Salinger (2017)

Rebel in the Rye
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
J. D. Salinger a Zabhegyező című kötetével hívta fel magára a világ figyelmét, ráadásul nem is akárhogyan: a Holden Caulfield nevű tinédzserről szóló regényével nemcsak az olvasókat érintette meg, hanem írótársait, zenészeket és persze forgatókönyvírókat ihletett meg – illetve sarkall a mai napig – különböző művek elkészítésére. 2017-ben az addig jobbára csak színészkedéssel és forgatókönyvírással foglalatoskodó Danny Strong a Salingerrel kívánta bemutatni a moziközönségnek Salingert úgy, hogy filmjét Kenneth Slawenski J. D. Salinger: A Life című könyvére alapozta, a címszereplőt pedig Nicholas Houlttal (Egy fiúról, Mad Max: A harag útja) játszatta el, aki mellett többek között Kevin Spacey, Sarah Paulson (Amerikai Horror Story) és Zoey Deutch (Mielőtt elmegyek) tűnt fel a vásznon. A Black Label Media égisze alatt napvilágot látott alkotás hazai premierjéről nincs hír, ám hányatott sorsa okán erre valószínűleg sor sem kerül. A Sundance Filmfesztiválon még januárban debütált produkció a tengerentúlon kizárólag szeptemberre jutott a mozikba úgy, hogy az első héten alig néhány helyen vetítették, s ezt követően is csupán ötven filmszínház tűzte műsorára, útját pedig szakadatlanul vegyes fogadtatás kísérte.

c mccreary rebel rye 01
Az ilyen hátrányokkal küszködő vállalkozások bármennyire is rendelkeznek jó zenei kísérettel, könnyedén elkerülhetik az ismertséget. Ezen mindössze az segíthet, ha a score önálló formában is megjelenik, amihez azonban elengedhetetlen a komponista bizonyos fokú ismertsége vagy maximális eltökéltsége. A Salinger dallamai esetében a Sparks & Shadows kiadó lépett a tettek mezejére, így napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott komponistájának, Bear McCrearynek (aki csak az elmúlt másfél hónapban öt albummal hallatott magáról) eme újabb, remek témákat felvonultató munkája elkerülte a süllyesztőt. Az eset pikantériája, hogy a céget maga a művész alapította: "Mielőtt profi zenész lettem, magam is rajongó és gyűjtő voltam. Mindig is kerestem a módját annak, hogy score-jaim eljuthassanak a rajongókhoz" – mesélte kezdeményezésével kapcsolatban.

A szerző ajtaján maga Strong kopogtatott: a páros első ízben dolgozott együtt, a direktor részéről tehát nem a közös múlt számított ajánlólevélnek, hanem McCreary eddigi pályafutása, ráadásul plusz előnyként tekintett arra a tényre, miszerint sokáig volt Elmer Bernstein asszisztense. Bár demó anyagot így is kért tőle, a felé irányuló bizalom szakadatlan volt, e lehetőséget pedig a komponista minőséggel hálálta meg. Művét elsősorban Salinger érzelmeinek közvetítésére, valamint életének legmeghatározóbb elemére, az írásra hegyezte ki, így a vonósokat és a zongorát helyezte reflektorfénybe. Míg az első Salinger érzéseinek, addig a második az írás szimbólumává lépett elő, s hogy a komponista miért pont utóbbi mellett döntött a könyvírás tükrözéséhez, azt a következő módon fogalmazta meg: "Az írógép kalapácsainak papírra ütődését mutató közeli felvételek a zongora kalapácsait juttatták eszembe. Ahogy Salinger az írógép előtt ül, és vehemens mozdulatokkal dolgozik rajta, zongorajátékaimra emlékeztetett". Az írás-téma az "Early Writing"-ban bukkan fel először, ahol a hangszerek mellett írógépkattogás is hallható, s utóbbi, az instrumentumok világától rendkívül messze álló eszköz később még a dobokra és cintányérra épülő "Typewriter Drums"-ban is hallatja magát – ezzel a lépéssel pedig a komponista Dario Marianelli nyomdokaiba lépett, aki a Vágy és vezeklés kíséreténél járt el hasonló módon.

c mccreary rebel rye 02
A vonósok és a zongora remek egyensúlya, hatásossága már az albumnyitó "Innocence (Theme from Rebel in the Rye)"-ban megmutatkozik, s ez az élmény idővel olyan trackekben köszön vissza, mint az "A True Writer", a "Writing Catcher", a "He Was Writing" vagy éppen a "Rebel in the Rye End Credits". Hangulatukat tekintve e darabok leginkább James Horner egyes műveihez hasonlíthatóak – illetve ebből adódóan az album egy részének megközelítése is a néhai művész drámazenei megoldásait sejteti –, ugyanakkor a dinamikus, határozott zongoraszólamok a 2017-ben bemutatott, szintén McCreary által jegyzett A kolosszust idézik. Utóbbi miatt a lemez megismerésekor amolyan Colossal vol. 2.-érzésem támadt, a játékidő előrehaladtával azonban ez lassan háttérbe szorult – teljes egészében viszont nem tudtam elvonatkoztatni tőle.

c mccreary rebel rye 03
Az eddig kiemelt tételek mellett az egzotikus ütősszekció felvonultatása révén az összképből némileg kilógó "Bananafish" győzött meg arról, hogy ezt a muzsikát is a szerző pályafutásának egyik emlékezetes állomásaként tartsam számon. Mindezeken felül a második világháború borzalmai ihlette "Inspiration at War"-"Wartime Anxiety" párost is figyelemre méltónak találom, ahol McCreary az időnként felbukkanó, tompa ütőshangokkal, pergődobbal, illetve elnyújtott vonós- és rezesjátékkal könnyűszerrel repíti el képzeletünket a sokat látott és meggyötört katonákkal teli harcmezőkre. A dráma még a "Simply Grand"-ben, illetőleg a "City Without the City"-ben is jelen van, melyekből nagyon jól kitűnik az, hogy készítőjük Bernsteinnél tanult.

A klubokban és egyéb közéleti helyszíneken játszódó jelenetek esetében az alkotók nem amellett döntöttek, hogy ismert, a kort megidéző számokat emelnek be filmjükbe, hanem ezeknek a feladatoknak a megoldását is McCrearyre bízták. A szerző a korszak atmoszférájának visszaadása érdekében ilyen esetekben hátat fordított a The Nashville Scoring Orchestra zenészeinek, s a jazz irányába mozdult el. Ennek eredményét a "Giving the Time"-ban, a "Sowing Your Wild Oats"-ban, a romantikával fűszerezett "Oonlight Serenade"-ben, a "Celebration at the Stork Club"-ban, illetve a McCreary jazzénekes feleségének, Raya Yarbrough-nak szólójával tarkított "Coming Through the Rye"-ban figyelhetjük meg. Tény, hogy ezen trackek hangulata remek lenyomata a korszaknak, én azonban a mai napig nem tudtam kibékülni ezzel a műfajjal. Ez, illetőleg A kolosszusból ismert zongoramegoldások hasonlósága okán van az, hogy bármennyire is megkedveltem e kiadvány nagy részét, összességében véve a fent látható pontszámnál többet nem tudok adni rá.

c mccreary rebel rye 04
Bear McCreary tehetségét nem vitatom: hogy valaki ennyi sorozat (többek közt: The Walking Dead, A SHIELD ügynökei, Outlander – Az idegen) mellett ilyen színvonalú, egész estés alkotásokhoz kapcsolódó muzsikákat képes készíteni, az mindenképpen elismerésre méltó. Ami viszont kérdéses számomra, az az, hogy erről a mezsgyéről, ahol jelenleg van, mikor tud belépni arra a nagyszínpadra, amelyen jelenleg Michael Giacchino vagy éppen Brian Tyler van, Hollywoodnak ugyanis igencsak szüksége lenne még a hozzá hasonló, a nagyzenekart nem eszközként, hanem lehetőségként kezelő művészekre a blockbusterek világában. Persze az is talány, hogy McCreary részt akarna-e venni ilyenekben, vagy tökéletesen jól érzi magát így is a bőrében.

 
Kulics László
2017. 10. 29. 

Tracklista:
 1. Innocence (Theme from Rebel in the Rye) (4:29)
 2. Early Writing (2:38)
 3. Giving the Time (2:46)
 4. Sowing Your Wild Oats (1:52)
 5. A True Writer (3:03)
 6. Oonlight Serenade (3:36)
 7. Impending War (1:26)
 8. Celebration at the Stork Club (0:44)
 9. Typewriter Drums (2:00)
 10. Simply Grand (1:07)
 11. Inspiration at War (4:51)
 12. Wartime Anxiety (4:42)
 13. Bananafish (2:41)
 14. Writing Catcher (1:22)
 15. Coming Through the Rye (1:18) *
 16. City Without the City (4:42)
 17. A Request from Whit (1:47)
 18. He Was Writing (4:16)
 19. Rebel in the Rye End Credits (2:20)


* előadja: Raya Yarbrough

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató