Kutyák szigete (2018)

Isle of Dogs
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Valószínűleg minden Wes Anderson-filmről szóló kritikában szó esik arról, hogy a direktor stílusáért vagy maximálisan rajongani szokás, vagy kisebb-nagyobb mértékben irtózni tőle, középút nem nagyon van. Én az első halmazba még véletlenül sem tartozom, inkább a másodikat érzem közelebb magamhoz. Azonban óriási ellentmondás az, hogy noha a neurotikus antihősökkel teli Anderson-univerzum összességében taszít, nem bírok szó nélkül elmenni amellett, hogy vizualitás terén micsoda zseniről van szó, hiszen kevés kollégája rendelkezik ennyire jellegzetes, könnyen beazonosítható képi világgal. Anderson valószínűleg a hozzám hasonló, az élő szereplős produkcióit nem éppen tűkön ülve váró renitensek megtörésére készítette el A fantasztikus Róka úr utáni újabb, szintén stop motion jellegű és szintén remek animációs filmjét, a Kutyák szigetét, melyből kiderül az, hogy mi történik akkor, amikor az ember a legjobb barátját a legnagyobb ellenségének kiáltja ki. Ez a helyzet áll elő ugyanis Megaszakiban, amelynek polgármestere a város összes kutyáját egy szemétlerakóként funkcionáló szigetre száműzi. Ám fia nem hagyja annyiban a dolgot, és a szintén elzavart családi kedvencük nyomába ered...
 
c desplat isle dogs 01
Amióta Anderson és korábbi állandó komponistája, a Thor: Ragnarökkel 2017-ben szintet lépő Mark Mothersbaugh munkakapcsolata megszakadt, a filmzenei világ egy újabb működőképes rendező-zeneszerző párossal gazdagodott. Alexandre Desplat A fantasztikus Róka úr, a Holdfény királyság és a számára Oscar-díjat hozó A Grand Hotel Budapest után negyedik alkalommal dolgozott együtt Andersonnal, és az említett három állomást a zeneszerző egyaránt emlékezetes aláfestéssel látta el. A Kutyák szigetéhez is emlékezetes mű született, csak épp nem úgy, ahogy azt vártuk volna. A score-t leginkább egy egészen szokatlan hangulatú, Japán ihlette, tradicionális hatásokat felvonultató fricskaként lehet értelmezni. Megkedvelni gyakorlatilag lehetetlen, soundtrackként nem valami élvezetes, a komponistától megszokottakhoz képest rettenetesen egyszerű – és a jelenetek alatt tökéletes.
 
c desplat isle dogs 02
Desplat valószínűleg pályája legminimalistább aláfestését készítette el, mintaként részben szamurájfilmek zenéi lebeghettek előtte. Egy hat taikósból álló dobkör szinte csatába hívó ütemei alkotják a kíséret gerincét, a szinte mindvégig jelen lévő monoton dobolást pedig röfögő szaxofon és a London Voices tagjaiból álló férfikórus mogorva dalolászása egészíti ki. Olykor nagybőgő, fuvola, kürt, zongora és cseleszta, valamint ujjcintányér is csatlakozik hozzájuk a néhol bandukolós tempóra lelassuló műben, ám az egyhangúság ennek ellenére folyamatos marad. Megállapítható, hogy Desplat legtöbb zenéjével ellentétben ezúttal a filmtől különválaszthatatlan kompozíciók születtek, akik viszont rajonganak az olyan formációkért, mint például a Yamato, azok valószínűleg több örömet lelnek a lemez végighallgatásában. A próbálkozók zömét mindazonáltal a fárasztó dobolás okozta apátiából csak a más alkotásból – mint például két Kuroszava Akira-filmből, A hét szamurájból és A részeg angyalból – átemelt zenei részletek rángathatják ki. Azt azért le kell szögezni, hogy ezúttal nem egy blöffről van szó, mint például a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) dobolós zajongása esetében, és nem is azért lett ilyen szimpla az egész aláfestés, mert a művész képtelen lett volna ennél jobbra, egyszerűen csak ez a film ilyen speciális, rétegzenei megközelítést igényelt, céljának tehát megfelelt.
 
 
Kiemelkedő trackek: Shinto Shrine, Kanbei & Katsushiro - Kikuchiyo's Mambo, I Won't Hurt You, Midnight Sleighride

 
Bíró Zsolt
2018. 11. 30. 

Tracklista:
 1. Shinto Shrine (1:56)
 2. Taiko Drumming - Kaoru Watanabe (0:50)
 3. The Municipal Dome (2:29)
 4. Six Months Later + Dog Fight (2:05)
 5. The Hero Pack (1:08)
 6. First Crash-Landing (0:56)
 7. Kanbei & Katsushiro - Kikuchiyo's Mambo (from "Seven Samurai") - Toho Symphony Orchestra (0:52)
 8. Second Crash-Landing + Bath House + Beach Attack (4:07)
 9. Nutmeg (0:48)
 10. Kosame No Oka (from "Drunken Angel") - David Mansfield(1:06)
 11. I Won't Hurt You - The West Coast Pop Art Experimental Band (2:23)
 12. Toshiro (1:07)
 13. Jupiter and Oracle + Aboriginal Dogs (2:05)
 14. Sushi Scene (1:41)
 15. Midnight Sleighride (from "The Lieutenant Kije Suite") - The Sauter-Finegan Orchestra (3:01)
 16. Pagoda Slide (1:08)
 17. First Bath of A Stray Dog (0:26)
 18. TV Drumming - Kaoru Watanabe (0:31)
 19. Kobayashi Canine-Testing Laboratory (1:57)
 20. Tokyo Shoe Shine Boy - Teruko Akatsuki (3:02)
 21. Re-Election Night, Parts 1-3 (5:00)
 22. End Titles (4:52)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató