A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003)

The Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
  • zene: Klaus Badelt
  • vezényel: Blake Neely
  • kiadás éve: 2003
  • kiadó: Walt Disney Records
  • játékidő: 43:47
Megosztás:
Jerry Bruckheimer producerként nagy hatást gyakorolt a nyolcvanas-kilencvenes évek akciófilmjeire, időközben elhunyt társával, Don Simpsonnal karöltve emelte új szintre a szórakoztatás fogalmát. Az ezredfordulót követően úgy érezte, ideje feszegetni a határait: a háborúra támaszkodó próbálkozásai (Pearl Harbor – Égi háború, A Sólyom végveszélyben) vegyes fogadtatásban részesültek, ám soron következő vállalásával nemcsak kultfilmet tett le az asztalra, hanem a feledés homályába veszett kalózokat is visszahozta a köztudatba. Korábban számos film született a haramiákkal, az 1995-ös A kincses sziget kalózai bukását követően viszont egészen addig mozgott rajzfilmes és alacsony költségvetésű tévés vonalon e műfaj, míg Bruckheimer A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkával az akkori mozis trendekhez igazítva fel nem rázta, meg nem reformálta. Komponistájának, Klaus Badeltnek a szavaival élve: „Ez nem egy Errol Flynn-féle vagy John Williams-szerű alkotás. Ez egy kalózfilm rock and roll verzióban.”

c badelt potc 01
A jelenleg öt felvonásnál járó széria utolsó két, az alap szereplőfelállást részben borító etapjait már bőrlehúzásnak szokás tekinteni, az első három azonban nagy sikernek örvendett, aláfestéseik főbb tételei (mint a „He's a Pirate”, a „Hoist the Colours” vagy a „One Day”) pedig éppúgy beivódtak a filmzenekoncert-repertoárokba, mint a Star Wars-nyitány, A hét mesterlövész és a Jurassic Park dallamai. A Fekete Gyöngy átkában kerültek lefektetésre a tetralógia score-jának alapjai, ám engem az első hármas kíséreteiből (a többiét nem szoktam hallgatni) ez mozgat meg legkevésbé. Ám paradox módon ez nem szabott gátat annak, hogy kétszer is beruházzak rá: először a premierkor kiadott albumot vásároltam meg, majd miután bemutatták A holtak kincsét, az Avex Group és a Walt Disney Records e két film korongjainak bónusz DVD-vel kiegészült gyűjteményére sem tudtam nemet mondani. S hogy a sor teljes legyen, később A világ végén esetében is a két cég kollaborációjának köszönhető, rendkívül impozáns megjelenésű kiadványt szereztem be.

Ekkorra már Badelttől Az időgép, valamint Az ígéret megszállottja score-jai a gyűjteményem részét képezték, s ezekből, illetve abból kiindulva, hogy Hans Zimmer oldalán dolgozik, sejteni véltem művének hangulatát, dinamikáját. A moziban ülve magukkal ragadtak a hallottak: a nyitányt kísérő „Fog Bound” éppúgy lehengerelt, mint a Barbossa (Geoffrey Rush) elátkozott legénységével kergetőző Elizabeth (Keira Knightley) ihlette „Swords Crossed”, a Will (Orlando Bloom) és Sparrow (Johnny Depp) kardpárbaját kísérő „Will and Elizabeth”, a Fekete Gyöngy és a Lopakodó üldözését feszültebbé tevő „Barbossa is Hungry”, vagy a víz alatt menetelő kalózok talpalávalója, az „Underwater March”. A muzsikát a Depp, Rush, Bloom, Knightley, Jack Davenport és Jonathan Pryce által megformált karakterekkel egyenértékű főszereplőnek tekintem, ám annak ellenére, hogy így gondolom, s a filmről kijővén igyekeztem mihamarabb beszerezni a lemezét, A Fekete Gyöngy átka score-ját inkább érzem lehengerlő hangzásúnak, semmint különlegesnek, egyedinek. Témái kétségkívül remekek, fülbemászóak, és mindig örülök, ha egy muzsika képes a moziközönség látókörébe helyezni az instrumentális filmzenéket, mégis inkább egyfajta Remote Control Productions-katalógusként, a szakmán belüli erődemonstrációként tekintek rá. Az itt felcsendülő alapokat a következő két felvonással Hans Zimmer fejlesztette tökélyre (míg a filmek laposodtak, score-jaik inverz utat jártak be), olyannyira, hogy A világ végén kíséretéről már szinte csak szuperlatívuszokban tudok beszélni – és fogok is hamarosan írni...

c badelt potc 02
„Jerrynek sajátos stílusa van, s ez filmjeinek zenéiben szintén megnyilvánul, általuk is könnyen felismerhető. Ha zenét írsz neki, elvárja, hogy tekintettel legyél erre. A kihívás ilyenkor az, hogy közben ne szakíts önmagad kézjegyeivel, ami eléggé trükkös dolog. Bár vannak benne rám jellemzők, A Karib-tenger kalózai aláfestésének hangzása összességében véve nagyon is jerrys, de büszke vagyok arra, hogy én oldhattam meg ezt a feladatot” – nyilatkozta Badelt, akinek szavai mögött megbújik a válasz a kérdésre: miért ő, és nem az eredetileg felkért Alan Silvestri fejezte be a filmzenét? A direktori székbe Gore Verbinski ült, aki az Egértanyát és A mexikóit egyaránt Silvestrivel hozta tető alá, s kézenfekvőnek tűnt, hogy ezen vállalásánál is rá hagyatkozzon. A komponistát gazdag pályafutása okán nem kellett különösebben bemutatni a producernek, hovatovább két évvel korábban egy igen lendületes, magáért beszélő muzsikát szállított a szintén a kalandfilm kategóriába tartozó A múmia visszatérhez, s az egészet istápoló Disney stúdiónak is többször dolgozott, ám végül nem válhatott valóra az újabb együttműködés. Mielőtt Silvestri formába önthette volna ötleteit, kreatív nézeteltérésre hivatkozva leváltották, amiről később így vallott a szerző: „Nem rögzítettünk semmit, és alapvetően nem jutottunk nagyon messzire. Ám annyira már igen, hogy Jerry érezze, másik lovat akar megülni”.

Bár ekkora már kikerültek a filmszínházakba a Silvestri nevével fémjelzett első plakátok – miközben a negyedik forgatókönyvíró, Jay Wolpert hiányzott róla –, a producer habitusát ismerve a váltás megkérdőjelezhetetlen volt. A gyors segítséget Zimmertől várták, aki épp Az utolsó szamurájon dolgozott, ezért azt az opciót javasolta Bruckheimernek, hogy leszállítja a témavázlatokat, a többit pedig Badeltre bízza. Miután megegyeztek, Zimmer (akinek a Muppet Kincses Sziget révén már volt dolga kalózokkal) gyorsan elkészítette az iránymutató motívumokat (e csokor „Pirates, Day One, 4:56AM” címmel a Pirates of the Caribbean Soundtrack Treasures Collectionön is megtalálható), pártfogoltja pedig egy hónapot kapott a százpercnyi zenére – a premier közeledtével ennyi ideje maradt az írásra, a felvételre és a keverésre.

c badelt potc 03
A rendkívül szűk határidő miatt Nick Glennie-Smith, Ramin Djawadi, James Dooley, Steve Jablonsky, James McKee Smith, Blake Neely, Geoff Zanelli, Trevor Morris és Mel Wesson siettek Badelt segítségére, akik a móka kedvéért kalózneveket adtak maguknak – az albumborítón is ezzel szerepelnek. „Rengeteg dallamos dolog van benne, de nem gondolkodhattam rajtuk sokat. Csak beleugrottam, és azt mondtam, hogy ’ezt és ezt fogjuk csinálni’. Gyakorlatilag nyolc szoba között futkostam a stúdióban. Eljátszottam egy ötletet a zongorán vagy a számítógépen, elmondtam, miként kellene szólnia, de hozzátettem, hogy azért túl komolyan se vegyenek, mert... mit tudom én! Majd átrohantam egy másik helyiségbe a következő tétel miatt. Aztán irány az újabb szoba, hogy megnézzem, hogy haladnak az ottaniak. Tehát olyan voltam, mint egy menedzser” – nyilatkozta Badelt. Majd hozzátette: „Azon kevesek közé tartozom, akik helyes irányból szemlélik ezt a dolgot. Ez egy klub, vagy ahogyan mi hívjuk: egy testvériség. Olyan, mint A Kék Lovas csoport, ez is egyfajta művészközösség, inspiráljuk egymást. Nem feltétlenül dolgozunk együtt (igaz, A Fekete Gyöngy átkánál ez nagyszerűen működött, szükségem is volt a segítségre, és mindenki beugrott), általában egyedül ténykedünk annak tudatában, hogy közben bárkitől kaphatunk inspirációt.”

Mivel sok zenét kellett rögzíteni, az a folyamat is rohamtempóban zajlott: négy nap alatt vették fel a teljes score-t, s ehhez három stúdióban dolgoztak (a kórusrészeket például nem az Egyesült Államokban, hanem Londonban énekelték fel), a kész anyag pedig azonnal a vágószobába került. E pörgés eredményezte azt is, hogy a Walt Disney Records filmzenealbumának trackcímei meglehetősen laza kapcsolatban állnak a filmmel: mivel előbb kellett leadni őket, mint ahogy a score elkészült, nem az adott kísérethez kapcsolódó cselekményre, hanem a történet kulcsfontosságú elemeire, főbb pontjaira utalnak. A „Skull and Crossbones” a kalózzászlóból ered, Sparrow-t a „He's a Pirate” jellemzi, a „Will and Elizabeth” a főszereplő szerelmespárról kapta nevét, Will származására a „Bootstrap's Bootstraps”-szel utaltak, a címszereplő hajóra pedig „The Black Pearl”-lel és így tovább.

c badelt potc 04
A „Fog Bound” sejtelmesen invitálja hallgatóját időutazásra, kezdi lehúzni a leplet a rettegett kalózok világáról elnyújtott, vészjósló szólamaival, majd egy pillanatra Will és Elizabeth szerelmét is megvillantja. Ahogy írtam, e kezdés (amely azért kicsit másképp van a filmben) a képsorokkal elegyítve nagyon megfogott, az alkotás minden perce egyre jobban kezdett érdekelni. De bemutatása előtt hozzám hasonlóan kevesen fogadtak volna nagy tétben arra, hogy a Walt Disney által utoljára felügyelt, a Disneylandben 1967 óta jelen lévő attrakció nyomán megszülető mozi ilyen hatást gyakoroljon a nézőkre, ennyire meghatározóvá váljon. A kincses sziget kalózai mellett a 2002-es rajzfilm, A kincses bolygó szerény fogadtatása is óvatosságra intette a stúdiót, így eleinte tévés verzióban gondolkodtak (Sparrow bőrébe Matthew McConaughey bújt volna), ám miután megnyerték maguknak a neves producert, minden addigi felülíródott. A már alakulófélben lévő forgatókönyvet elvetették, a műfaj klasszikusainak romantikus, historizáló elemeit pedig fantasyszegmensekre cserélték, de a legnagyobb dobás az volt, hogy Sparrow szerepét Deppre osztották. Hasonlóan jó választás volt Barbossát Rushra ölteni, s a többi kalóz is jól mutatott a vásznon – igaz, ez főként a maszkmesterek, illetve a kosztümfelelősök érdeme, de például Kevin McNally, Mackenzie Crook és David Bailie alakítására nem lehet panasz. Knightley játéka ugyan bukdácsol, bájos megjelenése azonban ellenpontozza azt, míg a Norringtont alakító Davenport és a Turnert megformáló Bloom tényleg csak ügyeletes szépfiúk, jelenlétük nem nevezhető fajsúlyosnak.

Bruckheimer többször is kinyilatkoztatta, hogy A Fekete Gyöngy átka nem tipikus kalózfilm. Bár a haramiák, a velük szembekerülő Brit Kelet-indiai Társaság és a látványvilág ezt sugallják, a cselekmény sokkal inkább egy ebbe a korszakba ültetett akció-kalandfilmet tár elénk, melynek ugyan vannak romantikus szálai, ám azok – a producer egyéb alkotásaihoz hasonlóan – gyerekcipőben járnak. Ennek megfelelően alakult a zene is: Will és Elizabeth kapcsolatára, az arra féltékeny Norrington hadnagyra, valamint Sparrow Fekete Gyöngy iránti vágyódására mindössze a „Fog Bound” zárása, a „The Medallion Calls” első másodpercei, a „Moonlight Serenade” keringőszerű felvezetése, valamint a „One Last Shot” térnek ki.

c badelt potc 05
Ezzel szemben a dinamikára és a tempóra nem lehet panaszunk, a közel háromnegyed órás album szinte végig magas fordulatszámon pörög, egyszersmind ezek példázzák leginkább, miért van az, hogy bár gyakran hallgatom a korongot, tartalmát mégsem tartom kimagaslónak. Badelt és társainak munkája azáltal meríti ki a bűnös élvezet kategóriáját, hogy katonás sorrendben vonultatja fel mindazt, ami naggyá tette a Zimmer által alapított Remote Control Productionst. Találunk benne zenei visszanyúlást a Halálugrásra, A sziklára, az Armageddonra, A Sólyom végveszélybenre, a Muppet Kincses Szigetre, a Gladiátorra, a Peacemakerre, Az utolsó esélyre, mindeközben kellő mértékben szórakoztat, olvad bele a képsorok és a cselekmény meghatározta miliőbe – e kettősség ténye egyszerre zavar és hagy hidegen, ezért a fenti pontszám. A legjobban Sparrow témája („The Medallion Calls”) emelkedik ki, mely mikor első ízben csendül fel, tiszteletet parancsoló, ízlésesen karikírozó hangulatával remekül szemlélteti a süllyedő hajócska csöppnyi árbócán büszkén pózoló karaktert. E dallam szoros kapcsolatban áll a kalandtémával, amit a „He's a Pirate” tár elénk legtisztábban, ám számos egyéb tételben (mint a „The Black Pearl”, a „Will and Elizabeth”, az „A Walk the Plank”, a „Blood Ritual” vagy a „Skull and Crossbones”) jár karöltve Sparrow-éval, tölt be kulcsfontosságú szerepet – tulajdonképpen minden köréjük csoportosul.

Fontos szerephez jutott Barbossa kapitány, a Fekete Gyöngy és a legénységén ülő átok is, amit a „Fog Bound” révén kezdhetünk ízlelgetni, valójában azonban a „Swords Crossed”-ben, a „Barbossa is Hungry”-ban, a „To the Pirates' Cave!”-ben, a „Skull and Crossbones”-ban, a „Bootstrap's Bootstraps”-ben és az „Underwater March”-ban kerülnek előtérbe. Míg a pánsíp és a spanyol eredetű idiofon hangszer, a tikfa misztikusságot, addig a kemény csellószólamok, a kórus, az elektromos és basszusgitárok, illetve az ütőszekció vérszomjasságot kölcsönöznek nekik. De az imént felsoroltakban nemcsak ezt ismerhetjük meg, hanem azt is megfigyelhetjük, miként érnek össze az egykori hajóját, a Fekete Gyöngyöt visszaszerezni kívánó Sparrow, a kormányzó lánya, Elizabeth és az ifjú kovács, Will cseppet sem veszélytelen kalandjának zenei ábrázolásaival: hol egymást kiegészítve, hol váltogatva rajzolják ki a szembenálló feleket, összetűzéseiket. Nem mellesleg ezek között találhatóak az általam legimpozánsabbnak vélt trackek is, a „Fog Bound”, a „Swords Crossed”, a „Barbossa is Hungry” és a „Skull and Crossbones”.

c badelt potc 06
Az alapkoncepció mellett, melyet Jerry Bruckheimer és csapata rendesen átdolgozott, az Elizabeth és Sparrow tolmácsolásában előadott „Yo Ho (A Pirate's Life for Me)” című dal utal közvetlenül a disneylandi attrakcióra, amelyet a mozi sikere ismét az élményparkba látogatók főbb célpontjává emelt – a floridai, tokiói és párizsi helyszíneken ennek hatására döntöttek az addigi karakterek moziszereplőkkel bővítésére. A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka húsz év távlatából is szórakoztató, patikamérlegen kimért üzleti vállalkozás, vérbeli blockbuster, melyet Klaus Badelt egy mindehhez maximálisan idomuló, ám sok újdonsággal nem szolgáló zenéjével húzott alá.

 
Kulics László
2024. 08. 04.



 

Tracklista:
  1. Fog Bound (2:16)
  2. The Medallion Calls (1:52)
  3. The Black Pearl (2:16)
  4. Will and Elizabeth (2:08)
  5. Swords Crossed (3:15)
  6. Walk the Plank (1:58)
  7. Barbossa is Hungry (4:06)
  8. Blood Ritual (3:32)
  9. Moonlight Serenade (2:08)
  10. To the Pirates' Cave! (3:30)
  11. Skull and Crossbones (3:23)
  12. Bootstrap's Bootstraps (2:38)
  13. Underwater March (4:12)
  14. One Last Shot (4:46)
  15. He's a Pirate (1:30)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Emesz Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató