Mrs. Henderson bemutatja (2005)

Mrs. Henderson Presents
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Az igaz történeten alapuló sztori Mrs. Laura Henderson életének utolsó szakaszát mutatja be. A férjét 1937-ben elvesztő gazdag londoni hölgy élete kiüresedik párja halála után. Barátnői a tehetős angol özvegyek mindennapi tevékenységeit javasolják neki, vagyis gyűjtsön pénzt az árváknak, rendezzen partikat, kössön, horgoljon, vásároljon ékszert és járjon minél gyakrabban a klubba. Mrs. Henderson azonban ezeket az elfoglaltságokat legalább annyira üresnek tartja, mint jelenlegi életét. A rémesen unatkozó, de rendkívül életigenlő, kreatív hölgy az eseménytelen hétköznapokból való kiutat egy leromlott állagú színház képében találja meg, melyet nemsokára meg is vesz és felújíttat. Ugyan a színházakhoz nem ért, de hatalmas vagyonából futja egy jó rendezőre, kitűnő színészekre és táncosokra, az üzlet pedig beindul, mivel az igazgatóként alkalmazott Mr. Van Damme (Bob Hoskins) a lehető legjobb választásnak bizonyul. A baj akkor kezdődik, amikor kitör a második világháború, a nézőszám elapad, ráadásul a hatóságok is elég kötözködők lesznek. Így Mrs. Henderson bemutatja London első olyan varietéjét, melyben a főszerep a meztelenségé, erre pedig mindig van kereslet.

A kiváló brit direktor, Stephen Frears ismét igazán remek filmet hozott össze, ám alkotása körülbelül egy évtizeddel lekéste az Oscar-díjjal való elhalmozást. Ha ugyanis a film nem 2005-ben jön ki, hanem a kilencvenes évek elején, akkor minden bizonnyal féltucat kategóriában nyert volna aranyszobrot. Jelölésből így is kijutott neki kettő, ebből az egyik a címszereplőt megformáló Judie Dench-nek. A részleteiben is remekül kidolgozott, néhol igen komikus alkotás kellemes kikapcsolódást és egyben jó korrajzot is nyújt.
 
c fenton mrs henderson presents 01
A zenét a rendezővel már korábban is sokszor együtt dolgozó George Fenton írta, aki a score elkészítése mellett még különböző dalokat is kellett, hogy szerezzen a táncos-énekes műsorszámokat bemutató részek alá. Ebből a szempontból meg volt kötve a zeneszerző keze, hiszen a harmincas-negyvenes évek zenei világát kellett felidéznie. Az akkoriban divat táncolhatóbb jazz és szving stílus jellemzi leginkább a felcsendülő dalokat, továbbá az aláfestőzenét is ebben a szellemben készítette el a komponista. Így az alkalmazott hangszerek között a big bandekre jellemző instrumentumokat találjuk, vagyis a szaxofont, a klarinétot, a trombitát, a harsonát, a zongorát, a gitárt és a különböző ütősöket. A drámai részeknél néha megjelennek a vonósok is, de szerepük végig eléggé visszafogott. A felcsendülő dalok egy részét nem a komponista írta, de az ő énekes kompozíciói is felveszik a versenyt a korabeli dalokkal, szerintem jobbak is azoktól. A varietézenék stílusát idéző dalok tömkelegétől a Mrs. Henderson bemutatja egy kissé musicalszerűvé válik, néhol a Kabaréra és a Chicagora emlékeztető zenei megoldásokkal.

A filmben több helyen Fenton barokk muzsikákhoz való vonzódását is kihallani, ez jelen esetben kamarazenés stílusú tételekben jelenik meg. A score a szerző által írt dalok fő motívumaira épül, így vokális részek nélkül is élvezhetők az egyes témák. Ezek közül némelyik elég epikus, lendületes, némelyik pedig a burleszkek, némafilmek alá íródott kompozíciók zenei stílusát idézi. Az utóbbiak mind mennyiségben, mind minőségben jobban dominálnak, az egyik színházi jelenet alatt még a "La Marseillaise" áthangszerelt változatát is hallhatjuk. A Mrs. Henderson bemutatja dalai és score-ja a szerző sokoldalúságának újabb bizonyítéka lett, néhol azonban annyira idegesítő Will Young korhűen kappanszerű énekhangja, hogy George Fenton érdemeinek elismerése mellett a film zenei anyaga csak egy nagyon erős közepesként értékelhető.

 
Gregus Péter
2008. 03. 31. 

Tracklista:
 1. Overture (2:59)
 2. Bored with Widowhood (1:32)
 3. Letting in the Sunshine - Will Young (2:16)
 4. Revuedeville (0:49)
 5. Persuading Tommy (1:59)
 6. Sweet Inspiration - Camille O'Sullivan (2:37)
 7. Vivian Van Damme (1:20)
 8. Goody Goody - Camille O'Sullivan & Will Young (4:44)
 9. After the Ball (1:25)
 10. Shilling for the Hour (1:57)
 11. Joyride (2:09)
 12. The Fall of France - Sir Thomas Allen (2:04)
 13. The Blitz - Bombing; The Grecian Frieze; Defiance - George Fenton & Will Young (2:22)
 14. Babies of the Blitz - The O'Brien Sisters (3:02)
 15. Blue Nightfall - Camille O'Sullivan (1:26)
 16. The Girl in the Fan (1:09)
 17. All the Things You Are - Will Young (3:17)
 18. Elegy (2:33)
 19. The Sails of the Windmill - Camille O'Sullivan & Will Young (3:36)
 20. Girl in the Little Green Hat - Will Young (2:46)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató