Aaron Zigman

  • születési név: Aaron Zigman
  • született: 1963. január 06. San Diego, Egyesült Államok
  • iskola: University of California
Megosztás:

Aaron Zigman

„Szerzeményeim érzelmi értékét szeretném tükrözni a zenekarral.”


Zigmant hatéves korában szippantotta be a muzsika világa: eleinte zongoraleckéket vett, majd pályatársainak többségéhez hasonlóan ő is a Los Angeles-i UCLA falai között végezte el felsőfokú zenei tanulmányait. Harmadikos egyetemista korában négy évre szóló dalszövegírói szerződést sikerült nyélbe ütnie az Almo Irving lemezkiadóval, ami remek ugródeszkát jelentett számára, hiszen az itt eltöltött időszaka során olyan előadóknak vethetett papírra dalokat, mint például Carly Simon, valamint társíróként dolgozhatott Jerry Knight, Steve Cropper és David Lasley oldalán.

A szerző a nyolcvanas évek közepétől háttérbe szorította a stúdiómunkákat, s inkább producerként kezdett tevékenykedni, aminek eredményeként olyan befolyásos személyekkel került munkakapcsolatba, mint Stewart Levine, Gary Katz, Don Was vagy épp a Steely Dan tagjai. Zigman neve innentől kezdve producerként, zenei rendezőként, illetve dalszövegíróként egyaránt ismerősen csengett, sikeréhez pedig nagyban hozzájárult a The Jets zenekar „Crush on You” című számának elsöprő sikere, melynek megszületése szintén hozzá köthető. Érdemeinek köszönhetően mára már a könnyűzene szinte minden jelentősebb műfajába belekóstolhatott, miközben olyan neves előadóművészekkel dolgozhatott, mint Aretha Franklin, Ray Charles, Sting, Phil Collins, Tina Turner, Seal vagy Christina Aguilera. „A legjobb pillanatok azok voltak, amikor olyan emberek zenéinek felvételein működhettem közre, akiket már gyermekkoromban is hallgattam. Zenészként ez hihetetlen élmény volt. Nagyon szerettem más zenészekkel együtt játszani, és a felvételeken részt venni” – mesélte életének ezen szakaszáról.

Bár a kilencvenes évek végéig Zigman munkásságának nagy részét a populáris dalok tették ki, a komponista mindig fontosnak tartotta azt, hogy ezekkel párhuzamosan zenekari műveket is készítsen – ismereteinek bővítése érdekében például unokatestvérétől, az Óz, a csodák csodája és az Elfújta a szél hangszereléséért is felelős George Bassmantől vett leckéket. Komolyzenei alapokon nyugvó szerzeményei közül az izraeli miniszterelnök, Itzhak Rabin emlékére készült „Rabin” című harmincöt perces szimfónia számít a legfontosabb darabnak, Nick Cassavetes rendező ugyanis ennek ismeretében kérte fel a Denzel Washington és Robert Duvall főszereplésével készült Végszükség című krimihez, mely első filmes megbízatása volt. A páros ezt követően olyan alkotásokat hozott még tető alá, mint az Alpha Dog, a Csajok bosszúja, A nővérem húga, a Yellow, illetőleg a Szerelmünk lapjai, mely napjainkban is együttműködésük csúcspontjának számít. „A filmes kollaborációk során a legfontosabb, hogy nyitott maradj mindenre, hiszen mindenkinek megvan a saját ötlete és elképzelése. Fontos, hogy ezeket megértsd, és nemcsak a zenei elképzelésekre, de az érzelmi gondolatokra vonatkozóakat is” – nyilatkozta Zigman Cassavetesszel kapcsolatban.

Ugyan filmzeneszerzői munkásságában sok az olyan könnyed hangvételű produkció, mint a Step Up-filmek, a Vezet a ritmus, a Flicka, a Szex és New York-mozifilmek, a Mr. Magorium meseboltja, a Nász-ajánlat, A csúf igazság, könnyűzenei vonalához hasonlóan az évek során itt is szinte minden műfajban megmutathatta magát. Filmográfiáját olvasva életrajzi filmekkel (Isteni szikra, Karácsonyi fények, Láttam a fényt) éppúgy találkozunk, mint drámákkal (Betűvető, Fiú a Marsról), krimivel (Véres utcák), animációs mesével (A Szörny mentőakció), valamint fantasykkel (Híd Terabithia földjére, A viskó). Hollywoodi művészként hat BMI-díjat és egy Emmy-szobrot tudhat magáénak, számára azonban lényegesebb az, hogy mindig kapjon megkereséseket: „Nem tartom ezeket a díjakat különösebben fontosnak, sokkal inkább érdekel az, hogy folyamatosan dolgozhassak, és újabb kapcsolatokat alakítsak ki. Szeretem a munkámat, és ezen az úton szeretnék továbbhaladni”. 
 

Kulics László
2018.07.11.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


Híd a siker földjére - Interjú Aaron Zigmannel
Interjú


Így készült A Jane Austen könyvklub aláfestése
Beszámolók

Romantikus filmzenék
Kollaborációk, életutak


Sportfilmek zenéje - I. rész
Kollaborációk, életutak
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató