Transformers Mentőbotok (2011)

Transformers: Rescue Bots
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
  • zene: ParodiFair, Christopher Elves
  • kiadó: kiadatlan
Megosztás:
Amerikai és kanadai kollaboráció eredményeként, 2012 februárjától indult útjára a Transformers Mentőbotok című folyam, mellyel a Hasbro célja az volt, hogy ne csak a tinédzserek és a felnőttek számára tegyék vonzóvá a robotokat, hanem az óvodások, valamint az alsó tagozatosok részére is. Ennek elérése érdekében a leegyszerűsített grafikával rendelkező animációs alkotásból száműzték az Álcákat – mindössze néhány utalás hangzik el velük kapcsolatban –, a forgatókönyvek pedig úgy készültek el, hogy a fő karakterek közszolgálati robotok lettek (amelyek rendőr- és tűzoltóautóvá, helikopterré, illetve buldózerré képesek átalakulni), az epizódok pedig egy-egy tanmeseként szolgálnak a gyerekeknek. Brian Holhfeld és Jeff Kline producerek maximális sikerre vitték elképzelésüket, hiszen nemcsak hogy számos ország (köztünk hazánk is) vásárolta meg a sugárzási jogokat, hanem az immáron a harmadik évadjánál tartó szériával kapcsolatban éppúgy megjelentek a játékok, iskolatáskák, füzetek és egyéb járulékos termékek, mint Michael Bay mozifilmjei esetében.
 
c parodifair rescuebots 01
A széria muzsikájáról kezdetben a ParodiFairként ismert páros, Jeff Eden Fair és Starr Parodi gondoskodtak, akikről Kline (aki ezt megelőzően a G.I. Joe: Renegátok című rajzfilmsorozat kapcsán dolgozott együtt a szerződuóval) így vélekedett: "Szívükön viselnek minden egyes témát, minden hangszert, minden hangjegyet. Egyedülálló az a szenvedély, ahogyan a munkájukat végzik". A producerek nem raktak zenei idézeteket más transformerses alkotásból, mert azt szerették volna, hogy egy teljesen önálló világ keljen életre. A score hangszerelése gitáron, ütősökön és megannyi hangmintán alapul, tematikussága pedig úgy alakult ki, hogy már a projekt elején megszülettek a főbb karaktertémák, az akció-, valamint hős-motívumsorok, így tulajdonképpen mindössze néhány új részletet, illetve átkötő szakaszt kellett az újabb és újabb részekhez kidolgozni. Ennek köszönhetően könnyebben eleget tudott tenni a ParodiFair formáció azon elvárásnak, hogy hetente képesek leszállítani az aktuális rész kíséretét – az időközben színre lépő újabb szereplők révén persze időnként újabb témákkal gazdagodtak a Mentőbot-kalandok, így a muzsika gerince időről időre bővült. A gitár és az ütősök elsősorban a heroikus elemeknél jutnak szerephez, a legnagyobb hangsúly azonban a vonósokat és a rezeseket helyettesítő hangmintákon van.

A második évadban Christopher Elves személyében egy új komponista lépett színre, aki az addig kialakult stílust megtartva folytatta tovább a ParodiFair munkáját. A brit származású, de Ausztráliában élő művész olyan hasonló, itthon is vetített folyamokhoz járult hozzá kíséretekkel, mint az Animália vagy a SheZow.
 
c parodifair rescuebots 02
Fairék egy főcímzenét is készítettek, melyet a kanadai rockbanda, a Marianas Trench frontembere, Josh Ramsay ad elő. Ennek zenéje a szerzőpároshoz köthető, szövegét azonban a széria egyik alkotója, Nicole Dubuc írta. Ez – akárcsak a score – azonban csupán a folyam alatt halható, önálló album nem jelent meg a Transformers Mentőbotok kíséretéből, de ez érthető is, hiszen inkább a játékokkal és az egyéb csecsebecsékkel foghatóak meg a gyerekek, mintsem a zenével, így értelmetlen lenne összeállítani belőle egy korongra valónyit.

 
Kulics László
2014. 11. 27.
Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató