Eddie, a sas (2015)

Eddie the Eagle
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Matthew Margeson
 • kiadás éve: 2016
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 54:55
Megosztás:
A brit Eddie Edwards (Taron Egerton) kisgyerek kora óta az olimpia megszállottja, ám amikor az általa kiválasztott sportágakban egytől egyig sikertelennek bizonyul, feladja azt az álmát, hogy elindul a megmérettetések királyán. Hamar ráébred azonban, hogy mégis van alternatíva: a téli olimpia. A fiút nem rettentik vissza a síugrásban elért siralmas eredményei, és mivel egy karbantartóként dolgozó egykori bajnok (Hugh Jackman) személyében edzőt is talál magának, végül egyedüli indulóként képviselheti hazáját az 1988-as téli olimpián. A megtörtént eseményeken alapuló film esetlen – bár igazából elég sokat eső –, mégis kitartó csodabogarának lelkesedése a nézőre is könnyen átragadhat, ahogy követi a rosszakarói ellenében is rendületlenül előre haladó srác szórakoztató felkészüléseit. Az elsősorban színészként ismert Dexter Fletcher (A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső) egy nagy szívvel rendelkező, remek vígjátékot rendezett, mely után rendkívül jó hangulatban kelhetünk fel a székből, hogy induljunk is magunknak sílécet szerezni.
 
c margeson eddie eagle 01
Mintha csak – a hasonló témájú Jég veled! zenéjét is komponáló – Hans Zimmer korai korszaka éledne újra a Matthew Margeson (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei) által szerzett szintipopos score-ban, azon időkből, amikor még nem elsősorban a nagy ívű szimfonikus muzsikák jellemezték a német komponista művészetét. A lendületesebb pillanatokat tekintve a Mint a villámban, a csendesebb momentumok terén pedig például a Miss Daisy sofőrjében hallhattunk hasonló jellegű muzsikákat Zimmertől – Margeson pedig pontosan az ő stúdiójához köthető. Utóbbi komponista Giorgio Morodert is idézni szerette volna, ahogy Vangelis Tűzszekerekhez írt főtémája sem véletlenül ugorhat be a hallgatónak. A hangsúly viszont a hasonló jellegen, illetve a tudatos zenei tiszteletadáson van, nem a kopírozáson, és a korhű hangzás érdekében Margeson még régi, kidobásra szánt szintetizátorokat is felkutatott különféle aukciós oldalakon. A legütősebb kompozíció a kifejezetten szeretetre méltó főtéma, míg az utolsó ugrás alatt egy felemelő darab szól, mely tökéletesen folyik össze a Van Halen "Jump"-jával. A score a film megismerését követően kerül a helyére, s hallgatásával tökéletesen idézhetjük fel Eddie bukásait, majd tündöklését. A zenei időutazást a kifejezetten ide írt dalokkal teli válogatásalbummal lehet folytatni. Erre került fel a stáblista alatt szóló potenciális sláger, a "Thrill Me" is, mely részben a Take That-es Gary Barlow szerzeménye (ahogy több másik felvétel is), és a címszereplő Egerton adja elő a háttérben vokálozó Jackmannel a kilencvenes évek első felének egyik ikonikus zenekara, az OMD társaságában.
 
 
Kiemelkedő trackek: Eddie the Eagle, I'm Going to the Olympics, Fist of Glory, Oberstdorf, A Sporting Chance, First Jump at Calgary, Eddie Jumps the 90M, Now the Real Work Begins

 
Bíró Zsolt
2017. 01. 20. 

Tracklista:
 1. Champion! (1:30)
 2. Eddie the Eagle (5:10)
 3. What Goes Up Must Come Down (2:17)
 4. I'm Going to the Olympics (1:35)
 5. Matti at Garmisch (1:07)
 6. Warren Sharp (1:51)
 7. Eddie Gets A Taste (1:14)
 8. Up Back Forward Down (2:50)
 9. Eddie Attempts the 70m (3:20)
 10. The Teaching Text (2:58)
 11. Fist of Glory (1:49)
 12. Seniors Tournament (1:57)
 13. Oberstdorf (5:23)
 14. A Sporting Chance (1:11) *
 15. First Jump at Calgary (3:25)
 16. Press Montage (1:16)
 17. Eddie's Announcement (3:07)
 18. Peary's Return (2:50)
 19. Matti's Gold Jump (2:18)
 20. Eddie Jumps the 90m (3:37)
 21. Now the Real Work Begins (5:04)

 

* előadja: Jason Soudah

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató