Hollywood Magyarországon – Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal


Koncertek szempontjából szerencsére évről évre mozgalmasabb időszakokat élhetünk meg filmzenerajongóként, hiszen a számos hazai szervezésű esemény mellett egyre több komponista ejti útba hazánkat koncertkörútja során. 2017 a Harry Potter és a bölcsek köve élő zenei kísérettel történő vetítésével vette kezdetét, amelyet februárban a Hollywood Magyarországon – Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddalra keresztelt koncertsorozat követett, melynek állomásai között Budapest mellett olyan nagyvárosok jelentek meg, mint Miskolc, Győr, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Békéscsaba vagy Debrecen. 

Én e sorozat utóbbi helyszínén vettem részt, amely telt ház előtt zajlott. A hangulat A Karib-tenger kalózai harmadik felvonásához köthető dallamokkal alapozódott meg úgy, hogy a Monarchia Szimfonikus Zenekar először – két gyerek énekessel kiegészülve – a "Hoist the Colours"-t adta elő, melyet egy szvit követett. A ráadás ugyancsak ehhez a szériához volt köthető: a Werner Gábor vezette formáció a mára már klasszikusnak számító főtémával búcsúzott közönségétől. S ha már duplázások: a szervezők úgy állították össze a műsorrendet, hogy a kalózkaland kísérete mellett a Sherlock Holmes, a Csillagok között, valamint a Gladiátor esetében is két darab kerülhessen terítékre. Sparrow kapitány dallamai után következett az esemény legértékesebb momentumainak egyike, az Esőember score-jának egy részlete, melynek előadását – több későbbi tételhez hasonlóan – ledfalakon megjelenített filmrészletek kísérték. Az első etapból emellett a Hajsza a győzelemért, valamint A Da Vinci-kód témáit követően éreztem azt, hogy egy újabb remek élménnyel gyarapodhattam. És bár a többi tétel esetében is igyekezett a zenekar derekasan helytállni, A Karib-tenger kalózai – A világ végén, az Artúr király, valamint A sötét lovag: Felemelkedés grandiózusabb részeinél kicsit erőtlennek éreztem a hatvanfős formációt. A lassabb, érzelmesebb pillanatokat nagyon szépen adták elő, amikor azonban harsánynak, dinamikusnak, lehengerlőnek kellett volna lenni, az előbb említett három címhez kapcsolódó zene esetében a teljes katarzis annak ellenére maradt el, hogy közben jól látszódott: a csapat minden tagja kitesz magáért.
 

A húszpercnyi szünetet követően a zenekar úgy csapott a húrok közé, hogy előadta az egyetlen, nem Zimmer jegyezte muzsikát: a második felvonást a szintén a Remote Control Production családjába tartozó Steve Jablonky Transformers 3. ihlette munkájának egyvelege indította. Ezután lépett színpadra Lisa Gerrard, aki az est egyik ékkövével szolgált, a Mission: Impossible 2-ből származó "Injection"-je ugyanis nemcsak megtöltötte, hanem jócskán túl is nőtt a Kölcsey Központ koncerttermének falain, s ugyanez volt érvényes a Gladiátor "Now We Are Free"-jére is. Hihetetlen élmény az, amikor egy hangjegyről hangjegyre ismert darabot az ember az eredeti előadótól, élőben hallhat úgy, hogy az erőteljesebb, lehengerlőbb, mint magán az albumon – ezzel megegyező élményben volt részem annak idején Lisbeth Scott révén a római The Passion of the Christ Symphony során is, valamint tavaly a londoni Brian Tyler-koncerten, ahol Tori Letzer nyűgözött le. A Gerrard által előadott szerzemények mellett a Pearl Harbor: Égi háború, valamint a már említett Esőember - Hajsza a győzelemért - A Da Vinci-kód zenei triója révén bólogattam elismerően a színpadra lépők előadása előtt.

A tételek között nem volt konferálás, ugyanakkor a kivetítőn mindig megjelent a soron következő muzsikához kapcsolódó filmcím, néhány kivételtől eltekintve pedig filmrészletekkel is támogatták a dallamokat. A Hollywood Magyarországon – Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal eseménysorozat szervezői úgy időzítették rendezvényüket, hogy maga Hans Zimmer előtte és utána egyaránt tiszteletét tette/teszi hazánkban, így ez a kezdeményezés eleinte kellően merész vállalkozásnak tűnt számomra, ám örömmel tapasztaltam, hogy mindezek fényében is telt házas koncertekről beszélhetünk – még Győrött és Székesfehérváron is, ahol egy napra két előadást időzítettek. 

 
Kulics László
2017.02.20.

vezényelt: Werner Gábor
előadta: Monarchia Szimfonikus Zenekar, Lisa Gerrard
helyszín: Kölcsey Központ, Debrecen
időpont: 2017. február 10., 19:00

Műsorrend:
 
 1. A Karib-tenger kalózai – A világ végén
 2. Esőember
 3. Tiszta románc
 4. Artúr király
 5. Sherlock Holmes
 6. A sötét lovag: Felemelkedés
 7. Hajsza a győzelemért
 8. A Da Vinci-kód

szünet
 
 1. Transformers 3. 
 2. Mission: Impossible 2.
 3. Pearl Harbor: Égi háború
 4. Eredet
 5. Csillagok között
 6. Gladiátor
   
 
Köszönet a közreműködésért Tóth Gergelynek, valamint a Concerteuropenak.

 
Címkék: #hans zimmer, #lisa gerrard
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató