The Hollywood Reporter / Billboard Film & Tv Music Conference – 2005


2005. november 15-16-án a kaliforniai Beverly Hilton Hotel adott otthont az immáron negyedik alkalommal megrendezésre kerülő The Hollywood Reporter / Billboard Film & Tv Music Conference elnevezésű rendezvénynek. Az Audi cég által szponzorált, magas rangú esemény előadássorozatainak témái természetesen a filmekhez, és a műfajba illő, hasonló jellegű alkotásokhoz (előzetesekhez, számítógépes játékokhoz, és reklámokhoz) szerzett zenék, illetve azok alkotói köré csoportosultak. Napjainkban egyre több, ehhez hasonló eseményt rendeznek világszerte (mint például a nyáron, Spanyolországban megtartott Első Nemzetközi Filmzenei Konferencia is volt). Az ilyen találkozók segítenek a külső szemlélők számára még jobban megérteni a műfajt azzal, hogy a témában jártas zeneszerzők, rendezők, producerek, lemezkiadók, és újságírók lehetőséget adnak a kulisszák mögé történő betekintésre. Ez a rajongók, de főként az ezen zenei irányzaton belül tevékenykedők számára hasznos, hiszen ez utóbbiaknak az évközbeni, feszített munkatempó során nem igazán nyílik lehetőségük arra, hogy tapasztalataikat megosszák egymással.

A rendezvény programjai között több olyan előadás is volt, melynek szereplői kiemelt népszerűségnek örvendenek. Az egyik ilyen az Oscar-díjas Hans Zimmer, aki a legutóbbi, a filmzene történelmében ritkaságszámba menő, A-listás zeneszerző-kollaborációról tartott beszámolót. Eredetileg úgy volt, hogy James Newton Howard is jelen lesz, s közösen mesélnek majd a Batman: Kezdődik elkészülésének folyamatáról, ám a sors közbeszólt: Howardot felkérték a King Kong zenéjének megírására, s minthogy kevés időt kapott rá, kénytelen volt kihagyni a mostani konferenciát. A közel egyórás előadás során érintették A Karib-tenger kalózai című kalandfilm folytatásainak előkészületeit, valamint A Da Vinci-kód, Az időjós, illetve a Wallace & Gromit és az elvetemült veteménylény, valamint a Madagaszkár című alkotásokat is. 

Szintén a neves előadók közé tartozik az új-zélandi Graeme Revell is, aki a rendelkezésére álló egy órában nem csupán egy-két művét kiemelve beszélt zenei látásmódjáról, hanem igyekezett pályafutásának kezdetétől bemutatni munkásságát. A Chucky menyasszonya, Lara Croft: Tomb Raider, Sin City, illetve az Anne Frank igaz története csak pár példa azon alkotások közül, melyek nevéhez fűződnek, ám az imént felsoroltak műfajai hűen tükrözik, hogy a főként horrorok komponistájaként ismert úriember más területeken is igyekszik helytállni. 

Revellt követően Rob Cohen rendező, valamint az elektronikus filmzenéivel is egyre nagyobb sikert arató BT lépett színpadra, akik két közös filmjükről, a 2001-es Halálos irambanról, illetve a nemrég bemutatott Lopakodóról tartottak beszámolót, mely az első nap eseményeinek záró momentuma is volt egyben.

A második napra szintén jutottak érdekességek, melyek egyike a "Rendező / zeneszerző-vonal" címet viselte, előadói pedig Paul Haggis rendező, valamint Mark Isham komponista voltak. A rendező és a zeneszerző kapcsolatáról, annak fontosságáról szóló előadást e két neves személy közös filmjükön, a hazánkban nemrég bemutatott Ütközések című drámán keresztül szemléltette.

Persze a "nagyágyúk" mellett más komponisták, illetve a filmzenei ágban tevékenykedő illetékesek (kritikusok, újságírók, producerek, kiadók képviselői) is szóhoz jutottak. További kisebb, ám tartalmukat tekintve ugyancsak jelentős előadások a mozibemutatók, tv-reklámok, számítógépes játékok, és egyéb produkciók alá készített alkotásokról szóltak, melyek az elmúlt évek során tapasztalt hihetetlen iramú fejlődésüknek köszönhetően szintén egyre meghatározóbbak lesznek. Gondoljunk csak a legújabb játékok, reklámok alatt felcsendülő művekre, illetve az olyan önálló alkotógárdákra, mint az Asche & Spencer, az X-Ray Dog, az Immediate Music, vagy az első nagyzenekari játékzenét (The Lost World: Jurassic Park) elkészítő Michael Giacchinóra. 

Természetesen, ahogy az az ilyen eseményeken lenni szokott, a különféle előadások, beszámolók között megannyi átkötő program is szerepelt. Koktélparti, svédasztalos vendéglátás, vacsora, valamint élőzene – melyről Charlie Sexton, Teddy Gieger, a HAPA, valamint Kenny Loggins gondoskodott – tarkította az amúgy sem unalmas konferenciát. 

Írásom végén szeretnék pár mondatot írni azokról is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. A konferencia fő támogatója, az Audi gyár, amit – úgy vélem – senkinek sem kell bemutatni. További szponzorok között találjuk az ASCAP-t, a Blaise Noto & Associatest, a BMI-t, a Reel Mauit, a SESAC-t, és a Shoot nevű társulatokat. 

A rendezvény nevében szereplő két cég nagy elismertségnek, illetve tekintélynek örvend az Egyesült Államokban. A Hollywood Reporter idén ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját, s publikációinak köszönhetően a filmes világ fontosabb eseményeinek hírei a Föld szinte minden tájára eljutnak. A 111 éves fennállással büszkélkedhető Billboard még régebben informálja a közönséget. A főként zenei publikációkkal, és a szórakoztatóiparon belüli digitális video-, és digitális videotechnikával foglalkozó cég összesen kilenc tagból összetevődő cégcsoport, a Billboard Information Group része.

Minthogy a The Hollywood Reporter / Billboard Film & TV Music Conference-sorozat negyedik alkalommal került megrendezésre, s nem kizárt, hogy 2006-ban, hasonló időpontban ismét összejön a műfaj apraja-nagyja, hogy munkájukról beszámoljanak. Az eddig ismert, jövőre bemutatásra kerülő produkciók alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy az idei évihez hasonló színvonalú eseménynek lehetünk tanúi.

 
Kulics László
2005.12.20.
helyszín: Beverly Hills, California, USA
időpont: 2005. november 15-16.
szervező: Hollywood Reporter, Billboard


Külön köszönet Ray Costának, valamint Tom Kiddnek a közreműködésért.
 
Címkék: #hans zimmer, #graeme revell, #james newton howard, #bt, #mark isham
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató