A rózsaszín párduc (2006)

The Pink Panther
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Christophe Beck
 • vezényel: Pete Anthony
 • kiadás éve: 2006
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 35:02
Megosztás:
A kínai-francia focidöntő végén, sok-sok néző szeme láttára hal meg a nyertes gallokat irányító neves edző, és eltűnik ujjáról gyémántgyűrűje, a híres Rózsaszín Párduc is. A karrierista Dreyfus főfelügyelő (Kevin Kline) a kétbalkezes rendőrt, Jacques Clouseau-t (Steve Martin) bízza meg az ékszer felkutatásával, hogy amíg a sajtó a felügyelő csetlés-botlásait kíséri figyelemmel, ő vigye sikerre a nyomozást. Clouseau a mellé kíséretül adott segédje (Jean Reno) társaságában veszi fel a kesztyűt – persze azt is fordítva.

Az annak idején szebb napokat is látott Steve Martin, aki manapság már csak családi filmekkel tud aratni a mozipénztáraknál (gyerekekkel indult a lecsúszás, de a tuti siker érdekében idővel bizonyára kerül majd mellé kutya, delfin, majom vagy fóka is), a legutóbbi – anyagi – sikerét rendező Shawn Levyvel dolgozott ismét együtt. Korábbi együttműködésük, a második részt is megélt Tucatjával olcsóbb sem mutatott semmilyen komoly értéket, és nem történt ez másképp ennél a remake-nél sem. Amíg az eredeti sorozat főszereplője, Peter Sellers egy szeretnivaló balek volt, Martin inkább tekinthető afféle francia Drebin hadnagynak, csak épp annak szerethetősége nélkül, aki nyomában kő kövön nem marad. Az előzetesből korábban megismert jeleneteknél viccesebbet már nem túl sokat találunk az alkotásban, inkább csak fárasztó mozzanatok sorát, amelyek közé azért a nagy számok törvénye alapján becsúszott néhány valóban poénos is.
 
c beck pink panther 01
Chistophe Beck (Jégvarázs, A Hangya, A holnap határa) nehéz örökséget vett magára, hiszen az eredeti film Henry Mancini szerezte főtémája halhatatlan lett, egyike azon tételeknek, melyeket a filmzenékben járatlanok is gondolkodás nélkül el tudnának fütyülni. Beck mindenesetre nem ijedt meg a saját árnyékától, a rózsaszín párducétól pedig pláne nem, és Mancini előtti főhajtásra használta ki az alkalmat. Ehhez természetesen modernizálta a híres dallamot (kihagyni öngyilkos merénylettel ért volna fel), de nem egyezett ki ennyivel. Jazzes motívumokban is erős score-jában a főtéma mellett ízlésesen keverednek egymással a könnyed, franciás dallamok (melyeket természetesen harmonikával támogat meg), a vígjátékokra jellemző kötetlen semmiségek és a hatalmas rejtélyre utaló, mókásan komor elemek. A stadionos nyitány elektronikus kavalkádjából kórus társaságában kibontakozó Párduc-téma ráadásul kimondottan zseniálisra sikerült, és hogy mindenki megkapja a magáét, még az egyik főszereplő, Beyoncé is dalra fakad, még ha csak átlagosra is.

 
Bíró Zsolt
2006. 04. 24. 

Tracklista:
 1. Main Titles (3:27)
 2. Perfect Day for a Murder (2:59)
 3. The Damburger Incident (1:27)
 4. Dreyfus in Charge (0:56)
 5. Paris Bound (1:25)
 6. The Airport (2:08)
 7. Helping Nicole Get Off (0:31)
 8. The Area Is Secure (1:37)
 9. Blind Love (0:52)
 10. Pierre Phouquette (2:06)
 11. 006 Calling (0:55)
 12. Flesh Mask (0:41)
 13. Pinch a Finger (1:22)
 14. A Farewell to Ponton (1:34)
 15. Vitamin V (1:38)
 16. Clouseau's Lament (1:07)
 17. Chasing Yuri (1:17)
 18. Waldorf Astoria Arrival (1:10)
 19. The Ring (1:47)
 20. Dragalong Dreyfus (0:36)
 21. End Titles (2:46)
 22. Pink Panther Theme (2:41)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató