Beszámolónk a San Pedróban megrendezett Alan Silvestri-koncertről


Február közepén Alan Silvestri muzsikáitól volt hangos a Warner Grand Theater, ahol a komponista méltán népszerű darabjai mellett aktuális mozijának aláfestéséből is felcsendülhetett egy kis ízelítő a The Golden State Pops Orchestra közreműködésével. Az est házigazdája a Varése Sarabande filmzenei részlegének vezetője, Robert Townson volt – aki egyébiránt a cég harmincötödik évfordulója alkalmából tervezett 2013-as koncertsorozatának májusi, San Pedró-i állomásán is együttműködik majd a zenekarral –, a karmesteri pódiumon pedig Steven Allen Fox állt, akinek egy tétel erejéig az esemény díszvendége, Silvestri is segítségére volt.

A szerző, munkásságának népszerűsége ellenére, 2007-ben adott először önálló koncertet, melyre akkor a madridi Soncinemad kapcsán került sor, s az ott elért siker négy évvel később, a bécsi Hollywood in Vienna rendezvény kapcsán ismétlődhetett meg. A napokban azonban újfent tapsvihar közepette kerültek előadásra kompozíciói, melyek Silvestri egyik legismertebb muzsikájának, a Vissza a jövőbe-trilógia záró epizódjának aláfestéséből összeállított egyveleggel vették kezdetüket. Ezen dinamikus és impozáns darab remekül megalapozta az est hangulatát, s mellette olyan további, hasonló stílusú tételek, illetve szvitek kerültek terítékre, melyek az Amerika Kapitány, A múmia visszatér, valamint a Ragadozó aláfestéséből származtak. Utóbbi kézenfekvő választásnak nevezhető akkor, ha a komponista munkásságának összegzésével szeretnénk hangversenyt adni, a madridi, illetve bécsi repertoárból azonban valamilyen oknál fogva mégis kimaradt, igaz ugyanakkor, hogy ezúttal pedig a Dredd bíró egyvelegének hiánya hagyott egyfajta űrt maga után. 

Az érzelem húrjait a Számkivetett gyönyörű témája, a Kapcsolat dallamai, valamint a Forrest Gumpból választott darabok igyekeztek megpendíteni a közönség lelkében. S bár Silvestri csupán az eddigi egyetlen Oscar-jelölését hozó Forrest Gump kapcsán vette át a karmesteri pálcát Foxtól, cserébe azonban az idén márciusban mozikba kerülő Croodék című animációs alkotás zenei kíséretével kedveskedett az idelátogatóknak. Minthogy a szerző pályafutásában a kaland- és az akciómozik, valamint a drámák mellett számos vígjáték is található, így az ezekre való kikacsintás sem maradhatott el, amire ezúttal két közismert darabja, az Egértanya, valamint Az örömapa révén került sor. 

A zenekar – mely tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját – a bevezetőben már említett Varése-féle születésnapi koncert mellett előreláthatóan nyáron, a Star Wars-saga aláfestéséből összeállított programnak, a Music from the Star Wars Universe-nek köszönhetően lép majd színpadra újfent. Bár jelen koncertről hivatalosan kiadott hang-, illetve videóanyag nem készült, az interneten számos, a nézők által készített felvétel árulkodik az esemény hangulatáról, valamint remek színvonaláról.

 
Kulics László
2013.03.07.


közreműködött: The Golden State Pops Orchestra
vezényelt: Steven Allen Fox, Alan Silvestri
helyszín: Warner Grand Theater, San Pedro
időpont: 2013. február 16.

Műsorrend:
 

 1. Back to the Future III – Suite 
 2. Cast Away – Suite
 3. What Lies Beneath 
 4. Contact – End Credits 
 5. Mouse Hunt – Suite 
 6. Father of the Bride – Suite 


szünet
 

 1. Captain America – Suite
 2. Forrest Gump – Suite / End Credits
 3. Predator – End Title 
 4. The Croods – Suite
 5. The Quick and the Dead – End Credits 
 6. The Mummy Returns – Suite


Külön köszönet Inga Funcknak a közreműködésért.
 
Címkék: #alan silvestri
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató