Gyilkosok gyilkosa (1998)

The Replacement Killers
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
1998 vízválasztónak tekinthető Harry Gregson-Williams pályafutásában, addig ugyanis egyike volt a Hans Zimmer által alapított, akkor még Media Ventures, most Remote Control Productions néven futó csapat szürke eminenciásainak. A kiegészítő és társzeneszerzőként, hangszerelőként, valamint karmesterként tevékenykedő művész ebben az esztendőben szabadult meg béklyóitól a Z, a hangya című animációs alkotással (melynek muzsikáját John Powell-lel közösen jegyzi), és ismerkedett meg két, számára meghatározó direktorral. Egyikük Tony Scott, aki A közellenséget követően már csak vele volt hajlandó dolgozni, Antoine Fuquával pedig a Gyilkosok gyilkosa premierjét követően ugyan egy ideig nem találkozott, ám tizenöt évvel később újfent összefutottak, s további három alkotást (A védelmező, A védelmező 2., Végtelen) hoztak tető alá... idáig.

c gregson williams replacement killers 01
A Gyilkosok gyilkosa egy, a kilencvenes évek akciófilmjeibe új színt vivő hullám kevésbé sikerült, teljesen átlagos, kiszámítható darabja. Időnként mégis szembetalálkozunk vele, aminek oka, hogy ez volt a videoklipek világában közkedvelt rendező, Fuqua első nagyjátékfilmje, ezzel debütált Hollywood porondján a hongkongi akciósztár, Chow Yun-Fat, és az a John Woo volt a producere, illetőleg az akciójelenetek koordinátora, akit éppen akkor ünnepeltek a Rés a pajzson, valamint az Ál/Arc révén a műfaj megújítóinak egyikeként. E csalogató nevek ellenére azonban a producerek nem mertek reszkírozni, így olyan karakterszínészeket szerződtettek Yun-Fat mellé, mint Mira Sorvino (Mimic – A júdás faj), Danny Trejo (Machete), Michael Rooker (A galaxis őrzői), Jürgen Prochnow (A tengeralattjáró), Patrick Kilpatrick (Végképp eltörölni) és Carlos Gomez (Glades – Tengerparti gyilkosságok).

A Gyilkosok gyilkosa score-ja különös utat járt be nálam. Megjelenésének idején gyakorolta rám a legnagyobb hatást a Remote Control-féle hangzásvilág, és tulajdonképpen mindent habzsoltam, ami a társaság akkori fősodorjába tartozó alkotóktól, Hans Zimmertől, Trevor Rabintől, Mark Mancinától, John Powelltől, Nick Glennie-Smithtől és persze Gregson-Williamstől megjelent – emlékszem, ezt a score-t például A közellenség albumával egyszerre szereztem be. Ám ahogy teltek-múltak az évek, hangzásviláguk visszaszorulásával/továbbfejlődésével egyetemben kezdtek fakulni ezek a darabok, s bár maradtak nagy kedvencek (mint a Féktelenül, a Con Air – A fegyencjárat, az Armageddon, A szikla vagy a Twister muzsikája, és szinte minden Zimmertől), jelen korongot jobbára szökőévente veszem elő, nosztalgiázás gyanánt.

c gregson williams replacement killers 02
Negatívba hajló véleményem ellenére azt azonban elismerem, hogy bármennyire is járt el az idő felette, az albumnyitó „John's Theme” a mai napig remek darab, olyan atmoszférával bír, amely miatt azóta is öröm hasonló jellegű Gregson-Williams-zenéket hallgatni. E track finomkodó ütőhangjaival, a basszusfuvola és az elektromos cselló keltette atmoszférával tökéletesen szimbolizálja a lelkiismeretével küzdő bérgyilkos, Lee (Yun-Fat) magányosságát, megtörtségét – mindig A védelmező főtémája jut eszembe róla, ahol hasonló feladat elé állította komponistáját Fuqua. Egy pörgős felvezetést követően e dallamsor köszön vissza a „John Traps His Man”-ben, továbbá ennek szelete kerül szembe velünk némileg átdolgozva a „John Reflects”-ben is. A CD-vel ellentétben ez a filmben valamivel többet van jelen, ráadásul a történet előrehaladtával már nemcsak a magának való bérgyilkost, hanem újdonsült segítője, Meg (Sorvino) iránti érzelmeit is aláhúzza.

c gregson williams replacement killers 03
A „Stalked”-től kezdve azonban lehull a lepel a két bekezdéssel korábbi gondolatmenetem táptalajáról: ezért a túltolt basszusokkal és műanyagszaggal felvértezett stílusért anno bolondultam, frissként hatott rám, ma azonban csupán a kilencvenes években kibontakozódó új akciózenei irány lenyomataként, a stílusfejlődés állomásaként tekintek rá. Hasonlóan vélekedek a „He Means Business”-ről, a „We Have Visitors...”-ról, a „Race Against Time”-ról és a „Final Confrontation”-ről is, melyek időállóbbak lennének, ha zenekar játssza fel őket, nem pedig (ahogyan a lemezborítón fogalmaznak) a Media Ventures Midi „Orchestrára” támaszkodnak. Ezzel persze a gyártó rengeteget tudott spórolni a költségvetés zenei szegmensén – akárcsak a nyolcvanas években a szintetizátorok alkalmazásával –, ám a technika rohamtempóban fejlődik, és mivel akkoriban még a maihoz képest kezdetlegesebb hangmintaállomány állt rendelkezésre, a fenti trackek négyesfogata mostani füllel inkább demóanyagnak tűnik, mintsem kész darabnak. Ám amikor Gregson-Williams nem a tempót igyekszik fokozni, hanem a feszült helyzetek, párbeszédek mögé húzódik („The Temple”, „Kill or Be Replaced”, „The Heavies Arrive”), ügyesen lavíroz a paletta nyújtotta biztos komfortzónán belül – majdhogynem a „John's Theme”-hez hasonlóan állnak helyt ezek a részletek.

A mozi hangsávján a hip-hop, az elektronikus zene, valamint a kilencvenes évek közepén megszületett trip-hop olyan képviselőivel kellett osztoznia a komponistának, mint a The Crystal Method („Keep Hope Alive”), Talvin Singh („Jaan”), Tricky („Makes Me Wanna Die”), a Death in Vegas formáció („Rocco”), a Hed PE („33”) vagy Ithaca („Escape from the City of Los Angeles”). E dalok nem váltak kifejezetten ismertté szélesebb körben, egyedül talán a nyitójelenethez bevetett „Keep Hope Alive” a kivétel, mely A lényben és az Öld meg Rómeót!-ban éppúgy hallható volt, mint a Harmadik műszak című tévésorozat főcímzenéjeként.

c gregson williams replacement killers 04
Bár Harry Gregson-Williams kiugrásában lényeges szerepet tölt be ez a film, muzsikája (melynél a Transformers-széria dallamfelelőse, Steve Jablonsky kiegészítő komponistaként működött közre) már annak idején sem számított kiugrónak. A legpontosabban úgy tudom megfogalmazni ezzel kapcsolatos véleményemet, hogy sokkal inkább prezentálja a Media Ventures akkori tárházának lehetőségeit, mintsem a szerző azon sajátos hangvételét, melynek eredményeként kiemelkedhetett a csapat tagjai közül, s mindmáig az élvonalban alkothat. Műve vegyes megítélésével a komponista is tisztában van, évek múltán ugyanis így nyilatkozott róla: „A Gyilkosok gyilkosa zeneszerzőként nagyon fontos volt számomra ahhoz, hogy az önbizalmam és az értékrendem a helyére kerüljön. Ráadásul ezt megelőzően önállóan még nem írtam akciózenét, s emiatt nagyszerű lehetőségként tekintek vissza rá – még ha a film és a zene nem is részesült túl jó fogadtatásban. Mi jól éreztük magunkat Antoine Fuquával, és úgy vélem, részint emiatt is készíthettünk mindketten további filmeket”.

 
Kulics László
2022. 05. 15. 

Tracklista:
 1. John's Theme (2:43)
 2. Stalked (3:58)
 3. The Temple (2:28)
 4. He Means Business (3:16)
 5. Kill or Be Replaced (2:18)
 6. We Have Visitors... (2:11)
 7. John Reflects (2:04)
 8. Surreal Shoot-Out (3:57)
 9. John Traps His Man (3:47)
 10. Race Against Time (3:04)
 11. The Heavies Arrive (2:53)
 12. Final Confrontation (3:38)
Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

A fülke
A védelmező
Ál/Arc
Gemini Man
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató