Pókember 3. (2007)

Spider-Man 3
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Christopher Young, különféle előadók
 • vezényel: Pete Anthony
 • kiadás éve: 2007
 • kiadó: Warner Bros. Records
 • játékidő: 60:16
Megosztás:
Pókember (Tobey Maguire) ismét visszatért a mozivászonra, ahol ezúttal a gonoszok legyőzése mellett a rajongók újbóli behálózásával, valamint a nem éppen filléres költségvetés visszatermelésének járulékos problémáival is szembe kell néznie. Ennek érdekében - és a folytatások íratlan szabályainak figyelembe vételével – az alkotók nemcsak a látványvilágot igyekeztek fokozni, hanem az ellenfelek és a megoldásra váró problémák számát is. Hősünk az előző történetből ismert ifjú Zöld Manó (James Franco) mellett a Homokemberrel (Thomas Haden Church), és a szimbiótával (amely először Pókemberre, majd a szintén fotóriportert alakító Topher Grace-re kerül) egyaránt megküzd, ám mindezeken túl Peter Parkerként a magánéletben és a munkahelyen szintén számos problémával kerül szembe. Bár a film rendkívül jól és ígéretesen indul, a játékidő előrehaladtával a produkció lassan szappanoperaszerű családi, illetve párkapcsolati drámába torkollik (ami nemcsak Parker, hanem a Zöld Manó, a Homokember és a szimbióta áldozatául eső fotós vonatkozásában is egyaránt igaz), s ez némely esetben bizony még az egyébként rendkívül igényes látványvilágra, illetve trükkökre is képes volt rányomni bélyegét.


Az első két rész zenéjét Danny Elfman jegyezte, kihez olyan további képregény-adaptációk fűződnek, mint a Batman, a Men in Black – Sötét zsaruk vagy a Hulk. A komponista és a trilógia rendezője, Sam Raimi azonban a második rész készítése során már teljesen külön utakon jártak, és amikor a film, illetve a rögzített zenei anyag összeállt, egy-két ponton nem úgy találkozott a kettő egymással, ahogyan azt Raimi szerette volna. Azonban Elfman ekkor már máson dolgozott, és nem volt kedve vagy módja hetekkel a felvételek után visszamenni a stúdióba azért, hogy a kérdéses részeket újrakomponálja, majd felvegye. Ekkor került a képbe Christopher Young, akivel a rendezőnek a 2000-es Rossz álmok során már volt alkalma együtt dolgozni, így most ismét hozzá fordult, hogy segítsen neki az olyan problémás jeleneteknél, mint például a metrószerelvényen zajló verekedés, vagy Octavius karakterének születése, illetve halála. Raimi ezen segítségnyújtást követően az újabb részt már teljes egészében Youngra bízta, aki ráadásul egy cameoszerep erejéig a színpadi próba során látható zongorista mellett is feltűnik.


A művész tisztelettel nyúlt a zenéhez, s megtartotta Elfman Pókember- és Zöld Manó-témáját, ám még így is maradt számára elég karakter ahhoz, hogy kibontakozhasson. Az új ellenfelek közül a komponista a legjobban a Homokember szomorúsággal átjárt motívumát találta el (hozzáteszem, a szimbióta, Venom zenei jellemzése során is remekül helytállt), ami az első színrelépésekor teljes pompájában csendül fel, a későbbiek során azonban már csak nyomokban hallható, s akkor is jobbára a többi szereplő dallamaival kavarodva. Ami kissé zavart, az a drámai részek némileg gyengébb aláfestése volt, illetve az, hogy néhány esetben a kórus ugyanazt az énekstílust alkalmazta, mint amit nem is olyan régen A szellemlovas – szintén Young által komponált – aláfestésének esetében hallhattunk. Mindezeken túl azonban a trükkök mellett a film másik erőssége egyértelműen Young muzsikája, amely reményeim szerint hamarosan önállóan is hallható lesz majd, eddig ugyanis csak egy score-t nem tartalmazó, legfőképp a filmben el sem hangzó felvételekből összeállított válogatásalbum került kiadásra. A fenti pontszám az instrumentális zenei anyagra vonatkozik.

  
Kulics László
2007. 05. 07.
Tracklista:

 1. Signal Fire - Snow Patrol (4:26)
 2. Move Away - The Killers (3:52)
 3. Sealings - Yeah Yeah Yeahs (4:32)
 4. Pleased to Meet You - Wolfmother (4:44)
 5. Red River - The Walkmen (2:53)
 6. Stay Free - Black Mountain (4:28)
 7. The Supreme Being Teaches Spider-Man How to Be in Love - The Flaming Lips (3:25)
 8. Scared of Myself - Simon Dawes (4:54)
 9. The Twist - Chubby Checker (2:35)
 10. Sightlines - Rogue Wave (3:39)
 11. Summer Day - Coconut Records (2:05)
 12. Falling Star - Jet (3:35)
 13. Portrait of A Summer Thief - Sounds Under Radio (4:15)
 14. A Letter to St. Jude - Wasted Youth Orchestra
 15. Small Parts - The Oohlas (3:39)
Megosztás:

További értékelések

Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató