Lány a vízben (2006)

Lady in the Water
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: James Newton Howard
 • vezényel: Pete Anthony, Grant Gershon
 • kiadás éve: 2006
 • kiadó: Decca Records
 • játékidő: 59:48
Megosztás:
A világ filmkritikusait kétségkívül az őrületbe kergeti M. Night Shyamalan, s megítélésében a legprofibbaktól kezdve az önjelölt recenzorokig természetesen mindenkinek igaza van, ami egyre jobban megnehezíti egy átlagos mozibajáró véleményformálását. Egyesek szerint a legutóbbi A falu volt az indiai származású "csodarendező" legrosszabb filmje, melyet még a Lány a vízben is képes volt alulmúlni, mások pedig pont az ellenkezőjét állítják, mégpedig hogy ez utóbbi filmje sikerült a leginkább letisztult, egyedi hangvételűre. Magam is valahogy úgy érzem, hogy (fittyet hányva az őt körülvevő, túlságosan is komolyan gondolt elvárásokra) egyszerűen filmre vitt egy könnyed mesét, mellőzve a horrorisztikus megoldásokat és a váratlan csattanókat, óvatosan kerülve a túlzott drámaiságot. Más kérdés, hogy egy ilyen produkció nem kifejezetten a moziközönséget hódítja meg, s a film igazi sikerét vélhetően később könyvelheti majd el, mindenesetre jó érzés néha nem hétköznapi produkciókkal találkozni.
 
c newton howard lady 01
A film egy átlagos amerikai társasházban, amolyan négyszintes Melrose Place-ben játszódik, ahol a legkülönbözőbb egyéniségek élnek egymás mellett viszonylagos békességben. Az ő életük zökkenőmentessé tételéért sürög-forog napról napra Cleveland Heep (Paul Giamatti kiváló megformálásában), míg egy napon szerencsétlenül megcsúszik a lakóközösség medencéjének szélén, s ájultan gördül a vízbe. Saját szobájában tér észhez, mellette titokzatos megmentőjével, egy hófehér bőrű lánnyal (szerepében az egzotikus szépségű, s extrahosszú combú Bryce Dallas Howard), akiről csakhamar kiderül, hogy a vizek világában él. Hazájába történő visszajutása igen körülményes, lévén nem csupán számos szabályt betartva teljesíthető csak a kaland, de egy sakálszerű farkas (vagy farkasszerű sakál) is csak arra vár, hogy a medencéig tartó rövid úton szétmarcangolhassa őt. A Grimm-mesék alapjait a modern civilizációba helyező történetből aztán kiderül, hogy szinte bármely földi halandó képes a vízi világ különféle hierarchiájában meghatározott pozíciót betölteni, csak éppen azt nehéz megtalálni, hogy ki mihez is ért a legjobban. A különféle egyszerű és tiszta gondolkodású emberek (és amint látni fogjuk, csakis azok) végül megtalálják a módját, hogy a lány hazaútját biztosítsák, s ezzel Shyamalan legújabb meséje véget is ér.

Amit a film ismerete nélkül is hónapokkal ezelőtt könnyedén megjósolhattunk, az a hozzá kapcsolódó zene színvonala. James Newton Howard mind a négy korábbi Shyamalan-produkcióhoz egészen kiemelkedő score-t komponált, így tehát egyértelmű volt számomra a Lány a vízben-album előrendelése. Nagyjából egy hónappal a film magyarországi bemutatója előtt kezembe vehettem a Decca kiadó igényes korongját, négy oldalra nyitható, színes képekkel, a zene minden közreműködőjét felsoroló belső borítóval, illetve majdnem egy órányi játékidőt kitévő hanganyaggal. Megadván a kellő tiszteletet kedvenc komponistámnak, hermetikusan elzártam magam a külvilágtól, hogy minden porcikám a műre hangolódjon. Ahogy haladtam előre tételről tételre, úgy fokozódott bennem a kíváncsiság a végkifejletet illetően, és mivel számos track szinte mindig azelőtt ért véget, hogy valami igazi fordulópont következett volna be, egyre inkább elveszítettem a türelmemet. Az utolsóelőtti "The Great Eatlon" azonban szinte mindenért kárpótolt: Howard elképesztően grandiózus finálét komponált, és hirtelen összeállt az egész kompozíció kerek egésszé, ráadásul olyan egésszé, amelyet nyugodt szívvel már most kikiálthatok a 2006-os év legjobb filmzenéjének.
 
c newton howard lady 02
Az első benyomásaimat azért tartottam érdemesnek megosztani az Olvasóval, mert gyanítom, hogy sokakban ugyanez a folyamat fog lejátszódni a Lány a vízben score-jának hallgatásakor. Természetesen a lezárás ismeretében teljesen másképp viszonyulunk az azt megelőző tételekhez is, és bizton állíthatom: egyenesen követeli az újra és újra meghallgatást. A Sebezhetetlen melankóliája, a Jelek fürge főmotívuma, és A falu szívfacsaró hegedűszólói után lássuk tehát, hogy a komponista milyen új történetet mesél nekünk szimfonikus zenekarával.

Az indító "Prologue" vezet be a történetbe, s a film mókás képregényszerű kezdete alatt csendben elhangzik egymás után a két főtéma: előbb halk csilingelés kíséri a magasan és sejtelmesen éneklő női kórust, melyet egy csodaszép zongorás melléktéma követ mély harmóniamenettel, végül a teljes zenekar megszólalásában megismerhetjük a legünnepélyesebb motívumot is. A teljes "Prologue" hamisítatlan Shyamalan-zene, és később is az egész album során visszaköszönnek a korábbi művek legjellemzőbb hangulatai. Éppolyannyira felidéződnek a mezőbe rajzolt búzakörök a "Charades" és a "Cereal Boxes" című tételek halk hárfafutamra illeszkedő mély vonós morajlásaiban és távoli kürthangjaiban, mint a "The Healing" csodaszép akkordjai alatt a vak lány bolyongása az ismeretlen erdőben.

Némiképp szakítva a kronológiával, rögtön a prológus után meghallgathatjuk az album egyik legjobban sikerült tételét, a "The Party"-t, mely igazán fenyegető és vészjósló hangulatot áraszt a vibrafonra fokozatosan építkező zenekar révén, ami később nem is csekély mértékű káoszban terebélyesedik ki, végül pedig a Sebezhetetlen csendes, ám annál feszültebb hangulatát idéző vonósmotívumokkal zárul. Számos olyan Howard-mű hangulata is be-beköszön, melyek igazán naggyá tették őt az elmúlt években, erre kiváló példa a többször is mélyen búgó vibrafon disszonáns lecsengése vagy a fuvola éles játéka, melyek a Hó hull a cédrusra sejtelmes atmoszféráját idézik fel ("Ripples in the Pool", "Officer Jimbo"). Az első igazán erőteljes zenekari csúcspontot a "The Blue World" éri el, némiképp Az ördög ügyvédje pokoli és tragikummal vegyített mélységeire emlékeztetve, a második, egyben záró csúcspont, a "The Great Eatlon" pedig az összes jól sikerült akció-, és kalandzenéjének legszebb pillanataival egyenértékű. Ez foglalja egyébként össze az eddig csak félig kibontott, vagy a cél előtt hirtelen abbamaradt tételeket, kiváltképp a "Giving the Kii" sustorgásokkal teli félelmetességét, vagy a végső küzdelemre előkészítő "Walkie Talkie"-t. A finálé egyetlen szépséghibája, hogy hirtelen ér véget, s vált át a szívbemarkoló női kórus csendes énekébe, melyet aztán a valódi "End Titles" zár le romantikus harmóniákkal, zongora és fuvola, majd később az egész zenekar szolid előadásában.
 
c newton howard lady 03
Négy Bob Dylan-feldolgozás zárja a kiadványt, melyek közül az első hangulatában tökéletesen illeszkedik az "End Titles"-hez, s még Amanda Ghost is egész hallgatható, de a két Silvertide-darab kihagyásával az égvilágon semmit nem veszítünk – sőt, talán rontja is az addigi összképet, melyről nyugodtan elmondhatjuk, hogy szinte tökéletesre sikerült. James Newton Howard úgy tűnik, nem képes hibázni, ha meg kell felelnie az elvárásoknak, még úgy is, hogy tulajdonképpen saját maga számára tette egyre magasabbra a mércét. Ténylegesen ő az egyik legkiválóbb zeneszerzője ma Hollywoodnak, s ezt a Lány a vízben muzsikájának összetettségével, kiváló hangulatjátékával és témáival, minden szólamra kiterjedt hangszerelésével, valamint extravagáns lezárásával újfent minden kétséget kizáróan bebizonyította. Vélhetően Shyamalant eztán sem fogják érdekelni a kritikusok, úgyhogy számíthatunk a folytatásra – s a magam telhetetlen részéről már most alig várom.

 
Tihanyi Attila
2006. 09. 24. 

Tracklista:
 1. Prologue (2:52)
 2. The Party (6:40)
 3. Charades (5:50)
 4. Ripples in the Pool (1:49)
 5. The Blue World (4:25)
 6. Giving the Kii (1:49)
 7. Walkie Talkie (2:08)
 8. Cereal Boxes (2:33)
 9. Officer Jimbo (3:31)
 10. The Healing (4:03)
 11. The Great Eatlon (4:41)
 12. End Titles (1:43)
 13. The Times They Are A-Changin (5:59) *
 14. Every Grain of Sand (4:15) **
 15. It Ain't Me Babe (3:46) ***
 16. Maggie's Farm (3:36) ***

 

* előadja: A Whisper in the Noise
** előadja: Amanda Ghost
*** előadja: Silvertide

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Dobrosi Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Emesz Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Szabó Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató