Vadludak naplója


Egy amerikai pár kapcsolata romba dől (Jelenetek egy házasságból). Az alkalmi bébiszitter kusza életét egy kislánnyal kötött barátsága változtatja meg (Bridget naplója). Az apróvá varázsolt fiú kalandjai égen-földön-levegőben, rajzolt (Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal), élő szereplős (Nils Holgerssons wunderbare reise) és színpadi formában (Nils Holgersson).

Jelenetek egy házasságból (2021)
Scenes from a Marriagezene: Evgueni Galperine, Sacha Galperine
kiadás éve: 2021
kiadó: WaterTower Music
játékidő: 16:08Az orosz születésű, de 1990-ben Franciaországba költöző testvérpár, Evgueni és Sacha Galperine (Tudhattad volna) napjainkban már csak együtt komponál, összeszokott párosról van tehát szó, ráadásul tehetségükkel sincs gond. A Marie Curie életéről szóló Radioaktívhoz például egy kifejezetten eredeti, szinte űrzenei megközelítést alkalmaztak, míg a nagy kritikai sikert elért dráma, a Szeretet nélkül kiemelkedő pontja a zaklatott muzsika. Sokszor tapasztaljuk mostanában azt a jelenséget, hogy egy soundtrack másfél-két órás, így azonban akár unalmassá is válhat. A Jessica Chastain és Oscar Isaac főszereplésével készült ötrészes sorozat, a Jelenetek egy házasságból aláfestése viszont mindössze tizenhat perces, mégis ennyi idő alatt lesz ásításra késztető. Monoton zongora- és hárfadallam, továbbá az ezekhez olykor csatlakozó diszkrét vonósjáték jellemzi a kiadványt. A muzsika puritánsága azonban koncepció, és bizonyára jól szimbolizálja a jelenetekben a kiüresedett emberi kapcsolatot, a szándék tehát pont az lehetett, hogy ne tolakodjon az előtérbe. Ugyan már a másodszori hallgatása sem ad sok élményt, de a vibrálóan feszült „Mira Is Leaving” és az egyik álmosító témát leheletnyi jazzes hangulattal érdekesebbé tevő „Mira” megmenti a helyzetet és bennünket az elszunyókálástól.

Bridget naplója (2019)
Saint Franceszene: Quinn Tsan
vezényel: Alex Babbitt, Quinn Tsan
kiadás éve: 2020
kiadó: szerzői kiadás
játékidő: 20:11


Az első moziját jegyző Quinn Tsantól ez a fanyar humorú alkotás egy tipikusan független filmes megközelítést kapott, melyen azt érezni, hogy nem csupán költségvetési okokból íródott gitárokra és dobra, hanem mert kétségtelenül ilyesmi illik a legjobban a jelenetekhez. Igazán emlékezeteset csak a soundtrack legelején kapunk, de az élmény akkor is felemás: a nyitó dal eleje ugyanis emlékeztet a 4 Non Blondes egyetlen sikere, az 1992-es „What’s Up” kezdésére – ami persze véletlen, mert egy elég szokványos gitáros képletről beszélünk. Tsan instrumentális darabokat és vendégénekesekkel rögzített számokat egyaránt alkotott, de a mindössze húszperces album túl rövid ahhoz, hogy a szívünkbe zárhassuk. Ugyanakkor ezen lágy, kissé enervált szerzemények hiába nem hagynak mély nyomot a hallgatóban, az vitathatatlan, hogy harmonikusak. Akinek tetszik ez az akusztikus, folkos világ, de az itt hallható korrekt szerzeményeknél azért maradandóbbra vágyik, az nyugodtan tegyen egy próbát a negyedszázada létező skót csapat, a Belle & Sebastian szinte bármelyik albumával.

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (1980)
Nils no fushigi na tabizene: Karel Svoboda
kiadás éve: 2009
kiadó: Filmkunst-Musikverlag
játékidő: 33:49


A Selma Lagerlöf regényéből készült 52 részes, csehszlovák-svéd-japán koprodukciós animeszéria az 1988-as magyar bemutatót követően gyerekként sokunk kedvence lett. Zenéjét Karel Svoboda jegyzi, aki főleg ifjúsági filmek és sorozatok terén mozgott 2007-ben elkövetett öngyilkosságáig. Hozzá fűződik a Maja, a méhecske és a kopasz űrlényes, a szünidei matinékból ismert Látogatók című széria aláfestése, emellett dalszerzői munkássága is jelentős volt, rengeteg szám mellett ő írta például Karel Gott „Lady Karneval”-ját is. A lúdlovas fiú score-jában a hangsúlyos pontokon szimfonikus zenekar működik közre, míg máshol a szerző szintetizátorral és zongorával vélhetően egymaga oldotta meg a helyzetet. Egyes szerzemények báját az olyan tipikusan nyolcvanas évekbeli, a szereplők cselekvéseit pontosan követő, „puttyogó” mókázások jelentik, amelyekhez foghatók például a két béna jómunkásember mindennapjait megörökítő Kétbalkezesek című frenetikus csehszlovák bábfilmsorozatban is felcsendülnek. Mivel a bonyodalmak kiindulópontja egy varázslat, hallhatunk misztikus pillanatokat, egy-két helyen pedig leheletnyi fenyegető hangulat is felüti a fejét. A keringőszerű, egyperces főtémadalocska tökéletes a maga nemében, amire az „Über den Wolken” című hosszabb, instrumentális változata is bizonyíték. Félórányi kedves kis kordokumentummal gazdagodhat az a hallgató, aki elindítja a lemezt, s ugyan ezeknek a zenével történetet mesélő felvételeknek a többsége – a régi animációs produkciókra jellemzően – egyszerű szerkezetű, mégis kifejezetten szerethetők.
Nils Holgerssons wunderbare Reise (2011)
zene: Stefan Hansen
kiadás éve: 2011
kiadó: Voice
játékidő: 62:14Nils és szárnyas barátai történetét 2017-ben egy szintén 52 részes, számítógép-animációs széria keretén belül a franciák is megfilmesítették, ám Olaf Janssen zenéje nem jelent meg. Ellentétben Stefan Hansenével (A Vörös Báró), aki a 2011 karácsonyán bemutatott német verzió muzsikáját komponálta, letéve az asztalra legszínvonalasabb munkáját. Igencsak becsülendő, hogy ehhez a nyolcvanas évek ifjúsági tévéfilmjeire emlékeztető kétrészes minisorozathoz a készítők forrást biztosítottak szimfonikus zenekar közreműködésére, és nem tudták le inkább az egészet egy olcsó szintetizátoros mutatvánnyal. Ennek köszönhetően az etnikus fafúvósokat, szólóhegedűt, sípot-dobot, tangóharmonikát és elvétve elektromos gitárt a palettába felvevő, kelta zenés jellegzetességeket is felvonultató darab nagyon színvonalas lett. Bár a szerzemények zöme egy-két perces, az album egységességének köszönhetően (hiszen mindössze néhány borús track töri meg a nyugalmat) e tény nem kelt zavaró hatást. A sok-sok békés kompozíció hallgatása során könnyen a régmúlt háborítatlan vidéki életének szépségei, zöldellő mezők és dombok, ráérősen legelő tehenek, lelkesen kapirgáló tyúkok és egy lesben álló róka képe jelenhet meg lelki szemünk előtt. A szerzeményeket a Sanna Nielsen által előadott főcímdal német, illetve angol nyelvű változata fogja keretbe, mely éppúgy jól ellátja feladatát, ahogy Karel Svoboda kompozíciója tette az animesorozat nyitányaként.
Nils Holgersson (2014)
zene: Magnus Stinnerbom
kiadás éve: 2014
kiadó: Outhouse Records
játékidő: 40:07Selma Lagerlöf klasszikusából 2013-ban bemutattak hazájában egy közel négyórás gyerekdarabot is. A talpalávalóval biztosra akartak menni a készítők, így elkészítéséhez egy elismert hegedűst, a svéd Magnus Stinnerbomot kérték fel, aki korábbi szólóalbumaival gyakorlatilag előre jelezte, hogy alkalmas lesz a feladatra. A stílust úgy lehetne leírni, hogy „Nils Holgerssons wunderbare Reise mínusz a szimfonikusok”, hiszen hasonló hangulat köszön vissza a művész lemezén, mint Stefan Hansennél, ráadásul itt hatványozottan jelen van az a megközelítés, amelyet leginkább a kelta jellegű muzsikákat játszó zenészekhez kötünk. Információ a szerzőről éppúgy szinte semmi nem található, mint e művéről, de a Nils Holgersson gyaníthatóan egyfajta konceptalbum, tehát nem pontosan az szerepel rajta, ami a darabban elhangzik, inkább egy azon alapuló, lemez formára bővítésről lehet szó. A kizárólag akusztikus hangszerekkel megszólaltatott album magán hordoz egy erős népzenei jelleget: az olyan hangszerek, mint a különféle hegedűk, gitárok és sípok mellett még doromb hangja is feltűnik. A jókedvű első track dinamikája könnyen magával ragadja a hallgatót, vállalkozóbb kedvűek pedig akár még táncra is perdülhetnek. Ahogy telik a játékidő, a lendület némileg alábbhagy, az említett szerzeményt semmi nem is übereli, viszont biztos vagyok benne, hogy ezeket a kompozíciókat élőben egytől egyig frenetikus élmény lehet meghallgatni.


 
Bíró Zsolt
2022.02.19.

 
Címkék: #evgueni galperine, #sacha galperine, #quinn tsan, #karel svoboda, #stefan hansen, #magnus stinnerbom
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató