Randy Edelman

  • születési név: Randy Edelman
  • született: 1947. június 10. New Jersey, Egyesült Államok
  • iskola: University of Cincinnati
Megosztás:

Randy Edelman

„Az emberek általában azt hiszik, a komponistának a rendező elvei miatt bizonyos korlátok közt kell dolgoznia, ám ez nem egészen így van. Amikor először látod a filmet, és kitalálod hozzá a zenét, egyedül csak a film képei diktálnak neked.”


Randy Edelman eredetileg orvosnak készült, ám végül a zeneszerzés mellett döntött, s miután maga mögött hagyta az iskolapadot, rögvest belevetette magát a komponálásba. Kezdetben dalokat írt, illetve hangszerelést végzett olyan neves előadók és formációk számára, mint például Barry Manilow, Olivia Newton-John, a The Carpenters, a Blood, Sweat and Tears, a Kool and the Gang és a soullegenda James Brown. Ezen munkái mellett helyi színházak felkéréseinek is eleget tett, és kedvet kapott ahhoz, hogy szólólemezzel jelentkezzen, melynek a Sunflower címet adta. Pályafutásának első két évtizedét rendkívül mozgalmasként élte meg: átlag két-három évente jelentkezett új kiadvánnyal, és akkor még szó sem volt a filmekről, melyek irányába a mintegy tucatnyi önálló próbálkozása között kezdett nyitni.
 
Néhány tévés megbízatást (Akció az elnök ellen, Blood Sport, Outside In) követően érkezett el számára az első komolyabb lehetőség az annak idején nálunk is nagy sikerrel futott sorozat, a MacGyver által. Mozis berkekben a Danny DeVito és Arnold Schwarzenegger főszereplésével forgatott Ikrek révén került a látómezőbe, mely után rendszeresen felmerült a neve, ha vígjátékhoz kerestek komponistát. Ennek megfelelően gyakorlatilag nincs olyan mozibajáró, aki legalább egy Edelman-művet ne hallott volna, főleg, ha családi filmekről van szó: a kutyás gyerekfilmek reneszánszát útjára indító Beethoven éppúgy hozzá köthető, mint a szintén Schwarzeneggerrel készült Ovizsaru, a Viszem a bankot, a Szellemirtók 2., a Vinny, az 1ügyű és A dzsentlemanus. Ezen felkéréseinek egy részét direktor barátjának, Ivan Reitmannak köszönheti, akivel a Hat nap, hét éjszaka apropóján dolgozott együtt utoljára.
 
Edelman eleinte beszorult a vígjátékok jelentette skatulyába, mely műfaj bár folyamatosan ellátta őt megbízatásokkal, zeneszerzői kvalitásainak határokat szabott. Első komolyabb hangvételű projektje az Alan Parker által vászonra vitt háborús dráma, a Gyertek el a mennyországba! volt, az igazi áttörést azonban Michael Mann Az utolsó mohikánja hozta meg, melynek score-ján Trevor Jonesszal osztozott. Ezt követően a komédiák (A pénz boldogít, A maszk, Indián a szekrényben, Aludj csak, én álmodom, Tűz a víz alá!, Csalimadarak, 27 idegen igen, Ed TV, Bérgyilkos a szomszédom) mellett egyre több komolyabb hangvételű alkotással, illetve akciófilmmel keresték fel: Az utolsó mohikán utáni évben mutatták be zenéjével A Sárkány: Bruce Lee életét, valamint a Gettysburgöt, amellyel pályája csúcsára ért. Utóbbi hatására keresték fel őt a szintén az amerikai polgárháború idején játszódó Hunley – Harc a tenger alatt, illetve az Istenek és katonák alkotói (ez esetben John Frizzell-lel osztozott a feladaton). Ázsiójának növekedésével a thrillerek (X polgártárs, Az ördög háromszöge, Koponyák, A szomszéd fiú) éppúgy megtalálták őt, mint a horror (Anakonda), az akciófilmek (A kalandor, Daylight – Alagút a halálba, Lánglovagok 2.), valamint a fantasy (Sárkányszív). Edelman filmes pályafutásának elején Reitman számított fontos alkotótársnak, ám a stafétát Rob Cohen vette át tőle, akivel A Sárkány: Bruce Lee élete kapcsán ismerkedett meg, s azóta olyan mozikat hoztak tető alá, mint az xXx, A Múmia – A sárkánycsászár sírja, a Daylight – Alagút a halálba, a Sárkányszív, A szomszéd fiú és a Koponyák (a 2005-ös Lopakodó szintén közös állomásaik egyike lett volna, ám helyét végül BT foglalhatta el).
 
Az utolsó mohikánért Golden Globe- és BAFTA-díjra egyaránt jelölt komponista bár keresett művésszé vált Hollywoodban, az egyéb munkáknak sem fordított hátat. Amellett, hogy az NBC tévétársaság NFL-közvetítéseihez szállított főcímzenét, dalokat ír, és olyan szólólemezekkel jelentkezett, mint az Up-Town Up-Tempo Woman, az And His Piano... The Very Best of Randy Edelman, illetve a The Pacific Flow to Abbey Road – utóbbit egy koncertkörúttal is összekapcsolta.
 

Bíró Zsolt
2020.08.22.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Múmia-filmek zenéi
Moziszériák, tévésorozatok


Ron Howard filmjeinek zenéje
Kollaborációk, életutak


Sportfilmek zenéje - I. rész
Kollaborációk, életutak
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató