Jan A.P. Kaczmarek

  • születési név: Jan Andrzej Pawel Kaczmarek
  • feltűnik még: Jan A. Kaczmarek
  • született: 1953. április 29., Konin, Lengyelország
  • iskola: Adam Mickiewicz University
Megosztás:

Jan A.P. Kaczmarek

„A komponálás és az előadás korábban olyan volt számomra, mint egy vallás, ám később a hivatásommá vált.”


Bár a hangosfilmek megjelenését követően teljesen új fordulatot vevő hollywoodi filmzenevilág ma is használatos alapjait döntően európai gyökerekkel rendelkező komponisták teremtették meg, néhány évtized elteltével a tengerentúli filmzeneszerzők kezdték uralni ezt a területet, míg a más kontinensről érkező művészek egyre nehezebben érvényesültek. A Lengyelországból származó Jan A.P. Kaczmarek olyan nagy elődeihez hasonlóan tudta öregbíteni Európa és hazája hírnevét, mint Franz Waxman és Wojciech Kilar.
 
Kaczmarek fiatalon kezdett érdeklődni a zene iránt, amiben nagyapja is szerepet játszott, aki egykor filmszínházi zenekari tag volt. Zongorázni tanult, első sikereit pedig középiskolás korában érte el az ottani színjátszó kör zeneszerzőjeként, valamint az iskolájának szóló himnusz megalkotójaként. Tanulmányait azonban nem ezen a téren folytatta tovább, jövőjét ugyanis jogászként vagy politikusként képzelte el, s ennek megfelelően a poznani Adam Mickiewicz University joghallgatójává vált, majd diplomata lett, ám közben olyannyira megfertőzte a zeneszeretet, hogy úgy döntött, maga mögött hagyja addig felépített karrierjét. Színdarabokhoz kezdett komponálni, és megalapította zenekarát, a The Orchestra of the Eighth Dayt, amellyel nemcsak első albumuk, a Music for the End révén szerzett ismertséget, tapasztalatokat, hanem sikeres európai koncertturnéjuk által is. Színházi munkákkal viszont nemcsak hazájában látták el, hanem idővel a Chicago’s Goodman Theatre és a Los Angeles’ Mark Taper Forum társulata is, így az Egyesült Államokban szintén építgetni kezdte pályafutását. Eltökéltségét tükrözi, hogy az Amerikából érkező lehetőséget követően nemcsak az aktuális munkákra koncentrált, hanem arra is, hogy kiadót keressen egyéb szerzeményeinek megjelentetéséhez.
 
A mozgóképek terén hasonlóan építkező utat tudott bejárni Kaczmarek: a lengyel tévéfilmek (1944, Vakjáték és társaik) után egyebek mellett magyar vonatkozású alkotáshoz is komponált (A halálraítélt), tengerentúli megbízatásai közül pedig az 1995-ös, a Rimbaud és Verlaine kapcsolatát boncolgató Teljes napfogyatkozással sikerült bekerülnie a köztudatba. A Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott mozit Agnieszka Holland rendezte, aki hosszú távon számolt a szerzővel, ezért a zeneileg és filmművészetileg egyaránt súlyos drámát követően olyan vállalkozásaihoz hívta, mint A harmadik csoda, a Szívszakító, a Gyűlölt másság vagy a klasszikus alapanyagból forgatott Washington Square. Mindezek mellett Kaczmarek komponált már score-t erotikus filmhez (Vágy), drámához (A hűtlen), természetfeletti thrillerhez (Sátáni játszma), életrajzi ihletésű mozihoz (Én, Pán Péter), családi filmhez (Hacsi, a leghűségesebb barát) és történelmi alkotáshoz (Quo Vadis vagy a vallási témájú Pál, Krisztus apostola) is. Ez a néhány kiragadott példa is jól mutatja az Én, Pán Péterhez kapcsolódó munkája óta Oscar-díjas zeneszerző sokszínűségét, akinek kíséretei gyakorta zongoracentrikusak, de az olyan kiegészítő, színező elemekkel sem bánik szűkmarkúan, mint a kórus vagy az – általában női – szólisták, melyek legjobban sikerült darabjainak is elengedhetetlen részét képezik.
 
Népszerűsége nem párosult azzal, hogy elköteleződjön Hollywood felé: bár legtöbbet emlegetett műveinek zöme onnan került ki, filmográfiájában német filmeket (Világok között) éppúgy találni, mint különféle országok koprodukcióit (Anna Karenina, A szabadság választása), olasz (Pinokkió), cseh (Karamazov testvérek) és persze lengyel projekteket, továbbá ő komponálta Koltai Lajos Este című rendezésének aláfestését is. Az Európa és Amerika között rendszeresen ingázó Kaczmarek ezeken felül két szintetizátorlemezzel jelentkezett, de a színpadi produkciókat sem hanyagolja, 2011-ben például egy – Adam Mickiewicz Pan Tadeuszának tizenkettedik verseskötetén alapuló – musicalhez szerződött le. Az ő nevéhez fűződik még a Transatlantyk Festival is, mellyel nem titkolt célja kedvenc világának és a közönségnek mozis kereteken kívüli összehozása volt.
 

Bíró Zsolt
2020.08.17.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


Beszámolónk a Varése Sarabande 30. születésnapi rendezvényéről
Beszámolók
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató