A barátságos óriás (2016)

The BFG
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
John Williams 84 évesen is aktív, ami már önmagában is nagy szó, azonban ilyen korú szerzőtől senki se várjon szédületesen komplex nagyzenekari munkát. A Steven Spielberg rendezte A barátságos óriás score-ja egy bensőséges, apró szépségekkel teli, megkapó fantasymuzsika. A főtéma megint csak zseniális és fülbemászó, e tekintetben a szerző, úgy tűnik, kiapadhatatlan fantáziával bír. A score-ban a 21. századi Williamst halljuk, azt a kortárs komolyzenét művelő énjét, ami korábban csak koncertzenei munkáiban, illetve pár régebbi aláfestésében bukkant fel. Ez a stílus a Különvélemény, a Világok harca, a Tintin kalandjai vagy például a Lincoln esetében már jól megfigyelhető volt. Ebben nagy teret kapnak a szólisták, akiknek Williams egészen összetett, sokszor igen egyedi megszólalási lehetőséget biztosít. Valószínűleg csak ő engedheti meg magának, hogy fafúvósokra és hárfára írjon egy nyári blockbusternek szánt mozi esetében muzsikát. S az is biztos, hogy az ötvenes-hatvanas évek filmzenei stílusának felelevenítését sem sokan vethetnék be rajta kívül, néha már olyan, mintha Bernard Herrmann is besegített volna a komponálásba.
 
c williams bfg 01
Mielőtt valakit elriasztana a kortárs komolyzene jelzőként való használata, itt természetesen ne atonális, modern irányzatot értsen, hanem játékos, minimalista, a nagy szimfonikus megoldásokat többnyire mellőző muzsikát, mely legalább annyira fülbemászó és élvezetes, mint a szerző nagyszabású nagyzenekari kompozíciói. Ha A barátságos óriás muzsikájához hasonló jellegű zenéket kellene keresni, akkor leginkább azt lehetne mondani, hogy a Tintin kalandjai score-jának kistestvére, a szerző Harry Potter-muzsikáival rokon aláfestés, s a játékosság, családias hangulat miatt a Reszkessetek, betörők! is megemlíthető. Ugyanakkor egyes tételek minden bizonnyal a filmmel együtt kerülnek majd a helyükre, főleg a szólistákra épülők. De nemcsak szerényen hangszerelt részeket kapunk, néhány tétel esetében a nagyszabású szimfonikus Williams-stílust hallhatjuk szédületes keringőszerűség és zenekart izzasztó formában. Igaz, pár track esetében viszont valahogy várná az ember a felrobbanó, erőtől duzzadó, lendületes muzsika elindulását, ám ez elmarad. Így hiányérzet is marad az albummal kapcsolatban, noha az összkép kétségtelenül pozitív.
 
 
Kiemelkedő trackek: Overture, Dream Country, Dream Jars, Frolic, Sophie's Future, The Queen's Dream, Giants Netted, Sophie and the BFG

 
Gregus Péter
2016. 07. 17. 

Tracklista:
 1. Overture (1:18)
 2. The Witching Hour (4:41)
 3. To Giant Country (2:33)
 4. Dream Country (10:09)
 5. Sophie's Nightmare (1:57)
 6. Building Trust (3:25)
 7. Fleshlumpeater (1:37)
 8. Dream Jars (3:30)
 9. Frolic (1:44)
 10. Blowing Dreams (3:46)
 11. Snorting and Sniffing (2:13)
 12. Sophie's Future (2:30)
 13. There Was A Boy (3:30)
 14. The Queen's Dream (3:08)
 15. The Boy's Drawings (3:05)
 16. Meeting the Queen (3:00)
 17. Giants Netted (2:03)
 18. Finale (2:14)
 19. Sophie and the BFG (8:09)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató