Hullámtörők (2006)

The Guardian
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Trevor Rabin, különféle előadók
 • vezényel: Gordon Goodwin
 • kiadás éve: 2006
 • kiadó: Hollywood Records
 • játékidő: 51:01
Megosztás:
A megfilmesítésre várakozó foglalkozások köre egyre inkább szűkül, így most a vízimentők kerültek sorra. Kevin Costner a tapasztalt öreg rókát alakítja, akit csapata hullámsírba kerülését követően egy utánpótlást nevelő táborba küldenek kiképzőként. Itt találkozik szembe a nagyképű újoncot játszó Aston Kutcherrel, aki folyamatosan dönti meg a csúcstartó élő legenda rekordjait, és bármilyen áron el akarja érni célját, hogy a legjobbak legjobbika lehessen.

Minden adott volt ahhoz, hogy Andrew Davis (A szökevény) filmjét ne kedveljem meg túlságosan. Első körben itt van ugye Kutcher, akit folyamatos vigyorgásával és tenyérbemászó arcával sokan tudnak okkal személyes halállistájuk élbolyában. Aztán következik a G.I. Jane (meg még sok hasonló akciófilm) történetének "kemény kiképzés, majd jön a nagy bevetés"-vonalát megismétlő sztori. De Davis rutinos rendező, filmje eléri hatását: a már bejáratott dolgokat ő sem bolygatja meg túlságosan, a vihar által felkorbácsolt tengeren játszódó, hitelesnek tűnő jeleneteket sem érheti rossz szó, Kevin Costner félálomban is lenyom egy ilyen szerepet, és ráadásul még Kutcher is elviselhetővé válik a végére, ami aztán már tényleg sok a jóból.
 
c rabin guardian 01
Trevor Rabin talán már rég leszámolt azzal a reménnyel, hogy visszatérhet egy olyan diadalmas időszak számára, mint amikor az Armageddon vagy A hatodik napon ígéretes komponistájaként tekintettek rá. Mára sajnos beleszürkült az utánpótlás mezőnyébe, és általában akkor keresik a filmkészítők, ha valami korszerű aláfestést akarnak, de nem szeretnék, ha túl sokat kellene áldozni a zenére. Valahol a Hullámtörők muzsikája is ebbe a kategóriába tartozik, mégis értékelhetőbbre sikerült, mint az utóbbi idők Rabin-termése, holott túl sok új dolgot nem tartalmaz. Bryan Adams rutinos stáblistadalán kívül más betétdalt igazából nem lehetett volna a kiadott lemezre rakni, így a CD-re a sokkal többször felcsendülő score helyett (egy tracket leszámítva) a filmben csak töredékeikben elhangzott felvételek kerültek. A fenti értékelés természetesen az instrumentális zenei anyagra vonatkozik. A főhősök tengeri akcióihoz Rabin olyan szimfonikus dübörgéseket alkalmazott, mint például legutóbbi filmjénél, a Kígyók a fedélzetennél is (a szerző évek óta tartó pechje eredményeként annak soundtrackjére is mindössze egy tételnyi score fért fel). Most ismét működőképes a rézfúvósok, valamint a dobok keltette dinamikus hangzás, és a visszafogottan patrióta elemekkel színesített megvalósítás. Az aláfestés másik vonalához a líraibb hangvétel tartozik: a szomorú szólógitáros témák, az elhunytakat sirató női vokál alkalmazása mind szépen arra utal, hogy ideje lenne már a szerzőnek megszabadulnia attól a skatulyától, amit ráerőltettek (vagy ő húzott szántszándékkal magára), és csendesebb vizekre evezhetne, mert a zúzásban már mindent megmutatott, drámában viszont még van benne tartalék.

 
Bíró Zsolt
2006. 12. 17. 

Tracklista:
 1. Never Let Go - Bryan Adams (5:10)
 2. Something to Talk About - SHeDAISY (3:57)
 3. Saturday Night - Ozomatli (4:03)
 4. Love & Happiness - Bonnie Bramlett (4:34)
 5. The Mockingbird - Lisa Lavie (3:09)
 6. Hold Tight - Tad Robinson (4:05)
 7. Tri-Me - Abby Ahmad (4:36)
 8. Hold on, I'm Coming - Bonnie Bramlett (2:59)
 9. Shake Up the World - Stevie Butler (4:11)
 10. Friday Night - Cheryl Wilson (3:03)
 11. Run Me In the Dirt (Throwdown) - Joseph Flythe (3:31)
 12. The Guardian Suite - Trevor Rabin (7:43)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató