Tenacious D in The Pick of Destiny – Így készült a score


A külföldi filmszínházakban hamarosan bemutatásra kerülő Tenacious D, avagy a kerek rockerek című zenés vígjáték a Tenacious D (rövidebben a The D) nevű zenekar megalakulásának fiktív történetét mutatja be: a rockzene különféle stílusainak – például a folk metál vagy country rock – elemeit ötvöző formáció mögött a zenész/színész Kyle Grass és Jack Black (King Kong) áll. A mozifilm eredetével kapcsolatosan mintegy tíz évvel ezelőttre kell visszatekintenünk: 1997-ben történt ugyanis, hogy a banda nevével fémjelzett hatrészes sorozat első két epizódját leadta az HBO, amely két évvel később a következő négyet is műsorra tűzte. A minisorozat a két színész részéről nem csupán egy tévés próba volt, hanem egyben bemutatkozó anyag is a zenei világ számára: a szériában több dal is elhangzott, s végül 2001-ben megjelent első albumuk, a Tenacious D. Black azonban szerette volna magukat a filmvásznon is viszont látni, s hogy célját elérje, producerről producerre járt. "Nehéz lesz összehozni, mert a Tenacious D dalszövegei nem éppen kiskorúaknak valók. Nyilvánvaló okokból erre nem könnyű pénzt szerezni" – nyilatkozta két éve a színész. A producerek után folytatott kutatómunka sikerét követően Liam Lynch rendezővel az élen 2005 áprilisától kezdetét vették az előkészületek a Tenacious D, avagy a kerek rockerekre, mely a banda alakulásának kitalált történetét mutatja be – és persze az újabb dalaikat is. 

A rockzenék mellett nagyzenekari aláfestést is igénylő alkotás komponistája Andrew Gross (Jóravaló feleség), aki korábban már a The D debütáló albumának elkészítésében is rész vett néhány szám erejéig. Gross már ekkor felajánlotta segítségét a duónak: "Srácok, ha valaha szükségetek lesz néhány vonósra vagy zenekarra, szívesen segítek."
 

A komponista és John King közösen kezdtek el dolgozni a régi és új dalok hangszerelésén. Mivel az együttesből adódóan a film nagy részéhez már adottak voltak a szerzemények, így Grossra csak a vígjátéki részek aláfestése hárult, ám ennek ellenére nem vette félvállról új megbízatását: a score instrumentális és kórusos elemek ötvözetéből áll (ilyen részt hallhatunk például, mikor a páros találkozik a Végzettel). "A score-t igen mókásan közelítettük meg" – nyilatkozta a komponista. – "Tételről tételre változik, éppen attól függően, hogy hol tartunk a filmben, illetve milyen tónust kell követnünk". Az egyik jelenetben például, ahol Jack Blacket összeverik a Mechanikus narancsból ismerős kinézetű szereplők, a zeneszerzők megpróbálták a stílust Stanley Kubrickéhoz hasonlóan fenségesre és klasszikusra alakítani úgy, hogy közben pontosan illeszkedjen a filmhez. A komikus jeleneteket, poénos párbeszédeket pedig kellemes vígjátékscore-ral támasztotta alá a szerző, aki viccesen megjegyzi: "Kedvelem ezt a két srácot, ők csak egyet akarnak: a legjobb rock 'n' roll zenét. Mi van Jimmy Page-ben, Jimi Hendrix-ben és Angus Youngban, ami bennük ne lenne meg?"

Andrew Gross instrumentális aláfestését csak a film alatt hallhatjuk majd (ennek egyik fő oka az igen rövid játékidő), a Tenacious D dalait tartalmazó filmzenealbum azonban november 14-étől már kapható a Sony Music gondozásában.

 
Kulics László
2006.11.20.


Külön köszönet Tom Kiddnek a közreműködésért.
 
Címkék: #jack black, #andrew gross, #kyle gass
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató