Beszámolónk az Alien – The Biomechanical Symphony / Elliot Goldenthal's Cinema of Art & Blood hangversenyről


Kétségtelen, hogy a filmzenével kapcsolatos rendezvények döntő része hollywoodi székhelyű, ahol nemcsak a speciálisan e műfaj köré épülő találkozókra van megannyi példa, hanem olyan filmfesztiválokra is, melyek programjaik révén kisebb-nagyobb mértékben a komponisták munkáiba is betekintést engednek az odalátogatók számára. Európai viszonylatban sem lehet azonban okunk a szégyenkezésre, hiszen Ubedában, Tenerifén és Ghentben egyaránt rendeznek filmzenei fesztiválokat, melyekhez évről évre egyre szorosabban zárkózik fel a krakkói Film Music Festival. A május 24-26. között immáron ötödik alkalommal megtartott eseményen (melyet lengyelül Festiwal Muzyki Filmowejnak hívnak) olyan neves komponisták tették tiszteletüket, mint Elliot Goldenthal, a lengyel Wojciech Kilar és Jan A.P. Kaczmarek, akikre méltán lehetnek büszkék hazájuk filmzenebarátai, valamint a Reinhold Heil-Tom Tykwer duó, akik második alkalommal voltak jelen a rendezvénysorozaton. Részt vett még többek között Goldenthal felesége, Julie Taymor direktor (akinek mind a négy rendezéséhez férje készítette az aláfestést), a Varése Sarabande első embere, Robert Townson, a Costa Communications ügyvezetője, Ray Costa, a The Hollywood Reporter szakújságírója, Ray Benett, valamint az ASCAP egyik vezéralakja, Nancy Knutsen is. 

Az előadásokból és kötetlen beszélgetésekből álló programok mellett filmvetítésekről is gondoskodtak a szervezők, melynek keretén belül megtekinthető volt többek között a Titus (Elliot Goldenthal), A lé meg a Lola (Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer), illetve a Frida (Goldenthal) is. A legkülönlegesebb bemutató a Parfüm: Egy gyilkos történetéhez (Heil – Klimek – Tykwer) volt köthető, melyre az első este záró programjaként, élőzenei kísérettel került sor – hasonló előadásra volt példa az elmúlt évek során a Mátrix-trilógia, valamint az E.T. – A földönkívüli kapcsán is. A karmesteri pódiumon Ludwig Wicki állt, aki ezen a téren tapasztaltnak mondható, hiszen ő működött közre A Gyűrűk Ura-trilógia hasonló jellegű premierjei során is. A második nap egy születésnapi koncerttel zárult, melynek belül a szervezők az idén nyolcvanéves Kilar előtt tisztelegtek. A világhírű komponista művei közül José Maria Florencio vezényletében a Drakula, A kilencedik kapu, az Egy hölgy arcképe, A zongorista, illetve a Pan Tadeusz aláfestéseiből is felcsendültek tételek.
 

A rendezvény záró programjaként egy különleges és félig-meddig (a Parfüm: Egy gyilkos történetéhez hasonlóan) világpremiernek számító hangversenyre került sor, melynek első felvonásában a korábban már Tenerifén előadott Alien – The Biomechanical Symphony hangzott el (amely egyébként nemrég jelent meg a Varése gondozásában). Az egykori műsorrendhez képest azonban ezúttal annyi változtatást eszközöltek, hogy a Feltámad a Halál muzsikájából csak egy rövidebb szvit készült, cserébe azonban A végső megoldás: Halálból került terítékre több zenerészlet, melynek oka az volt, hogy ezen koncert egyúttal a meglehetősen sajátos stílussal, illetve zenei hangzásvilággal bíró Goldenthal munkásságára is épült. A zenekari játékot vetítés kísérte, mely során többek között az idegent megálmodó H. R. Giger ide vonatkozó képei is feltűntek a vásznon, ami abból a szempontból számított kuriózumnak, hogy ezen alkotásokat eddig jobbára csak kiállítások keretén belül lehetett megtekinteni.

A Townson és Costa által megnyitott hangverseny második, Elliot Goldenthal's Cinema of Art & Bloodra keresztelt felvonása már kizárólag Goldenthal munkásságára koncentrált úgy, hogy nem főtémákat, illetve szviteket játszottak el műveiből, hanem a legismertebb szerzeményei közül kiemeltek négyet, s azok jellegzetes tételei kerültek részben (az Interjú a vámpírral, valamint a Titus némely trackje esetében), vagy teljes egészében előadásra. Közülük a Mindörökké Batman, illetve az Interjú a vámpírral voltak azok, melyek nem köthetőek rendező feleségéhez, Taymorhoz, aki a szerző mellett ugyanúgy az est díszvendége volt. A vámpírok és a Denevérember története egyébként még abból a szempontból is rokonítható egymással, hogy mindkettő a szerző meglehetősen szoros határidejű megbízásai (vagy ahogyan ő maga jellemezte ezeket egy korábbi interjúja során: "last minute project") közé tartozott. A zenekar élén Diego Navarro állt, aki amellett, hogy ismert komponista, Dirk Brosséval egyetemben az európai fesztiválok egyik legkeresettebb karmestere is.

A fővárosunktól légvonalban mintegy ötszáz kilométerre található Krakkó jövőre is otthont biztosít majd a Film Music Festival számára, melyre évről évre egyre több komponista látogat el. Az elmúlt időszakban Klaus Badelt, Howard Shore, Joe Hisaishi, Tan Dun, valamint Eric Serra is tiszteletét tette ezen alkalomból Lengyelország második legnépesebb városában. A jövőben pedig remélhetőleg újabb és újabb prominens személyekkel gyarapodik majd ez a lista.

 
Kulics László
2012.06.14.vezényelt: Diego Navarro
előadta: Sinfonietta Cracovia, Pro Musica Mundi Choir
szervező: Krakow Festival Office
időpont: 2012. május 26.
helyszín: Tinning Plant of ArcelorMittal Poland, Krakkó, Lengyelország


Műsorrend:

I. felvonás: Alien – The Biomechanical Symphony

Alien (Jerry Goldsmith)

 1. Main Title 
 2. The Landing
 3. Breakaway (Out the Door)
 4. The Droid 
 5. The Door 
 6. End Title


Aliens (James Horner) 

 1. Futile Escape 
 2. Bishop's Countdown 


Alien 3 (Elliot Goldenthal) 

 1. Agnus Dei 
 2. Bait and Chase 
 3. Lullaby Elegy 
 4. First Attack I 
 5. The Entrapment 
 6. First Attack II 
 7. Lento 
 8. Adagio 


Alien Resurrection (John Frizzell) 

 1. Suite 


Alien vs. Predator: Requiem (Brian Tyler)

 1. Alien vs. Predator: Requiem 


szünet

II. felvonás: Elliot Goldenthal's Cinema of Art & Blood

Interview with the Vampire

 1. Libera Me 
 2. Born to Darkness (részlet) / Lestat's Tarantella
 3. Claudia's Allegro Agitato (részlet) 
 4. Escape to Paris (részlet) 
 5. Lestat's Recitative (részlet) 
 6. Santiago's Waltz 
 7. Madeleine's Lament 
 8. Abduction & Absolution
 9. Louis' Revenge


Titus

 1. Victorious Titus 
 2. Procession & Obsequis 
 3. Revenge Wheel 
 4. Apian Stomp 
 5. Arrows of the Gods 
 6. Crossroads 
 7. Finale (részlet) 


Frida 

 1. The Floating Bed 
 2. Self-Portrait with Hair Down 
 3. Alcoba Azul 
 4. Solo Tu 
 5. The Journey 
 6. La Cavalerna 
 7. Portrait of Lupe 
 8. Still Life 
 9. The Departure 
 10. Burn it Blue 


Batman Forever 

 1. Gotham City Boogie 
 2. Batman Forever March 

 

A képeket rendelkezésünkre bocsátotta: Anna Grabowska, Aleksandra Nalepa
A képeket készítette: Krakow Festival Office archive – Wojciech Wandzel
www.wandzelphoto.com

 
Címkék: #james horner, #brian tyler, #jerry goldsmith, #john frizzell, #alien, #elliot goldenthal, #batman
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató