The Hollywood Shorties (2016)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Ian Mackley
 • kiadás éve: 2016
 • kiadó: szerzői kiadás
 • játékidő: 60:04
Megosztás:
Honlapunkon keresztül szeretjük olvasóinkat olyan zenei csemegékkel is megismertetni (például évértékeléseink révén), amelyekről máskülönben nem nagyon hallhatnak. Sajnos a The Hollywood Shorties zenéjére nem irányulhatott akkora reflektorfény, amelyet megérdemelne, mert nemcsak hogy egy dokumentumfilmhez készült, de még azon belül is egy olyan szegmensbe visz el, mely kevesek számára mondható érdekfeszítőnek. A Netflixen vetített, Ryan Steven Green rendezte alkotás az 1980-as évek Los Angelesébe kalauzol el, hősei pedig kosárlabdázók. Ebben még semmi különös nem lenne, az egész attól fordul szokatlan irányba, hogy miközben e sportághoz a közvélekedés a már-már extrém testmagasságot társítja, a film mégis egy olyan profi csapat hétköznapi küzdelmeiről mesél, melynek tagjai a világ legalacsonyabb emberei közül kerültek ki. Közülük ma többen is színészként dolgoznak, így ha névről nem, de arcról biztosan ismerős például Tony Cox (Tapló Télapó) és Martin Klebba (A Karib-tenger kalózai-széria) is.
 
c mackley hollywood shorties 01
Ma már elég nehéz eredeti stílusú filmzenét felmutatni, a magáról eddig csak rövidfilmekkel hallató Ian Mackleynek mégis sikerült. Az év egyik meglepetéseként aposztrofálható műve úgy hangzik, mintha csak a mostanában egyre inkább hódító synthwave stílus legtehetségesebb képviselői ültek volna össze, hogy legjobb ötleteiket beledobálják egy kalapba. A nyolcvanas évek szintetizátoros világát hallhatjuk visszaköszönni a score-ban (chiptune-os, sőt funkys és szoftrockos jellegzetességekkel egyaránt megszórva), de szellemiségében nem áll túl messze Matthew Margesonnak az Eddie, a sashoz komponált score-jától sem, csak míg az filmzeneibb, ez slágeresebb. Jobbára rendkívül fülbemászó, szintetizátorra épülő, de kongát és hagyományos dobot, elektromos gitárt, kürtöt, mandolint és tangóharmonikát is bevető, instrumentális popzenei darabokat tartalmaz a soundtrack. A csak digitális formában megjelentetett album hallgatásakor könnyen a nyakba akasztható szintik, a rikító színű ruhák és az idétlen válltömések univerzumában találhatjuk magunkat, de mégsem köhögünk a portól, mert régimódiságnak nyoma sincs. Nemegyszer vigyorogtam, miközben először pörögtek le a kompozíciók, annyira megnyert magának ez a retrós, mégis modern hangulat – remélem, hallunk még a komponista felől. A záró, félperces darab pedig a szereplők nagy öniróniájáról tanúskodik, hiszen pontosan olyan dalolászás, melyet Hófehérke bányából hazatérő törpéihez kötnénk.
 
 
Kiemelkedő trackek: We Made Our Bed Among the Stars, Spectacu-Mania, Geo Led Us, Beyond the Arc, Double Global Platinum, Free Throwin', Come Take a Ride (On the Disco Moonbeams), Slappy, Happy, Free 'n' Funky, When Our Hearts Bled Glory

 
Bíró Zsolt
2017. 01. 22. 

Tracklista:
 1. We Made Our Bed Among the Stars (3:44)
 2. Spectacu-Mania (3:35)
 3. Geo Led Us (4:38)
 4. Exordium (4:45)
 5. Beyond the Arc (4:03)
 6. Double Global Platinum (3:52)
 7. Free Throwin' (3:49)
 8. Enter Your Glory (2:14)
 9. 1977: Year One (6:01)
 10. Resting in the Rain Soaked Bosom of Oblivion (3:28)
 11. Come Take a Ride (On the Disco Moonbeams) (3:27)
 12. Train On, You Champion (3:08)
 13. Slappy, Happy, Free 'n' Funky (3:12)
 14. The Legend of Thunder-Dribble (2:15)
 15. Jimmy's Waltz (1:47)
 16. When Our Hearts Bled Glory (5:30)
 17. Dwarves in the Woods (0:36)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató