A rém (2003)

Monster
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Brian Transeau (BT)
 • kiadás éve: 2003
 • kiadó: DTS Entertainment
 • játékidő: 194:35
Megosztás:
Az igaz történet alapján megszületett, alacsony költségvetésű A rém akkor kapott viszonylag nagy figyelmet, miután a Tom Hanks Nyomul a banda című rendezésében feltűnt, korábban olykor szinte csak dekorációként alkalmazott főszereplő, a szerep kedvéért meghízó és szinte felismerhetetlenre maszkírozott Charlize Theron 2004-ben elnyerte az Oscar-díjat a legjobb női főszereplő kategóriájában. A rendező az a Patty Jenkins, akinek ez volt az első egész estés alkotása, korábban csak két rövidfilmet készített. Olyan sorozatok egyes részeit, mint Az ítélet: család, a Törtetők, a Gyilkosság, továbbá egy tévéfilmet követően a direktor számára 2017-ben érkezett el a nagy kiugrás, amikor megrendezhette a Wonder Womant, melyet három évvel később követett a folytatás, a Wonder Woman 1984 is, és bár azóta felröppent a hír, hogy részese lehet egy Star Wars-mozi megvalósításának, a hivatalos bejelentés még várat magára. Theron A rémet megelőzően sem volt ismeretlen (olyan mozikban láthattuk, mint Az ördög ügyvédje, Az asztronauta, az Árvák hercege vagy Az olasz meló), az Oscar-díjat követően karrierje viszont újabb szárnyakat kapott, aminek eredménye többek közt a Kőkemény Minnesota, Az út, a Prometheus, az Atomszőke vagy éppen a Mad Max: A harag útja lett, de a Halálos iramban-széria családjának is tagjává vált.

c bt monster 01
Aileen Wuornosnak (Theron) nincs egyszerű élete. Munkáját nem éppen ideális körülmények közepette végzi, a műszakok főleg sötétedés után kezdődnek, és időnként a testi épsége is veszélybe kerül. Aileen ugyanis prostituált, aki sorsát a saját kezébe véve válik kliensei hóhérává. Egy kegyetlen világban járunk, ahol nem karolja fel őt senki sem, inkább kihasználják, megalázzák, viszonylagos megnyugvást csak barátnőjénél, a Christina Ricci alakította Selbynél talál. Amikor az egyik kuncsaftja erőszakoskodni kezd vele, Aileen a férfit annak pisztolyával lövi le, majd magával viszi a fegyvert. Már nincs jelentősége, hogy a nő az őt ért gyermekkori erőszak hatására vált-e a szexuális örömökre vágyó férfiak seregének kiszolgálójává, majd megtizedelőjévé, vagy csak a pénzszerzés vágya miatt uralkodott el rajta a gyilkolás ösztöne, de sorozatgyilkossá vált, és elfogása után nem kerülhette el a felelősségrevonást, végül a bűnhődést. A rémet rém kellemetlen nézni, címszereplőjével nehéz szimpatizálni, mert a hollywoodi cukormázzal leöntött Micsoda nővel ellentétben egy realista drámát láthatunk, melyben az éjszakai pillangónak esélye sincs, hogy életét a helyes mederbe terelje, inkább megállíthatatlanul süpped le a mocsárba.

Az aláfestést a Grammy-jelölt Brian Transeau, művésznevén BT komponálta, akinek Jenkinsszel ez maradt az egyetlen közös filmje. Az elektronikus zene világából érkezett előadó és DJ szerzeményei először egy független filmben, az 1999-es Nyomásban tűntek fel, de hallhattuk a Sylvester Stallone-féle Felpörgetvében is, az első nagy lehetőségét pedig a Halálos iramban-széria nyitányánál kapta, melynek score-ját sajnos nem adták ki. Ezután érkezett A rém, melyet olyanok követtek, mint például a Lopakodó című akciófilm Jamie Foxxszal és Jessica Biellel, vagy a szintén Theronnal leforgatott Sötét helyek című dráma.

c bt monster 02
Jenkins – akkori saját bevallása szerint – mindössze annyit értett a zenéhez, hogy tudta, milyen érzelmeket képes kiváltani belőle, de hogy ez a folyamat pontosan miként jön létre, azzal nem volt tisztában. Ezért teljes mértékben BT-re hagyatkozott, akinek elmesélt egy-egy jelenetet és azt, hogy milyen érzéseket szeretne közvetíteni, komponistája (aki a Halálos iramban után kifejezetten drámához szeretett volna muzsikát írni) pedig szabad kezet kapva lefordította ezt a zene nyelvére. Az alaphangszerek között olyanokat találunk, mint a zongora, a dob és az elektromos gitár, az egyik szembetűnő közreműködő pedig az album könnyedebb oldalát megjelenítő vibrafon. Utóbbi már a nyitó, nosztalgikus hangzású „Childhood Montage”-ban megjelenik, az álláskeresést kísérő, könnyed „Job Hunt”-ban pedig egyenesen főszereplővé válik – itt kell megemlíteni, hogy utóbbiról hamar beugorhat Hans Zimmer Tiszta románchoz írt főtémája a hangszer speciális tónusa miatt, de mivel azt meg Carl Orff „Gassenhauer”-je ihlette, haladhatunk is tovább.

A rém aláfestésének műfaji meghatározása talán az elektrocountry lehetne, hiszen elektronikus megoldásokkal kísért akusztikus hangszeres dallamok hoznak létre egy olyan érdekes hangulatot, ami az amerikai vidéki kisvárosokat idézi meg. A lüktető „Girls Kiss”; a bluesos-countrys és az alkotói folyamatot a legjobban összefoglaló, közel tízperces „The Bus Stop”, a játékos zongoraszót és wah pedált is bevető „Turning Tricks”, az óraketyegést imitálva, lassan, komoran induló, majd ütemessé váló „Bad Cop”, de főleg a fülbemászó, szépséges szerelmi téma, a „Ferris Wheel” és az ítélethozatalt kísérő „Courtroom” a score legkiemelkedőbb pontjai. A nyomasztóbb szerzemények fő hatáskeltője a tekerőlant lett: az angolul a dallamos hurdy-gurdy névre hallgató, filmzenében viszonylag ritkán alkalmazott instrumentum több tételben is megszólal (például „First Kill”, „Ditch the Car), nemegyszer egy gyilkosság alatt, a feszültséget fokozva, és az amerikai jellegbe egzotikumot hozva. A tekerőlantos részeket Ben Grossman játszotta fel BT stúdiójában: közösen megalkottak egy harmóniaalapot, és Grossman arra improvizált szinte mindent. BT ezeket tovább variálta, vágta és csavarta különféle módon, majd az így keletkezett motívumokat használta fel mintaként további tételekhez.

c bt monster 04
A kiadvány tartalmaz egy DVD-t is, ezen minden zene megtalálható, ami a CD-n is rajta van, kibővítve és exkluzívabb körítéssel tálalva. A CD tracksorrendjét megtartó, közéjük ide-oda beszúrt további kilenc darab negyvenöt perccel növeli meg az időtartamot. Ezek hangulatilag a score nyomasztóbb pillanatai közé illenek, több tételben a tekerőlanttal a főszerepben, de hallhatunk meditatív jellegű, ambient hatású és zongorás darabot is. Ezek a szerzemények zömében hangulatképek, nem kihagyhatatlanok, mert a 75 perces CD lefed minden fontos pontot, ennek ellenére hangulatos továbbgondolások. A DVD egyebek mellett tartalmaz egy interjút Jenkinsszel és BT-vel, de lehetőség van még remixelni, és egy zeneszerkesztő program demóját is kipróbálhatjuk.

Egyik lemezre sem került fel viszont a rockklasszikus „Don’t Stop Believin’” a Journey-től, mely a görkorcsolyapályán, a két nő közti első csók elcsattanásakor hangzik el. A költségvetés nem bírta volna el a jogdíj kifizetését, így Theron írt Steve Perry énekesnek egy szívhez szóló levelet azzal, hogy mennyire szeretnék felhasználni a dalt, ráadásul a csapat minden tagjának elküldték a filmet. Perry végül felhívta az alkotókat azzal, hogy tetszett neki az alkotás, és mivel látta, mit szerettek volna kifejezni a dallal, engedélyezte a felhasználását.

c bt monster 03
Bár BT olykor-olykor felbukkan filmzenék komponistájaként is, alapvetően megmaradt saját területén, ahol számos dance-slágerekkel teli lemezt jelentetett meg. A Lopakodó még ma is ütős akciózenéje mellett a legnagyobb kedvencem tőle az instrumentális darabokat tartalmazó This Binary Universe, melyen több szerzeménynél is találunk zenei kapcsolatot A rémhez, a korábbi számait vonósokkal átértelmező Electronic Opuson pedig szerepel is a film egyik témája. Ami viszont A rém zenéjét illeti, ezúttal az a nem túl szerencsés helyzet állt elő, hogy a kritika alatt nem hallgatható meg az album, online formában ugyanis elérhetetlen. Kiadója, az albumok mellett zenei DVD-kre is szakosodott DTS Entertainment rég megszűnt, így vélhetően jogi nehézségek miatt nem található meg a Spotify-on a kiadvány, és még a Youtube-on is csak néhány, összesen alig félórányi tracket találni, jobb híján ezek meghallgatását javaslom.

c bt monster 05
Az albumot tehát gyakorlatilag eltűntnek kell nyilvánítanunk, ami nagy kár, mert azon kivételes alkalmak egyikének lenyomata, amikor az alkotót nem akadályozták terjedelmi korlátok, és az összes elképzelését megvalósíthatta. A soundtracken látványosan érezni a törődést: nemcsak a tényleges filmzenét tartalmazza, hiszen BT a tételeket kiegészítette, továbbgondolta, nem elégedett meg azzal, hogy csak a jelenetekben elhangzó ötletei kerüljenek kiadásra. A megkötésektől mentességnek köszönhetően ideális hosszúságú szerzemények amiatt is csemegék, mert a komoly téma és az olykor sötétebb irányba kanyarodó megközelítés ellenére azok számára is élményt nyújthatnak, akik nem látták a filmet. Nem tipikus hollywoodi aláfestésről van szó, inkább egy szerzői albumról, melynek különlegessége, hogy bár a film meglehetősen lehangoló, s alapvetően a zene sem nevezhető vidámnak, BT legalább a zene segítségével megcsillantja egy pillanatra a reményt a főszereplő számára.

 
Bíró Zsolt
2023. 11. 19. 

Tracklista:

CD
 1. Childhood Montage (Title Sequence) (03:56)
 2. Girls Kiss (Hooking I) (06:51)
 3. The Bus Stop (09:48)
 4. Turning Tricks (Hooking II) (06:20)
 5. First Kill (03:16)
 6. Job Hunt (01:57)
 7. Bad Cop (06:04)
 8. “Call Me Daddy” Killing (04:02)
 9. I Don’t Like It Rough (04:13)
 10. Ferris Wheel (Love Theme) (08:21)
 11. Ditch The Car (Selby Discovers) (04:53)
 12. Madman Speech (04:07)
 13. Cop Killing (02:48)
 14. News On TV (02:19)
 15. Courtroom (05:51)

DVD
 1. The Unbalanced Equation (03:24)
 2. Childhood Montage (Title Sequence) (03:45)
 3. A Small Sacrifice (02:26)
 4. Girls Kiss (Hooking I) (06:04)
 5. Virtue (05:14)
 6. The Bus Stop (09:38)
 7. Dark Lines (07:34)
 8. Turning Tricks (Hooking II) (06:32)
 9. First Kill (03:02)
 10. Set and Setting (04:55)
 11. Job Hunt (02:16)
 12. Contemplation (05:45)
 13. Bad Cop (06:22)
 14. Highest Common Denominator (04:08)
 15. “Call Me Daddy” Killing (04:22)
 16. I Don’t Like It Rough (04:06)
 17. Ferris Wheel (Love Theme) (08:38)
 18. Trigger Finger (06:55)
 19. Ditch The Car (Selby Discovers) (04:16)
 20. Madman Speech (04:04)
 21. Cop Killing (02:51)
 22. Bus Goodbye (05:49)
 23. News On TV (02:00)
 24. Courtroom (05:43)
Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató