Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban (1992)

Home Alone 2: Lost in New York
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Bizonyára nincs olyan ember hazánkban, aki ne ismerné a McCallister család legéletrevalóbb tagját, Kevint (Macaulay Culkin), hiszen minden évben legalább egy tévécsatorna leadja valamelyik részét a Reszkessetek, betörők! című vígjátéknak – ez hasonlóan üzembiztos műsor, mint A Grincs, a Télapu, az Igazából szerelem vagy a Bunyó karácsonyig. Ez annyiból sajnálatos, hogy ez az egyébként remek Chris Columbus-film elcsépeltté válik azáltal, hogy a szeretet ünnepe közeledtével nemcsak a bejgli, a karácsonyfa és a finom ételek várhatóak teljes bizonyossággal, hanem ezen széria képernyőre tűzése is. Ettől függetlenül persze vitathatatlan, hogy az 1990-ben bemutatott Reszkessetek, betörők! örökzölddé vált, s egyöntetű sikert aratott a közönség, valamint a kritikusok körében egyaránt. A Golden Globe- és Oscar-jelöléseket is kiérdemelt produkció egy csapásra a karácsonyi kultfilmek sorába emelkedett, s mint ilyen, a folytatásokat sem kerülhette el, amelyekből ez idáig öt készült – a legutóbbira idén kerítettek sort Reszkessetek, betörők 5.: Testvérek akcióban címmel.
 
c williams home alone 2 01
Az újabb kalandok közül egyedül az 1992-es második rész, a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban aratott nagyobb mérvű anyagi sikert, amely szintén a Chris Columbus-John Hughes rendező-producer párosnak volt köszönhető, akik újfent Kevin, valamint a kétbalkezes betörőduónak, a magukat Vizes Bandának nevező Harrynek (Joe Pesci) és Marvnak (Daniel Stern) az összecsapásán alapul. Hughesék ezúttal igyekeztek nagyobb figyelmet szentelni az érzelmeknek, illetve a családi kötelék fontosságának is, amit a Brenda Fricker által alakított karakter, a "galambos hölgy" révén próbáltak tolmácsolni – ehhez hasonló szerepe volt az első részben öreg hólapátolónak is. A mozi felépítése és főbb cselekményszálai sokban rokoníthatóak a Reszkessetek, betörők!-ével, ám az újabb mellékszereplők, valamint a New Yorkba áthelyezett kaland kellő mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Reszkessetek, betörők! 2. ne egy szokványos folytatásként, hanem az elődjéhez hasonlóan szórakoztatni képes produkcióként kerüljön be a köztudatba.
 
Az aláfestés elkészítésével természetesen ezúttal is John Williamst bízták meg, akinek első Reszkessetek, betörők!-muzsikáját a legjobb filmzene és a legjobb betétdal kategóriában Oscarra jelölték, emellett pedig egy Grammy-jelölést és egy BMI-díjat is kiérdemelt érte (utóbbi elismerést jelen munkájáért is megkapta). A veterán komponistát nemcsak a rendkívül igényes és fülbemászó instrumentális szerzemény okán zárta szívébe a közönség, hanem a Leslie Bricusse dalszövegíróval közösen jegyzett "Somewhere In My Memory" című főtéma és a "Star of Bethlehem" miatt is, melyeket azóta a legnépszerűbb karácsonyi dalokként szokás emlegetni. Ezek természetesen a folytatás score-jából sem maradhattak ki, ugyanakkor a páros két újabb dalt is készített, melyek a "Merry Christmas, Merry Christmas", illetve a "Christmas Star" címet kapták. Ezeken túlmenően a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban score-járól elmondható, hogy nagyobb részben az első történetből megismert témákból és hangzásvilágból táplálkozik (nemegyszer színvonalas átiratok formájában), így ezúttal is megfigyelhetőek benne olyan zenei megoldások, melyek egykoron többek között Csajkovszkij A diótörője révén váltak ismertté.
 
c williams home alone 2 02
A forgatás 1991 telén vette kezdetét New Yorkban, a következő évben pedig Winnetkában folytatódott, ahol a filmbéli McCallister család otthona található. Minthogy a film 1992 novemberében debütált, Williamsnek elegendő ideje lett volna a zene elkészítésére, mivel azonban azt csak július végén láthatta először (ekkor még az első rész score-ja volt hallható alatta temp zeneként), és ezután kezdődött egy kéthetes koncertsorozata a Boston Pops Esplanade Orchestrával, a munkálatok csupán augusztus második hetétől indulhattak el, a tíz napig tartó zenei felvételekre pedig szeptember végétől kerülhetett sor.

A filmzenealbum először a mozipremierrel azonos időben jelent meg, annak összeállítása során azonban a Fox Records munkatársai minden bizonnyal a biztos sikert kívánták megcélozni azáltal, hogy Williams új témái közül alig néhányat tettek fel rá, ugyanakkor persze a dalok mindegyike helyet kapott rajta. A teljes képet először a Varése Sarabande limitált kiadású, 2002-es dupla lemeze révén kaphattuk meg, idén pedig a La-La Land Records (amely két évvel ezelőtt az első rész bővített kiadását is piacra dobta) néhány plusz tétellel történő megtoldás mellett gondoskodott arról, hogy az is beszerezhesse a complete verziót, aki a Varése-féléről valamilyen oknál fogva lemaradt.

Az album első tételei nem szolgálnak különösebb meglepetéssel: némi variálással köszönnek vissza az első rész főbb témái, melyek hibátlanul alapozzák meg a hangulatot. Ezek között találjuk a két karácsonyi éneket, illetve az ezek instrumentális alapjaira épülő nyitányt, valamint a késésből adódó kapkodást kísérő "We Overslept Again / Holiday Flight" tételt is, mely utóbbi egy olyan hírblokkban is könnyedén helytállna, ahol az emberek – a szenteste előtti utolsó napokra jellemző – kényszeres vásárlási lázáról és kapkodásáról tudósítanak. A kimondottan ehhez a részhez készült újdonságok a "Separate Vacations"-szel veszik kezdetüket, melyet az "Arrival In New York" követ, mely részben új dallamokkal, részben pedig a főtéma könnyedebb és nagyobb ívű átiratával operálva festi le számunkra a nyüzsgő New Yorkot. Hasonlóan könnyed és harsány stílussal találkozhatunk a "Plaza Hotel"-ben, valamint a "Duncan's Toy Store"-ban is, melyek remekül tükrözik Kevin szabadságát, illetve a karácsonyi hangulatot. Utóbbiról elsősorban a rezesek, a csengettyűk, a xilofonszerű glockenspiel és a különféle ütősök gondoskodnak, az olyan lassabb tempójú, bensőségesebb tételek esetében pedig, mint a "Distant Goodnights (Christmas Star)", a "Turtle Dovers" vagy a "Christmas At Carnegie Hall", a cseleszta és a hárfa kerülnek előtérbe, némelykor lágy fafúvósokkal karöltve. A komponista új dallamai nemcsak a karácsonyhoz készített két új dal (melyek hosszabb-rövidebb időre önállóan is számtalanszor felbukkannak) zenei kíséretében, illetve a New York-i pezsgést érzékeltető darabokban bukkannak fel, hanem a galambos hölggyel kapcsolatos jeleneteknél is, amelyek közül az "Appearance of the Pigeon Lady" trackben figyelhető meg leginkább a magányba burkolódzó nő motívuma.
 
c williams home alone 2 04
Bár kétségtelen, hogy a score legértékesebb pillanatait az eddig említett számok foglalják magukban, nem lehet szó nélkül hagyni a két szerencsétlen rabló, Marv és Harry tubára, fafúvósokra és húrpattogtatásokra épülő zseniális témáját sem, mely a "The Thieves Return"-től kezdve igen gyakran visszaköszön. Amint összetalálkoznak Kevinnel az utcán, gyakorlatilag meg sem állnak a kergetőzésben, mely a zseniális "To the Plaza, Presto"-val veszi kezdetét, és olyan trackekben folytatódik, mint például a "Race to the Room / Hot Pursuit", a "Running Through Town" vagy a "Down the Rope / Into the Park". A duó kétbalkezességét pedig az "Another Christmas In the Trenches"–"Luring the Thieves"–"Kevin's Booby Traps" hármas során idézhetjük fel.

A La-La Land-féle változaton – a Varésével ellentétben – néhány, a filmben háttérzeneként (source musicként) alkalmazott tradicionális muzsika – ilyen a "Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!" vagy a "God Rest You Merry, Gentlemen / Good King Wenceslas" – is helyet kapott, illetőleg a Jack Feldman és Alan Menken által készített "My Christmas Tree" is felkerült ezen albumra. Az őket követő alternatív trackek közül pedig a "Holiday Flight" szolgál a legnagyobb érdekességgel, itt ugyanis egy jazzes verzióját hallhatjuk annak a muzsikának, mely végül a méltán népszerű nagyzenekari verzióra cserélődött le már az első rész esetében is.
 
c williams home alone 2 05
A néhány újdonság kivételével e score gyakorlatilag a Reszkessetek, betörők! aláfestéséből táplálkozik, így ha nem a teljes zenei anyag valamelyikét hallgatjuk meg, hanem a Fox Records által kiadott verziót, akkor annak első részre történő hajazása okán könnyen csalódás érhet bennünket. Ebből eredően én mindenképpen ezt a változatot (vagy a Varése Sarabande által anno kiadottat) ajánlom meghallgatásra, illetve beszerzésre, a hosszúra nyúlt játékidő pedig ne rémisszen el senkit, az új elemek és a régiek variációi okán egyetlen percre sem válik unalmassá az album – pláne, ha a mellékelt huszonnégy oldalas, rendkívül informatív bookletet is elolvassuk.

 
Kulics László
2012. 12. 23. 

Tracklista:

CD1
 1. Somewhere in My Memory (3:54) *
 2. Star of Bethlehem (3:32) *
 3. Home Alone (Main Title) (2:10)
 4. This Year's Wish (1:48)
 5. We Overslept Again / Holiday Flight (3:18)
 6. Separate Vacations (1:58)
 7. Arrival In New York (1:58)
 8. The Thieves Return (3:29)
 9. Plaza Hotel (3:04)
 10. Concierge (1:32)
 11. Distant Goodnights (Christmas Star) (2:05)
 12. A Day In the City (1:00)
 13. Duncan's Toy Store (2:42)
 14. Turtle Dovers (1:29)
 15. To the Plaza, Presto (3:25)
 16. Race to the Room / Hot Pursuit (4:10)
 17. Haunted Brownstone (3:01)
 18. Appearance of the Pigeon Lady (3:23)
 19. Christmas At Carnegie Hall (5:11)

CD2
 1. Christmas Star * / Preparing the Trap (4:23)
 2. Another Christmas In the Trenches (2:34)
 3. Running Through Town (1:16)
 4. Luring the Thieves (4:02)
 5. Kevin's Booby Traps (7:25)
 6. Down the Rope / Into the Park (5:07)
 7. Reunion At Rockefeller Center / It's Christmas (5:21)
 8. Finale (2:00)
 9. We Wish You a Merry Christmas *** / Merry Christmas, Merry Christmas * (2:52)
 10. End Titles ("Somewhere in My Memory") (1:34)
 11. God Rest You Merry, Gentlemen / Good King Wenceslas (2:23) ***
 12. The Christmas Song (1:42) ***
 13. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (1:16) ***
 14. Winter Wonderland (3:25) ***
 15. My Christmas Tree (02:39) **
 16. Christmas Star (3:21) *
 17. Merry Christmas, Merry Christmas (Alternate) (2:44) *
 18. Celebrity Ding-Dang-Dong (0:41)
 19. Holiday Flight (Alternate) (2:26)
 20. Suite from "Angels With Filthy Souls II" (0:58)
 21. Merry Christmas, Merry Christmas (Orchestra) (2:27)

 

* dalszöveg: Leslie Bricusse
** írta: Jack Feldman, Alan Menken
*** tradicionális

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató