A Lego Ninjago film (2017)

The Lego Ninjago Movie
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Mark Mothersbaugh
 • vezényel: Tim Davies
 • kiadás éve: 2017
 • kiadó: WaterTower Music
 • játékidő: 68:53
Megosztás:
A filmzene műfajában léteznek többek közt a nagymesterek, akiknek kompozícióira kifejezetten felfigyelünk a jelenetek alatt, és vannak azok – nevezzük őket kismestereknek –, akikére rendszerint nem, mindazonáltal tehetségtelennek nem lehetne titulálni őket. E megbízható szürke eminenciások egyike, az idétlen szemüvegeiről könnyen felismerhető Mark Mothersbaugh, aki már a nyolcvanas évek eleje óta jelen van a mozgóképek világában, de valószínűleg még a legkeményvonalasabb filmzenerajongók is elkezdenék vakarni a fejüket, ha egy kifejezetten emlékezetes megmozdulását kellene felidézniük. Én is nagy gondban lennék ekkor, s inkább másfelé tekintenék, felhozva a népszerű számítógépes játékszériának, a The Simsnek a University című epizódjához írt viszonylag egyszerű, ugyanakkor játékos és kedves kis művét.
 
c mothersbaugh lego ninjago 01
Számos tévésorozat vagy a házimozis piacon ragadt produkció futott már az egyik legismertebb gyerekjáték védjegye alatt, hol stop motionös, hol csak annak álcázott, számítógép-animációs formában. Sőt, a mai kora negyvenes korosztály emlékei közt talán felsejlik a LEGO figuráinak első mozgóképes feltűnése, az Eduárd és barátai című, 1987-es sorozat is, Tolnay Klári narrálásával. A mozivásznakig viszont eddig csak három próbálkozás jutott el: elsőként 2014-ben, melyet idén két újabb követett. A trió középső darabjához, a Lego Batman – A filmhez Lorne Balfe készített egy meglepően kidolgozott, zenei idézetekkel teli score-t, a többinél pedig Mothersbaugh lett a dallamfelelős. Az indító A Lego kalandhoz egy kusza és rendkívül izgága kompozíciókkal teli, de alapjában véve ötletes muzsika született, mely tökéletesen idomul a jelenetekhez. Viszont hiába bukkant fel nagyzenekar a zenei felvételekkor, a végeredmény mégis egy szanaszét effektezett és vágott őrületként vonult be a filmzenerajongói köztudatba. Ezúttal viszont másra volt szükség.

Mivel a sztori (mely hat középiskolai osztálytárs nindzsaként véghez vitt hőstetteit mutatja be) némileg kötődik a keleti kultúrához, adta magát, hogy a megközelítés se essen túl messzire a bambuszerdők világától. A Lego kaland hiperaktivitásától azonban a lehető legtávolabbra kellett eltávolodnia Mothersbaugh-nak, így műve itt már egyértelműen szimfonikus irányba fordult. Emellett szükség volt világzenei hatások bevetésére is, ezért a nagyzenekarba olyan hangszerek nyertek felvételt, mint például a legközismertebb japán fafúvós, a shakuhachi, illetve a különféle ázsiai ütőhangszerek. Az albumon – a hat érdektelen betétdalon túl – a dinamikus trackek képviseltetik magukat a legnagyobb számban, melyek ugyan nem lettek olyan erősek, hogy a lepörgést követően azonnal újrahallgassuk őket, azonban képesek szerepüket tisztességesen ellátni. A legkiemelkedőbb motívumok a lassabbak, érzelmesebbek lettek, főleg azok, ahol az egzotikum is jelen van. A művész ezeknél tanúbizonyságát adja annak, hogy több rejlik benne, mint amit a pályáját jellemző vígjátékoknál vagy rajzfilmeknél hallhattunk eddig, ahol ráadásul sokszor betétdalok mögé szorították kompozícióit. Második legós aláfestésének az egyik erőssége, hogy hallhatóan komolyan vette feladatát (a soundtrack a második felére szépen magára talál), és míg A Lego kaland esetében nem sok kétségünk lehetett afelől, hogy animációt kísér a zene, ezúttal a humort látványosabban csak a beatboxos-fuvolás Greg Pattillo átiratai képviselik, melyek olyan jól ismert számokból születtek, mint az "It's the Hard Knock Life" az Annie című musicalből, a Guns N' Roses "Welcome to the Jungle"-je vagy a Snap! "The Power"-je.
 
c mothersbaugh lego ninjago 02
Hogy azonos stílusnál maradjunk: Mothersbaugh műve nem éri el például Hans Zimmer és John Powell első Kung Fu Panda-zenéjének szintjét, mindazonáltal hasonlóan igényes szimfonikus zenéről van szó, és míg elsőre nem fogott meg, a harmadik hallgatásra végül felfedeztem értékeit. Ráadásul az is elmondható, hogy valószínűleg a legösszetettebb tudást igénylő teljesítményt most nyújtotta a szerző karrierje során, ezáltal A Lego Ninjago filmet amolyan főpróbának is tekinthetjük következő feltűnése, a Thor: Ragnarök előtt, mely pályája legnagyobb szabású filmje lesz.
 
 
Kiemelkedő trackek: LEGO Ninja Shop, Wise Master Wu, The Ultimate Ultimate Weapon

 
Bíró Zsolt
2017. 10. 11. 

Tracklista:
 1. Heroes - Blaze n Vill (3:26)
 2. Operation New Me - Jingle Punks (2:37)
 3. It's Garmadon - The De Luca Brothers (2:49)
 4. Found My Place (feat. Jeff Lewis) - Oh, Hush! (3:16)
 5. Dance of Doom - Louis Cole & Genevieve Artadi (3:24)
 6. LEGO Ninja Shop (2:41)
 7. It's the Hard-Knock Life - Greg Pattillo (0:16)
 8. Wise Master Wu (3:01)
 9. Garmadon Attacks (3:14)
 10. The Rise of Kitty Kitty (3:38)
 11. A Wish and a Ruined City (3:37)
 12. Journey to the Control Tower (2:20)
 13. Welcome to the Jungle - Greg Pattillo (0:28)
 14. The Power - Greg Pattillo (0:21)
 15. Sibling Rivalry (2:36)
 16. A Grave Amount of Generals (3:30)
 17. Ninja's to the Rescue (2:17)
 18. Arm Popping Flying Lesson (4:53)
 19. The Lady Iron Dragon (5:01)
 20. The Ultimate Ultimate Weapon (5:10)
 21. The Art of Spinjitsu (4:21)
 22. Here Kitty Kitty (3:17)
 23. Big Hug (2:39)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

Kung Fu Panda
Lego Batman – A film
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató