Idegpálya (2016)

Nerve
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Rob Simonsen
 • vezényel: Jasper Randall
 • kiadás éve: 2016
 • kiadó: Lakeshore Records
 • játékidő: 48:42
Megosztás:
Hozzávetőlegesen negyedéves csúszással, szeptember végén érkezik meg hozzánk a Parajelenségek harmadik, illetve negyedik részét jegyző rendezőpáros, Ariel Schulman és Henry Joost által vászonra vitt Idegpálya című thriller, melynek főhőseit Dave Franco (Szemfényvesztők) és Emma Roberts (Családi üzelmek) alakítják. A mozi középpontjában a címbeli online közösségi játék áll, amely nemcsak a forgatókönyvírók fantáziájának engedett teret, hanem a score-t jegyző Rob Simonsenének is.

Míg a komponista tavaly az Adaline varázslatos élete kíséretével hívta fel magára a figyelmet, addig most egyfajta nosztalgiázással igyekszik a nézők, illetve a filmzenerajongók kedvére tenni: az Idegpályához a nyolcvanas évek szintetizátoros, valamint számítógépes muzsikáit felidéző kompozíciókat alkotott. A szerző már a forgatási munkálatok előtt a stáb részesévé válhatott, így jó előre meg tudott egyezni a rendezőkkel arról, hogy születendő műve milyen irányt vegyen. A történet szerint az online játék résztvevőinek a nézők által kiosztott feladatokat kell megoldaniuk, ám míg a teendők eleinte még ártalmatlan csínytevéseknek felelnek meg, záros határidőn belül élet-halál kérdéssé válnak. Simonsen ezt a változást nemcsak a zene fokozatosan komolyodó hangulatával igyekezett nyomon követni, hanem egy olyan gyermekkórus bevonásával is, amelynek tagjai a vészjósló hangok mellett alkalmanként könnyed énekre is fakadnak. Utóbbi megoldással azt kívánta szimbolizálni, hogy a fiatalok kezdetben mennyire lazán kezelik a feladatokat és a játék egészét, mit sem törődnek a rájuk leselkedő veszéllyel – ezen megállapítás pedig a valóságban is tökéletesen helytálló, amit remekül alátámaszt az új láz, a Pokémon-őrület.
 
c simonsen nerve 001
Az Idegpálya muzsikáját a Lakeshore Records jelentette meg, s az először csak online változatban, később pedig CD-n is elérhetővé váló albumon a score mellett helyet kapott Jóhann Jóhannsson "The Sun's Gone Dim and the Sky's Turned Black"-jának Simonsen-féle átirata, valamint a "Let's Play"-re keresztelt szintipop szám is White Sea, azaz a korábban már az M83-vel is együtt dolgozó énekesnő, Morgan Kibby előadásában.
 
 
Kiemelkedő trackek: Dare Accepted, Dress, Night Drive, Losing It, A Way Out, Vote Yes or No, Aftermath

 
Kulics László
2016. 08. 04. 

Tracklista:
 1. Game On (1:57)
 2. Player (1:18)
 3. Staten Island (0:58)
 4. Lighthouse (1:18)
 5. Dare Accepted (1:23)
 6. Dress (2:32)
 7. Player vs. Player (1:46)
 8. Night Drive (3:44)
 9. Ticket to Aruba (1:35)
 10. New York Fucking City (4:33)
 11. Verrazano (3:10)
 12. Catfight (2:43)
 13. Losing It (2:48)
 14. Snitches Get Stitches (3:03)
 15. A Way Out (2:59)
 16. Coliseum (3:00)
 17. Vote Yes or No (2:47)
 18. The Sun's Gone Dim and the Sky's Turned Black (Rob Simonsen Nerve Remix) (1:45) *
 19. Aftermath (2:32)
 20. Let's Play (2:51) **

 

* írta: Jóhann Jóhannsson, remixelte: Rob Simonsen
** írta Rob Simonsen és White Sea, előadja: White Sea

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató