Pitch Black – 22 évente sötétség (2000)

Pitch Black
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Mesébe illő történet a Pitch Black – 22 évente sötétség karrierje, hiszen azon kisköltségvetésű filmek tökéletes példája, ami rövid idő alatt busás hasznot hozott készítőinek, s világszerte nagy népszerűségnek örvend azóta is. A szinte teljesen kezdőkből álló stáb remek látványvilággal és effektekkel bíró sci-fit hozott létre, főszerepben az azóta már sztárként ünnepelt Vin Diesellel és Radha Mitchell-lel, s bár a terjesztéssel eredetileg foglalkozó Polygram stúdió a film bemutatása előtt csődbe ment, egy komoly rajongói csoportnak köszönhetően nem tűnt el a süllyesztőben az elkészült produkció. A film alaphelyzetét egy kietlen bolygóra történt űrhajós kényszerleszállás adja, ahol röviddel az érkezést követően bekövetkezik egy teljes napfogyatkozás, s a sötétségben fényérzékeny ragadozó lények indítanak kíméletlen vadászatot a szerencsétlenül járt túlélőkre. A különös feszültséget az adja, hogy a Diesel alakította antihős személyében egy veszélyes rabot kénytelen a maroknyi csapat elviselni maga körül, ráadásul gyilkos múltjából fennmaradt biológiai öröksége (nevezetesen egy sötétben is kiváló látást biztosító szempár) az egyetlen esélyük arra, hogy sikeresen vívják meg harcukat a rájuk leselkedő ízeltlábú repkedők ellen.
c revell pitch black 01
A zenéjét illetően érdekes tény, hogy általánosságban a film óriási sikerét követő, természetes betegségként nyilvánítható folytatás (Riddick – A sötétség krónikája) tartozik a Graeme Revell-lel kapcsolatos beszélgetések egyik fő pontjának, hiszen a jóval nagyobb forgatási büdzsé lehetővé tett a komponista számára egy színtiszta szimfonikus zene létrehozását, ami a Varése Sarabande gondozásában meg is jelenhetett. A szóban forgó első részhez Revell közel sem olyan dinamikus aláfestéssel szolgált, de közismert tény vele kapcsolatban, hogy ő akkor is képes általában megbízható teljesítményt nyújtani, amikor a keretből szinte alig van számára fenntartva pénz. A Pitch Black tipikus példa erre, hiszen a zene végig nagyon jó kísérője a látványnak, s valószínűleg elveszne a film igazi értéke, ha valami egészen tökéletes szimfonikus hangzás övezné. Így egészen a sötétség bekövetkeztéig ugyanolyan tapogatózva csendülnek fel a muzsikák, mint ahogy a történet szereplői viselkednek az ismeretlen tájakon. A visszatérő főtéma kifejezetten szép, a kellő pillanatokban nagyon jó hatással van a jelenetekre, s miután elkezdődik a hajsza a vaksötétben, a zene is átcsap egyfajta jótékony káoszba, ami különálló élményként biztosan nem nyújtana kellő szórakozást, film alatt viszont kiválóan működik. Természetesen érezni, hogy nem volt megfelelő háttér egy tökéletes score létrehozására, és a film műfajából adódóan azt sem lehet elvárni, hogy minden esetben fület simogató harmóniákkal találkozzunk, a célnak azonban maximálisan megfelel Revell munkája.

Az anyag hivatalosan nem jelent meg, a komponista saját promóciós kiadványán érhető el csupán egy-két internetes filmzenebolton keresztül, esetleg magánszemélyek kollekciójából, mely albumon a Pitch Black tizenöt tételén kívül megtaláljuk a Chucky menyasszonya zenéjét is. A némiképp borsosabb ár azonban ne csüggessze az érdeklődőket, Revell zenei elgondolása pont ugyanúgy (ha nem jobban) érvényesül a kereskedelmi forgalomban is könnyen beszerezhető folytatásban.

 
Tihanyi Attila
2007. 03. 04.
Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató