Jégkorszaki Macbeth


Cselszövés és királygyilkosság Shakespeare klasszikusában (Macbeth tragédiája). Az agorafóbiás lány egy bűncselekmény tanúja lesz (Kimi). A megcsalt énekesnő egyik rajongójával házasodik össze (Vegyél el). A mamut, a kardfogú tigris és a lajhár háttérbe vonul (Vad Buck jégkorszaki kalandjai).

Macbeth tragédiája (2022)
The Tragedy of Macbethzene: Carter Burwell
kiadás éve: 2022
kiadó: Milan Records
játékidő: 30:27Mivel az Anomalisa szinte teljesen értékelhetetlen soundtrackjét egyértelműen a Coen testvérek házi zeneszerzőjeként ismert Carter Burwell nyakába kell varrni, valószínűleg ahhoz is neki van köze, hogy – egy újabb téves igényfelmérés eredményeként – az ezúttal öccse nélkül próbálkozó Joel Cohen által rendezett Macbeth tragédiája albuma is hasonló szerkezetű lett. Egy félórás lemez esetében különösen zavaró, ha a trackek alatt a filmből hallhatók párbeszédek: itt főleg Denzel Washington és Frances McDormand rondít bele a műélvezetbe, de néhol a horrorba illő hangú Kathryn Hunter is megszólal. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a koncepció hiába elképesztően irritáló (főleg, amikor még üvöltözés is tarkítja az élményt, arra biztatva a hallgatót, hogy minél gyorsabban optimalizálja a hangerőt), a helyzet sokkal jobb, mint az Anomalisa esetében. Burwell kisebb zenekarra írt, baljóslatú hangulatú, csellót és hegedűt kiemelten szerepeltető kompozíciói nem hatástalanok, ugyanakkor hiányérzetet generál az, hogy meglehetősen rövidek. Persze nem a komponista hibája, hogy nem volt lehetősége monumentális darabokat készíteni, de akkor is fennáll, hogy egy ilyen jellegű mozi sokkal markánsabb score-t szokott magával hozni, gondoljunk csak Patrick Doyle bármelyik Kenneth Branagh-val közös Shakespeare-adaptációjára. A fenti pontszám az értelmetlen hangoskönyv jelleget is tükrözi, a zene – amikor épp nincs teljesen tönkrevágva szövegeléssel – hat pontot érdemelne. 

Kimi (2022)

zene: Cliff Martinez
vezényel: Randy Miller
kiadás éve: 2022
kiadó: WaterTower Music
játékidő: 26:57Filmjeinél Steven Soderbergh három zeneszerzőre is számíthat, akik bevetésénél leginkább az alapján dönt, hogy miben kiemelkedők. Szerencsére egyikük sem sértődős, így elfogadták, hogy ha inkább groove-okkal átjárt lendületes iramra van szükség, David Holmes működik közre (Ocean’s-filmek), szimfonikus muzsikában Thomas Newman jeleskedik (A jó német), míg ha a produkció visszafogottabb elektronikus zenét igényel, Cliff Martinez a befutó (Solaris). Azonban e stílusok között átjárás is lehet, amire a Kimi aláfestése a példa, melyet utóbbi művész komponált. Meghallgatva az albumot és megismerve a szinte egyetlen helyszínen játszódó, Zoë Kravitz főszereplésével készült filmet, nem nehéz rájönni, hogy Soderbergh valószínűleg Bernard Herrmann Alfred Hitchcock filmjeihez készített score-jait, illetve azok hangulatát határozta meg követendő példaként dallamfelelőse számára. Ilyesmi megvalósítására Newmant gondolnánk a legideálisabbnak, de azzal, hogy inkább Martinez ambientje lett szimfonikus nyelvre lefordítva, majd néhol megszórva a szerző jellegzetességeivel (köztük a cristal baschet nevű hangszer hangjával), érdekes atmoszférájú, film noiros hangulatú kompozíciók születtek. Pozitívumai mellett azért meg kell említeni, hogy hiányoznak a műből azok az összetevők, amelyek segítségével albumként lebilincselő élményt nyújtana, hiszen külön hallgatva meglehetősen egyhangú. Ráadásul a jelenetekből is kilóg olykor, mert művészieskedés egy üldözéses szcéna alá olyan csilingelő darabot tenni, amelyet ahhoz tudnánk elképzelni, mint amikor például egy bábfilmben felkel a nap. A felelősség ez esetben persze elsősorban a rendezőé.

Vegyél el (2022)
Marry Mezene: John Debney vezényel: Mark Graham
kiadás éve: 2022
kiadó: Back Lot Music
játékidő: 51:50Hiába van rengeteg különféle stílusú filmje, John Debney pályáján mégis a vígjátékokból találjuk a legtöbbet. A műfaj bevallottan nagy kedvence, bizonyára az ezekhez írt csuklógyakorlatokkal piheni ki magát az olyan fajsúlyosabb zenék megalkotását követően, mint például A passióé is volt. A Vegyél el score-ja abba a vonulatba illik, mint például Ludwig Göransson műve, a Minden, minden – ennél azért emlékezetesebb – aláfestése, azaz semmi lehengerlőt nem kell tőle várni, egyszerűen csak jó hallgatni. Harmonikus motívumokat játszik a szimfonikus zenekar, kiemelt szerepet kap az akusztikus gitár meg a zongora, és szinte bármelyik tracket indítjuk el, szép dallamokat hallhatunk. Debney művébe olvasztotta az egyik legnépszerűbb esküvői bevonulómuzsikát, Wagner „Nászinduló”-ját a Lohengrinből, melyet több alkalommal is hallunk felcsendülni, ezzel a szokásos romantikus vígjátéki stílushoz annyi pluszt adva, hogy rögtön tudjuk, mi körül bonyolódik a cselekmény. A probléma annyi, hogy körülbelül hatszor ment le teljes egészében az album, de nem találkoztam legalább egy kicsit emlékezetes momentummal sem. Debney ezúttal csak a jelenetek alatt megfelelően teljesítő munkát készített, amivel a fő cél természetesen teljesült, azonban a filmzenerajongók hoppon maradtak.
Vegyél el (2022)
Marry Mezene: különféle előadók
kiadás éve: 2022
kiadó: Sony Music Entertainment
játékidő: 37:50Jennifer Lopez több romantikus vígjátékban is volt már főszereplő, mégis csak most állt elő egy ilyenhez kapcsolódó, R&B, reggaeton és gospel elemeket felvonultató dalcsokorral. Bár a Vegyél el betétdalainak nem én vagyok a célcsoportja, sőt kifejezetten ellenségesen nézek a producerek és dalszerzők hadseregének segítségével, minden egyes hangot patikamérlegen kiszámító, iparszerűen legyártott kompozíciókra, ugyanakkor van, amikor el kell ismernem a végeredményt. Az albummal utoljára 2014-ben jelentkező JLo biztosra ment azzal, hogy filmjéhez a kolumbiai sztárt, Malumát választotta – nemcsak duettpartnerként, de színészként is. A mozi címét viselve reklámfelületként is szolgáló „Marry Me” a tökéletes popsláger, könnyen megjegyezhető, a szimfonikus hatásúra hangszerelt ballada verziója pedig a romantikára vágyó rádióhallgatók minden igényét kielégíti. Kellemes a „Pa Ti (For You)”, a „Love of My Life” és az „After Love (Part 1)” is, az „On My Way (Marry Me)” akár A legnagyobb showmanbe is behelyezhető lenne, a beyoncés „Church” viszont meglehetősen idegesítő. Megemlítendő, hogy Lopez hangjára néhol annyi effekt van rátolva, hogy szinte felismerhetetlenné válik – de ezt tudjuk be napjaink sajnálatos popzenei elvárásainak. Az album összességében egy Lopez-rajongó számára tökéletes lehet, mert előítéletem ellenére még nekem sem akadt gondom a töbszöri végighallgatásával, sőt akad felvétel, amelyet le fogok még pörgetni. Azt viszont sajnálom, hogy John Debney nem írhatott egy dalt sem a dívának, mert izgalmas dolog sülhetett volna ki belőle. 
Vad Buck jégkorszaki kalandjai (2022)
The Ice Age Adventures of Buck Wildzene: Batu Sener
vezényel: Anthony Parnther
kiadás éve: 2022
kiadó: Hollywood Records
játékidő: 59:48A 2002-ben berobbanó, majd 2016-ban az ötödik résszel kipukkanó Jégkorszak-moziszéria a Disney+-on került felélesztésre az egyik mellékszereplő filmjével, és úgy tűnik, minden szempontból a franchise leggyengébbje lett. Az elsőnél David Newman, az ötödiknél John Debney, míg a köztük lévő háromnál John Powell volt a dallamfelelős. Utóbbi támogatásával régi munkatársa, Batu Sener kapta meg a nagy lehetőséget a bizonyításra. Bár Sener az 1999-es, szintén Powellhez köthető Mint a hurrikánnál jelent meg a filmvilágban (akkor még csak zenei producerként), néhány tévésorozat-epizódon kívül eddig nem készített önálló, csakis kiegészítő zenéket. Mivel – Newman emlékezetes főtémáján túl – Powell játékos nagyzenekari hangzásvilága határozza meg a Jégkorszakok score-ját, így Sener is ezt folytatta, és szerencsére úgy, hogy nem csupán mestere témáit variálgatta. Az albumon egy debütáló filmzeneszerző útkeresgélését halljuk, sokszori meghallgatást kiérdemlő trackek nélkül, többnyire a jeleneteket szorosan követő szimfonikus muzsikával. Noha az átütő erő egyelőre még hiányzik Sener ide írt szerzeményeiből, az irány ugyanakkor biztató és teljesen megfelelő, ráadásul a komponista hallhatóan sokat tud a nagyzenekari hangzásról. Az ő szerzeményei szólnak aktuálisan a motkány szerencsétlenkedéseire épülő Ice Age: Scrat Tales című hatrészes, szintén a Disney+-ra készült szériában is, ahol ugyanezt a vonalat viszi tovább.


 
Bíró Zsolt
2022. 04. 07.

 
Címkék: #john debney, #carter burwell, #cliff martinez, #batu sener
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató