Ramin Djawadi

  • születési név: Ramin Djawadi
  • született: 1974. július 19. Duisburg, Németország
  • iskola: Berklee College of Music
Megosztás:

Ramin Djawadi

„Úgy vélem, a komponálás legnehezebb része megtalálni a megfelelő témát és az eszköztárt az adott projekthez. Ha kísérletezel, és végül kijön valami, amit jónak vélsz, az egy felemelő pillanat.”


A német anyától és iráni apától származó Ramin Djawadi 1974-ben született Németországban. Saját elmondása szerint a filmzeneszerzéssel már gyerekkora óta szeretett volna foglalkozni. Sokféle zenei stílus iránt érdeklődött, tinédzserkorában és húszas évei elején több zenekarban is játszott, de mindvégig a filmzene volt az, ami a legjobban érdekelte. Az instrumentális muzsika és a nagyzenekarra való komponálás nyűgözte le már fiatalon is, és azóta sem szakadt el ettől. Zenei tanulmányait a Berklee College of Musicban folytatta, s itt végzett 1998-ban summa cum laude minősítéssel. Hollywoodi karrierjét egy véletlennek köszönhette. Karácsonykor meglátogatta Németországban a családját, és ekkor egy zeneboltvezető régi barátjával is vacsorázott. Korábban már említette neki, hogy filmzenékkel szeretne foglalkozni, ez az ismerős pedig találkozott valakivel, aki ismert valakit a Remote Controlnál, és beajánlotta a huszonéves Djawadit. A komponista így Bostonból Los Angelesbe települt át, és csatlakozott Hans Zimmer csapatához. Itt eleinte Klaus Badelt asszisztense lett, de természetesen a Remote Control további, akkor előtérben lévő zeneszerzőinek is besegített. Így első munkáját Jeff Rona mellett kapta, a 2000-ben bemutatott Sebhelyek kiegészítő zeneszerzőjeként. Eleinte kiegészítő zeneszerzői feladatokat, hangmérnöki munkákat bíztak rá, utóbbi munkakörben Badelt mellett olyan filmek score-jain dolgozott, mint Az időgép, az Atomcsapda, majd az Equilibrium – Gyilkos nyugalom, a Beavatás, a Ned Kelly és A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka esetében már kiegészítő zenéket is komponált ismertebb honfitársának. 2003-ban Badelt túlvállalta magát, így Djawadi már társkomponistává léphetett elő az Árvák sorsa esetében. Másodszorra a 2004-es Viharmadarak stáblistáján tűnt fel a neve mint zeneszerző, itt Zimmerrel közösen alkottak. Még ebben az évben önálló feladatot is kapott, a Penge: Szentháromság című mozi zenéjét kellett megírnia. Az RC keretein kívül egyetlen esetben dolgozott kiegészítő muzsikán, őt kérték fel ugyanis, hogy próbálja menteni a menthetetlent A Maszk 2. – A Maszk fia esetében, ahol Randy Edelman score-ja mellé kellett zenét alkotnia.

Ezt követően 2005-ben A szökés című nagy sikerű tévésorozat zeneszerzőjének szerződtették le, és e szériának mind a 81 részéhez ő komponált. A tévésorozat jellegzetes főcímzenéjéért egy Emmy-jelölésben is részesült. Ez az év különösen fontos volt a pályafutásában, hiszen Zimmer mellett a Batman: Kezdődik! zenéjén dolgozhatott, s egyértelműen ez a fajsúlyos munka nyitotta meg előtte a nagyobb produkciók elnyerésének ajtaját. Ilyen volt a Nagyon vadon című, hellyel-közel sikeres animációs mozi, amelyet később két folytatás is követett. 2007-ben már egyre több komolyabb megbízást is kapott, így a Mr. Brooks című Kevin Costner-mozihoz is ő komponált, az ehhez írt score-ral pedig a World Soundtrack Awardson az év felfedezettjeinek jelöltjei közé került. Majd a Penge harmadik részét jegyző David S. Goyer ismét Djawadit kérte fel a zeneszerzői posztra A túlvilág szülötte című, nem túl élvezetes horrorja esetében, s ezt a 2009-es FlashForward – A jövő emlékei tévésorozatnál is megtette, így Goyerrel valamiféle kollaborációról is beszélhetünk. 

Az első igazán nagy dobás 2008-ban érkezett el A Vasember első részének zenéjével. Némileg meglepő döntés volt, hogy egy ilyen nagy költségvetésű mozinál egy szinte kezdő zeneszerzőt kérjenek fel, de a Hans Zimmer mellett eltöltött évek jó ajánlólevélnek bizonyultak. A Vasember aláfestése leginkább a szintén Zimmer-közeli Trevor Rabin munkáit idézi, legalábbis ezt a fajta rockos hangzásvilágot ő honosította meg. Djawadi tehát leginkább vad elektromos gitárokra, ütemes vonósokra és dobokra építette a score-t, mely egy Grammy-jelölést is hozott neki. Következő nagyobb megbízását 2010-ben kapta. A titánok harca esetében ugyan először Craig Armstrong komponált egy aláfestést, ám ezzel a producerek elégedetlenek voltak, így Djawadinak mindössze három hete volt, hogy megírja saját muzsikáját. Score-ja ugyan kevés újdonságot mutat annak, aki már hallotta például A Karib-tenger kalózai-széria zenéit, azonban mégis van valami plusz alkotásában, amitől kedvelhető muzsika lett. Ebben az évben komponálta első számítógépesjáték-zenéjét is, az EA ugyanis őt bízta meg a Medal of Honor 2010-es részének aláfestésével. A videojáték-rajongó komponista később a Medal of Honor Warfighter epizódjának score-ján is dolgozott, illetve a Shift 2 Unleashed zenéjét is ő készítette. 

Djawadi mozis munkái mellett tévés alkotásokhoz is gyakran írt muzsikát. A szökés és a FlashForward után a 2011 óta futó A célszemély és a Breakout Kings zeneszerzőjének is őt választották. Szintén ettől az évtől kezdett hozzá az idén már negyedik évadjánál járó Trónok harcához is. A nagy sikerű fantasyszéria esetében is beugró volt, hiszen eredetileg Stephen Warbecket kérték fel zenét írni, ám vele kreatív nézeteltérése akadt a készítőknek, s így került a képbe Djawadi, akit egyébként csak hosszas kérlelés után tudtak megnyerni, mivel annyira elfoglalt volt. A Trónok harca pályafutása addigi legnehezebb megbízásának bizonyult, hiszen nemcsak gyorsan és kis költségvetéssel volt szükséges alkotnia, de rengeteg témát is kellett komponálnia a sok szálon futó cselekményhez. Különösképpen kiemelkedő teljesítmény a mindössze két nap alatt megszületett főcímzene, mely azóta egészen kultikussá is vált, jellegzetes dallama több feldolgozást is megért. Közben a mozifilmeket sem mellőzte, s olyan produkciók esetében komponált, mint a Frászkarika, a Védhetetlen vagy a Vörös hajnal azonos című remake-je. 

A 2013-ban bemutatott Tűzgyűrű zeneszerzői posztját – a rendező, Guillermo del Toro bevallása szerint – A szökéshez írt aláfestésével érdemelte ki. A látványos Tűzgyűrű score-ja szintén Trevor Rabin régi munkáit idézi, azaz gátlástalanul fülbemászó, s a szimfonikus zenekar mellé rockos hangzást csempésző. Djawadi karrierje jelenleg töretlen, ám hogy ez a jövőben is így marad-e, azt nem lehet tudni, hiszen a Hans Zimmer mellől kikerült komponistáknak - pár kivételtől eltekintve - másfél évtizednél hosszabb karrier eddig még nem jött össze Hollywoodban. Mindenesetre a szerző 2014-ben a The Strain – A kór című sci-fi- és horrorelemeket vegyítő tévésorozathoz, illetve Az ismeretlen Dracula fantasyhez komponál majd, és természetesen a Trónok harca következő évadjai állnak még előtte biztos megbízásként. 
 

Gregus Péter
2014.05.04.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Bosszúállók zenéi
Moziszériák, tévésorozatok


A Medal of Honor zenéje - Interjú Ramin Djawadival
Interjú
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató