Timm Az Igazság Ligája sorozatában, de a lényegesen brutálisabb egész estés DC-rajzfilmeknek is állandó visszatérő szereplője volt, az egyik legjobbnak tartott A Villám-paradoxonnak pedig egyenesen ő volt a főszereplője. Az élő szereplős verziók azonban valamiért kevésbé voltak népszerűek, ugyanis eddig mindössze egy egyetlen évadot megélt sorozatot tudhatott magáénak a figura még 1990-ből. Épp ezért is előzte meg hatalmas várakozás, amikor első körben bejelentették, hogy A zöld íjász második évadában felbukkan a figura (igaz, még civilben), a Glee – Sztárok leszünkből ismert Grant Gustin megformálásában. Nem sokra rá pedig jött a hír, hogy a figura különálló sorozatot kap, gyakori átjárással az anyaszériába, és a saját sorozata végül a gyártó CW csatorna egyik legnépszerűbbje lett, Gustin pedig még egy Saturn-díjat is bezsebelt a szerepe megformálásáért.


A folyam ugyan magán viseli a hasonló, heti rendszerességgel futó fantasztikus szériák gyermekbetegségeit, mint a sokszor olcsó látványvilág, vagy a töltelék epizódok, ami egy 23 részből álló évadnál óhatatlanul fennáll, ezt azonban A zöld íjászért felelős Greg Berlantiék – azzal ellentétben – képesek az előnyükre fordítani. Az elhagyhatatlan átívelő szál az első perctől kezdve izgalmas, és miután az évad szép fokozatosan kilép a heti esetek gyűrűjéből, ez csak fokozódik, hála a Dr. Harrison Wells körüli rejtélynek és az őt alakító Tom Cavanagh pazar játékának. Emellett a széria fantasztikus mivolta ellenére nemcsak lényegesen könnyedebb és viccesebb, mint A zöld íjász már túlzott komolykodása, hanem emberközelibb pillanatokat is eredményez kiváló színészeinek és jól megírt karaktereinek hála. Emellett folyamatosan kedvez a rajongóknak az olyan apró gesztusokkal, mint például az eredeti Flash-sorozat színészeinek a szerepeltetése: az egykori vörös kezeslábasba bújó John Wesley-Shipp itt a főhős apját alakítja, míg az elsősorban Luke Skywalkerként elhíresült Mark Hamill a Trükkmester szerepében tért vissza popkulturális tréfák tömkelegét elpuffogtatva.

A sorozat sikerében nem kis szerepe van Blake Neely aláfestésének, akinek a munkája csak még jobban kiemeli a zöld íjász és Flash habitusa, valamint a két széria közti különbözőséget. Míg előbbi leginkább Christopher Nolan Sötét Lovag-trilógiájának komor morális kérdéseit próbálja átültetni a képernyőre, addig utóbbi Sam Raimi Pókember-filmjeihez áll közelebb, és ezáltal Neely munkájáról is Danny Elfman könnyedén hősies dallamai juthatnak elsősorban a filmzenerajongók eszébe. Ami nem teljesen véletlen, hiszen az 1990-ben futó sorozat főcíméért éppenséggel Elfman volt a felelős, míg a széria zenéjéért Shirley Walker, és ez a leosztás két évvel később megismétlődött a Batman animációs sorozat esetében is. Neely egy interjúban elárulta, hogy ezekre mindig is egyfajta szuperhős-operaként tekintett, és míg A zöld íjász esetében (melynek muzsikáját szintén ő jegyzi) barátja, Hans Zimmer Sötét Lovag-zenéi, valamint a Daft Punk, a Crystal Method és – furcsa mód – Richard Wagner munkái inspirálták, addig a Flash esetében Danny Elfman megkerülhetetlenségén túl James Horner és Johann Sebastian Bach hatott rá.


Neely lehetőségei A zöld íjász első évadjához képest érezhetően kitágultak, új stúdió, több zenész és egy kisebb kórus is a rendelkezésére állt. A szerző elmondása szerint azonban így sem volt könnyű helyzetben megfelelni akkora örökségnek és rivaldafénynek, mint amekkora a szériát a kezdetektől fogva övezte, ráadásul ezúttal is rengeteg motívummal kellett gazdálkodnia, ugyanakkor teljesen más megközelítésre volt szükség – a főhőshöz például rögtön három zenei megközelítést illesztett. Ott volt a tudós Barry Allen, akinek a dallamaival már találkoztunk A zöld íjász második évadjában a "The Scientist" című trackben, és már ez előrevetítette a sorozat lágyabb zenei megközelítését. A vonósok és a zongora játékos dallamai tökéletesen kifejezik Barry jóravaló, mégis esetlen mivoltát. Emellett éppúgy le kellett képeznie Barry árvává válását és ebből fakadó tragédiáját, mint a szuperhőst, akivé vált. Utóbbinak nemcsak a karakter hősi mivoltát, hanem elképesztő sebességét is tükröznie kellett, de ezt már rögtön a nyitó "The Fastest Man Alive/Always Late" sikeresen eléri, amelybe a "The Scientist" könnyed dallamai vegyülnek. Mint minden főtéma, ez is végigvonul az albumon, például az olyan nagyszerű trackekben is jelen van, mint az "I Have to Try", a "Supersonic" vagy a "Things You Can’t Outran", melyben a női vokál jeleníti meg a hős veszteségét. Ezzel a trackkel kapcsolatban azonban támadt egy nagyobb hiányérzetem, ugyanis lényegesen rövidebb, mint ami a pilot epizódban volt hallható, amelyben Flash magasztos témája csodálatosan ötvöződik az Íjász bánatos motívumával.

Az album másik alappillére a főhős nemeziséhez, Reverse-Flashhez köthető. Neely egyszerre kívánta benne érzékeltetni a karakter fékevesztett gyorsaságát és titokzatosságát, de a zenei megfejtést kezdetben sehogy sem találta, mígnem egy helikopter propellerjének hangjában lelt rá a megoldásra, amelynek a pulzálása tökéletesen egészíti ki a vonósok játékát és az elektronikus szekciót. A motívum olyan trackekben bukkan fel, mint a "Dr. Wells Has Secrets", a "Catch Me If You Can" vagy a drámai "Dead to Me". Mindemellett a lágy dallamok is abszolút működőképesek, sőt, hovatovább meghatóak, mint például az "Eddie and Iris", a lágy zongorafutamokkal tarkított "Impossible Thing", vagy az évad leginkább könnycsatornákat megindító jelenete alá íródott "Second Chance".


Az album ezeken felül is roskadozik a különböző témáktól. Kis részük az epizodikusságból adódóan elég kezdetleges, de akadnak köztük rendkívül maradandóak is. Ezek közé tartozik a "Metahumans" elnevezésű track, amely inkább címében utal csak a heti eseteket kitöltő, szuperképességű gonosztevőkre, akikre a hősök vadásznak, és a különös torzításokkal és effektekkel tarkított tétel inkább a Weather Wizard nevű gonosz motívumát rejti magában, amelyet erőteljesen ütköztet a szerző Flash témájával a "Reveal to Iris/Back in Time"-ban. Neely egyébként igen kiváló érzékkel vegyíti egy trackben is akár a legkülönbözőbb témákat, elég csak meghallgatni a "Called Some Friends for Help"-et, amelyben Flash és Reverse Flash motívumai mellett az Íjász és a "Martin Stein and Firestorm"-ban megismert Firestorm-témát kombinálja. Külön említést érdemel még a "Tricksters", amelyben a komponista Shirley Walker csilingelő Trükkmester-motívumát idézi meg lényegesen baljósabban, ezzel is tisztelegve a néhai zeneszerző előtt. Az album csúcspontja azonban kétségtelenül a zárótétel ("Closing the Wormhole"), amelyben a főhős és nemezise témáit is a csúcsra járatja, és abban a szűk öt percben olyan érzelmi hullámvasutat zúdít a hallgatóra, mint amilyennel az évadfinálé szolgált.

Az album a WaterTower Music gondozásában jelent meg, de ezzel egy időben a La-La Land Records is piacra dobott egy kétlemezes, háromezer darabos limitált kiadást, amelyen az olyan bónusz trackek mellett, mint Reverse-Flash különálló témája ("The Man in the Yellow Suit"), jórészt az Íjásszal közös crossover epizódok idevágó trackjei találhatók, míg A zöld íjász harmadik évadjának hasonló zenei anyaga a hozzá kapcsolódó tételekkel egészül ki. Ezt a korábban már eme közös kalandokhoz kiadott The Flash vs. Arrow album fényében inkább felesleges pénzlehúzásnak tekintem, plusz az említett albumon mind a két epizód zenei anyaga megtalálható, ami által egységesebb képet is fest zeneileg Neely munkája, ahogy e 78 perc is bőven elegendő, hogy tisztában legyünk a sorozat zeneiségével és a szerző koncepciójával.


Az albumnak vannak kisebb hiányosságai, de ezt is inkább csak a sorozat elkötelezett rajongójaként írom, aki nemegyszer nézett újra egy-egy jelenetet vagy epizódot pusztán az alatta hallható zene kedvéért, ami a sorozatok esetében igencsak szokatlan tőlem, és eddig jobbára csak a Ki vagy, Doki? vagy a Tudorok zenéje gyakorolt rám ilyen hatást. Ugyanakkor Blake Neely a még mindig behatárolható, szűkös anyagi lehetőségek ellenére is hatalmas fityiszt mutatott munkájával a nagy hollywoodi szuperhősfilmeknek, pontosabban azok zeneszerzőinek, akik sokszor lényegesen nagyobb pénzből képtelenek bármi igazán maradandót vagy kicsit is változatosat alkotni, ami neki jelen esetben hétről hétre sikerült.

 
Pavlics Tamás
2016. 03. 26. 

Tracklista:
 1. The Fastest Man Alive / Always Late (3:05)
 2. Best Friends Since Childhood (2:37)
 3. Metahumans (2:35)
 4. Dr. Wells Has Secrets (2:20)
 5. I Have to Try (4:56)
 6. Proud of You (2:23)
 7. A Lot Happened That Night (2:28)
 8. Mad Skills (1:18)
 9. Eddie and Iris (1:21)
 10. Birth of The Flash (3:06)
 11. Things You Can’t Outrun (2:25)
 12. Captain Cold (1:41)
 13. We Were All Struck by That Lightning (1:15)
 14. Going Rogue (2:03)
 15. No Time (2:23)
 16. Grodd Lives (1:36)
 17. Impossible Thing (3:05)
 18. Supersonic (2:03)
 19. Catch Me If You Can (2:33)
 20. Martin Stein and Firestorm (3:22)
 21. Fate of My Dad (2:08)
 22. The Nuclear Man (3:16)
 23. Dead to Me (3:20)
 24. Reveal to Iris / Running Back in Time (3:13)
 25. He’s a Hero (2:35)
 26. Tricksters (2:52)
 27. Called Some Friends for Help (4:15)
 28. Second Chance (3:04)
 29. Closing the Wormhole (4:43)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató