A nagy vonatrablás (1978)

The First Great Train Robbery
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Michael Crichton és Jerry Goldsmith az évek során többször is kisegítették egymást első együttműködésük, az 1972-es Pursuit óta. Az író-rendező ezután Goldsmith-t alkalmazta több filmjénél is, kezdve a Kómával, de közösen dolgoztak a Gyilkos robotokon és A 13. harcoson is. Crichton barátját végül olyan filmekhez is beajánlotta, amelyeknél csak mint író vett részt, de igen aktív közreműködése és státusa révén Goldsmith írta a Kongó és az Idővonal zenéjét is, bár utóbbit végül kihagyták a filmből, és Brian Tyler zenéjével helyettesítették. A Crichton-Goldsmith duó egyik elfelejtett műve A nagy vonatrablás, melyet az író maga rendezett saját regényéből. Az elfeledettség oka talán az, hogy a könnyed bűnügyi történet messze áll Crichton szokásos stílusától, ennek ellenére nagyon élvezetes, és a film tartalmaz pár hihetetlen felvételt a száguldó gőzmozdonyokról.
 
c goldsmith great train robbery 01
Edward Pierce (Sean Connery) üzletember elsősorban aranyban utazik, ráadásul lopottban. Legújabb terve a világ legnagyobb aranyszállítmányának elrablása, mely a Krím-félszigeten harcoló brit katonák zsoldja lenne. A tervhez Pierce-nek meg kell szereznie a széfek nyitásához szükséges négy kulcshoz, így állítja össze csapatát. Figyelemelterelésnek használja Brigid Lawsont, a színésznőként is kiváló prostituáltat (Lesley-Anne Down), a kulcsok másolására pedig megszerzi Robert Agart (Donald Sutherland), aki saját állítása szerint az ország leggyorsabb zsebtolvaja és kulcsmásolója. A négy kulcs megszerzése után pedig kezdődhet a nagy akció egy száguldó vonat tetején...

Goldsmith főtémája a film csodálatos nyitánya alatt hallható, ahogy a száguldó gőzmozdonyt kísérhetjük útja során, eközben pedig a vonat zakatolását visszaadó zene kíséri a képsorokat. Érdekes variáció hallható a "Departure" című számban, ami ezt a témát hangszereli át, az induló vonat hangjához illesztve a tempót. Sajnos a legtöbb vonatos jelenethez Goldsmith soha nem írt zenét, így például az egész aranyrabló akció alatt nincs score, ezért meg vagyunk fosztva a további variációk lehetőségétől. A szerzemények nagyobb része Pierce és Agar kulcsszerző akcióihoz készült, így akciózene helyett elsősorban sok izgalmas, a viktoriánus stílushoz alkalmazkodó osonós zenét hallhatunk. Kiemelkedik ezek közül a vasútállomásra betöréskor használt "Night Entry" és "Double Wax Job" is.
 
c goldsmith great train robbery 02
A bemutatott Varése-kiadvány legnagyobb erőssége a korábban ki nem adott számok, amik nem csak a korábbi kiadásokon nem voltak hallhatóak, hanem néha a filmben sem használták fel őket. Ezek közé tartozik a filmben nem hallható "Breakfast in Bed" illetve az "Over the Wall" és a "Departure" közötti számok összessége, bár a "Double Wax Job" rövidebb változata már szerepelt korábbi kiadásokon is. Ez utóbbi szám a ritmus tökéletes példája, ahogy Agarnak kereken 75 másodperce van arra, hogy lemásoljon két kulcsot. A filmben két társa hangos számolását halljuk, de a zene is folyamatosan követi a visszaszámlálás ütemét, ezzel segítve az izgalom fenntartását.

Bár viszonylag teljesnek tűnik az album, pár szám mégis kimaradt a filmből. A legészrevehetőbb hiány a besurranó tolvaj Willy végzetekor hallható erőszakos szám, amely valamilyen okból nem szerepelt a kiadáshoz felhasznált szalagokon. A további apró hiányok ezzel szemben mellékesek, és egy részük (például a széfek kinyitása a vonaton) más számokból lett összevágva, így bemutatásuk teljesen redundáns lenne. Az album egy szépen megkomponált fináléval zárul, habár a legnagyobb vonatrablás nem pontosan úgy sikerült, ahogy azt hőseink elképzelték – a zárózene a gőzmozdony hőskora előtti szeretetteljes tiszteletadás.
 
c goldsmith great train robbery 03
A nagy vonatrablás zenéjét egyszer már kiadták CD-n: a Memoir Record kiadványa a Vad csavargók zenéjével párosítatta a korban és stílusban teljesen más jellegű score-t. 2004-ben a Varése Sarabande kiadó Deluxe kiadásban jelentette meg, SACD formátumban. Mivel a score kiváló állapotban maradt fenn huszonnégy trackes mesterszalagokon, a Varése kiadó többcsatornás CD-t készített, mely azonban csak a megfelelő lejátszókkal és hangfalrendszerrel működik. Érdekes módon ha rendes CD-lejátszón hallgatjuk, a kiadvány tompábban szól, mint a Memoir CD-je, viszont mint említettem, eddig nem hallott számokat is tartalmaz. Emellett a Deluxe igazán ráillik a kiadványra, a borító szerencsére az eredeti United Artists-bakeliten alapul, ellentétben a Memoir szedett-vedett dizájnjával. A Varése ezzel a kiadvánnyal bizonyította, hogy már túllépett szedett-vedett fotómontázsain, és képes igazán szépen kivitelezett CD-kkel meglepni minket.

 
Hubai Gergely
2008. 01. 19. 

Tracklista:
 1. Main Title (2:33)
 2. Breakfast in Bed (1:48)
 3. No Respectable Gentleman (2:22)
 4. Clues (3:53)
 5. Rotten Row (2:40)
 6. The First Key / Bordello Raid (0:51)
 7. Kiddie Kaper (2:02)
 8. Street Attack / Chasing the Station (3:08)
 9. Over the Wall (1:57)
 10. Night Entry (2:27)
 11. Double Wax Job (2:55)
 12. The Tombstone (1:11)
 13. Departure (0:41)
 14. The Gold Arrives (2:35)
 15. Torn Coat (1:50)
 16. End Title (2:57)
Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Emesz Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

Kóma
Pillangó
Szövetségesek
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató