A Lakeshore Records története


A Lakeshore Entertainmentnek olyan sikerfilmeket, valamint közkedvelt szériát köszönhetünk többek közt, mint a Millió dolláros bébi, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért, A szomszéd, az Underworld-folyam, illetve az Oltári nő és A második legjobb dolog című vígjátékok. A cég több részlegből áll, melyek egyike a Lakeshore Records, ám mivel ez bizonyos szinten független, nemcsak a stúdió által gyártott mozik aláfestésének kiadásáról gondoskodik, hanem másokéról is, sőt, mindezen felül olyan, elsősorban alternatív rockot vagy elektronikus zenét játszó formációk, előadók lemezeinek tető alá hozásához járult hozzá, mint a Queens of the Stone Age, a Thelonious Monster, a Meat Beat Manifesto vagy Kevin Devine.

A társaság gyökerei a kilencvenes évek elejére vezethetőek vissza, igaz, ekkor még Will Recordsként volt jelen az iparban alapítója, Skip Williamson neve nyomán. A garázsból indult vállalkozás kezdetben főként rockzenei vonalon mozgott, illetőleg olyan betétdalos albumokat jelentetett meg, mint a Fű alatt, a Rólad álmodtam és a Buffalo '66, avagy Megbokrosodott teendők soundtrackje. Williamson az ezredfordulón először átvette a csődbe került Loosegroove Records klientúrájának egy részét, majd társult a Lakeshore Entertainmenttel, és utóbbi lépése okán a kiadó neve is megváltozott, így az utolsó Will Records-os filmzenei korong a Rossz álmok című thriller aláfestése lett Christopher Youngtól. 

A Lakeshore Records eddig több mint kétszáz score megjelentetéséhez járult hozzá, melyek stílusuk mellett a komponisták személyét illetően is igen széles skálán mozognak, hiszen Thomas Newman-albumot éppúgy köszönhetünk nekik, mint Danny Elfman, Graeme Revell, Mark Isham, Rolfe Kent, Gustavo Santaolalla, James Horner, Philip Glass, Antonio Pinto, Mark Mothersbaugh, John Powell, Marco Beltrami, Mark Mancina, Christopher Young, Jeff Danna és Rachel Portman tollából származó darabok lemezeit. 2005-ben és 2006-ban Grammy-jelölésig is sikerült eljutniuk a legjobb soundtrack album kategórián belül, a Nevetséges Napóleon című vígjátékhoz, valamint a nagy sikert aratott A család kicsi kincséhez köthető korongjaiknak köszönhetően. További érdekesség, hogy ugyan a DreamWorks Records 2003-ban értékesítve lett a Universal Music Groupnak – mely döntésüket a vezetők elsősorban a szűkülő lemezpiaccal magyarázták –, a Lakeshore-nak azonban jó pár DreamWorks-mozi aláfestésének kiadási jogát sikerült megszereznie (ilyen például a Trópusi vihar vagy a Micsoda srác ez a lány!).

A Lakeshore Records a lassan, de biztosan növekvő társaságok közé tartozik, hiába rendelkezik olyan háttérrel, mint a Lakeshore Entertainment. Skip Williamson pedig amellett, hogy jelenleg is az elnöki tisztséget tölti be (oldalán Brian McNelisszel, aki interjút is adott szerkesztőségünknek), a filmiparba producerként is bekapcsolódott, így olyan mozik stáblistáján tűnt már fel eddig a neve, mint az Underworld-széria, a Jason Statham főszereplésével készült Crank-filmek vagy a Gamer: Játék a végsőkig.

A Lakeshore Recordsról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 
Kulics László
2015.01.13.

 
Címkék: #lakeshore records
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató