The Lord of the Rings Symphony (2003)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Howard Shore
 • vezényel: Ludwig Wicki
 • kiadás éve: 2011
 • kiadó: Howe Records
 • játékidő: 115:51
Megosztás:
Bár a mozitörténelem során számtalan felejthetetlen muzsika született már, igen kevés példát találni arra, hogy egy komponista számára a szakmai, valamint a közönségsikeren túl több is megadatik, s művére évekkel később is különleges figyelem hárul, vagy egy Broadway-adaptációnak köszönhetően, vagy úgy, hogy élőzenei kísérettel vetítik le a filmet, esetleg úgy, hogy szimfónia készül belőle. Utóbbira az elmúlt évek során Basil Poledourisnak nyílt lehetősége a Conan, a barbárhoz szerzett muzsikája révén, John Debneynek A passió okán, valamint Howard Shore-nak A Gyűrűk Ura-trilógia miatt. Az említett szerzők közül ezen kategóriában a legnagyobb sikert Shore könyvelheti el magának, holott amikor annak idején kiderült, hogy J.R.R. Tolkien adaptációjának zenéjét Peter Jackson őrá bízza, a legtöbben fanyalogtak, és értetlenül álltak a direktori döntés előtt. Ez persze abból a szempontból érthető volt, hogy egy olyan komponistára esett a választás, akit leginkább David Cronenberg és David Fincher nem minden esetben közönségbarát filmjei révén ismert meg a publikum. Nos, azóta már tudjuk, hogy Shore igenis jó döntés volt: megannyi elismerő kritika, rangos díj és a nem csekély példányszámban eladott filmzenealbumok árulkodnak arról, hogy mennyire jó volt Jackson megérzése.
 
c shore lotr symphony 01
Az egyenként háromórás filmek aláfestésének elkészítése nem kevés munkaidőt emésztett fel annak idején (a trilógia záró részének például csak a zenei felvételei százhetven órát tettek ki), amely munkaidő a rendezői változatok megjelenésével tovább nőtt, hiszen az elkészülteken felül, részenként közel félórányi zenére volt még szükség. A töretlen sikerre alapozva John Mauceri karmester javaslatot tett Shore számára, hogy készítsen szimfóniát világsikerű művéből. E kezdeményezéshez csatlakozott Jonathan Schultz producer is, akivel Shore A két torony zenei felvételei során ismerkedett meg és kötött barátságot. Miután láttak benne fantáziát, Shore és Mauceri az elképzelést valósággá változtatták: a rendelkezésre álló mintegy tizenkét órányi zenéből egy hatfelvonásos művet készítettek, melynek ősbemutatójára a film egyik forgatási helyszínén, a Középfölde színteréül szolgáló Wellingtonban került sor 2003 novemberének végén. Napjainkig bezárólag pedig számos országban színpadra álltak már a The Lord of the Rings Symphony: Six Movements for Orchestra and Chorus-ra keresztelt darabbal, melynek hatos felosztására Tolkien hat könyvének megfelelően került sor. Sikerét remekül tükrözi azon tény, miszerint az író történetéhez fűződő Alan Lee-John Howe-féle illusztrációk vetítésével színesített koncertsorozat világszerte teltházas közönség előtt zajlott.

A darab sikere ellenére azonban megjelenése egészen 2011-ig váratott magára, addig pedig azok számára, akik nem tudtak részt venni a koncerteken, mindössze a trilógia harmadik részének díszdobozos változata mellé kiadott ötvenperces, "így készült..."-jellegű dokumentumfilm árulkodott arról, milyen is lett a szimfónia-változat. A kiadatlanság oka minden bizonnyal jogi eredetű, ám a Shore által nemrég alapított Howe Recordsnak köszönhetően azonban (más, eddig kiadatlan Shore-műhöz hasonlóan) szerencsére elérhetővé vált ez a kiváló és mindenképpen elismerésre méltó darab. A felvételek Svájcban készültek Ludwig Wicki karmester, a 21st Century Symphony Orchestra & Chorus, valamint Kaitlyn Lusk vokalista közreműködésével. Wickihez és zenészeihez az elmúlt évek során nemcsak ezen szimfónia előadása köthető A Gyűrűk Ura-vonalon, hanem a trilógia élőzenével történő bemutatása is hozzájuk fűződik, így teljes mértékben tapasztaltnak számítanak a Shore-féle zene, valamint a Tolkien által létrehozott nyelvi világokban.
 
c shore lotr symphony 02
Shore két Oscar-díjjal jutalmazott trilógiája ezen adaptációval úgy kapott újból szárnyra, hogy az összes, a zene és történet szempontjából egyaránt fontos mozzanatot magában foglalja, így idézve fel Frodóék megannyi kalanddal s persze viszontagsággal kísért történetét. A hat részen belüli tételek mesterien lettek egybefűzve, így tulajdonképpen szvitekre bontva tárja elénk Shore és Mauceri a muzsikák velejét. A teljes filmzenék játékidejének redukálása, illetve a főbb vonalak megtartása okán a The Lord of the Rings Symphony leginkább ahhoz hasonlítható, mintha egy fejezet lenne a "Kötelező olvasmányok röviden" kötetben, ugyanakkor a kompozíció anélkül is képes hiányérzet nélküli, maradandó élményt biztosítani hallgatója számára, hogy szükség lenne mellé a teljes zenei anyag ismeretére is.

A muzsika tökéletes hangminőséggel bír, a zenekar csodálatosan játszik és a hangkeverésre sem lehet panaszkodni, a mindezt tartalmazó korongok pedig egy széthajtható, igényes, papír alapú tokba kerültek bele, amelyhez egy tizenhat oldalas, információkban gazdag füzet jár – a mű e hosszú idő után tehát méltó megjelenést kapott.
 
c shore lotr symphony 04
Jómagam sem a film, sem pedig az aláfestése körül kialakult őrületet nem értettem (annak ellenére, hogy Shore-t akkor már egyéb szerzeményei okán jó ideje kedveltem), s bár Jackson produkciója továbbra sem ragadott magával, a The Lord of the Rings Symphony megismerése hozzájárult ahhoz, hogy az addig általam nem igazán kedvelt kompozíciót megszeressem. Miután a szimfóniát hallottam, azt vártam, hogy mikor áll elő valamelyik kiadó ezzel az anyaggal, így én a Howe Records korongját egy abszolút hiánypótló és űrt betöltő kiadványnak vélem, melynek tartalma az első pillanattól az utolsóig csodálatos és lenyűgöző.

 
Kulics László
2012. 03. 04. 

Tracklista:

CD1
 1. The Fellowship of the Ring - Movement One (The Prophecy - Concerning Hobbits - The Shadow of the Past - A Shortcut to Mushrooms - The Old Forest - A Knife in the Dark) (11:25)
 2. The Fellowship of the Ring - Movement Two (Many Meetings - The Ring Goes South - A Journey in the Dark - The Bridge of Khazad-Dum - Lothlorien - Gandalf's Lament - Farewell to Lorien - The Great River - The Breaking of the Fellowship) (34:04)

CD2
 1. The Two Towers - Movement Three (Foundations of Stone - The Taming of Sméagol - The Riders of Rohan - The Black Gate Is Closed - Evenstar - The White Rider - Treebeard - The Forbidden Pool) (18:15)
 2. The Two Towers - Movement Four (The Hornburg - Forth Eorlingas - Isengard Unleashed - Gollum's Song) (10:28)
 3. The Return of the King - Movement Five (Hope and Memory - The White Tree - The Steward of Gondor - Cirith Ungol - Andúril) (15:26)
 4. The Return of the King - Movement Six (The End of All Things - The Return of the King - The Grey Havens - Into the West) (26:12)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató