Kubo és a varázshúrok (2016)

Kubo and the Two Strings
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
A Coraline-t, a ParaNormant és a Doboztrollokat készítő Laika stúdió a stop-motion animációs műfaj jelenlegi legprofibb művelője, e három filmjük egyaránt Oscar-jelölésben részesült. Nemcsak egy technikailag profi alkotóműhely, filmjeik összképe is közelít a tökéletes felé, legyen szó a sztoriról, a látványvilágról vagy éppen a zenéről, a stúdió a legprofibb kivitelezésre törekszik. A Kubo és a varázshúrok pedig nemhogy követi ezt a minőséget, de egyenesen a gyártó cég legjobb alkotása lett. Kubo, a japán falusi kisfiú és két segítőjének hősies családmegmentő kalandja egy igazi csemege a látványos és ötletes animációs mozik kedvelőinek. A Laika a zeneszerzők kiválasztása terén is gondosan ügyel a minőségre, s arra is, hogy kiszemeltjükből a legjobbat hozzák ki. Így volt ez Bruno Coulais-vel a Coraline és Jon Brionnal a ParaNorman esetében, a 2014-es Doboztrolloknál pedig az a Dario Marianelli felelt az aláfestésért, aki Kubóék kalandjánál is.
 
c marianelli kubo two strings 01
Marianelli 2008-ban elnyert Oscarja után az egyik legígéretesebb komponistának tűnt, egy olyan művésznek, aki a legnagyobbak közé emelkedve élvonalbeli filmzeneszerző lesz. Ehhez minden adottsága meg is van, hiszen a nagyzenekart tökéletesen kezeli, gyönyörű témákat komponál és jó pár zenei műfajjal könnyedén elboldogul. Karrierje azonban mégsem ebbe az irányba tart, noha a Kubo és a varázshúrok muzsikáját hallgatva felvetül a kérdés, hogy miért lett ennyire outsider sok felkapott komponistához képest. A score lenyűgöző dinamikájú kalandzene, egyben lírai, az apróbb részleteit tekintve is élvezetes, helyenként kifejezetten epikus tónusú szimfonikus alkotás. A távol-keleti zenei fűszerezés olyan finom eleganciával jelenik meg benne, amihez hasonlóra példát mondani is nehéz. Marianelli ezt a fajta keverést az Agora esetében már bevetette, igaz, akkor a nyugati nagyzenekari muzsikák világát közel-keleti elemekkel gyúrta egybe. A score tökéletes történetmesélő is egyben, ahogy a szerzőtől korábban is megszokhattuk már, szinte képek nélkül, a zene nyelvén tolmácsolva is átélhető a történet. A sztoriban hangsúlyos szerepet kapó pengetős hangszer természetesen a score-ban is megjelenik, hol erős alkotója a zenének, hol éppen csak jelzésértékűen felbukkanva erősít rá a muzikális történetmesélésre. Ezt a vonalat erősíti az album végén, Regina Spektor előadásában hallható The Beatles-szám, a "While My Guitar Gently Weeps", mely a maga lúdbőröztető kifutásával tökéletes lezárása ennek a figyelemre méltó lemeznek.
 
 
Kiemelkedő trackek: The Impossible Waves, Origami Birds, The Giant Skeleton, Monkey's Story, Hanzo's Fortress, Showdown with Grandfather, Rebirth, While My Guitar Gently Weeps

 
Gregus Péter
2016. 10. 18. 

Tracklista:
 1. The Impossible Waves (2:37)
 2. Kubo Goes to Town (1:25)
 3. Story Time (2:10)
 4. Ancestors (2:07)
 5. Meet the Sisters! (2:33)
 6. Origami Birds (3:25)
 7. The Giant Skeleton (3:30)
 8. The Leafy Galleon (4:36)
 9. Above and Below (3:59)
 10. The Galleon Restored (1:06)
 11. Monkey's Story (2:57)
 12. Hanzo's Fortress (5:45)
 13. United-Divided (3:01)
 14. Showdown with Grandfather (7:04)
 15. Rebirth (1:33)
 16. While My Guitar Gently Weeps - Regina Spektor (5:33)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató