Dredd bíró (1995)

Judge Dredd
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Joseph Dredd bíró eredetileg egy brit képregénykarakter, aki társaihoz hasonlóan egy személyben testesíti meg a káoszos jövő rendőrét, a bíróját, valamint az ítéletvégrehajtóját. A John Wagner-Carlos Ezquerra-Pat Mills trió által útjára indult 2000 AD című sci-fi képregény sikere persze nem kerülte el Hollywood figyelmét sem: 1995 nyarán Sylvester Stallone főszereplésével bemutatták saját Dredd bírójukat, aki rajzolt eredetijéhez hasonlóan a törvényt pontról pontra betartatja, az enyhítő körülményeket pedig még hírből sem ismeri. A bűnözők mellett a vezető bírók sorába tartozó hataloméhes Griffin (Jürgen Prochnow) is tart tőle, aki Rico (Armand Assante) segítségével tőrbe csalja és bebörtönözteti Dreddet, hogy megdöntse a jelenlegi rendszert...
 
c silvestri judge dredd 01
A filmet Danny Cannon (Tudom, mit tettél tavaly nyáron) rendezte, aki minden bizonnyal egy életre emlékezetébe véste a forgatás napjait, s azt, hogy Stallone miatt többször módosítani kellett a forgatókönyvet. Egyes hírek szerint mikor Cannon besokallt, kijelentette, hogy soha többet nem fog együtt dolgozni olyan húzónevekkel, mint amilyen Sly is – filmográfiáját elnézve ezt máig tartja. A közöttük kialakult "kreatív nézeteltérések" (hivatalosan ezen incidenseket is ezzel a filmiparban meglehetősen sokszor alkalmazott, gyönyörű kifejezéssel tudták le röviden és tömören) mellett többek között a zene komponálásáról szóló szerződést is kézről kézre adták, míg végül Alan Silvestrinél kötött ki. Az első elképzelés az volt, hogy a score-t David Arnold készíti majd el, aki korábban Cannonnal az Egy lövés a fejbe, öt a testbe című dráma kapcsán dolgozott együtt, s röviddel ez előtt zsebelt be tömérdek elismerést a Csillagkapu aláfestéséért. A széles publikum elől rejtve maradt indokok után aztán Jerry Goldsmith merült fel, mint lehetséges szerző (talán Andy Vajna producer révén?), aki azonban időhiányra hivatkozva visszadobta a projektet – ez idő tájt dolgozott Az első lovag és a Kongó zenéjén. Az alkotók így tovább keresgéltek, s végül Silvestrire bízták a feladatot, aki 1995 tavaszán a kilencvenkilenc fős Sinfonia of London, valamint egy harmincöt tagú kórus közreműködésével vette fel zenéjét Londonban (az már csak hab a tortán, hogy majdhogynem stúdióról stúdióra vándorolva tette mindezt).

A betétdalokat és instrumentális részeket egyaránt magában foglaló albumból kétféle verzióval találkozhatunk, melyeken az esetünkben lényegesebbnek számító score egyezik, lényegi eltérés a betétdalok mennyiségében rejlik: míg a fenti borítóval bíró kiadványon hét dal szerepel, addig a Dredd fejét közeliben mutató változatról Ryo Aska "Time"-ja és a Worldbeaters "You Come Clouse"-a lemaradtak. Az Epic Records munkatársai a filmekhez köthető dal/score arány íratlan hierarchiájának betartása mellett állították össze ezen korongot: a The Cure, a White Zombie (melynek itt található "Super-Charger Heaven"-je egy farmerreklám zenéje is volt a kilencvenes években), a Cocteau Twins és más előadók számait követően veszi csak kezdetét Silvestri muzsikája, amely összesen negyven percet tesz ki, és legnagyobb szerencsénkre nem keveredik a betétdalokkal. Ahogyan az soundtrackek esetében általában lenni szokott, az itt megtalálható dalok nem mindegyike szerves része a filmnek: a stáblistán kívül (ami alá a "Dredd Song" és a "Time" kerültek) csak egyetlen The The-számot használtak fel a zenei rendezők, amivel Rico Mega Citybe való érkezését támasztották alá.
 
c silvestri judge dredd 02
A "Judge Dredd" a szerző legnépszerűbb muzsikáinak egyike, melyet főként a "Judge Dredd Main Theme"-nek, valamint a "Block War"-nak köszönhet. Ezek a zseniális heroikus-menetelős zenék tökéletesen tükrözik a bíró karakterét: erősek, dinamikusak és nyersek. Az ütősöket, rezeseket szokásához híven egyaránt megdolgoztató Silvestri műve amellett, hogy lépést tart a jelenetekkel, önállóan hallgatva is könnyedén emészthető, nem kifejezetten filmfüggő darab – a nyitány például remekül felidézi a város impozánsabb részeit, valamint a rabszállító süllyedését a veszélyes negyedekbe. Az album hátralévő részében a grandiózusság visszafogottabban, olykor pedig megtörten van jelen (kivétel ez alól a "Council Chaos").

A tételek ugyan nem a film kronológiája szerint kerültek fel és néhány kissé meg lett rövidítve a filmben hallhatókhoz képest, összességében azonban remek hallgatnivalóvá állnak össze. A Dredd ítélethirdetése ("Judgment Night") és születési körülményeinek megismerése alatt felcsendülő muzsikák (például: "We Created You") foglalják magukban az érzelmesebb, drámaibb részeket, melyekben a zord külső mögött rejlő érzelmeket igyekszik érzékeltetni a komponista. Tipikusan felismerhető Silvestri-stílusban íródott az "Angel Family", amely már-már olyan, mintha egy új Predator-zenét hallanánk a jellegzetes törzsi doboknak és hangzásvilágnak köszönhetően, ám ezek ezúttal a kirekesztett, kalózkodásból élő Angel családdal történő, nem éppen barátságos találkozást hivatottak kísérni.
 
c silvestri judge dredd 05
Az akár Final Fight and End Credits-nek is nevezhető "New World" utolsó menetelős percével nemcsak Dredd hajt el járőrözni, hanem egyúttal Alan Silvestri is megköszöni figyelmünket. Az Epic Records jóvoltából megjelent kiadvány ezen negyven perce elegendő betekintést nyer a nem túl fényes jövőbe, és bár a film alatt még jónéhány olyan momentum hallható, mely felkerülhetett volna a lemezre, a score-résszel olyannyira nincs panaszom, hogy ha csak azt nézném, akkor a fenti összértékelésem kilenc pontra változna. A korong mellé egy széthajtogatható borítót mellékeltek, amelynek egyik oldalán a zenével kapcsolatos infók, a másikon pedig egy Dredd-poszter lapul – azt azonban, hogy ez a megoldás miért jó, sosem értettem.

Silvestri tehát képregény-adaptációs komponistaként is jól vizsgázott, s egyúttal tovább gyarapította saját dicsőséglistáját, melyen méltó helyet kapott a Dredd bíró aláfestése is az olyan népszerű, s örökérvényű művek mellett, mint például a Vissza a jövőbe-trilógia, a Ragadozó, A smaragd románca, a Forrest Gump zenéje, és még sorolhatnánk...

 
Kulics László
2008. 10. 25. 

Tracklista:
 1. Dredd Song - The Cure (4:16)
 2. Darkness Falls - The The (3:43)
 3. Super-Charger Heaven - White Zombie (3:36)
 4. Need-Fire - Cocteau Twins (4:19)
 5. Release the Pressure - Leftfield (7:39)
 6. Time - Ryo Aska (4:42)
 7. You Come Closer - Worldbeaters with Youssou N'Dour (4:37)
 8. Judge Dredd Main Theme (4:56)
 9. Judgement Day (5:53)
 10. Block War (4:39)
 11. We Created You (3:36)
 12. Council Chaos (5:43)
 13. Angel Family (5:36)
 14. New World (9:13)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Dobrosi Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

Batman
Dredd
Robotzsaru
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató