A bűn árfolyama (2009)

The International
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil
 • vezényel: Joris Bartsch Buhle
 • kiadás éve: 2009
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 60:22
Megosztás:
Tom Tykwert A lé meg a Lolával ölelte keblére a filmes szakma, elismertségét A harcos és a hercegnővel még meg is erősítette, így aztán nem is volt olyan meglepő, hogy az óriási népszerűségnek örvendő regény, A parfüm filmes adaptációja is remekül sikerült munkája lett. Előző alkotásai alapján joggal vártuk, hogy a nemzetközi bűnüldözés mélységeibe betekintést kínáló A bűn árfolyama is magas szintű mozi lesz. Sajnos nem lett az. Nem könnyű filmes műfaj a politikai krimi, mert egyrészt nehéz olyan történetet találni, melyben a cselekmény sem annyira követhetetlen, hogy a nézők figyelmét ne tudná lekötni, másrészt meg túlságosan nem is engedheti szabadjára a fantáziáját az író, mert ezeknél a moziknál a realitásnak nagyon fontos szerepe van. A bűn árfolyama ebből a szempontból tökéletesen is vizsgázik, mivel a földtől elrugaszkodottság bélyegét nem lehet rásütni. Azonban a film mégsem jó, egyszerűen túl sótlan, unalmas, érdektelen, kusza és álmosító. Mindezt jelzi, hogy pár nappal a megtekintése után nehezemre esik a látottak visszaidézése, csak bizonyos karakteresebb helyszínek derengenek, de a történetet összefüggéseit biz' isten nem tudom feleleveníteni. Rémlik, hogy Clive Owen egy Interpol-ügynököt alakít, aki egy nemzetközi pénzintézet piszkos ügyeinek felderítésén fáradozik. Ebben akad pár segítője is, például egy – talán amerikai – ügyésznő (Naomi Watts), illetve egyéb interpolos emberek, továbbá CIA-s ügynökök. A bank persze mindent megtesz, hogy a tények ne derüljenek ki, és ezért bármeddig hajlandók is elmenni, például a merénylettől kezdve a világ egyik leghíresebb múzeumának rommá lövéséig. Ahogy halad előre a film, úgy rajzolódik ki előttünk egy mindenre elszánt polipszerű nemzetközi vállalat, aminek csápjai végén egy-egy befolyásos nagykutya található. Azonban mire mindennek értelme kerekedik, a néző már úgy elvesztette a fonalat, hogy azt se tűnne fel, ha Dagobert bácsi lenne a bank pénzéhes főgonosza.
 
c tykwer heil klimek international 02
Mindehhez a nagy fejetlenséghez pedig a rendező két állandó zenésztársával (Johnny Klimek, Reinhold Heil) együtt írt aláfestést. A hármas először a Téli alvók című Tykwer-mozi zenéjének megkomponálásához állt össze, formációjuk neve pedig a Pale 3 lett, majd az együttműködésük a direktor későbbi filmjére is kiterjedt. Elmondható, hogy a Klimek-Heil duó hollywoodi filmzenés karrierje is Tykwer későbbi filmjeihez szerzett score-oknak volt köszönhető. Az első amerikai munkájuk (Sötétkamra) még bizakodásra is adott okot, de ezt a továbbiakban olyan (főként) horrorzenék követték, melyek néha már túlmentek a vállalhatóság határain. Azonban érdekes mód amikor hárman alkottak közösen, akkor abból mindig valami jó sült ki. Ilyen volt A parfüm is, amelyhez olyan csodás aláfestést szállítottak, hogy emiatt joggal lehetett várni, hogy az újra összeállt triumvirátus ismét jó muzsikát szállít majd. Ez azonban nem így történt, mivel sajnos a film alaposan rányomta bélyegét a zenére is.
 
c tykwer heil klimek international 03
Az óriási összeesküvés kilátástalanságba hajló felgöngyölítése rejtélyes hangulatot várt el a zenétől. Ez meg is kapjuk, ebből a szempontból tökéletesen vizsgázik a trió műve. Kellően borús, sejtelmes és titokzatos a score, harmóniáit tekintve borzasztó depresszív alkotás. Azonban az önmagában is már-már követhetetlen filmen mindez, ha nem is ront, de javítani se javít, egyszerűen érdektelen marad. A zene a képekhez igazodva lassan csordogál, szinte ugyanazon alapokra épül az elejétől a végéig. Lehetne akár ambient muzsikának is titulálni, de mégsem mondanám annak, legfeljebb hasonlít ezen stílusra. A vonósok szólamai az ambientnél megszokott hangokhoz hasonlóan itt is folydogálnak, monotonitásuk jól is igazodik a történet titokzatosságához, azonban valami mégse működik. Néha szinte horrorhoz illő disszonáns zenei elemek jelennek meg a score-ban, és ezeket gyakorlatilag a látvány egyáltalán nem indokolja. Érdekesen játszadoznak a különböző gerjesztett hangokkal, recsegésekkel és effektekkel is a szerzők, de többségükben ezek se megnyerőek – más ezt lényegesen jobban csinálja. Valami olyasmi hatást szerettek volna elérni a szerzők, mint amit James Newton Howard a Michael Claytonban, ez azonban nem sikerült. A film végére magához tér az aláfestés, egészen kellemes zenét hallunk a zárójelenet környékén. A stáblista alatt pedig különösen tetszetős muzsika szól, azonban mindez már nem segít a score-on. A zárásként hallható tételbe a Muse frontembere, Matthew Bellamy is besegített, ellenben ahhoz, hogy egy zene jó legyen, négy komponista már kissé túlzás.

 
Gregus Péter
2009. 08. 11. 

Tracklista:
 1. Meeting Schumer (1:13)
 2. Morgue (1:29)
 3. Salinger Comes Home (0:31)
 4. Wexler Meets the Consultant (2:04)
 5. Salinger in Luxembourg (2:20)
 6. Bugs (3:05)
 7. The Calvini Hit (6:06)
 8. Calvini Crime Scene Investigation (4:48)
 9. Security Check (2:17)
 10. Driving into NYC (0:56)
 11. The Isaacson Files (1:51)
 12. Tailing the Consultant (3:46)
 13. Inside the Guggenheim (1:26)
 14. The Guggenheim Shootout (6:17)
 15. The Consultant's Death (1:55)
 16. On The Way to Moody's Bail Bonds (1:32)
 17. The Wexler Interrogation (1:03)
 18. Ella Leaves Lou Calvini Headquarters (3:15)
 19. Istanbul (2:20)
 20. Chasing Jonas Skarssen (2:55)
 21. The International - End Title (9:13)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

Kapcsolódó írások

2 kaliber
A másik én
A védelmező
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató