A MovieScore Media története


A kiadók többsége az aktuális, elsősorban Hollywoodban készült alkotások muzsikáira, valamint a régebbi, különféle okokból kuriózumnak számító kompozíciókra koncentrál, vannak azonban olyan cégek, amelyek nem ezen a szinten veszik fel a versenyt, hanem más módon igyekeznek megvetni lábukat a piacon. Az egyik ilyen különc a svéd MovieScore Media, melynek fő csapásirányát a még kevésbé ismert, feltörekvő komponisták, illetve a kisebb, független filmek score-jai képezik. E missziójuk pedig rendkívül sikeresnek mondható, hiszen már több mint kétszáz korong fűződik nevükhöz. 

"Azt szerettem volna elérni, hogy megjelenhessen néhány igazán jó zene olyan tehetségektől, akik még nem ismertek, ugyanakkor megérdemlik a figyelmet. Ez a küldetésem pedig a mai napig tart" – nyilatkozta egy interjú alkalmával a céget alapító Mikael Carlsson, akit a nemzetközi porondon nemcsak a 2005. novemberében létrehozott cég okán ismernek, hanem a Music from the Movies lap egykori filmzenekritikusaként is jegyeznek, nem mellesleg pedig zeneszerzéssel is foglalatoskodik. Tízévnyi újságírói tevékenységgel a háta mögött a kétezres évek közepére Carlsson úgy tapasztalta, hogy a nagyobb költségvetésű alkotások zenei kíséreteinek színvonala elmarad a régi társaiétól, így olyan alkotások felé fordította figyelmét, melyek nem vagy csak alig kapnak figyelmet. Bevallása szerint ezen a területen sokszor találkozott azzal a színvonallal, egyediséggel, melyet a napjaink Hollywoodjában tevékenykedő komponistáktól hiányolt, így amikor munkanélkülivé vált, elhatározta, hogy nem csak hobbiszinten fókuszál erre a körre, hanem megpróbálja azt a rajongókhoz is eljuttatni. Bár előző munkahelyéből eredően számtalan kapcsolattal rendelkezett, időre volt szüksége ahhoz, hogy vállalkozása előtt a megfelelő kapuk kitáruljanak. Ennek egyik okaként először csupán digitális változatban jelentette meg a score-okat, 2007-től kezdve azonban már ezzel párhuzamosan, többnyire limitált példányszámú CD-ken is elérhetővé váltak. Csapatával, a szerzők és az alkotások ismertségétől függetlenül, töretlenül igyekeznek az újdonságok után kutatni: "Folyamatosan keressük a tehetségeket, illetve próbáljuk figyelemmel kísérni, hogy milyen művek születnek. Ha ráakadunk valamire, először mindig kérünk egy előzetes mintát, mely alapján aztán mérlegelünk. Ez nagyon nehéz folyamat, de körülbelül minden tizedik alkalommal sikerül rábukkannunk valami említésre méltóra" – mesélte. 

Bár profiljuk okán direkt módon nem versengenek a nagyobb kiadókkal, a folyamatos küzdelemről ők sem mondhatnak le, hiszen mindig el kell érniük, hogy aktualitásukkal éppúgy magukra vonják a rajongók figyelmét, mint ha az adott zene egy közkedvelt szerző tollából származna. Az alapítás óta eltelt évek során szerencsére sikerült a MovieScore Media munkatársainak elérnie azt, hogy cégük úgy váljon ismertté, mint a feltörekvőket istápoló társaság, így másként tekintenek rájuk, mint mamut társaikra, s ez előnyt jelent a mai, rendkívül kiélezett piaci helyzetben. Olyan komponisták köszönhetnek nekik korongokat, mint például Ryan Shore, Michael Richard Plowman, Jody Jenkins, Xavier Capellas, Johan Söderqvist vagy hazánkfia, Gulya Róbert, ugyanakkor találunk kínálatukban olyan ismertebb szerzőktől származó lemezeket is, mint például Dario Marianelli, Atli Örvarsson, Gabriel Yared, Fernando Velázquez, Basil Poledouris vagy Michael Kamen. 

A MovieScore Media történetében 2013-ban következett be egy nagyobb előrelépés, amikor is megállapodást kötöttek a Kronos Records vezetőségével arról, hogy együttműködve jelentetnek meg műveket, így szélesebb terjesztési stratégiát tudtak felállítani. Ennek eredményeként nemcsak a kiadások mennyisége indult növekedésnek, hanem a CD-k és az iTunesos megjelenések aránya is növekedett az előbbi javára. Az eddig eltelt évek során elérhetővé vált több mint kétszáz album, illetve ezen fúzió pedig remekül tükrözi azt, hogy Carlsson elsőre merésznek tűnő célkitűzésének igenis van létjogosultsága.

A MovieScore Mediáról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 
Kulics László
2013.09.19.

 
Címkék: #moviescore media
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató