A rítus (2011)

The Rite
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Alex Heffes
 • vezényel: Alex Heffes
 • kiadás éve: 2011
 • kiadó: Silva Screen Records
 • játékidő: 56:11
Megosztás:
A múlt év folyamán Magyarországon forgatott A rítust a hazai sajtó részéről nagy figyelem övezte – természetesen Budapest nem saját magát "alakította", hanem Rómát. Szinte naponta jelentek meg hírek, hogy a főszereplő Anthony Hopkins hol járt, mit csinált, vagy merre is forgatott a stáb. A filmet rendező Mikael Hafstrom szép reményű filmesként érkezett Hollywoodba pár évvel ezelőtt. A svéd direktor a hazájában forgatott Könyörtelenek című alkotással került a figyelem középpontjába, a 2003-as mozit Oscar-díjra is jelölték. Amerikai munkáinak első állomása a Kisiklottak volt, mely különösebb kritikai elismerést nem zsebelt be, mint ahogyan a rá két évre elkészült Stephen King-adaptáció, az 1408 sem, azonban a filmekkel kapcsolatban komoly kifogás sem vethető fel. Érdekesség, hogy Hafstrom ezután forgatott Sanghaj című romantikus filmjét a stúdió elsüllyesztette valamelyik erre a célra létesített hollywoodi fiók sötét mélyére (nálunk tavasszal jelent meg, de csak DVD-n), így az ezt követően készült A rítus előbb került bemutatásra.

c heffes rite 01
Nincs könnyű dolga annak, aki ördögűzős film készítésére vállalkozik, mivel egyrészt a téma nem olyan sokrétű, hogy elbírna sok ilyen témájú mozit, másrészt eleve van egy etalon, vagyis Az ördögűző, mellyel óhatatlan az összevetés. A rítusnak viszont nincs szégyenkeznivalója, mivel nem rossz film, bár ha az említett klasszikussal vetjük össze, akkor nyilvánvaló lesz a különbség. Ugyanakkor az is igazságtalan, hogy ezt a mozit a kritikusok többnyire elmeszelték, annak ellenére, hogy feszültség és hangulat tekintetében néhol igen erős momentumokkal rendelkezik, és bizony több olyan jelenete is van, melyet sajnos manapság csak ritkán kapunk meg a horror műfajába sorolható filmektől.

A forgatás során szakértőként alkalmazták azt a papot, akiről a film szól, és maga a rendező is elmélyedt az ördögűzés témakörében, talán pont ezek miatt lett a mozi többnyire realista felfogású, véres jeleneteket nélkülöző, inkább gondolati síkon félelemkeltő alkotás. A rítus tehát megtörtént eseményeket dolgoz fel, és egy fiatal amerikai pap kálváriáját meséli el. Michael Kovak (Colin O'Donoghue), egy temetkezési vállalkozó gyerekeként már fiatalon a halottak közelébe kerül. Ugyan katolikus hite csupán szalmaszálon nyugszik, mégis papnak kezd tanulni. Az utolsó nagy lépés előtt azonban bizodalma meginog az egyház tanításaiban, és úgy dönt, felhagy azzal, hogy pap legyen. Egy fatális baleset viszont mégis úgy alakítja életét, hogy mégse tudjon csak úgy kiszállni. Feljebbvalója Rómába küldi, hogy a kereszténység központjában erősödjön meg a hite. Itt kerül kapcsolatba a furcsa Lucas atyával (Hopkins), aki az ördögűzés egyik nagy mestere. Az idős pap beavatja a démonűzés rejtelmeibe, hogy ezzel is szilárdítsa a növendék bizalmát az egyházban. Azonban Michael múltjában olyan sötét titok lappang, ami végül mindkettőjük életére nagy hatással lesz.

c heffes rite 02
Hafstrom sok zeneszerzővel dolgozott már együtt. Gabriel Yared, Klaus Badelt és Edward Shearmur után, A rítus esetében az egyre inkább előtérbe kerülő Alex Heffesre esett a választása. Heffes a kilencvenes évek elejétől komponál, mozifilmek stáblistáján 2003 után találkozhattunk a nevével, főként a nagysikerű dokumentumfilm, a Zuhanás a csendbe alá szerzett zenéjével hívta fel magára a figyelmet. Az ezt rendező Kevin Macdonald később két művéhez is Heffest szerződtette, így került Az utolsó skót király zeneszerzői posztjára, majd A dolgok állásához. A Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya esetében kiegészítő zenei anyagokat készített, illetve ő volt az idei Oscar-győztes dokumentumfilm, a Bennfentesek zeneszerzője is.

A rítus aláfestésénél elektronikus megoldásokat és szimfonikus zenekart használt a szerző, igazából semmi különlegeset, viszont a nagy kliséket is elkerülte, amik pedig a score-ban sablonosnak nevezhetők, azok sem elcsépeltek. Nagy pozitívuma, hogy hatásosan, de mégis szinte észrevétlenül keverednek benne az elektronikus és az élő zenei megoldások. A másik igencsak dicsérendő pontja pedig az a zenei koncepció, amivel Heffes elérte, hogy muzsikája a dráma és a horror mezsgyéjén mozogjon, hol ide, hol oda billenve, de oly módon, hogy egyik kategóriába se legyen sorolható. Drámából hirtelen, határozott átmenet nélkül lesz feszültséggel teli muzsika, majd ennek az ellentéte, vagyis mindezzel tökéletesen követi a sztorit, ami szintén a dráma és a horror határán egyensúlyozik. Az efféle score-okból általában nagy káosz szokott születni, jelen esetben szerencsére nem ez történt.

A zene főtémáját a "The Procedure" mutatja be. Az ambient aláfestésből előbukkanó, zongorán megszólaló dallam karakteres és sejtelmes. A vezérmotívum első hangjait a "Going to Rome"-ban fafúvósok játsszák el majd kiteljesedve, nagyobb dinamikával hallhatjuk, végül a szinti segítségével előállított kórus is feltűnik – sajnos a computerénekesek jelen muzsika esetében se teljesítenek túl fényesen, bár szerencsére kellően visszafogott mértékű az alkalmazásuk. A score későbbi részeiben a főtéma összetettebb formában már ritkábban fedezhető fel, csak részleteiben tűnik elő, inkább csak a dallam hangulata és stílusa köszön vissza. Ilyen tétel a "God's Fingernail" vagy az "Angeline's Story", utóbbiban az elektronikus megoldások is erőteljesebb szerepet kapnak.

c heffes rite 03
A "The Accident" rejti A rítus zenéjének másik fontosabb témáját, ez vonósok tolmácsolásában szólal meg, legkiválóbb formáját pedig a záró trackben, a "The Farewell"-ben mutatja – ez a tétel egyébként szinte olyan, mintha egy James Newton Howard-score katartikus lezárását hallanánk. A történet előrehaladtával egyre több nehezebb horrorelem is megjelenik a muzsikában, ezeket többnyire egy-egy szólóhangszerrel, vagy dallamos megoldásokkal oldja a szerző. Ilyen tétel például a teljes bizonytalanságból induló, végül megnyugvásba torkolló "Phone Call to Father". Mivel a film nem a vizuális ijesztgetés mentén kívánja elérni a kívánt hatást, így klasszikus értelemben vett vegytiszta horrorzenei tételt is mindössze egy esetben tartalmaz a CD, a "Michael Remembers / The Hospital" páros track első fele tartozik ebbe a körbe.

A score bizonyos részei beférnének Christopher Young életművének jobb alkotásai közé. A (mű)kórussal megtámogatott "The Terror Is Real", "Exorcism of Lucas Pt 1" és "The Final Exorcism" egyértelműen Young horrorzenei munkásságának minőségibb epizódjait idézik meg – ez egyébként nemcsak a stílusbeli hasonlóságban, hanem a zenei felépítésben is megmutatkozik.

c heffes rite 04
Bevallom, Alex Heffes munkája elsőre nem fogott meg, azonban a film alatt tökéletes atmoszférát teremtett, így később felfedeztem a muzsika értékeit. A rítus score-ja tehát inkább egészében nézve és főként hangulati síkon lett erős alkotás, részleteiben már nem annyira emlékezetes, noha két-három tracket (főként a csodás finálét) pár év elmúltával is szívesen elő fogok venni.

 
Gregus Péter
2011. 08. 22. 

Tracklista:
 1. The Procedure (2:00)
 2. Going to Rome (3:10)
 3. The Accident (2:46)
 4. The First Exorcism (3:07)
 5. God's Fingernail (2:27)
 6. Rosaria Coughs Up the Nails (4:34)
 7. Michael Remembers / The Hospital (7:12)
 8. Angeline's Story (3:02)
 9. Phone Call to Father (2:02)
 10. The Terror Is Real (4:24)
 11. Exorcism of Lucas Pt 1 (7:33)
 12. The Final Exorcism (6:41)
 13. The Farewell (7:13)
Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató