22 lövés (2010)

L'immortel
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Klaus Badelt
 • vezényel: Andy Brown
 • kiadás éve: 2010
 • kiadó: Columbia
 • játékidő: 69:24
Megosztás:
Amióta a filmgyártás rátért arra a sémára, hogy a szereplőket és a közreműködőket csak a történet végén ismerteti a nézőkkel, előzetes tájékozódás nélkül sokszor csak találgatni tudok a zeneszerző kilétét illetően. Tekintve, hogy ismereteim meglehetősen korlátozottak az európai filmzeneszerzés területén (pedig rég nincs szó arról, hogy csak Hollywood termelné a minőségi muzsikákat), egy francia mozi kapcsán nincsenek is illúzióim afelől, hogy a stáblistán valami számomra teljesen ismeretlen névvel találkozom majd. A Jean Reno főszereplésével 2010 őszén bemutatott 22 lövés azonban annak ellenére is meglepetést okozott, hogy tudtam: az egykori Media Ventures egyik lehetett volna, de sosem lett kiválósága, Klaus Badelt egy ideje áttette alkotói közegét az öreg kontinensre. A hollywoodi manufaktúrától vélhetően megcsömörlött komponista pár évvel ezelőtt Párizsban hozott létre stúdiót magának, elmondása alapján új kihívások után nézve, mert számára semmi sem unalmasabb, mint saját magát ismételni.
 
c badelt immortel 01
Egy művész számára a legkényesebb kérdés az alkotás maga, de legalább ennyire sarkalatos pont az önértékelés, amely általában sosincs a helyén, és vagy pozitív, vagy negatív irányba, de mindenképpen túlzó bír lenni. A 22 lövés zenéjét megismerve azért kicsit felhúzódik a szemöldököm az előző bekezdés végi gondolatot olvasva, mert ebben a két órára nyújtott akciódrámában (bár pontosabban szólva inkább dráma, némi akcióval fűszerezve) minden zenei megoldással találkoztam, csak éppen műfajteremtő vagy -újító pillanattal nem. Egy többszörösen átszűrt és lecsillapított Bourne-klón az egész, rengeteg üresjárattal, hosszú szőnyegekkel és távolba révedező effektmorzsákkal.

Tény, hogy Richard Berry rendező sem tette ki Badeltet különösebb kihívásoknak – a nézőket viszont annál inkább. Az alaphelyzet eleve erőltetett: a három egykori barátból három marseilles-i keresztapa lett, melyek egyike (Reno) visszavonulna, amit az alvilág nem néz jó szemmel, így a film hetedik és nyolcadik perce közti időtartamban nyolc csuklyás rosszfiú telepumpálja ólommal. A fül alapján megsaccolt körülbelül százötven lövésből a durván másfél méteres távolság ellenére is csupán huszonkettő éri el a Reno által alakított Charly Mattei testét, és ez az arányaiban ugyan csekély számú, de egy élet kioltásához elvileg bőven elegendő találat is kevés, hogy kivonja őt a forgalomból (kicsit A megtorlóban harminc centiről elkövetett fejlövés jutott eszembe...). Charly a kórházban még ehhez képest is hamar lábra áll, és nekiáll a bosszúhadjáratnak. Pár kegyetlenebb kivégzési módot és egy agyonkamerázott autós üldözést leszámítva leginkább visszafogott agonizálás jellemzi az egész történetet, és nehezen tudom elképzelni, hogy a marseilles-i maffia ilyen erőtlen lenne például a Párizsban játszódó Elrabolva során bemutatott alvilághoz képest.
 
c badelt immortel 02
Sajnos a tempótlan és sokszor unalomba fulladó filmet nem segíti az egyébként a szakmán belül rutinosnak számító Badelt aláfestése sem. Sőt, lényegében a jellegzetes francia hangulatot húzta át egyetlen tollvonással akkor, amikor ezt a hagyományos másod- vagy harmadvonalbeli hollywoodi zenét megírta a filmhez. A drámai pillanatokat általános zongorás és vonós kíséret jellemzi, mely nyilván illeszkedik a film hangulatához, de katarzist egyáltalán nem ér el vele. Ha olykor-olykor akciódúsabb jelenetre kerül sor, ott kapunk egy kis ízelítőt a zimmeri erőlködésből, szigorúan Geoff Zanelli Hitman – A bérgyilkosának nyomdokain haladva. Az egyelőre mindössze francia kiadásban napvilágot látott album jelentős hányadát teszik ki különböző részletek Puccini, Verdi és Donizetti operáiból, de nem szeretném elképzelni, milyen erős lehet a kontraszt a középszerű, hétköznapi elektronikus jellegű score-tételek és az áriarészletek között. Ezzel a munkájával egészen biztosan nem arról győzött meg Badelt, hogy művészetét a változatosság határozná meg, sokkal inkább az a rosszindulatú elméletem van, hogy a néhány korábbi kivételtől eltekintve Európában talán kevésbé kerül fókuszba teljesen érdektelen és átlagos munkássága.

 
Tihanyi Attila
2012. 01. 03. 

Tracklista:
 1. Mom (2:04)
 2. Tosca, Act III: E lucevan le stelle (3:09)
 3. Tosca, Act III: Ah! Franchigia a floria tosca (0:57)
 4. Assassination Flashback (2:39)
 5. La boheme, Act I: Ehi! Rodolfo (0:37)
 6. La boheme, Act I: O soave fanciulla (3:55)
 7. Madame Butterfly: Un bel di vedremo (5:01)
 8. Harbor Warehouse (3:17)
 9. Rigoletto: "Tutte le feste al tempio" (7:16)
 10. Karim Killed (3:07)
 11. Birthday Killing (3:07)
 12. Motorcycle Chase (4:12)
 13. Charly Interrogation (2:41)
 14. Rabau Killing (3:12)
 15. Charly's Plan (1:52)
 16. Saving Anatole - Part 1 (2:50)
 17. Saving Anatole - Part 2 (4:37)
 18. Kitchen Fight (1:23)
 19. Final Interrogation (3:44)
 20. Parking (3:07)
 21. Lucia di Lammermoor: Scena v, 'oh giusto... (2:58)
 22. Immortal (Radio Edit) - Laurence Revy (3:39)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató