ParodiFair

  • születési név: Starr Parodi, Jeff Eden Fair (alapítók)
Megosztás:

ParodiFair

„Nagyon sok múlik azon, hogy egy nagyszabású filmet hogyan reklámoznak, hiszen rengeteg pénzbe kerül egy-egy ilyen produkció, szóval muszáj a lehető legtöbbet kihozni magunkból.”


A filmzeneszerzők között különleges kötelékben lévő alkotópárost takaró ParodiFair név mögött a Starr Parodi – Jeff Eden Fair házaspár található, akik több mint egy évtizede foglalkoznak a filmalkotások zenei aláfestésével. A pár hölgytagja, Starr gyermekkora óta zongorázik, s eleinte soul-, gospel, jazz és rockbandákban játszott. Zenei ismereteit olyan neves iskolákban szerezte, illetve csiszolta tovább, mint a michigani Interlochen Arts Academy, a párizsi Ecole Normale de Musique, valamint a UCLA. Ez utóbbi intézmény elektronikus zenével foglalkozó kurzusára járt későbbi férje, Jeff is, akivel először a Universal Amphitheaterben találkozott össze: „Ő meghívott engem ebédelni, én pedig őt vacsorázni” – emlékezik vissza Fair.

A szerzőpáros eddigi filmográfiáját elsősorban különféle tévés produkciók alkotják (mint a Maggie című komédiasorozat, vagy a Little Girls in Pretty Boxes), ám nevük mégsem ezek révén vált ismertté, hanem a mozivásznakról, pontosabban a filmipar egy külön világa, az előzetesek kapcsán. A ParodiFair többtucat trailerzenét szerzett már – amikkel az elmúlt évek során több formáció is elkezdett foglalkozni –, melyek között olyan nagyobb alkotások találhatóak, mint A vasálarcos, a Rob Roy, a Mission: Impossible 2., Az utolsó szamuráj, a kilencvenes évek első Bond-filmje, az Aranyszem, vagy A United 93-as, illetve a Bor, mámor, Provance. Ezen megbízatásaikra éppolyan nagy figyelmet fordítanak, mint a filmzenékre (ennek egyik példája a Vadiúj vadnyugat trailerzenéje, aminek feljátszására egy nyolcvanfős zenekart szerződtettek), s ez már több alkalommal is meghozta az eredményét – a szakma nagyjai, illetve a kritikusok már több alkalommal is elismerték: a chicagói Nemzetközi Filmfesztiválról (Aranyszem, Csillagkapu, Tombstone – Halott város) éppúgy vihettek már haza trófeákat, mint a BMI film és televíziós zenei díjkiosztó ünnepségről (The Division), vagy a londoni Nemzetközi Díjkiosztóról (szintén az Aranyszem és a Csillagkapu miatt). 
 

Kulics László
2006.11.09.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Transformers-filmek zenéje
Moziszériák, tévésorozatok


Közös dolgok - Interjú Starr Parodival
Interjú
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató