Christophe Beck

  • születési név: Jean-Christophe Beck
  • feltűnik még: Chris Beck
  • született: 1972. november 30. Montreal, Kanada
  • iskola: University of Southern California
Megosztás:

Christophe Beck

„Nagyban függ tőled, hogy amikor felkeresnek egy megbízással, művészként gondoljanak-e rád vagy sem. Mindig remélem, hogy az adott mozi alkotói nyitottak lesznek ötleteimre, és hallgatnak rám, a legtöbbször azonban a hollywoodi trend megpecsételi a végeredményt.”


Christophe Beck Hollywood középkorú komponistáinak egyik legérdekesebb fejlődésén ment keresztül: míg a kilencvenes évek során tévészériák szerzőjeként volt ismert, az ezredfordulót követően nyugodt szívvel tüntethette volna fel névjegykártyáján „a tucatvígjátékok muzsikusa” titulust, s bár már ezen időszak alatt is írt egy-két kiemelkedő darabot, a figyelem 2010-től kezdve irányult rá komolyabban. Röviden tehát azt is mondhatnánk, hogy az eddig a pályán töltött időszaka során ténylegesen fokról fokra tornázta fel magát a ranglétrán és mutatott meg tehetségéből egyre többet, mígnem 2013-ban a Jégvarázs igazi világsikert hozott számára. 

A kanadai származású művész ötévesen kezdett el zongorázni, első bandájának pedig a kissé groteszk Chris and the Cupcakes nevet adta. A zongoraleckék mellett a torontói Crescent Schoolban töltött középiskolás időszaka során dob- és szaxofonórákat vett, majd olyan intézményekben csiszolta tovább zenei tudását, mint a Yale, valamint a University of Southern California, ahol többek között Jerry Goldsmith is tanította. Iskolaéveivel párhuzamosan Mike Post asszisztenseként dolgozott, idővel pedig számos Post által jegyzett szériához készíthetett kiegészítő tételeket. Önálló karrierje a tévés berkeken belül, a Fehér Agyar című kanadai sorozattal vette kezdetét, mely projektbe a USC zenei tanszékének vezetője ajánlásával jutott be. Ezt követően számtalan kisebb-nagyobb volumenű szériából, illetve tévéfilmből vette ki részét, amelyek közül olyanok jutottak el hazánkba, mint például a Rutger Hauer főszereplésével forgatott Végtelen világok, az Ügyvédek, az Angel, valamint a Trükkös halál tévésorozat-változata. Hírnevét, ismertségét azonban nem ezeknek, hanem a Buffy, a vámpírok rémének köszönheti, ahol három évadon keresztül volt jelen, munkájáért pedig két Primetime Emmy-jelölést is kapott, melyekből az egyiket díjra is válthatta. „Nem bánom, hogy ilyen intenzíven és hosszan kóstolhattam bele a tévés világba, de ma már nem csinálnám. Ott más léptékben kell gondolkodni, hiszen a sorozatok esetében rendkívül gyorsan el kell készülni a zenével, és hétről hétre sok feladatot szükséges megoldani. Ilyenkor legalább tízpercnyi zenét kell írni naponta, míg mozik esetében elég hármat” – nyilatkozta később.

Mozis pályafutásán a 2000-ben bemutatott Hajrá, csajok! című vígjáték lendített, amelyet olyan családi filmek, illetve könnyed produkciók követtek, mint a Tucatjával olcsóbb, a Garfield, a Szakítópróba, az Amerikai taxi, az Amerikai pite 3.: Az esküvő és még sorolhatnánk. „Mindig is jelentős szeletét alkották karrieremnek a vígjátékok, és ez szerintem a jövőben is így marad majd” – mesélte egy alkalommal Beck, akinek a kétezres évek első évtizede döntően ezen stílusú mozikról szólt. Egy-két projekt esetében azonban alkalma nyílott ennél többet is mutatni magából: ilyennek számított A testőr című akcióthriller, a megtörtént eseményeken alapuló dráma, a Több, mint sport, az Elektra, illetőleg a Koponyák második és harmadik része, melyekkel rövid időre ugyan, de kiléphetett a könnyed muzsikák alkotta skatulyából. Beck igazi szabadulóművész: a hosszú éveken át tartó tévés karrierből sikeresen nyergelt át a mozik világába, s bár ott először tucatvígjátékok komponistájaként emlegették, egy idő után ezt a bélyeget is elkezdte lerázni magáról. 2010-től kezdve már olyan produkciók stáblistáján találkozhattunk nevével, mint a Villámtolvaj: Percy Jackson és az olimposziak, a RED képregény-adaptáció, A holnap határa című Tom Cruise-sci-fi, valamint a Disney utóbbi idők egyik legnagyobb sikerét megélt Jégvarázsa. „Hihetetlenül nagy élmény volt számomra a Jégvarázzsal kapcsolatos munka, s ha karrierem során csak ez az egy ilyen jellegű megbízatásom marad, akkor is boldogan vonulok majd nyugdíjba” – nyilatkozta utóbbival kapcsolatban Beck, aki ezen munkájáért számos szakmai és kritikusi elismerésben részesült, az imént kiemelt projektek mellett pedig még a Másnaposok-trilógia révén növelhette tovább érdemeit.

„Fontos számomra, hogy kedves, tehetséges emberekkel dolgozhassak. Ez azonban nagyban függ attól, hogy egy box office filmről van-e szó vagy sem” – foglalta össze röviden Christophe Beck saját elvárásait és a hollywoodi valóságot. A komponista évekkel ezelőtt áttette székhelyét Kanadából Santa Monicába, ahol saját, a feng shui szabályainak megfelelően kialakított stúdiójában dolgozik. 
 

Kulics László
2014.09.21.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Bosszúállók zenéi
Moziszériák, tévésorozatok


Beszámolónk a Varése Sarabande 30. születésnapi rendezvényéről
Beszámolók

Sportfilmek zenéje - II. rész
Kollaborációk, életutak
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató