Christopher Lennertz

  • születési név: Christopher Joseph Lennertz
  • feltűnik még: Chris Lennertz
  • született: 1972. január 02. Methuen, Egyesült Államok
  • iskola: University of Southern California
Megosztás:

Christopher Lennertz

„Az együttműködés a kulcsa mindennek. Közösen kell elmesélnünk egy olyan történetet, amely megmozgatja az embereket.”


A massachusettsi kisvárosból származó Christopher Lennertz neve a nagyvilágban és hazánkban egyaránt az Odaát című tévésorozat premierjét követően kezdett ismerősen csengeni, a széria bevezető részéhez szerzett feszültségteli, sejtelmes aláfestését pedig a szakma is elismerte egy Emmy-jelöléssel. A kilencvenes évek közepe óta dolgozó szerző azon pályatársai közé tartozik, akik számtalan műfajban igyekeznek megvillantani tehetségüket, ám valahogy mégsem sikerül kiszabadulniuk egy adott skatulyából. Esetében a korlátokat a nagy költségvetésű vígjátékok, illetve a családi filmek jelentik, melyek közül olyanok kíséreteit jegyzi, mint például a Marmaduke – A kutyakomédia, a Dr. Dolittle 3., a Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja, a Baywatch, a Förtelmes főnökök vagy a Hupikék törpikék: Az elveszett falu.  

Lennertz kilencévesen kezdett komolyabban foglalkozni a dallamok világával, s ebben – bevallása szerint – a Csillagok háborúja zenéje, a Bye Bye Birdie című musical, illetve a Van Halen munkássága éppoly fontos szerepet játszott, mint az, hogy egy alkalommal Henry Mancinivel is találkozhatott. Tanulmányait az Easton Area High Schoolban kezdte meg, majd a University of Southern California padjaiban folytatta, ahol többek között Elmer Bernstein, Buddy Baker, Christopher Young és David Raksin tanítványa volt. Iskolaévei során zeneszerzési, zeneelméleti, valamint jazzórákat vett, emellett pedig olyan hangszereken tanult meg játszani, mint a gitár és a trombita. A diploma megszerzését követően – végzős társaihoz hasonlóan – a független filmesek világában kezdett mozogni, eközben azonban arra is törekedett, hogy minél előbb bekerüljön Hollywood vérkeringésébe. Ennek érdekében hangszerelői, zenei rendezői, valamint karmesteri felkéréseknek tett eleget Michael Kamen és Brian Tyler oldalán.

Első egész estés megbízatása a Midnight Tease című thrillerhez kapcsolódik, melyet számos alacsony költségvetésű projekt követett. Az ezredforduló közeledtével olyan tévésorozatok találták meg, mint a Pokoli szolgálat, az L.A. Heat – Halálos páros vagy a Las Vegas – Bűnös város. 2005-ig bezárólag számtalan műfajban kipróbálhatta magát, ám ezt csak videopremiereket megélt alkotásoknál (Három pacák és az idegenek, A negyedik tenor, Pusztító atomcsapás, Flúgos járat, Elbaltázott éjszaka) és számítógépes játékoknál tehette meg (Medal of Honor: Pacific Assault, Medal of Honor: European Assault, The Punisher, James Bond 007: From Russia with Love). Első nagyobb sikerét az Odaát című sorozattal könyvelhette el, mely folyam mellett – az egyéb elfoglaltságaiból eredő, hosszabb-rövidebb szünetek közbeiktatásával – azóta is kitart: 2018 végéig közel kétszáz epizódhoz készített score-t. 

„Öt évvel ezelőtt még azt mondtam, hogy én csak mozifilmekhez szeretnék zenét írni. Ma már azt tartom a legfontosabbnak, hogy minél jobb projektekben vehessek részt, legyen az számítógépes játék, mozis vagy akár tévés produkció, és minél nagyszerűbb emberekkel dolgozhassak együtt” – nyilatkozta a kétezres évek derekán Lennertz, aki karrierjének beindulását követően sem fordított hátat a tévéfilmes felkéréseknek (Dr. Dolittle 3., Esze vesztett szerelem, Limonádé, Rocktábor 2. – A záróbuli) és a játékprogramos megbízatásoknak (The Simpsons Game, Quantum of Solace, The Godfather II, Mass Effect 3). Munkásságának változatosságáról azonban leginkább ezen felkérések és az olyan tévésorozatok gondoskodnak, mint a Revolution, az Oroszlánszívű Richárd korában játszódó Galavant, vagy az 1965-ös, azonos című folyam újragondolásaként útjára bocsájtott Lost in Space, mozis lehetőségei ugyanis szinte mindig vígjátékokból állnak.

Lennertz eddigi pályafutása során Dave Grusinnal éppúgy jegyez közös munkát (ennek apropóját a Harmony: A New Way of Looking at Our World című dokumentumfilm szolgáltatta), mint Alan Menkennel (Virsliparti), a zenei világ egyéb képviselői közül pedig The RZA-vel, Shela E.-vel, a No Doubttal, a Pearl Jammel és a Beastie Boysszal is dolgozott már. A szerző tagja a The Mr. Holland’s Opus Foundation és a Hands Together in Haiti szervezeteknek, s az ő kezdeményezésére állt össze huszonöt neves filmzeneszerző, hogy a 2010-es haiti földrengés áldozatainak megsegítésére elkészüljön az A Symphony of Hope
 

Kulics László
2019.01.21.

 

 

A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató