Beszámolónk a Wondercon keretén belül megrendezett "Behind the Music..."-ról


Az Egyesült Államokban az elmúlt több mint száz év során nemcsak a filmkészítés vált önálló iparággá, hanem az idővel hozzá kapcsolódott közönségtalálkozók, díszbemutatók, illetve egyéb rendezvények is, melynek eredményeként a rajongók számára ebből a szempontból a tengerentúli földrész eggyé vált a Kánaánnal. Bár az idén március 16-18. között megrendezésre került, immáron huszonöt éves múlttal rendelkező WonderCon megalakulásakor még nem volt szoros összeköttetésben a filmvilággal, mostanra már nemcsak a szuperhősfilmek és azok szereplői kerülnek előtérbe, hanem a rajz- és élőszereplős mozi-, illetve tévéfilmek, sorozatok, valamint azok alkotói is, akik közül a komponisták sem hiányozhatnak.

A WonderCon az egyik legnagyobb képregény-, illetve sci-fi-találkozó, melyet először 1987-ben rendeztek meg, s a folyamatosan növekvő ismertségének köszönhetően mostanra évi negyven-ötvenezer fős látogatótábort tudhat magáénak. Az ötlet a Comics és Comix-hálózatok alapítójától, John Barrett-től származott, s az eleinte csak képregényekre fókuszáló WonderCon – amely a kezdetek során még Wonderful World of Comics Convention néven futott – 2001-ben olvadt bele a Comic-Con Internationalbe, és bővült tovább a nyomtatott képregényhősök kalandjainak filmes adaptációira, a sci-fi filmekre, illetve az animációs világra irányuló programjaival. Ezen változás magával hozta a filmek főbb közreműködőinek megjelenését is (erre volt példa eddig többek között a Pókember 2., a Superman visszatér, A fantasztikus négyes, a Batman: Kezdődik!, a 300, valamint a Watchmen – Az őrzők esetében, de volt már példa Disney-filmes rendezvényre is), akik a különféle rendezvényeken és közönségtalálkozókon egyaránt részt vettek.
 

A 2012-es rendezvény záró napjának programjai között szerepelt a Behind the Music: Composing for WonderCon's Favorite Projects is, melynek célja az volt, hogy megismertesse a rajongókat, illetve a látogatókat a kedvenc sci-fi- és szuperhőseik filmjeinek, illetve sorozatainak komponistáival is, s betekintést nyerjenek abba, hogy milyen munkafolyamat eredményeként jön létre egy-egy zenei kíséret. Ezen előadást a WonderCon az olyan, filmzenei vonalon jártas cégek munkatársaival közösen valósította meg, mint a CW3 Public Relations, az ASCAP és a Costa Communications. Ezen összefogás eredményeként Mark Isham (Egyszer volt, hol nem volt), Blake Neely (A mentalista), Nathan Barr (True Blood – Inni és élni hagyni), Jim Dooley (Halottnak a csók), Robert Duncan (Missing – Elrabolva), Danny Jacob (Phineas és Ferb) és David Ari Leon (A Föld legnagyobb hősei) tette tiszteletét az eseményen, a moderátori szerepet pedig a Rémségek kicsiny boltjából, illetve a Hősökből is ismert Ellen Greene vállalta el.

A mintegy négyszáz fős közönség előtt lezajló esemény legismertebb komponistája Mark Isham volt, akivel kapcsolatban az Egyszer volt, hol nem volt című széria egyik alkotója, Edward Kitsis így nyilatkozott: "Ha rajongsz a sorozatért, akkor rajongsz Markért is, mert az ő zenéje adja a széria szívét." A művészek az aktuális munkáik mellett kitértek többek között arra, hogyan kerültek kapcsolatba a zenével, továbbá magára az írás folyamatára, illetve az ezzel járó munkarendre is. "A zeneszerzés olyan, mint a versírás" – összegezte Duncan szakmájuk lényegét, amely hasonlat akár annak hektikusságát is remekül jellemezhetné. A Föld legnagyobb hősei rajzfilmsorozat egyes epizódjait komponistaként és zenei felügyelőként egyaránt jegyző Leon pedig arról is beszélt, hogy milyen megtiszteltetés számára, hogy a mindenki által kedvelt nagy szuperhősök diadalát tovább fényesítheti aláfestő muzsikájával.

A rendezvény sikeréből eredően a szervezők nem tartják kizártnak, hogy a jövő évi WonderComon is lesz Behind the Music..., ahol újfent találkozhatnak majd a résztvevők a komponistákkal, s a mostanihoz hasonlóan, a meghirdetett program után lehetőségük nyílik majd a kötetlen beszélgetésre, továbbá a dedikálásra. 

 
Kulics László
2012.04.06.


szervező: WonderCon / Comic-Con International
időpont: 2012. március 16-18.
helyszín: Anaheim Convention Center, California, USAMark Isham
Blake Neely
Robert Duncan...
és a rendezvény háziasszonya, Ellen Greene dedikálnak.


 
A képeket rendelkezésünkre bocsátotta: Alex May
 
Címkék: #nathan barr, #mark isham, #james dooley, #blake neely, #robert duncan, #danny jacob, #david ari leon
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató