Delicatessen (1991)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Carlos D'Alessio
 • kiadás éve: 1991
 • kiadó: Remark
 • játékidő: 47:08
Megosztás:
A történet valamikor a közeli jövőben, egy meg nem nevezett katasztrófa után játszódik. Egy lepusztult bérházba érkezik az egykori bohóc (Dominique Pinon), aki a házban végzendő apróbb munkákat is elvállalja. Az épület tulajdonosa egy hentes (Jean-Claude Dreyfus), akinek földszinti boltjában annak ellenére is kapható mindig friss hús, hogy az egyáltalán nem könnyen beszerezhető. Hősünknek nem tart túl sokáig felfedezni az összefüggést a lakótársak fogyatkozó száma és a folyamatosan fenntartott húsellátmány között...
 
c dalessio delicatessen 01
A film Marc Caro és Jean-Pierre Jeunet az Elveszett gyerekek városát megelőző első nagy sikere volt, ami nem is csoda, hiszen egy hihetetlen precizitással megtervezett produkcióról van szó. Olyan extrém figurák serege népesíti be ezt a rothadó falak között vegetáló fakó univerzumot, akik közül szinte bármelyikről külön filmet lehetne forgatni. Bár utólag a szerzők is elismerték, hogy akad szereplőik közt elhibázott is, a Delicatessen mégis egy olyan mű, aminek már a látványvilágot felhasználó, vágás nélküli stáblistája is a mozgóképtörténelem része lett, további különlegességét pedig a számos, elsőre olykor észrevehetetlen vizuális trükk adja.

Egy ilyen jellegű filmhez nem lehetne szokványos zenét készíteni, ráadásul a különféle hangok sokszor ugyanakkora fontos szerepet töltenek be benne, mint a hagyományos aláfestés (már amennyire az alkotóduó esetében a "hagyományos" ideillő kifejezés). Ez leginkább abból a jelenetsorból jön át leginkább, amikor a ház lakóinak tevékenységei egy avantgárd zeneművé állnak össze: biciklikerék pumpálása, ágyrugó ütemes nyikorgása, metronóm kattogása, szőnyegporolás puffanásai, kötőtűk csattogása és számos más zörej olvad kerek egésszé. Ezek kitalálásának, összeállításának feladata leginkább Marc Caróé volt, akinek már csak azt kellett megoldania, hogy az utólagos keverésnél ne bolonduljon bele a megszámlálhatatlan különféle hangot ráncba szedő hangmérnöki feladatokba.
 
c dalessio delicatessen 02
Valódi zeneszerzőről is beszélhetünk persze, ő volt a hazánkban ismeretlen Carlos D'Alessio, aki a forgatást követő évben hunyt el. A főcím közben harmonikás-zongorás keringője szól, egy táncjelenet alatt mintha valami mesefilm egyszerű témájának rumbaverziója hangozna el, és egy tangóharmonikás, tipikusan párizsi hangulatú motívum mellett helyett kapott egy "mackótáncoltatós" szerzemény is. A legfurcsább zenét az egyik jelenetben a főhős a szomszédban lakó barátnőjével közösen adja elő – egy csellón és egy óriási fűrészen. A színészekkel jó előre betanultatták a rendezők a mozdulatsorokat, aminek csak a jelenet hitelessége szempontjából volt jelentősége, a stábtagok ugyanis csak a két, borzalmasan hamis hangokat előcsalogató előadóval szembesülhettek. A csellón játszó színésznő, Maire-Laure Dougnac (már jóval korábban elkezdve) egészen a felvételig gyakorolt lakásában, és egy idő után azt tapasztalta, hogy a közelben dolgozó festők a még el sem készült film zenéjét fütyülik, ami egy akkor nem is létező soundtrackhez képest eléggé nagy sikernek tekinthető.

D'Alessio munkája mellett felcsendül pár kompozíció más szerzőtől is: a békákkal és csigákkal teli szobában szóló indulótól kezdve néhány gramofonos múlt századi slágeren át a cirkuszi bevonulós zeneként ismertté vált "Entry of the Gladiators"-ig bezárólag. Mindent egybevetve a zenei anyag igen excentrikus és eléggé sokrétű is, éppen emiatt tűnik úgy, mintha mindenáron szeretne távolságot tartani a film nézőjétől, és nem nevezhető olyannak sem, amit szívesen meghallgatna az ember önmagában is – ráadásul már a CD beszerzése is nagy falat lenne.

 
Bíró Zsolt
2007. 03. 11. 

Tracklista:
 1. Delicatessen - Generique Debut (2:38)
 2. Tika Tika Walk (2:43)
 3. Les Bulles (2:55)
 4. Baiser Sous l'eau (3:30)
 5. La Valise (2:40)
 6. Duo (2:30)
 7. Circus Delire (2:17)
 8. Valse Accordeon (2:57)
 9. Una Lagrima Tuya - H. Manzi - M. Mores (2:55)
 10. Bongo Bolero - P.Salvero (3:12)
 11. Dreams of Old Hawaii (2:45)
 12. Patty Cake Bakerman (2:40)
 13. The Streets of Paris - J.Leach (2:32)
 14. Medaille D'honneur - J. Cesare (3:06)
 15. Entry of the Gladiators - Fucik (2:41)
 16. Delicatessen - Generique Fin (5:07)
Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató