Beszámolónk a Rózsa Miklós-estről


A Budapesti Tavaszi Fesztivál számos rendezvénye mellett a Rózsa Miklós-estre március 18-án került sor. Az eseménynek a Művészetek Palotája 452 férőhelyes Fesztivál Színháza adott otthont, mely kiválasztásában szerepet játszott, hogy ez a terem felelt meg leginkább a koncert támasztotta különleges követelményeknek. Méreteivel és műszaki adottságaival a világ élvonalába tartozik a 750 négyzetméteres színpad, amely oldalszínpadokkal, vetítésre alkalmas hátsó színpaddal és a díszletezést szolgáló, huszonnégy méter magas felső gépészettel rendelkezik. Mivel Rózsa Miklós a filmzenék rajongóinak körén kívül hazánkban méltatlanul elfeledett zeneszerzőnek számít, most végre az őt megillető megemlékezést kapta Magyarországon is.

Az este mind komolyzenei, mind pedig filmzenei műveiből tartalmazott válogatást. A műsor első felében Rózsa klasszikus zenei művei közül került bemutatásra kettő. Az első a "Három magyar vázlat, op. 14" volt, mely a szerző hevenyészett népdalgyűjtő munkásságán alapult. A komponista gyakran járta a palóc falvakat népdalok után kutatva, de Bartók és Kodály módszereihez képest némileg felületesebben dolgozott: a dalszövegeket soha nem jegyezte le kis fekete noteszába, általában csak a dallamokat – ha megtetszettek neki. Ezt a művét 1938-ban mutatták be Baden-Badenben a Nemzetközi Zenei Fesztivál keretein belül. A második darab jóval később született meg – az 1979-es "Brácsaverseny op. 37" Rózsa egyik legutolsó műve volt, melyet eredetileg Pinchas Zukerman brácsaművész számára írt.
 

Most, 28 évvel később Gilad Karni előadásában hallgathattuk meg a darabot, amely tökéletesen visszaadta a nehezen elkészült és mégis tökéletes egységet jelentő szerzemény üzenetét. Rózsa a concerto megírását többször is megszakította különféle filmek, például a César-díjas Providence kedvéért), és a kényszerpihenők után nagyon nehezen zökkent vissza a kerékvágásba. Bár a hosszadalmas munka végén örömmel adta át a darabot, ám önéletrajzában is fennmaradt a kétkedés, hogy a komponálás közbeni hosszabb-rövidebb szünetek a kész műben is hallhatóak lesznek. A mostani előadásban ebből semmi se hallatszott, Rózsa aggodalmát tehát alaptalannak is tekinthetjük.

A koncert második felében a művész két római kori filmjéből hallható szviteket játszott a MÁV Szimfonikus Zenekar. Mindkét előadás során az alkotásokból vetítettek részleteket a zenekar mögötti vászonra, így mutatva be a filmzene tényleges hatását a jelenetekre. A Ben Hur-szvit a nyitánnyal indult, melyet a Három királyok imádása során játszottak, ezt követte a szerelmi téma. A két legjobb darab azonban kétségtelenül a két gyors téma volt: a rabszolga-evezősök és a fogatversenyre vonulók témája. Az evezősök esetében különösen fontos volt a pontos tempó tartása, mivel a filmben is szerepel egy dobos, akinek az ütemét tartani kellett. A négy tétel együtt sikeresen adta vissza a Ben Hur zenei világát, jól szelektált a több mint kétórányi megírt zenéből.
 

A Quo Vadis?-ból készült szvit nélkülözte a hasonlóan bombasztikus pillanatokat, és a filmhez illesztése sem sikerült tökéletesre. Míg a Ben Hur esetében a szvit elemei gyakorlatilag az eredeti filmzene részletein alapultak, addig a Quo Vadis? összeállítása inkább egy szabad újragondolásnak volt tekinthető. Emiatt a filmből nem lehetett igazán illeszkedő részeket találni, a végeredmény ennek okán felemásra sikerült. A gyengébb minőségű VHS-másolatról készült kivetített kópia néha inkább elterelte a figyelmet a zenéről, mintsem kihangsúlyozta volna azt. A darab azért ennek ellenére is remek előadásban került bemutatásra, ráadásul kuriózumként is megállja helyét, hiszen kiválasztott párjához képest sokkal ritkábban szerepel zenekarok műsorán is.

Reméljük, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői részéről ennek a kezdeményezésnek lesz még folytatása, és a jövőben láthatunk még Rózsa-koncertet vagy bármilyen más, filmzenével kapcsolatos rendezvényt.

 
Hubai Gergely
2007.04.17.


vezényelt: Pál Tamás
előadta: MÁV Szimfonikus Zenekar
közreműködött: Gilad Karni (brácsa)
rendezte: Budapesti Fesztiválközpont Kht.
helyszín: Művészetek Palotája – Fesztivál Színház, Budapest
időpont: 2007. március 18., 19:30Műsorrend:

Brácsaverseny, op. 37
  I. Moderato assai
  II. Allegro giocoso
  III. Adagio
  IV. Allegro con spirito

Három magyar vázlat, op. 14
  I. Capriccio. Allegro capriccioso
  II. Pastorale. Andante semplice e pastorale
  III. Danza. Allegro giocoso

szünet

Ben Hur szvit
  Prelude
  Love Theme
  The Burning Desert
  Rowing of the Galley Slaves
  The Mother's Love
  Parade of the Charioteers 

Quo Vadis szvit
  Ave Caesar! – March
  Romanza
  Arabesque
  Quo Vadis Domine?Képek a hangverseny előtti főpróbáról:
 
 

Címkék: #koncert, #rózsa miklós
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató