A Music Box Records története


Kevés olyan kiadót találni, amely filmzenével foglalkozó újságírók vagy kritikusok közreműködésével jött létre – a legismertebb ilyen cég a Film Score Monthly. A francia Music Box Records ezen kis szegmens elemeinek egyike: a cég Laurent Lafarge-hoz és Cyril Durand-Rogerhez köthető, akik a kilencvenes évek során a Music Box: pellicule sur écoute című folyóirat munkatársaiként számtalan albumismertetőt, illetve interjút készítettek, idővel pedig úgy gondolták, ideje szárnyuk alá venni e műfajt, azon belül is a kiadatlan muzsikákat. Ezen elképzelésük eredményeként alapították meg vállalkozásukat, amelyet a magazinnál töltött időszakuk okán kereszteltek el hasonlóan: "Számunkra a Music Box név hosszú ideje a film és a zene közötti kapcsolat szimbóluma" – jelentette ki Lafarge.

A cég elsősorban a francia filmgyártáshoz köthető aláfestések megjelentetésére összpontosít, melyek szerzői között ott találjuk többek között Philippe Rombit, Éric Demarsant, Serge Franklint, valamint George Delerue-t is; utóbbi művész kevésbé ismert tévés, illetve filmes munkáinak kiadásában nagy segítségükre van a szerző özvegye, Colette Delerue is, aki még a mastereléseken is tiszteletét szokta tenni. "Minthogy franciák vagyunk, úgy hiszem, természetes dolog az, hogy főként saját házunk tájára koncentrálunk. Ugyanakkor persze a nemzetközi szintű filmzenegyűjtőkre is gondolnunk kell, ezért, mint az látszik is, nemcsak a franciákkal igyekszünk törődni, hanem más európai, illetve amerikai szerzőkkel is" – mesélte Lafarge. Az alapítók, törekvéseiknek köszönhetően, olyan szerzők albumainak kiadásához járultak hozzá, mint John Williams (Fitzwilly), Alan Silvestri (A Perez család), Ennio Morricone (Lolita), Angelo Badalamenti (Kemény fiúk tánca), Bill Conti (A negyedik világháború), Maurice Jarre (Péntek, avagy a vademberi élet), Danny Elfman (Good Will Hunting) vagy Wojciech Kilar (Napoléon et l'Europe). 

"Annak érdekében, hogy a zenei jogokat megszerezhessük, fel kell kutatnunk azok tulajdonosait. Ez többnyire hosszú folyamat szokott lenni: van, hogy néhány hónap alatt készülünk el egy adott albummal, de van, amikor ez egy évig vagy akár évekig is elhúzódik, így az elkötelezettség, valamint a kitartás elengedhetetlen részei a munkánknak. Éppen ezért különösen nagy pillanat számunkra az, amikor egy CD megvalósul" – nyilatkozták a tulajdonosok, akik egy alkalommal azt is elmesélték, hogy míg a tengerentúli művészek score-jai esetében döntően a stúdiókkal egyeztetnek, illetve építenek ki szoros munkakapcsolatot, addig európai viszonylatban inkább a komponistákkal való együttműködés a jellemzőbb.

A folyamatosan bővülő palettával rendelkező Music Box Records értékesítési vonalának elsősorban a webáruházak, illetve a speciális, kizárólag filmzenékkel foglalkozó árusítóhelyek számítanak, eladási statisztikájuk szerint pedig korongjaik harminc százaléka Franciaországon belül talál gazdára, míg a többi a világ egyéb pontjaira kerül. A tulajdonosok szerint hiába beszélhetünk általánosságban egyre hangsúlyosabban a CD-piac hanyatlásáról, jelen szegmensen belül, amíg filmzenegyűjtők léteznek, addig a lemezeknek is lesz létjogosultsága, ugyanakkor persze azzal is tisztában vannak, hogy a napjainkban formálódó új filmzenebarát-generáció már inkább a digitális változatot részesíti előnyben, ezért impozáns körítéssel ellátott kiadványokkal igyekeznek ellensúlyozni a letöltésekről szóló piac eluralkodását.

A Music Box Recordsról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 
Kulics László
2014.02.27.

 
Címkék: #music box records
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató